Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

BG-Mamma :: Деца >> Кърмене
Важно ли е кърменето за преждевременно роденото ми бебе?
Автор: La Leche League

Простият отговор е ДА!
Родените преди термина бебета имат особена нужда от майчиното си мляко. Ако бебето ви е родено по-рано от очакваното, вероятно ви залива буря от емоции. Когато видите малкото телце на детето, вероятно ви обзема желание да го защитите. Може би се чувствате изплашена, разгневена или виновна. Вечно бързащите и заети медицински работници може да ви накарат да се чувствате не на място и да се усъмните в ролята си като жизненоважен партньор в грижите за детето си.

Вие сте необходима и можете да дадете на детето си уникален дар: кърмата си. Млякото от гърдите ви е нещо, което само вие можете да дадете на бебето си. То съдържа безценни хранителни вещества и имуногени, които могат да окажат сериозно влияние върху здравето на вашето бебе и върху неговото развитие.

Кърмата на майката на преждевременно роденото бебе е по-богата на протеини и други хранителни вещества от млякото на износеното до термина дете. Освен това човешкото мляко съдържа липаза, ензимът, който помага на бебето да разгражда мазнините по-ефикасно. Вашето кърмено недоносено бебе ще бъде подложено на по-малък риск от развиване на инфекции в сравнение с бебетата, хранени със заместители на майчиното мляко. То ще бъде защитено от имуногените в кърмата ви, докато неговата собствена незряла имунна система не се развие достатъчно.

Вашето прясно мляко е най-доброто за бебето ви. Донорското мляко трябва да бъде пастьоризирано, а този процес убива борещите се с инфекциите живи клетки (макар все пак да е най-добрата алтернатива, когато майката не може да осигури свое собствено мляко).

Изследванията показват, че кърменето води до по-малко стрес за бебетата в сравнение с храненето от шише, така че известете лекаря, че предпочитате да сложите бебето на гърдата си, когато е готово, вместо да използвате биберон. За да насърчите неохотното бебе, може да използвате специално приспособление за захранване на зърното или пръста си.

Приемането на кърмата ви, било то директно от гърдата или чрез изпомпване, носи и други предимства за вас или вашето бебе. Емоционалната свързаност, която изпитвате, докато млякото тече, помага на връзката между вас. Когато изпомпвате мляко за бебето си или го кърмите, вие отделяте хормони, които усилват процеса на сближаване. Това ви помага да мислите за бебето като за човече, ваше собствено любимо дете, а не просто медицинския казус на лекаря. Тази връзка ще ви крепи през всички евентуални трудности.

Повече информация може да намерите на сайта на La Leche League - lalecheleague.org

Статията е преведена от английски език и изпратена от Zenda

Видянa: 11550 пъти

Общи условия

Активация на акаунт