ГОТВЕТЕ С - "ЧЕРПАК С МЕРАК"

  • 346 940
  • 849
  •   1
Отговори
# 330
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ОМЛЕТ С КАШКАВАЛ


ПРОДУКТИ
4-яйца
100гр.- кашкавал
1с.л.-зехтин... или масълце или олио
сол,

ПРИГОТВЯНЕ
Яйцата хубаво ги разбих в купа.
Нарязах на парчета кашкавала и го прибавих към яйцата и посолих.
В тефлонов тиган сложих зехтина и изсипах сместа.
Пекох докато стане коричка и започне да се отделя от тигана омлета.
С шпатула обърнах половината да стане като плик.
Така извадих и поставих в подходяща чения.
Гарнирах със зелена салата ,домат и маслини.



   

# 331
  • Пловдив
  • Мнения: 614
Вкусен патладжан на фурна!


Тези дни моята приятелка Тайна много ме изкушава с нейните вкусни гозби.
Тъй като съм луда по патладжана реших да направя нейното предложение ПАТЛАДЖАН НА ФУРНА.

Ето и продуктите за тази вкусотия..
2бр-патладжани
домати настъргани колкото повече по добре:)
сол ,чер пипер,
2 главички чесън ,
олио или зехтин

така приготвих...
Обелвам патладжана на 4 места (ивици).
Нарязвам го на кръгчета дебели по 2 см.
Посолявам, изцеждам и редя на намазаното с олио дъно на тавата.
Заливам с настърганите домати, сол,малко млян черен пипер, чесън на скилидки или нарязан.
Пекох във фурната на 200 градуса ,докато се изпари водата и се сгъсти!
Лесно и вкусно е.
Патладжана става като масло.
Който обича,може да добави накрая и пресен магданоз!



# 332
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ЯЙЦА БОХЧИ СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ


Провокирана от моя дългогодишна позната и приятелка ТАЙНА от БГ-МАММА форум направих яйца бохчи по мой начин .

Предлагам ви оригиналната нейната рецепта копи пейс.
Застилам купички с найлоново фолио,
намазвам с масло,
слагам във всяка различни подправки, по вкус
- черен пипер, червен пипер, бульонче маги, орех, чубрица, магданоз,
абе каквото ти дойде наум, но всяко е различно.
После чуквам по едно яйце в купичка, събирам и завързвам найлона с конец, да стане като бохча.
Малко е пипкаво, не трябва да остава въздух, да стане хубава бохча.
Варя 6 минути във вряща вода, ако искаш рохки, по-малко.
После режеш найлона отгоре и вадиш внимателно с лъжичка в чиния!
Сервира се върху сухар или препечена филийка!


Аз сложих
1 с.л.- микс от замразени зеленчуци, и подправки- чер пипер,чубрица,сол,поръсих с копър и завързах бохчите.Варих 6 мин.
Станаха много хубави.... за предястие също са много оригинални.
И едно уточнение: разрязах на квадрати от пликовете за печене ,онези които приличат на фолио...Та в тях ги връзвах яйчицата.


 

# 333
  • Пловдив
  • Мнения: 614
Хрупкав рататуй


Тази рецепта я видях преди два три дена в блога на моята приятелка
Еликсир.
Тъй като сме фенове на такива ястия днес реших да го направя.
ЕЕЕ не стана толкова привлекателно като на Еликсир но пък вкусно.

Тука е още в сурово състояние.



Рецептата я представям така както я е написала Еликсир в блога си .
Надявам се ,че няма да ми се расърди за копи пейста.Simple Smile))
Тя е добра душичка и добър приятел едва ли?Simple Smile

Ето я и рецептата.

Продукти:

1 патладжан,по-издължен
1 тиквичка
2 картофа
1 бял лук
1 домат
2 скилидки чесън
2 филии сух хляб
копър,бял пипер,зехтин


Зеленчуците се измиват и нарязват на шайби.Патладжана за всеки случай както е нарязан се осолява и оставя за 20 мин. да си пусне горчивината,ако има.Сега вносните май нямат,но аз не рискувах да ми вгорчят ястието.
Филиите хляб се смилат в блендер,докато станат на много ситни трохи-прясна галета.
В подходяща тава се намаслява дъното със зехтин.
Редят се зеленчуците като се застъпват като керемидки.
Поръсват се със сол и бял пипер,копър и резенчета чесън .
Аз само копър и чесън не сложих ,че дъщеря ми не ги обича и двете.


