*Превод от :http://www.sibvaleo.com/ru/calendar/march2013/

Алергията – явление, познато практически на всеки човек. Счита се , че не по-малко от 10-15% от насесението на цялото земно кълбо страда от проявите на алергични заболявания, при това проблемът в последните няколко десетилетия се разраства. Само в САЩ, средставата за лечението на болните от алергия достигат 1,5 милиарда долара годишно, а по прогнози на европейските учени , към 2015-2020 година с алергиите ще се сблъска всеки втори жител на Европа.

Какво представлява алергията?

По експертни оценки, броят на жертвите на алергията всяка година се увеличава с 5%. От какво е обусловено това и какво все пак представлява алергията?

Алергията е следтвие на повишената реакция на имунната система на въздействието на някои външни фактори, които се възприемат от нея като потенциално опасни. В отговор на въздействието на тези фактори (алергени) тя започва да изработва антитела, чиято задача е да неутрализират чуждородните вещества (антигени). Това е абсолютно адекватна реакция на нашия организъм спрямо“нахлуването“. Но понякога имунната ни система започва да реагира спрямо напълно безопасно вещество. Това води до стартирането на механизма на свръхреакция спрямо даден алерген, което и обикновено се нарича с термина алергия.

Как и защо се появява алергията?

1.   Наследственост. Например алергична диатеза (diathesis – вродено или придобито предразположение  към определени болестни процеси или група заболявания) често се предава по наследство. Семействата, в които същестува такава предразположеност се наричат атопични. В тези семейства обикновенно един или няколко човека страдат от една или едновременно от всички форми на следните заболявания – астма, сенна хрема (алергичен ренит) и екзема (атопичен дерматит). 

2.Различни заболявания на храносмилателната система. Нарушаването на микрофлората на червата и недостигът на храосмилателни ензими води до непоносимост спрямо някои хранителни продукти и към алергични реакции спрямо тях. Често причината за алергичната непоносимост не е самият продукт, а изкуствените вещества, които „подобряват“ неговите търговски качества (цвят, мирис, вкус, дълготрайност). В днешно време в хранителната промишленост се ползват над 3500 различни  хранителни добавки (консерванти, оцветители, ароматизатори и т.н.), а съвременният човек изяжда средно 4,5 кг.от тях – около 10 пъти повече, отколкото преди 30 години.

3.Фактори на обкръжаващата среда. Първо, за да се развие алергия към определено вещество, човек трябва да е подложен на неговото въздействие. Второ, оказва се, че има значение  на каква възраст за първи път  е осъществен контакта с алергена. При много деца алергията се развива в най-ранна възраст, когато тяхната имунна система все още не е сформирана и с времето преминава.  Причините за стемителното увеличаване на алергичните реакции при кърмачетата са много. Първо – рязко се съкрати срока на майчиното кърмене. Младите майки много ранно преминават към изкуственото хранене на децата си, към което органите на кърмачето още на са готови, както и имунната система „пасуваща си“ пред разнообразието от постъпващи микроелементи (често даже консерванти и др.подобни).

Видове алергични реакции

•   Алергичен конюнктивит.Предизвикват го същите алергени, както и  сенната хрема(полените на тревите, цветовете и дърветата, прахта и плесените).
•   Уртикария. Също много разпостранено алергично кожно заболяване. Смята се, че от 1 до 5 % от хората поне веднъж в живота си са имали уртикария.
•   Алергичен артрит. Развива се веднага след взаимодействието на алергени или след 7-10 дни. Водещият симптом е болката в една или няколко стави. При изчезването на алергичната артропатия подобни болкови усещания също изчезват, както другите прояви на алергичния артрит.

Природата против алергиите

За съжаление, средства, позволяващи напълно да се избавим от алергиите все още не са изобретени, но съществуват няколко вида лекарства, позволяващи да се облекчат раздразняващите симптоми (сърбеж и хрема) – антихистамининни, противоочни, кортикостероидни, комбинирани препарати и други.

В борбата с алергията са не по-малко популярни и някои народни средства – отвари от такива билки като коприва, целина, жълт кантарион, употреба на успокояващи билки като валериана.

Как да се храним при алергии?

Един от най-действените начини за борба с алергията е хипоалергенна диета. В  случай на хранителна алергия диетичното хранене изпълнява едновременно две функции – диагностична и лечебна: изключвайки от рациона едни или други продукти, може да се открие причината за алергията.

Продукти с различен алергизиращ потенциал:

Висок : Краве мляко, яйца, хайвер, пшеница, ръж, моркови, домати, червени чушки, целина, ягоди, горски ягоди, малини, цитрусови плодове, ананас, гранат, киви, манго, райска ябълка, диня, кафе, какао, шоколад, гъби, орехи, мед, риба, мариновани зеленчуци, сладолед.

Среден: Телешко месо, овес, ориз, грах, соя, катофи, цвекло, праскови, кайсии, клюква, боровинки, вишни, черни боровинки, касис, шипки, банани.

Нисък:Млечнокисели продукти, заешко месо, пуешко месо, бяло зеле, броколи, тиквички, краставици, зелени сортове на ябълки и круши, бели и жълти череши, градински подправки (магданоз, копър).


На първо място е необходимо да се изключат от рациона високоалергенните продукти, а също така да се изключат или сериозно да се орграничи употребата на средноактивните. Основната сложност при подбора на диета при хранителна алергия е в това, че алергична реакция при даден човек може да предизвика който и да е продукт, даже той да се счита за нискоалергенен. Ето защо подборът на хипоалергенната диета трябва да е строго индивидуален и да се прави под лекарско наблюдение. Хипоалергенна диета възрастните би следвало да съблюдават 2-3 седмици, а децата – 7-10 дни. Ако в продължение на това време настъпи подобрение, то изключените продукти отново се въвеждат в рациона: един по един, в малки количества, през 3 дни, не по-често. При това внимателно се наблюдава няма ли да се възобнови алергичната реакция. Ако в продължение на три дни след въвеждането на нов продукт симптомите са се възобновили, то това означава, че той е алергенът. Продуктът може да не бъде само един, ето защо такава процедура ( да се включва в рациона нов продукт и да се води наблюдение в продължение на 3 дни) трябва да се прави с всеки продукт.


Когато се прилага хипоалергенна диета е важно също така:
•   Да не се преяжда
•   Максимално да се разнообрази рациона в разрешение от диетата рамки


Развитие на алергии при децата

При децата като правило се развива хранителна алергия, като обикновенно това става през първата годинка от живота им, когато малчуганите се  „запознават“ с огромно количество нови за тях продукти.Често алергията се развива при нарушена функция на стомашно-чревния тракт, когато задстомашната жлеза все още не се е научила да изработва ензими в необходимите количества, нужни за усвояването на различни сложни вещества, а съставът на микрофлората не е сформиран напълно. Вследствие на това, много продукти не се храносмилат, техните молекули проникват в кръвта и предизвикват образуването на колямо количство антитела (IgE).

Така се получава „сенсибилизация“ – повишаване на чуствителността към определени макромолекули т.е. организмът се е „запознал“ с тези макромолекули изработил е антитела, а при следващата среща с подобни вещества, антителата отреагират на тяхното повторно постъпване в организма – развива се алергична реакция.

Рискови фактори за развитието на алергични реакции при децата могат да са наследствената предразположеност и екологичното неблагополучие на обкръжаващата среда. Негативна роля играят също така тютюнопушенето и инфекциозните заболявания, прекарани от майката по време на бременността.

Проявите на алергии при децата са разнообразни:
•   Алергични поражения на кожата (атопичен дермит, оток на Квинке, уртикария)
•   Гастроинтестинални нарушения (оригвания, гадене, повръщане, колики, метеоризъм, диария, запек, нередовен стомах)
•   Респираторни нарушения (бронхиална астма, алергичен ринит)

Основа на лечението на децата с хранителна алергия с ДИЕТОТЕРАПИЯТА. Основен принцип на хипоалергенната диета е изключването от храната на продукти с висока алергичност. Независимо от това, че алергията към белтъка на кравето мляко може да появи при деца, намиращи се на майчина кърма, в тяхното хранене е много важно да се съхрани напълно майчиното мляко. Освен основните нутриени (хранителни вещества), витамини и минерални вещества, то съдържа необходимите за адекватното развитие на детето  защитни фактори (скреторен IgA), хормони, ензими, фактори на растежа.