Автоимунен тиреоидит на Хашимото (29)

  • 71 850
  • 749
  •   1
Отговори
# 255
  • Мнения: 11 737

Аз спрях тотално хляба, сладките и тестените неща, наблягам на нахут. Направо се пристрастихкъм него, а до сега не бях го пробвала никога.
Същата работа като при мен с елда. Но сега и нея ще огранича.
Иначе съдържат почти еди и същи витамини, минерали и т.н.
Иначе за елдата - до 50 г дневно се хапва. Предполагам и с нахута е така.Опитвала съм, но не е моята храна.
Хляба нямам намерение да откажа - в случая този е полезен дори при нашите заболявания и предпочитам него да хапвам пред други енергийни храни. Просто ще се старая да приготвяме само от този хляб.
По 50г. ли, защо? Аз си похапвам по повечко, страшно ми харесва на хумус Embarassed
А защо ще ограничаваш елдата?
На мен пък тя не ми допадна.
Принципно за елда 50 г е доста. Надува се и се пълни една купичка. Ако прекалиш с нея, единствено може да си разстроиш стомаха.  Laughing Направих го този номер.
Като калориен прием е достатъчно 50 г. Бях чела статия на Руми, фитнес инструкторката, че препоръчва нахут под 100 г прием, дори по-скоро 50 г дневно.
Но иначе не ми хареса това, което прочетох:
Цитат
Нахутът има високо ниво на пурини, които са естествени съединения, характерни за растенята и животните, включително и хората. Повишеният им прием е свързан с производство на пикочна киселина. Тя от своя страна е свързана с поява на подагра и отлагане на камъни в бъбреците.

Именно затова хората, страдащи от подагра или бъбречни проблеми е по-добре да избягват системната консумация на леблебия. Нахутът може да предизвика още алергични реакции или дори т.нар. протеиново отравяне, която се появява след преяждане с печена леблебия, но се среща доста рядко.
Спирам със спама, че изместих много темата. Hug

# 256
  • Мнения: 29
Аз имам чувството, че напоследък всичко съм ограничила. От всяка храна различна от плодове и зеленчуци ми става зле, а не е като да нямам апетит. Особено хляб, картофи и ориз когато ям...после е почти задължително да  Sick Не знам защо така. От шоколад се изнервям и депресирам супер много. Гледам поне през деня ако ще съм в движение да ям само плодове и фрешове, че иначе започват да ми бучат ушите и имам чувството, че ще припадна от безсилие  Crazy Мереленда, на централния плаж са обособили няколко заведения точно като за нас  Mr. Green - плажче, ооогромни чадъри, шезлонг, масичка, сервитьорка и много приятни коктейли  Blush Много, много подходящо  Flutter
 Хубав ден момичета, крийте се на климатици, че днес го дават жега  Hug
 

# 257
  • Мнения: 20 168
Мереленда, за мен не е спам, всеки може да открие по нещо интересно а и се научават нови и полезни неща покрай теб, добре, че четеш. Аз съм станала толкова разсеяна и разконцентрирана, че като видя някакъв по-дълъг текст и директно се отказвам да го чета, или го чета по диагонал Sad  Дори и на кино не ми се ходи, нямам нерви да издържа цял филм....
В къщи сега се ядат храни без глутен и с нисък гликемичен индекс, та покрай това се зарибих с този нахут, как ще го намалявам сега не зная Mr. Green

# 258
  • Мнения: 1 495
Четох статия за Шуслеровите соли , че действали благоприятно при проблеми с щит.жлеза , някой пил ли е и доволен ли е?

# 259
  • Мнения: 29
От къде купувате нахут?

# 260
  • Мнения: 11 737
Мереленда, за мен не е спам, всеки може да открие по нещо интересно а и се научават нови и полезни неща покрай теб, добре, че четеш. Аз съм станала толкова разсеяна и разконцентрирана, че като видя някакъв по-дълъг текст и директно се отказвам да го чета, или го чета по диагонал Sad  Дори и на кино не ми се ходи, нямам нерви да издържа цял филм....
В къщи сега се ядат храни без глутен и с нисък гликемичен индекс, та покрай това се зарибих с този нахут, как ще го намалявам сега не зная Mr. Green
Ще добавиш и друга храна без глутен и с нисък гликемичен индекс.
Може да пробваш ако решиш и с лимеца. Той не се приготвя само на хляб, а може да се свари зърното, да се добавя в салати, като гарнитура към ястия и т.н. Има глутен, но е с ниска хромозома и не е вреден - напротив. Полезен е.
Дай шанс пак на елдата. Аз я ям на закуска с малко сирене. Все едно кус-кус със сирене. Витамините и минералите в нея са много и няма вредни странични действия, освен както писах по-горе, не хапнеш повече, че да вардиш тоалетната. Mr. Green
Лимеца също няма вредни странични действия - поне така пише, а е много полезен при болна щитовидна жлеза, сърдечно съдови заболявания, колити, гастрити, язва и т.н. и т.н.
То има и други храни. Просто трябва да се почете и да се избере. Hug

Четох статия за Шуслеровите соли , че действали благоприятно при проблеми с щит.жлеза , някой пил ли е и доволен ли е?
В тази тема, малко по-назад постнах в обширен цитат записки на ciarabella от темата за Базедова болест. Записките са от лекция на доктор Папазова и още една докторка - забравих и името.
Посочени са шуслеровите соли при проблем с щитовидната жлеза.
Аз още не съм пила, но има добри отзиви за тях. Hug

От къде купувате нахут?
В Кауфланд има. Помня, че там беше най-евтин. Някъде бях чела, като си избирах елдата.

# 261
  • Sofia
  • Мнения: 26 379
На много места съм виждала и насипно нахут,цена около 4-5лв./кг

# 262
  • Мнения: 1 495
Merelenda , благодаря , а само за Базедова болест ли се използват Шуслеровите соли , защото аз съм с хипофункция ? Сега отивам да погледна статията .

# 263
  • Мнения: 11 737
Merelenda , благодаря , а само за Базедова болест ли се използват Шуслеровите соли , защото аз съм с хипофункция ? Сега отивам да погледна статията .
Не само за Базедова болест. Става въпрос за заболявания на щитовидната жлеза.
Дори на лекцията са говорили повече за хипофункция, а за хиперфункция са споменали много малко информация.

Ето линк: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=720527.165

Последна редакция: чт, 20 юни 2013, 11:59 от Merelenda

# 264
  • Мнения: 3 794
Еми, явно няма да намалявам дозата. Преди 2 месеца писах, че ТСХ ми е 1,46 и ендокриноложката предложи да пробвам да редувам 50мг/75мг, но резултата от днес ми е 2,485  Crossing Arms

Anti TPO 170,1 IU/mL (12.0 - 0.0) - това нещо май е грешка в реф. с-ти
Anti Tg 96,3 IU/mL (0-29)

Последна редакция: чт, 20 юни 2013, 13:06 от forest_veil

# 265
  • Мнения: 1 495
Merelenda , благодаря , а само за Базедова болест ли се използват Шуслеровите соли , защото аз съм с хипофункция ? Сега отивам да погледна статията .
Не само за Базедова болест. Става въпрос за заболявания на щитовидната жлеза.
Дори на лекцията са говорили повече за хипофункция, а за хиперфункция са споменали много малко информация.

Ето линк: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=720527.165
Благодаря  Hug .

# 266
  • Мнения: 316
Момичета вчера ходих на преглед при д-р Начев и той ми изписа да пия освен еутирокс 50 мг и селен, алое вера и невен+М/ това дано да са го разчели правилно в аптеката, защото доста време му се чудиха/ Каза да ги пия 1 месец и след това да направя изследвания и да видим тогава как ще са. Някой от вас пил ли е тоя невен+/М/? Rolling Eyes

# 267
  • Мнения: 1 091
 Lemy, аз вече трети месец съм на безглутенов режим и много ме интересува как приготвяш /или не/ нахута. Суров ли го купуваш, как правиш хумус? Въобще сподели откъде го купуваш и как го ядеш. Благодаря предварително.

# 268
  • Мнения: 20 168
Нахута се накисва във вода от предната вечер, на другия ден го варя в тенджерата под налягане 20 мин., и от там нататък е готов за всичко каквото се сетиш. В нета намерих много рецепти, може да се използва в салати, хумус, фалафели, ястия с всякакво месо, постна яхния....Ето тези рецепти съм си отделила, първата е за хумус, ако нямаш сусамов тахан може да сложиш сусам, може и без него, но със сусам или тахан е много по-вкусно:

http://www.supichka.com/2011/04/blog-post_21.html

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=452316.0

http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,2136.msg80038.html#msg80038

http://www.zajenata.bg/%D1%81%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1% … -recepta3866.html

http://www.zajenata.bg/%D1%81%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0% … -recepta1862.html

http://www.zajenata.bg/%D1%88%D0%B0%D0%BC%D0%B8-%D0%BA%D0%B5%D0% … -recepta5274.html

http://www.zajenata.bg/%D1%84%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D1%84%D0%B5%D0%B … -recepta2520.html

http://www.zajenata.bg/%D1%8F%D1%85%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D1%81-%D0 … -recepta4585.html

http://www.zajenata.bg/%D0%BD%D0%B0%D1%85%D1%83%D1%82%D0%B5%D0%B … -recepta4701.html

http://recepti.gotvach.bg/%D0%9D%D0%B0%D1%85%D1%83%D1%82

# 269
  • Мнения: 1 091
 Ооо, мерси, Lemy, отивам да чета рецептите. Най-важното е, че разбрах за накисването и варенето, от там нататък явно е въпрос и на фантазия Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт