ГОТВЕТЕ С - "ЧЕРПАК С МЕРАК"

  • 346 952
  • 849
  •   1
Отговори
# 255
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ГОЛЯМ СЕЛСКИ ХЛЯБ -ала зиче


ПРОДУКТИ:
300мл--вода хладка
5с.л -олио
1бр.- яйце
2к.л.-сол
2ч.л.-захар
брашно - 800гр (добавя се ако е необходимо още да не маже под бъркалките)
25гр. суха или 1/2 калъпче - жива МАЯ




ПРИГОТВЯНЕ:

Рецертата както и в машина така и на ръка може да се омеси.
Тестото трябва да е средно меко.

Всичко меся в хлебопекарнята като предварително живата мая я слагам в хладката вода да се разтвори.
Сухата във брашното я разбърквам.
В хлебопекарнята я пускам на бързата програма за да се омеси по бързо без паузи.
Оформям хляба като гледам повърхноста на тестото да е набрашнено много и слагам в тава с домакинска хартия или подмазана тава.
Завивам с кърпа тавата.
Пускам фурната на 50 градуса и слагам тавата вътре докато втаса тестото.
Когато е готово тестото ,махам кърпите и увеличавам фурната на 180 градуса.

Горещо препоръчвам получи се безумно вкусен хляб!


 

# 256
  • Пловдив
  • Мнения: 614
РЪЖЕНО ПШЕНИЧЕН ХЛЯБ


ПРОДУКТИ:
405мл-топла вода
2ч.л.-сол или две мерителни от хлебопекарнята
1ч.л.-захар или 1от мерителните
560гр.-бяло брашно
130гр. -ръжено брашно
1 кубче жива мая



ПРИГОТВЯНЕ:

В топлата вода се слага кубчето мая до на пълното и разтваряне.
Изсипва се в кантата на хлебопекарнята и се прибавят всички останали продукти.
Програмата набирам на бърза 1:20ч .
Пуска се да се меси тестото и ако е нужно се прибавя брашно или водичка да не маже под бъркалките.
Като минат 10-15мин от месенето спирам програмата и я пускам от начало да се меси по дълго тестото.
Вадя го от кантата и оформям два дълги хляба като гледам горе да е напудрено хубаво с брашно.
Слагам ги в тава със хартия за печене нарязвам отгоре с нож .
Завивам с кърпа и пъхам във фурната на 50 градуса да втаса.Трябва да удвои обема си.
Включвам на 180 градуса и пека.
След изпичането завивам във кърпи хлябовете.
Този рецепта може и на ръка да се меси и да се пече на питки стават също много хубави.

   

# 257
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ПЪРЛЕНКА със сирене и сушени домати


Много ми хареса снимката която беше пуснала авторката  elixir в един от форумите. Веднага реших да я направя,но нямах сушени домати и сложих 3бр пекани пиперки.Подсуших ги в домакинска хартия защото бяха от буркан.
Когато се омесиха с тестото стана червено .Така и го изпекох и едвам успях да снимам защото такъв аромат се носеше ,че чак виеха всички домашни около мене:)))
Ето ви и рецептата..



ПРОДУКТИ:
1 яйце
150 мл. кисело мляко
100 мл. прясно мляко
1 с.л. сол
1 с.л. захар
2 с.л. зехтин
½ кубче мая
100 гр. натрошено сирене
брашно,колкото поеме -приблизително около 500гр.
сминдух/или шарена сол/,риган,сушени домати

ПРИГОТВЯНЕ

Тестото замесих в машината,като първо сложих в контейнера киселото мляко,после яйцето-леко разбито, в прясното мляко разтворих маята, без да я чакам да шупне прибавих и нея + солта и захарта.
Изсипах известно количество брашно и пуснах да се меси на 5 програма,която при мен е за бърз хляб.
Меся на нея,а не на праграмата за тесто,защото като я стартирам започва да бърка веднага,а не отначало да прави паузи,както е при др. програми.
Освен това подгрява контейнера,докато меси още.
Добавях брашно,докато спре да маже под бъркалките.
Едва тогава прибавих мазнината,в случая зехтин,изчаках хубаво да я поеме тестото и тогава добавих още малко брашно,да се оформи хубава,стегната ,нелепнеща,но мека топка.
Добавих подправките и нарязаните сушени домати, а 1 мин. преди края на времето за месене сложих в контейнера и сиренето,колкото да се омеси и то в тестото и изключих машината.
Извадих тестото с намаслени ръце,оформих на топка направо върху тавата,в която бях застлала хартия за печене.
Не съм разточвала,само притиснах с ръце да стане на кръг с дебелина около 1,5 см.
Поръсих отгоре с риган .
Предварително затоплих фурната до около 40 гр.
Сложих тавата с пърленката да втасва и изключих фурната.
Когато тестото удвои обема си ,включих отново на 170 гр.
Пекох до суха клечка,после намазах отгоре с масло и я завих в памучна кърпа.
Стана душичка мекичка и много вкусна!

Забележка:Ако искате да е по-хрупкава и тънка пърленката, трябва да я изтъните повече преди втасването,да не мажете след печенето с масло и да не завивате в кърпа.


   

ИЗТОЧНИК

# 258
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ХЛЯБ


ПРОДУКТИ:
150мл--вода топличка
50мл-олио
1бр.- яйце
1к.л.-сол
захар - 1ч.л.
брашно около - 400-500гр.
мая - 10гр -пресна

ПРИГОТВЯНЕ:
Всичко меся в хлебопекарнята като предварително живата мая я слагам в хладката вода да се разтвори.
На хлебопекарнята я пускам на бързата програма и накрая удължавам печенето с 10мн.
А като пека във фурната е на 180 градуса.


# 259
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ДОМАШЕН ХЛЯБ


ПРОДУКТИ:
405мл-топла вода
2ч.л.-сол или две мерителни от хлебопекарнята
1ч.л.-захар или 1от мерителните
560гр.-бяло брашно
130гр. -ръжено брашно
1 кубче жива мая
тиквени семки, слънчогледови семки,сусам

ПРИГОТВЯНЕ:
В топлата вода се слага кубчето мая до на пълното и разтваряне.Изсипва се в кантата на хлебопекарнята и се прибавят всички останали продукти без семките.
Програмата набирам на бърза 1:20 .Пуска се да се меси тестото и ако е нужно се прибавя брашно или водичка да не маже под бъркалките.
Като минат 10мин от месенето спирам програмата и я пускам от начало да се меси по дълго тестото.Следя да минат 5 мин и добавям семките като свърши месенето ръся със сусама ,тиквените и слънчогледовите семки и оставям вече до изпичането му.
Като свърши програмата пускам още 10 минути само на програма печене да се допече,защото го обичаме по припекан.
Този рецепта може и на ръка да се меси и да се пече на питки стават също много хубави.

# 260
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ХЛЯБ - ала Зиче


ПРОДУКТИ:
300мл. -вода /или прясно мляко ако нямате сухо/
3с.л.олио
2ч.л.-сол
2с.л. захар
2,1/2с.л.- сухо мляко /замества се с прясно мляко/
600гр-брашно
11/2 ч.л.-суха мая /жива едно кубче/

ПРИГОТВЯНЕ:
Продуктите се слагат в реда на списъка и се меси или на ръка или в машината за хляб..
Слагам го във продълговата форма намаслена оформено тестото по желание може на дебел фитил може сплетен ...и го нарязвам на няколко места и силно набръшнявам отгоре.
Оставям да втаса във фурната на 40 градуса завито с кърпа.Пека на 180 градуса.
този хляб може и в хлебопекарната да се изпече.


 

# 261
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ХЛЯБ С ЧУБРИЦА- ала Зиче


ПРОДУКТИ:
1 пакетче -суха мая д-р Йоткер (18-20 г прясна)
1с.л. -захар
1/2 с.л.- сол
1 -яйце
3 с.л.- олио
1 ч.ч. -прясно мляко(леко затоплено на котлона)
брашно за меко тесто

около 50 г разтопено краве масло


ПРИГОТВЯНЕ:
В дълбока купа сипваме около 1 ч.ч. брашно.Прибавяме сухите и мокрите съставки.Забъркваме нещо като еднородна каша.
Постепенно добавяме и още брашно,като бъркаме,а после и месим...
Замесваме меко тесто.
Разточваме на правоъгълник колкото ни е правоъгълната тава /може и в обикновена тава да се пече не се разлива/ мажем с масло и поръсваме с чубрица.
Навиваме на руло и слагаме в намаслената тава.
Чакаме да втаса и печем на 175-180 градуса.
Като извадим хляба го мажем с масло и покриваме с кърпа.



# 262
  • Пловдив
  • Мнения: 614
РЪЧЕН ХЛЯБ С ДЕБЕЛА КОРА - ала Зиче


[b]ПРОДУКТИ:
405мл-топла вода
2ч.л.-сол или две мерителниот хлебопекарнята
1ч.л.-захар или 1от мерителните
560гр.-бяло брашно
130гр. -ръжено брашно
1 кубче жива мая
тиквени семки, сланчогледови семки,сусам


ПРИГОТВЯНЕ:
В топлата вода се слага кубчето мая до напълното и разтваряне.Изсипва се в кантата на хлебопекарнята и се прибавят всички останали продукти без семките.
Програмата набирам на бърза 1:20 .Пуска се да се меси тестото и ако е нужно се прибавя брашно или водичка да не маже под бъркалките.
Като минат 10мин от месенето спирам програмата и я пускам от начало да се меси по дълго тестото.Следя да минат 5 мин и добавям семките като свърши месенето ръся със сусама и оставям вече до изпичането му.
Тази рецепта може и на ръка да се меси и да се пече на питки стават също много хубави.

[/b]

# 263
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ГРИС ХАЛВА СЪС СУШЕНИ ПЛОДОВЕ И ЯДКИ



ПРОДУКТИ
250гр- пшеничен грис
100гр -масло
ядки -орехи и лешници нарязани на едро
сушени плодове- сини сливи,кайсии,смокини

щипка канела,две зърна карамфил, ванилия
1ч.ч-захар
1 и 1/2 ч. ч.-вода



ПРИГОТВЯНЕ

От водата и захарта приготвям сироп и го отстранявам от огъня да поизстине.
В него прибавям щипка две канела или една пръчка канела,две зърна карамфил, ванилия.
В тенджерка или дълбок тиган слагам маслото и гриса да се по изпече да промени цвета си.
Махам от огъня и наливам сиропа като непрекъснато бъркам.
Когато се разбие хубаво без бучки, го връщам на котлона.
Ако има нужда може да добавите или да сипете по малко сироп .Преценете според гъстото която се получава.Трябва да е гъстичко.
Разсипах във формички за мъфини и в тавичка като със шпатула изравних хубаво.
После режа на порции.
Оставих да изстине поръсих с пудра захар и гарнирах с пресни и сушени плодове.



# 264
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ПИЛЕШКИ ДРОБЧЕТА С ГЪБИ И КРОМИД


ПРОДУКТИ
500гр.-пилешки дробчета
2глави- кромид лук
1чаша 200гр.- вода
гъби независимо какви (аз използвах пънчета)
сол,чер пипер,масло + зехтин


ТАКА ГО ПРИГОТВЯМ
Размразявам дробчетата и ги измивам добре ,слагам ги в тава в която ще се пекат.
Нарязвам кромида на едри полумесеци.
Слагам солта,пипера, маслото, зехтина и гъбите.
Поливам с водата, и обърквам всичко.
Така пека на 220градуса около 30 мин.

******* НЕВЕРОЯТНО ВКУСНО И БЪРЗО *******


# 265
  • Пловдив
  • Мнения: 614
СВИНСКИ ГЪРДИ и още нещо....



Тази рецепта е за свинско филе но аз пробвах с гърди и стана чудесна.
Ястието е много изискано и безумно вкусно.
Придружено с хубаво червено вино е просто мехлем за душата.Simple Smile))


за марината
куркума
дафинов лист
бял пипер
соев сос
вино
сол
лук на ситно
*всичко това бъркаме хубаво в дълбок съд и слагаме в него гърдите хубаво ги потапяме и натъркваме.
*Затваряме съда с капак или фолио и оставяме да престои в хладилника поне 6 часа.
* Аз го държах една нощ.


*Вадим месото и го пържим в съд със зехтин или олио ,така ,че да се запечата от всички страни (да порозовее и да стане коричка)
*Наливаме марината в която е киснало месото и сипваме една чаша вода.
*Захлупваме с капак и оставяме да къкли на бавен огън около час ,час и половина.




ЗА СОСА



*Когато е готово месото го вадим от съда и към соса прибавяме заквасена сметана и малко бяло вино.
*Ври на котлона докато се сгъсти соса.
*При сервиране се нарязва месото и се полива със соса.
* Отвън е препекано, а отвътре е сочно и ароматно.




ГАРНИТУРА
За морковите това е голяма доза може да я намалите.Аз я правя цялата защото стават невероятно вкусни и си ги хапваме така .Simple Smile))

400гр или към 5-6 бр- моркови се нарязват на лентички ,и се слагат в 200гр вода +5 ч.л.-захар до сваряването им( но не преварени да останат малко хрупкави).
Изцеждат се.
Запържва се 1/2-пакетче масло добавя се към маслото 1с.л.галета ,и морковите .
Когато полепне галетата по морковите са готови.

моркови



за чушките

Чушките ги нарязах на кръгчета и сложих в тиган с разтопено масло.
Обръщах постоянно да се напоят хубаво с маслото да се по изпържат ,но не и да стават меки а да си останат твърдички.
Поръсих със захар и пак обърках .
Сложих галета и хубаво разбърках да полепне по чушките.

червена чушка



зелена чушка



За гарнитурата можете да импровизирате по желание.


# 266
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ПЪЛНЕНИ ЧУШКИ НА АЗИС


Тази рецепта скоро я видях да я приготвя Азис ,в едно предаване "Черешката на тортата".За това и така кръстих рецептата.
Реших да опитам начина по който ги направи, но тъй като не запомних всички продукти и подправки които сложи ги направих по мой начин.Само технологията е негова.
Много ни харесаха и за това влизат с пълна пара в семейното ни меню като едно любимо ястие.




ЕТО И ПРОДУКТИТЕ които аз сложих

чушки за пълнене
1ч.ч.-ориз
3бр -кромид лук нарязан на ситно
2 домата настъргани
500гр.-кайма смес
1 пилешки бульон
1ч.л.-универсална подправка МАГИ
2с.л. зехтин може и олио
малко червен пипер
кимион,
чер пипер,
сол,



ТАКА ПРИГОТВИХ...smileys
*Всички продукти по горе изброени,
хубаво разбърках на сурово.smilies
*Изтърбуших чушките и ги напълних със сместа.
*Потопих в брашно отвора на чушката да се запечата плънката.
*Наредих ги в глинено гърне.
*7-8 - домата smilie ги настъргах, и нарязах в тях повечко магданоз , посолих.
*Полях отгоре със зехтин и малко вода ,течността да е до средата на чушките.
Така изглеждат преди да ги сложа във фурната...




*Метнах във фурната на 250 градуса докато заври и после намалих на 150 градуса докато станат готови.
Ето ги готови във гърнето.



За втори път ги правя ,стават страхотни заливката с доматите им дава особен вкус.



# 267
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ПЕКАН АГНЕШКИ БУТ


Агнешкият бут го шпиковам със резанчета масло.
Мажа го с олио и поръсвам със сол и червен пипер.
Слагаме го в подходяща тава за печене и наливам 1ч.ч бира и малко вода.
Върху бута нарязвам парчета масло.
Завивам хубаво с фолио за печене и слагам във фурната на 240 градуса докато заври.
Намалям после на 150-160 градуса и оснавям така цяла нощ да се пече.
Накрая може да махнете фолиото и за запечете коричката....


# 268
  • Пловдив
  • Мнения: 614
БОБ С КИСЕЛО ЗЕЛЕ И ДЖОЛАН


ПРОДУКТИ
боб
1глава кромид
1-морков
джоджен
1чушка
олио
1-2 с.л.-червен пипер
2- дафинови листа
ако искате да е с месо добавете 1бр -джолан в глинения съд



ПРИГОТВЯНЕ

Боба се сварява с една глава лук,1 морков,джоджен,1 чушка.
Зелето се нарязва и се задушава с олио в тенджера,след като си попромени цвета се добавя 1-2 с.л. червен пипер.
Зелето се прехвърля в пръстен гювеч(или тава),смесва се с боба,слагат се 1-2 дафинови листа,налива се от водата дето е врял боба колкото да се покрие зелето.Обърква се и се пече докато хубаво омекне зелето(ако е в тава се слага фолио отгоре...Маха се чак накрая за да хване приятен загар)



По рецепта на TheNMaster


# 269
  • Пловдив
  • Мнения: 614
РЕБЪРЦА НА ТИГАН


Ребърцата нарязани на тънко до колкото се може.... се посолих и черно пиперче сложих по малко.
В тефлонов тиган капнах малко олио и наредих ребърцата.
Пекох на слаб кутлон да не пръска.
Когато се запекоха от едната страна обърнах и от другата.
Така сервирах с зелена салата.


Общи условия

Активация на акаунт