Митове за причини за спонтанен аборт

Понякога след спонтанния аборт ние си спомняме как сме вдигали нещо тежко, притесняваме се за трите мартинита, които сме изпили преди да знаем, че сме бременни, или  се чудим дали не е трябвало да спрем работа по-рано. Никое от тези неща няма значение. Спонтанният аборт се случва, независимо от това дали сме направили всичко по нашите сили за да го спрем или не. Ето списък на най-често обвиняваните фактори, които всъщност НЕ причиняват спонтанен аборт:
Стрес. - Много от нас преживяват много травматизиращи събития по време на бременност, като смърт в семейството, стрес в работата. Вие ще преминете през този период, а също и вашето бебе.  Като силно доказателство, за това че стресът не предизвика аборт служи фактът, че повече от 50 жени са били бременни, когато са загубили съпрузите си при терористичните атаки на 11 септември в Ню Йорк, но техните бебета, са се родили здрави независимо от тежката драма, през която са преминали техните майки.
Секс, дори и много страстния такъв. -  Оргазмът може да ви изплаши, тъй като може да усетите контракциите на матката, но това не прави нищо на бебето, освен да го полюлее и то да заспи, или да го накара да започне да рита, докато го оставите да се наспи. Понякога може да има няколко капки кръв след секс, защото сервиксът е много мек и пълен с кръв, но това не е проблем. Необходимо е да избягвате секс, само ако вашият лекар ви е посъветвал да го правите.
Повдигане на по-голямото ви дете. – Вашето тяло ще протестира много по-рано от момента, в който всъщност може да навредите на плода. Най–важно е да повдигате като първо клякате и използвате мускулите на краката си за поемането на тежестта, а не чрез навеждане, когато тежестта се поема от вашия кръст. Това все още не е причина за спонтанен аборт, но би ви спестило много болки и неразположение.
Спортни тренировки – Това всъщност е нещо, което помага на вас и вашето бебе. Има някои правила, които обаче трябва да се спазват – пулсът ви не трябва да е над 140 удара в минута (тъй като това може да ограничи количеството кислород, достигащо до бебето) и не бива да тренирате докато започнете да се чувствате отпаднала до припадък.
Удар в корема. – Помнете, че бебето е добре защитено и само вие сте тази, която ще пострада. Много често това се случва, когато спите с по-малкото си дете или дори с вашия партньор. Ако имате проблем с домашно насилие, обърнете се за помощ към организация, която би ви помогнала да разрешите този проблем – едно дете не бива да бъде отгледано в такива условия.
Лошо хранене. - Бебето ще ви ограби от всички хранителни вещества, от които се нуждае и само вие сте тази, която ще пострада от това. При все това, възможно е  да причините раждане на бебе с ниско тегло и с проблеми в развитието, ако отказвате да се храните здравословно през цялата бременност. Важно е да се храните добре, но не обвинявайте вашите хранителни навици за спонтанния аборт.
Употреба на алкохол преди да разберете, че сте бременна. – Повечето жени го правят и това не е причина за аборт. До бебето не достига и капка от вашата кръв преди имплантирането, а през първите една-две седмици получава толкова малко от кръвта ви, че не е нужно да се притеснявате от това. Ако продължите употребата на алкохол след като вече сте разбрала, че сте бременна това може да доведе до проблеми в развитието на плода.
Това, че бебето „знае”, че не е искано. – Дори и ако бременността ви е изненадала и сте обсъждали аборта като вариант, това не е предизвикало смъртта на бебето. Това са мисли, подхранвани от вашата мъка и чувство за вина, но не са истина. Факт е че поне 10% от бебетата умират, независимо от това дали отчаяно сме ги искали или не.
Фактори, които биха могли да предизвикат усложнения, но не и спонтанни аборти в повечето случаи:
Падане. – Ние всички ставаме непохватни с нарастването на корема, разхлабването на ставите и изместването на центъра на равновесие. Повечето падания не причиняват вреда на бебето. Но все пак, ако има кървене или изпитате сериозна болка след падането, или ако сте паднали изцяло по корем във втория семестър или след това, посетете лекар, за да провери плацентата за разкъсване.
Автомобилни инциденти. – Докато някои хора обвиняват автомобилни катастрофи за загубата на плода, това обикновено не е така. Бебето е много добре защитено в околоплодните води, така че освен ако стомахът или матката не са наранени, или ако майката не премине през серия сърдечни удари или продължително време без да диша, бебето би трябвало да оцелее. Незабавно след автомобилен инцидент посетете своя лекар, но не се тревожете прекалено много за спонтанен аборт. Това рядко се случва.
Повдигане на нещо тежко. – Това предупреждение се отнася за жени, склонни към разкъсване и отлепване на плацентата във втория и третия триместър. Това не означава, че ще получите спонтанен аборт, и обикновено, ако изпитвате силни болки по-късно, това означава, че сте разтегнали някое от сухожилията, които държат утробата на място. Почивка е всичко, от което се нуждаете. Ако обаче имате кървене, удачно е да си направите скан, за да се уверите, че не сте отлепили част от плацентата, въпреки че това  в повечето случаи ще зарастне от самосебе си.
НО!
Да, знам. Ако сте започнали да кървите точно след секс, или точно след тренировка, бебето е умряло точно след автомобилната катастрофа, тогава това ТРЯБВА да е причинило спонтанния аборт, защото бебета не умират просто така, нали?
ГРЕШНО
Бебетата просто умират. Повече от половината спонтанни аборти са причинени от хромозомни фактори, които са изцяло извън нашия контрол. Не можем да ги предотвратим. Няма нищо, което можем да направим. По-голяма част от останалите случаи са също несвързани с нещо, което сме направили, а са причинени от някоя инфекция, от която сме се заразили, не добре формирана плацента или пъпна връв, хормонален проблем или здравословен проблем, за който не сме знаели. Не оставяйте никой, дори и вашия партньор или вашата майка (или да, вашата свекърва) (и най-вече вие самата, бл.пр.) да ви казва, че вината е ваша. Абсолютно категорично това не е така.


Източник www.pregnancyloss.info

Последна редакция: вт, 18 апр 2006, 11:00 от [desi]