 

# 334
  • Пловдив
  • Мнения: 614
Тиквени кюфтета с извара


ПРОДУКТИ:
4бр -тиквички /настъргани с кората/
4бр.-яйца
200гр-извара
3 стръка -пресен кромид на ситно нарязан
магданоз ,чер пипер ,
сол,сода бикарбонат на върха на ножа ,
и брашно колкото поеме да стане по гъсто за кекс тесто.

ПРИГОТВЯНЕ:
Всичко се разбърква да се получи по твърдо от кексово тесто.
С лажичка се сипва от сместа в сгорещено олио и се пържат.
Вадят се на домакинска хартия да поеме ако има от пърженото олио.

Станаха невероятно вкусни малко по различни от обикновенните.


# 335
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ОРИЗ ГЮВЕЧ


ПРОДУКТИ
500гр -ориз
1буркан -стерилизиран гювеч или замразена смес
1/2 буркан -домати
2- моркова
сол,магданоз,
1к.ч.-олио

ПРИГОТВЯНЕ
Този ориз го правя в голям тиган с капак на котлона.
Зеленчуците ги задушаваме в олиото за около 5-10 мин..
Прибавям ориза, солта, магданоза и хубаво разбърквам.
Наливам вода 3 към 1 /ако ви е една купичка ориза три вода се налива/.
Така като заври намалям котлона на 2 и бавно къкри до готовност.



# 336
  • Пловдив
  • Мнения: 614
Паниран качамак


ПРОДУКТИ:
за качамака:

грис качамак
вода, сол / Направете го по описанието на пакета/
Когато започне да се отлепя от стената на тенджерата го намачкайте в тава намазана с масло.
Аз го направих от качамака който бях правила предишния ден и ми остана умишлено бях направила повече да ми остане.

за панирането:
2 яйца
брашно
олио за панирането


ПРИГОТВЯНЕ
Като изстине качамака го нарежете на правоъгълници или вие преценете на какви фигури ще го нарежете.
Всеки правоъгълник го натопете в разбитите яйца ,после в брашното и после пак в яйцето.
Пържите в нагорещено олио.


# 337
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ЗАПЕЧЕН ПЪЛНЕН ЛУК


Представям рецепта за едно изключително вкусно зеленчуково блюдо с лук, картофи, моркови и горчица

Необходими продукти за 4 порции:

4 големи глави лук, срязан на четвъртини, без да се засяга коренът
/ пробвах със обелен и не обелен кромид стана еднакво на вкус/
2 с.л зехтин /аз сложих върху всяка глава лук по една лъжица/
2 големи картофа, настъргани
2 големи моркова, настъргани
3 с.л едрозърнеста горчица /аз сложих една лъжица обикновена горчица понеже много не обичаме..../
25 г краве масло
75 г вегетариански кашкавал (с вкус на грюер), настърган /аз сложих обикновен кашкавал/


Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 200°С . Поставете главите лук в тава за печене, намажете ги със зехтина, поръсете със сол и черен пипер и ги изпечете , докато омекнат и добият златист цвят.
Междувременно смесете картофите, морковите и горчицата и подправете със сол и черен пипер.
Разпределете сместа в четирите глави лук и поставете отгоре по една малка бучка краве масло.
Върнете лука във фурната и печете още 15 мин, докато картофите и морковите омекнат. Поръсете с кашкавала и оставете ястието във фурната още 5 мин, докато се получи златиста коричка


 

Източник: goodfood.bg

# 338
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ПЕКАНИ ЧУШКИ С ЯЙЦА



ПРОДУКТИ
1буркан -пекани чушки -може и прясно пекани
5- яйца
сол
олио

КАК ГО ПРАВЯ
В олио на дъното на тигана слагам нарязаните чушки и солчица.
Когато се позапържат чукам едно по едно яйцата и започвам да бъркам за да се омесят добре чушки с яйце.
Вадим като са готови яйцата.


# 339
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ДОМАТИ НА ФУРНА


ПРОДУКТИ
5 средни домата,
2 глави лук,
няколко скилидки чесън,
босилек,
50гр.ситно настърган пармезан (аз сложих кашкавал),
3 с. л. галета,
5 с.л. олио или зехтин,
сол.

ПРИГОТВЯНЕ
Доматите се нарязват на шайби и се нареждат в на маслена тава.
Върху тях се слагат нарязания на кръгчета лук и пресования чесън.
Босилека се нарязва на ситно, смесва се с галетата, олиото или зехтина и настъргания кашкавал, посолява се.
Сместа се разпределя най-отгоре върху лука. Пекат се в загряна фурна 30 минути при температура 200С.
Аз пекох към 40 мин ...
Много апетитна и вкусна рецепта разяждаща .


 


ИЗТОЧНИК

# 340
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ЯЙЦА ПО ПАНАГЮРСКИ -ала зиче


ПРОДУКТИ ЗА 1 ПОРЦИЯ
1/2 кофичка -кисело мляко
1скилидка чесън счукан
сол
това се обърква

2яйца
3с.л.-олио
червен пипер


ПРИГОТВЯНЕ
Киселото мляко чесъна и солта се смесват и изсипват в подходяща чения.
В тиган загряваме олиото и чукаме яйцата.Веднага след като белтъка побелее и го обръщаме още за половин минутка.
С решетъчна лъжица ги вадим и слагаме в млякото.
Веднага във останалото олио след като е отстранено от котлона слагаме две щипки червен пипер и изсипваме върху яйцата и млякото.


# 341
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ПАНИРАН КАРФИОЛ



ПРОДУКТИ:
1 средна глава- карфиол
3- яйца
брашно за гъста каша
1ч.ч бира
сол,чубрица,малко червен пипер
олио за пържене

ПРИГОТВЯНЕ:
* Карфиола се къса на розички и се бланшира във подсолена вода за 5-10 мин.
* Вадим в гевгир и оставяме добре да се отцеди.
* От яйцата,брашното,бирата и подправките правим гъста каша.
* Потапяме розичките в кашата и пържим в сгорещено олио до златисто.
* Карфиолът се поднася като отделно ястие или като гарнитура към пържени и печени меса.


# 342
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ЧУШКИ С ЯЙЦА


ПРОДУКТИ:
5-6 бр.-чушки
4бр- яйца
сол ,олио

ПРИГОТВЯНЕ:
Чушките ги измивам ,подсушавам и нарязвам.Слагам ги в тигана с олиото и сапържвам до готовност на чушката.Разбивам яйцата в купичка със солта и заливам готовите чушки.Бъркам за 1-2 мин и сервирам в чиния. Поръсвам със подправка на BIOSET -за шкембе и пача става невероятно вкусно.


# 343
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ОРИЗ С МАСЛИНИ-ала Зиче


ПРОДУКТИ:
1ч.ч.-ориз
200гр-маслини
1-кромид лук нарязан на ситно
1морков нарязан на ситно
2-домата настъргани
няколко стръка -магданоз на ситно
сол,чер пипер,
2к.ч.-олио

ПРИГОТВЯНЕ:
Задушаваме зеленчуците в голям тиган с капак на котлона.
Слагаме ориза, маслените и подправките и 2,1/2 чаши вода.
Като заври две минути го изчакваме да поври и изключваме котлона като тигана остава на него захлупен.
Така ориза задушен си набъбва и става много вкусен.


 

# 344
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ПЪРЖЕНИ ЧУШКИ С ЯЙЦА И СИРЕНЕ - ала Зиче


ПРОДУКТИ:
олио за пържене
сол,
6-7 -чушки "сиврия"

за заловката:
200гр-сирене
3бр. яйца
кашкавал по желание за настъргване


Приготвяне:
Чешките се измиват и подсушават с кърпа.Цепват се на две до средата осоляват се вътре.Пържат се зо златисто в олиото.Нареждаме ги в тавичка.
Разбиваме натрошеното сирене и яйцата и ги поливаме.Запичаме във фурна до зачервяване на 200 градуса.По желание може и кашкавал да настържите отгоре също става много вкусно.


Общи условия

Активация на акаунт