За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 66 954
  • 765
  •   1
Отговори
# 270
  • Мнения: 14 804
Мерси много за предложенията. И аз си ги ям така,но това не знам кой пакет ми е и май малко ми омръзнаха,щом седят още. Mr. Green bouquet

# 271
  • Габрово / но е чистокръвна старозагорка/
  • Мнения: 4 447
На вилата имаме много останали тикли....как се пече в/у тях,трябва ли да се маже с мазнина?

Doli , провокира интереса ми към тиклите и прочетох това:

" Ако се сдобиете с подходяща тикла, следните съвети могат да са ви от полза: 1) Важно е тиклата трябва да се почиства много добре с телена четка, защото остават парченца от предното печене, а те прегарят и полепват по новото месо. 2) След като запаля огъня отдолу, около 30 минути интензивен огън е достатъчно за да се загрее. 3) Изтърква се с половин глава стар лук за да се изчисти от миризмите и се избърсва с парче хартия. 4) Важно е и месото и зеленчуците да са предварително намазнени с олио, за да не залепнат, но на самия камък не трябва да се слага мазнина."
Съветът е на  Явор Калинин - Зам. предс. на Гилдия на Главните Готвачи България

# 272
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Някой запазил ли си е случайно рецептата за "Най-вкусната шок. торта" на Ири Купенска? Сайтът й не се отваря, а искам да видя какъв блат прави...

Или може би при мен не се отваря... Ето линк, ако някой я отваря, може ли да ми копне рецептата?
http://sunshineskitchen.com/the-best-chocolate-cake/

# 273
  • Мнения: 14 804
При мен се отваря. Ето:
Скрит текст:
Продукти за форма с диаметър 20см*:
180г брашно
150г захар
125г кафява захар
60г какао
1 и 1/4 чаена лъжица сода бикарбонат
1 и 1/4 чаена лъжица бакпулвер
щипка сол
2 яйца, стайна температура
140мл гъст айран
75мл олио
140мл прясно, горещо кафе

Фурната се загрява на 180°C.
Брашното, двата вида захар, какаото, содата, бакпулвера и солта се слагат в дълбока купа и се разбъркват добре.
Яйцата, олиото и айрана се разбъркват и се добавят към сухите съставки. Всичко се разбърква добре.
Накрая се излива горещото кафе и сместа се бърка, докато стане гладка и хомогенна.
Имайте предвид, че сместа е сравнително течна, не като класическо тесто за кекс/блат. Именно на това се дължи сочността му, след изпичане, така че не се притеснявайте.
Готовата смес се излива в предварително намаслена и покрита с какао форма за торта. Пече се за 40-45 минути, като времето варира в зависимост от големината на формата и от това дали решите да изпечете цялата смес наведнъж или на части. Ако ползвате форма с диаметър 20см, имайте предвид, че трябва да имате достатъчно височина, т.е. ако стените на формата са ниски, ще трябва да изпечете блатовете на части. Другият вариант е да сложите хартия за печене с височина около 10см от вътрешната страна на формата за торта, за да може тя да попречи на тестото да се излее, а и да му помогне да се изпече високо и равномерно.

След като блатът е готов, се охлажда напълно и след това се разрязва на 3 равни части.

*От посочените продукти се получават 3 блата с диаметър 18-20см. Правила съм по-голяма торта, с диаметър 24-26см, като за нея направих двойна доза и изпекох на два пъти, като всеки блат разрязах на две и се получиха общо 4 блата.
Продукти за шоколадовия мус:
400г шоколад (в случая, 200г черен и 200г млечен)
400мл сладкарска сметана
3 жълтъка
3 белтъка

Шоколадът се нарязва на малки парчета. Сметаната се загрява до кипване и се излива при шоколада. Оставя се за минута, след това се разбърква, докато се получи хомогенна смес. Охлажда се на стайна темепратура, като се бърка от време на време, за да не хване “кора”
Жълтъците се разбиват на водна баня и се добавят към още топлия шоколадов ганаш. Разбърква се, докато всичко се обедини добре. Внимавайте при разбиването на водна баня, водата не бива да докосва дъното на съда за разбиване, защото температурата става прекалено висока и яйцата ще се сготвят. А ние не искаме омлет Simple Smile
Охладеният на стайна температура ганаш се прибира в хладилник за час, докато стегне и стане много гъст.
Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол на водна баня (това е по желание, ако не се притеснявате от ползването на пресни яйца, можете и да го пропуснете).
Малка част от тях се добавя към шоколада и се разбърква внимателно. В началото може да ви е трудно, тъй като ганашът е стегнат, но не се притеснявайте, след като се добави малко от белтъка, сместа ще се отпусне. На 2-3 пъти се добавя белтъка и се разбърква със силиконова шпатула, като се внимава да не спадне сместа и да се запази максимално от въздуха в белтъците.
Мусът се прибира в хладилник за 30-40 минути, или докато стегне и стане удобен за нанасяне върху тортата.

Имайте предвид, че колкото по-черен шоколад (с по-висок % на какао) използвате, толкова по-гъст ще бъде мусът. При 50:50 черен към млечен, се получават добри резултати. Не бих ви съветвала да ползвате единствено млечен, тъй като рискувате мусът да не стегне.
Сглобяване:
Върху поднос или поставка за торта се слага един шоколадов блат. Върху него се нанася част от муса и се разпределя равномерно. Така се процедира и с останалите блатове. Накрая цялата торта се измазва с шоколадовия мус и се декорира по желание.
В случая, аз съм подредила по борда шоколадови пурички, но може да използвате всичко, което ви е налично. Например да облепите със смлени ядки, настърган шоколад, дори натрошени трохи от блат. Използвайте въображението си, то няма да ви подведе.

# 274
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Благодаря ти много.  Hug

# 275
  • Мнения: 14 804
За нищо.  Hug Чак се изкуших и аз да направя,но сега като заспи бебка ще бъркам сладкиш с маршмелоу. Торта следващия път. А кантара все по-големи стойности показва.  Blush

# 276
  • София
  • Мнения: 1 366
Здравейте. Правя крем за торта, ала нещо не ми се получава, пък и не знам как трябва да стане, че ми е за пръв път. Рецептата е 2 яйца, 100г захар, 200г масло и 1 с.л. нескафе.
Яйцата със захарта се разбиват в тенджера, сложена върху топла плоча. Сместа се оставя да изстине, добавя се кафето и поомекналото масло и се бърка, докато сместа се сгъсти.

Е да, ама при мен се получиха просто разбити яйца със захар и масло. Какво значи топла плоча, колко трябва да е топла? Кое е това, което да накара това чудо да се сгъсти и да заприлича на крем? newsm78

# 277
  • Русе
  • Мнения: 5 212
Здравейте. Правя крем за торта, ала нещо не ми се получава, пък и не знам как трябва да стане, че ми е за пръв път. Рецептата е 2 яйца, 100г захар, 200г масло и 1 с.л. нескафе.
Яйцата със захарта се разбиват в тенджера, сложена върху топла плоча. Сместа се оставя да изстине, добавя се кафето и поомекналото масло и се бърка, докато сместа се сгъсти.

Е да, ама при мен се получиха просто разбити яйца със захар и масло. Какво значи топла плоча, колко трябва да е топла? Кое е това, което да накара това чудо да се сгъсти и да заприлича на крем? newsm78

Грешка. След като разбиете яйцата и захарта на топла плоча , отнемате съда от топлото и оставяте да изстине. Размекнатото масло го разбивате в отделен съд и после на тънка струя прибавяте напълно изстиналите разбити яйца и захар.
На топло маслото ще стане течно.

Сега оставете сместа в хладилник за 30 мин да се втвърди малко и разбийте отново.

# 278
  • София
  • Мнения: 9 931
Идеи как да сготвя позавяхнал лапад?

# 279
  • Мнения: 9 111
както и пресен  Peace почисти го само добре.

# 280
  • Мнения: X
Starrydream, не е ли вече доста горчив?

# 281
  • Мнения: 7 848
Starrydream, не е ли вече доста горчив?
Ако е, но едва ли. Starrydream сложи му малко чесън, даже придобива вкус на лапад.

# 282
  • Мнения: 278
Здравейте , имам 2 въпроса , които не знам дали са точно за тема, но не се справих с търсенето на отговор.

1 въпрос : Ако оставя тестото за прясна паста повече от 30 мин ( например 3-4 часа) ще се променят ли вкусовите му качества ?

2 въпрос : Какво мога да си приготвя от пъстърва , която пекох във фурната , но стана като сварена и не ни харесва така ?

# 283
  • Мнения: 4 859




2 въпрос : Какво мога да си приготвя от пъстърва , която пекох във фурната , но стана като сварена и не ни харесва така ?
Рибни кюфтенца.
Наситената и почистена от кости рибка се смесва с 2-3 намачкани картофа,1-2яйца,галета,лук/чесън и подправки по избор.Правят се кюфтенца ,които се овалват в царевично или обикновено брашно.Аз ги пека на хартия,полети с малко мазнина. Може и да се изпържат,но мен ме е страх да не се разпаднат.
СоС за паста
Запържваш в зехтин скилидки чесън,може да запържиш и брашно 1-2 лъжици.Изсипваш една опаковка сметана.Като се посгъсти слагаш късчетата риба.Подпарвки пак каквито обичате.
Соса може и да е доматен.

# 284
  • Мнения: 9 111
като ги оваляш в брашно и оставиш в камерата да стегнат, после пържиш, не се разпадат. Рибните кюфтенца са вкусни пържени Simple Smile

elfi_f,няма да се промени вкусът на пастата, оставяла съм до 1 ден.  Peace
за рибата - можеш да обереш  месото, смесиш с белтък,  варен картоф, подправки, лук, галета и направиш рибни кюфтенца - но ще трябва да ги пържиш.
Можеш да смесиш с настърган картоф и подправки и да изпечеш, като отгоре и в края на печенето поръсиш кашкавал. Някакъв вид гратен с риба
Можеш да задушиш в тиган със зеленчуци - розички броколи, моркови, грах, чушки.
или рибно гювече http://pep-4o.blogspot.bg/2011/03/blog-post.html


Doli , провокира интереса ми към тиклите и прочетох това:

" Ако се сдобиете с подходяща тикла, следните съвети могат да са ви от полза: 1) Важно е тиклата трябва да се почиства много добре с телена четка, защото остават парченца от предното печене, а те прегарят и полепват по новото месо. 2) След като запаля огъня отдолу, около 30 минути интензивен огън е достатъчно за да се загрее. 3) Изтърква се с половин глава стар лук за да се изчисти от миризмите и се избърсва с парче хартия. 4) Важно е и месото и зеленчуците да са предварително намазнени с олио, за да не залепнат, но на самия камък не трябва да се слага мазнина."
Съветът е на  Явор Калинин - Зам. предс. на Гилдия на Главните Готвачи България

подобно ползваме - изтъркваме с телена четка, независимо тиклата, или барбекюто. Мръвките са предварително мариновани - има малко олио в маринатата. За изтъркването с глава лук не знаех, но така или иначе мръвки печем , дори да попадне зеленчук - никой няма против да мирише на лук. Сетих се обаче, че сача така изтърквам Simple Smile с глава лук. Мерси, Норчи  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт