Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

BG-Mamma :: Бременност и раждане >> Развитие на бременността. Често срещани проблеми.
Прогестеронът намалява значително риска от преждевременно раждане

Вагиналният прогестерон намалява случаите на преждевременно раждане при жени с къса шийка на матката, показа многоцентрово, рандомизирано, двойно-сляпо, плацебо-контролирано проучване.

Установено бе, че прогестерон-гел намалил риска от раждане преди 33-та седмица на бременността при 45 % жени с цервикална недостатъчност, установиха учените от Националния институт по здравеопазване в САЩ. Шийката, която е част от матката, се отваря и скъсява по време на раждането.  Жените с къса шийка на матката са с много по-висок риск от преждевременно раждане.

Проучването е публикувано в  сп. „Ултразвукът в акушерството и гинекологията”.
Бебетата също се възползват от прогестероновото лечение, откриха изследователите – рисковете от развиване на неонатален респираторен дистрес синдром са много по-ниски. Неонатологичният респираторен дистрес синдром /дихателна недостатъчност/ е най-честата патология сред преждевременно родените бебета. Новородените имат затруднено дишане, тъй като белите им дробове не са се развили напълно. Настъпващите белодробни усложнения са причина за 35-50 % от смъртните случаи на преждевременно родени деца в България.

В България и по света относителният дял на преждевременно родени деца се увеличава. Годишно 10,3 % от всички бебета в България са преждевременно родени. Статистическите данни за България показват, че относителният дял на недоносените деца спрямо всички новородени, при които рискът от заболявания и смъртност е многократно по-висок, прогресивно нараства – от 6,6 % през 1990 г. до 9,6 % през 2007 г. и до 10.3 % през 2008 г. В някои области като Бургас, Добрич, Враца, Монтана, Стара Загора, Сливен и Ямбол, относителният дял на преждевременно родените деца достига до 13 %.
Националният институт по здравеопазване информира, че в света 12.9 милиона новородени се раждат преждевременно. В САЩ през 2008 г., 12.8 % от бебетата били преждевременно родени. Основните медицински рискове при преждевременно родените деца са свързани със забавената им адаптация към новите условия на живот, в които попадат след излизането от утробата.

Д-р Роберто Ромеро, ръководител на програмата за перинатологични /майчино-фетални/ изследвания и гинекология, и ръководител на Филиал „Перинатологични изследвания”, казва:

"Нашето изследване показва, че прогестероновият гел намалява процента на преждевременните раждания, по-рано от 33-та седмица, при жените с къса маточна шийка.. Къс цервикален канал се установява чрез рутинна трансвагинална ехография и въднъж открито, жените могат да бъдат подложени на лечение с прогестерон. "

Д-р Ромеро казва, че прогестеронът е от жизненоважно значение за поддържане на бременността. Той допълва, че късата шийка на матката изглежда е свързана с ниските нива на прогестерон и че прегостероновата терапия може да удължи бременността.
Изследователите рандомизирано определили 458 жени между 19-та и 23-та гестационна седмица с установена чрез трансвагинална ехография къса маточна шийка /между 10 и 20 милиметра/.
Жените били  разделени на 2 групи по случайно генериран от компютър списък, да получават или микронизиран прогестерон вагинално или плацебо.
Те открили, че жените на прогестеронова терапия имали 8,9 % риск за преждевременно раждане по-рано от 33-та гестационна седмица, в сравнение с 16.1 % при жените на плацебо. 

Разлики имало и при раждания преди 28 и 35 седмица:

 
Родени преди 28 седмица

Прогестерон – 5.1 %

Плацебо – 10.3 

 

Родени преди 35 седмица 

Прогестерон - 14,5%

Плацебо – 23.3%

 

3 % от новородените, родени от жени на прогестеронова терапия, имали респираторен дистрес синдром, в сравнение с 7,6 % от тези в плацебо групата.

 

Този резултат е особено интересен с оглед лесното използване в клиничната практика, достъпността на микронизирания прогестерон и у нас и липсата на сериозни странични ефекти.

Видянa: 702 пъти

Общи условия

Активация на акаунт