Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
15-17 от 17 отговора


Мнения: 0
Процедурата се прави всеки път след като се измие тигана и се ползва на ново. На същият принцип е и незалепващото покритие на чугунените съдове, така наречената патина, затова и при чугуна се препоръчва да не се мие с препарати за да не падне мазния слой. Това съгласете се не е много хигиенично и затова рядко използвам чугунени тигани макар, че имам няколко и гладки и оребрени тип грил.При загряване на сухо стоманата се разширява, поема мазнината след което де свива и става като стъкло. Отнема не повече от две минути да се нагрее преди да се омазни. Водния тест е важен, защото ако тигана се нагорещи прекомерно при сипването на мазнината ще загори и дъното ще стане кафяво, особено при масло, зехтин екстра върджин и други с по-ниска точка на горене. Аз не го правя всеки път, защото съм засякъл време (около 2  мин,) за което котлона ми на трета степен достига необходимата температура за конкретния тиган, след което сипвам мазнината, омазнявам и пак я махам и забърсвам с хартия от кухненската ролка. На клиповете, които съм качил по-горе много ясно и нагледно е показано.
« Последна редакция: сб, 16 ное 2013, 13:03 от aum7 »
Цитирай

Sofia

Мнения: 7 125
aum7, така съм правила със старите чугунени тигани . Наистина работи .  Peace

 Керамичните .... В магазина , от който ги бях взела , са ми казали да ги мия с ЦИФ и гъба . Так и ги мия . И само така се отмиват . И след това не залепват .
  Иначе след миенето в съдомиялна - залепват . Както и не се измиват добре ....
Цитирай

София

Мнения: 124
От години с нови и неупотребявани тефлонови съдове за готвене прилагам една и съща практика и досега провал със залепване не съм имала. Същото правя и за керамични и силиконови форми.
Всъщност само веднъж един китайски боклук грил тиган ми се обели още при първото печене на сурови наденички - но той просто си личеше, че не е качествен.
Първо измивам съда с гъба и обикновен препарат за миене. Подсушавам добре. После със силиконова четка намазвам обилно (е, не да тече) с олио  от всички страни и оставям така съда (поставен върху най-тясната и къса страна или полегнал леко) за 24 часа.
После пак измивам с  гъба и обикновен препарат за миене. Оставям да изсъхне върху цедилката. С олиото се запечатват микропоричките по съда.
Рускините  препоръчват за всички видове (метални, тефлон, керамика)  тигани за палачинки  - преди първо ползване да се кипне за 15-20 мин в тях олио. После се излива и тигана се измива. Твърдят, че така никога не залепва палачинка по тях. Но не съм пробвала лично, щото описаната по-горе процедура напълно ме удовлетворява.
Освен това препоръчват един тиган да се определи само за палачинки.  chef

Преди няколко месеца си купих 25 см керамичен тиган на Делимано - беше на промоция по 20 лв.
Доволна съм от него. Сефтосах го с палачинки от тиквички. Нищо не залепна. Правих и класически палачинки няколко пъти - пак нищо не залепна.  newsm10
« Последна редакция: нд, 24 ное 2013, 16:30 от CVETETO3101 »
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
15-17 от 17 отговора