Пикантна домашна лютеница [/size]
Опичат се 2 кг червени пиперки (камби,чушки, капии). 3 големи патладжана се обелват, нарязват на филийки, изчаква се да се отцеди черната вода, подсушават се и се слагат в леко намаслена тавичка (лично аз не отцеждам черната вода, а директно пека) - запичат се в загрята фурна (180 С) около 10 мин, обръщат се и се запичат още 5 мин. Обеленият и почистен от семките и дръжките пипер, патладжанът и скилидките на 1 глава чесън се пасират или се слагат в блендера- трябва да са добре смлени. Към това зеленчуково пюре се прибавя около 1 кг готово доматено пюре. Посолява се, прибавят се 4 с.л захар и 2 с.л оцет и черен пипер и се разбърква. За да не се вари (пържи), лютеницата се прави следното: загрява се около 250 мл олио или зехтин до цвърчене. Сгорещената мазнина се изсипва върху сместа като се бърка постоянно.Можете да оставите на огъня още известно време, като се бърка непрекъснато (аз пропускам този момент). Като изстине, готовата лютеница се слага в буркани и се стерилизира около 10 мин. Време за приготвяне - около 2 часа. Най-трудоемко е опичането на пипера в модерни домашни условия. Другото става много бързо.Тази рецепта е мой патент и е жестока. Който предпочита класическия вкус, да пропусне патладжана и чесъна и да прибави още пипер, за да се спазят пропорциите, така лютеницата става още по-бързо.По тази рецепта може да се направи и лютеница за директна консумация в по-малко количество-без да се стерилизира.