Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 9 120
Искам да попитам дали в България има вече училища с подобна педагогическа насока или все още няма?
Тъй като съм на вълна да записвам дъщерята в такова училище тук ми беше любопитно да разбера дали има заинтересовани вече хора от тази педагогика и да имат желание да я практикуват в България
Благодаря!
Става дума за педагогика основана на антропософската идея на Рудолф Щайнер за развитието на човека

# 1
 • Кацнала на едно дърво.
 • Мнения: 3 184
За твой късмет преди седмица ми дадоха една листовка.  Grinning Пазя я, даже. Ето ти контакти: 988 01 78, 870 12 36, ул. "Цар Симеон" 55.
Защо си избрала точно такова училище? (Че не съм имала време да разгледам листовката, само това, което си спомням за философа Щайнер не е достатъчно  Embarassed)

# 2
 • Мнения: 566
Здравей:)
Бившата ми шефка (много готина млада мацка) и още няколко съдружници ще отварят такова в Лозен.За сега обаче са още в начален стадий. Купили са мястото и започват да строят. От нея знам че е имало такова и е било затворено. Ако искаш мога да ти дам координатите и.

# 3
 • Мнения: 5 876
Доколкото знам, това е нещо сходно на метода на Монтесори, тоест образование чрез много двигателни дейности, използване на всички сетива, готвене, градинарство, абе изобщо използване на практическия опит като база за развиване на естествения интерес на детето.
Май особеното беше сравнително късното въвеждане на четенето (късно за американската система), защото устната традиция имала важна роля (не помня каква точно, май по-добре се усвояваше наученото).
Интересно е, бих се замислила - въпросът е само доколко ще го приложат 1 към 1 и доколко ще го адаптират.
ето линкове -

http://www.rudolfsteinerschool.org/html/early.html
 http://www.steiner.edu/why/philos.html

# 4
 • usa
 • Мнения: 3 491
Що не кажете Waldorf училище бе хора, че да ви разбера! Анда, мерси за линковете, оттам го разбрах.    bouquet
Ами близко до нас има такова, но аз лично не проявявам интерес. Бих си пратила децата на лятна детска градина, ако цените бяха по-човешки, но за нормална учебна година - не. Наистина се знае, че децата изостават академично от връстниците си и имат проблем, ако трябва да се местят в нормално училище. Малкият ми син още не е пробван, но големият функционира много добре в обикновена детска градина, където стандартите са децата на 3-4 години да си знаят буквите и цифрите и да си пишат името, а на 5-6 години да четат, пишат, събират и изваждат на елементарно ниво. Освен това също имат часове, където пекат курабийки и садят цветенца. Ако имах много, много специално дете, с всичките му предизвикателства, щях да се замисля над алтернативни варианти.  Peace

# 5
 • usa
 • Мнения: 3 491
Ето и гласът на критиката за тези, които се интересуват от Waldorf училищата.

http://www.waldorfcritics.org/

Доколкото разбирам, човек наистина трябва да познава издълбоко тази философия и да я изповядва, за да не започне в един момент да си мисли, че "царят е гол". Wink

# 6
 • usa
 • Мнения: 2 113
Ето и гласът на критиката за тези, които се интересуват от Waldorf училищата.

http://www.waldorfcritics.org/

мерси за линка! не бях попадала на този сайт когато проучвах дали да не изпратя децата в уолдорф училище. мен лично тогава най-много ме притесни прекалената употреба на термина spiritual в описанието им на училищната програма и метод на обучение. сега съм още повече убедена, че изборът ми е бил правилен.

# 7
 • София
 • Мнения: 3 161
Знам, че има нещо като Монтесори у нас, но им гледах програмата и ме смути това, че използват проекта Неогея запозната съм с него и съм силно скептична). Иначе - да, много ме интересуват подобни училища и ако съм убедена, че е читаво, бих го предпочела пред стандартна ДГ. За мен е по-важно детето да се развива като цялостна личност, да твори и играе, а не да чете и смята на 6 години.

# 8
 • usa
 • Мнения: 3 491
За мен е по-важно детето да се развива като цялостна личност, да твори и играе, а не да чете и смята на 6 години.
И за мене, но за моя радост стандартната училищна система на общината, в която живея, го предлага, в добавка към четенето и смятането на 6 години. Едното не изключва другото, особено когато поднасянето на четенето и математиката става постепенно, с въображение, и игрово!  Peace Ако не беше така, може би щях да се оглеждам за алтернативи.

Последна редакция: нд, 12 фев 2006, 20:18 от блажка

# 9
 • Мнения: 5 876
Много интересен линк. Какво е по-точно учението на Щайнер, доколкото разбрах, нещо като Петър Дънов?

П.С. Бени, ако можех да пратя Ането в училището на Борис (а впрочем дори и в еквивалент на своето едновремешно училище), не бих се замисляла за алтернатива.
Едни наши приятели обаче си бяха дали дъщеричката в католическо училище (в Германия), просто защото имало репутацията на най-доброто в града. Те самите са атеисти.
Не знам дали бих го направила, нищо не пречи обаче да поразучи човек  newsm78

Последна редакция: нд, 12 фев 2006, 21:59 от Anda

# 10
 • Мнения: 2 567
Мисля, че от тази статия ще разбереш горе -долу за какво става дума
http://www.liternet.bg/publish5/dmangurov/beinsa.htm
По мое мнение това е поредното учение с претенции, че е християнско.

# 11
 • Мнения: 9 120
Гледам, че голяма дискусия сте заформили.
Летисия - линка, който си дала няма нищо общо с тематиката на училищата
Аз понеже живея в Германия и ми беше интересно какво се знае в България по тоя въпрос, но явно е малко, недостатъчно и в съвсем друга светлина представено.
Насочила съм се към това училище, защото поне при нас практиката показва, че се занимават с по-голямо внимание към свръхактивните деца като моето, помагат на децата да развият талантите си и индивидуалността си, да приемат информацията, която трябва да научат, когато те самите са готови  (а не да се гони план програма и който научил, научил).
Провежда се учение по религия, но то не целенасочено католическо или евангелско, както е в обикновените училища, а общокултурно религиозно възпитание с цел опознаване религиите като приказка.
Работи се много с родителите, като се търси тяхното съдействие, а не само да чакат и да се гонят кой не си е свършил работата добре.
Погледнах линка на Блажка за критиките към тези училища и само отметката защо нямало американско знаме в училището ми беше достатъчна да не чета повече. Явно при американците с това се измерва всичко.
Аз тук в нормално училище не съм виждала окачено немското знаме, пък какво остава за това...
Благодаря на всички за споделените мнения

# 12
 • usa
 • Мнения: 2 113
Погледнах линка на Блажка за критиките към тези училища и само отметката защо нямало американско знаме в училището ми беше достатъчна да не чета повече. Явно при американците с това се измерва всичко.

ами да беше прочела повечко от линка, току виж си разбрала и нещо друго. щом не си търсела мнение, а си искала да ни просветиш за какво става дума в тези прекрасни училища, можеше направо да го направиш, не да ни препитваш.

# 13
 • usa
 • Мнения: 3 491
Погледнах линка на Блажка за критиките към тези училища и само отметката защо нямало американско знаме в училището ми беше достатъчна да не чета повече. Явно при американците с това се измерва всичко.
А защо не продължи? И защо не поразлисти и по-навътре? Така щеше да ме възпреш да кажа, че даваш добър пример за повърхностно и половинчато четене  с прибързани заключения и обобщения. Карикатурното е, че тази повърхностност, половинчатост и изкривеност се появяват в коментар, който възроптава точно срещу тях.
Имаше вече посочени линкове, които представяха тези училища в положителна светлина. Аз предложих и малко критичен поглед, който никога не е излишен. Ако нещата са останали небалансирани, ето още един линк, пак американски, но с по-различна информация.
http://www.awsna.org/

Все пак в един американски университет с развяващо се национално знаме отпред са ме учили да представям нещата изчерпателно и от различни гледни точки. 

Всъщност, няма ли в Германия добра система на специално образование към редовните училища, която да откликне на уникалните потребности на едно дете?

Последна редакция: вт, 14 фев 2006, 06:25 от блажка

# 14
 • ....
 • Мнения: 1 220
 Не прочетох линковете и за самата сиситема не съм чела много, но сина ми лятото ходи в такава занималня- просто беше единствената удобна в района, та имам впечателния!
Не знам как са обучени учителките и кое е различното от стандартната образователна сиситема за бг. Заниманията бяха като в нормална детска градина, с песнички, стихчета...рисуване, единственото нещо което на мен не ми се понрави това е обяснението за сътворението на света. Не сме атеисти, напротив смятам че сме добри христиани даже, но не мога да приема отричането на Дарвин и еволюцията!
Това са моите впечатления!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт