Ягодов сладкиш с целувки
снимка снимка снимка
Необходими продукти:
За блата
150 гр. захар
3 жълтъка
1 ванилия
250 гр. брашно
2 ч.л. бакпулвер
50 гр. масло или маргарин
5 с.л. прясно мляко
и още...
3 белтъка
щипка сол
150 гр. захар
0,5-1 кг. ягоди (или плодове по избор)
Жълтъците заедно с 3 с.л. гореща вода се разбиват на пяна, постепенно се добавя ванилията и захарта. Брашното се смесва с бакпулвера. Маслото се разтопява и към него се сипва прясното мляко. Добавят се към жълтъците, накрая се добавя и брашното.
Тавичката се подмазва (или в нея се слага хартия за печене, така по-лесно се вади после) и в нея се изсипва тестото. Пече се 15-20 минути в предварително загрята на 200 радуса фурна.
Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол и постепенно се добавя захарта. Ягодите се режат на парченца и се смесват с белтъчения крем. Сместа се изсипва върху опечения и охладен блат и се пече 20-25 минути в предварително загрята на 150 градуса фурна.
Бързо, лесно и много ефектно !