Оковите на майчината любов

• 110 543
  • 1 780
  •   1
Отговори
# 1 380
Чисто си ги мързи, въпреки че нямат пари.

# 1 381
  • София
мързелът не мОри, а мъчи.

# 1 382
  • Пловдив
Другата възможна гледна точка обаче е: малко ни се плаща. Wink
В едно отклонение от една тема, в което стана дума за провинциалисти и софиянци и което после беше изтрито, се говореше как прииждащите провинциалисти били готови да работят за малко пари в София. Разбирай, вероятно пари, за които един горд софиянец пръста няма да си мръдне.

# 1 383
  • София
Провинциалистите не го правят, защото си умирГат да работят за малко пари, а защото за разлика от гордите софиянци с наследствена панелка, имат и наем да плащат. А оплаквания от този сорт са класика - в ЕС беше страхът от полския водопроводчик, който ще нахлуе и ще подбие трудовия пазар.

# 1 384
  • Пловдив
Е, надали съм си помислила, че е защото умиргат да работят за малко пари, нали.
Обаче провинциалист в кръчмата в родната си провинция е мързел, софиянец в София при същите условия - горд, отказващ да работи евтино. Wink Така поне си помислих покрай онова изтрито отклонение.

# 1 385
Така де, парите за общ работник им се струват малко. Искат да вземат колкото шеф. София няма общо, защото ставаше въпрос, че на село нямало работа.

# 1 386
Много искам селска къща, мечта ми е. Не биха ми стигнали силите и парите да строя. Надявам се някой ден да мога да си купя

# 1 387
  • София
Е, да, няма спор! Много обичам, когато таксиметрови шофьори започнат да ми развиват теорията за гадните провинциалисти. Гледаш го, разплул се на седалката, с онова специфично поведение тип "тук аз съм шеф", и започват.

# 1 388
Другата възможна гледна точка обаче е: малко ни се плаща. Wink
Е, не. Аз писах, че предложих двойно на парите, които вземат за тази работа.

# 1 389
  • Пловдив
Селски къщи има по 5-6 хиляди лева - не винаги в добро състояние, но има и обитаеми за лек ремонт.
За бизнеса с кравите не знам обаче.

Цитат на: the wishmaster
Е, не. Аз писах, че предложих двойно на парите, които вземат за тази работа.
Възможно е, не споря. Аз иначе също съм на мнение, че здрави и прави хора без работа, които отказват пазарна цена - каквато и да е тя и в който и град да се развива действието - за труд, най-често са обикновени мързели. Wink

# 1 390
  • София

Не изключвам да е така. Аз иначе също съм на мнение, че здрави и прави хора без работа, които отказват пазарна цена - каквато и да е тя - за труд, са обикновени мързели. Wink
Понякога е по-изгодно да не работиш, отколкото да работиш срещу много ниско заплащане.
Освен това, за много видове работа хората не са емоционално пригодени, егото им не може да го понесе. Дори не говоря за това с кравите, а за много други неща. И хората до последно стоят и чакат дали да станат началници, или поне някаква чиста и високоплатена работа, вместо да са прислуга. Не изказвам мнение по това, просто го знам и исках да споделя. Логиката им е различна от разказваната в последните страници.

# 1 391
  • Пловдив
Да, има и други възможни причини, затова редактирах, като добавих "най-често".

# 1 392
Освен това, като разберат, че си софиянец, с още по-голяма наслада ще гледат как не можеш сам да се справиш с нещо елементарно като да си окосиш тревата в двора и ще ти се подиграват. И без това твоята надница няма да му реши проблемите, така че защо да си дава зор? Чух един да казва, че него от нямане не го е страх, защото цял живот е свикнал да няма, да го е страх чорбаджията.

# 1 393
  • София
Да, има и други възможни причини, затова редактирах, като добавих "най-често".
От това, което виждам аз, най-често е егото. Никой не е толкова мързелив. Телевизията, съвременната мода, дава някакви много изкривени представи на хората за това какво е престижно и гледат да не се изложат. Едно момче познавам от малък град, почти село, което тегли кредит, за да си купи Мерцедес, защото не може да си хване гадже. Такива неща разни управляват изборите на хората. Не е точно мързел, макар да изглежда така. Да косиш своя двор е ок, но да косиш чужд те прави ратай. Да имаш крава прави цялото ти стопанство пълно с воня, краварите и след два часа във ваната продължават да вонят на тор. Това не е за всеки просто, а и в селата си има прослойки. Краварите не са от най-високите и вероятно никога няма да бъдат, а колкото по-малко е населено място, толкова по-важно са името, престижът не само на човека, но и на семейството. Та не са като по филмите нещата, особено американските, тук е различно и не бива с лека ръка да съдим хората като мързеливи точно.

# 1 394
  • Пловдив
Да, съвсем възможно е това да бъде мотив, но дали е наистина толкова често, не знам (не споря).

Не го намирам за "уважителен" мотив впрочем - поне не и в случаите, когато стоенето без работа продължава дълго, - а иначе е по-различно от мързел, да.
Макар че мога поне донякъде да го разбера: ако аз трябва да се изхранвам с нещо такова, "непрестижно", ще се срамувам от това, че в очите на другите вероятно изглеждам некадърна за професията си - нищо, че в собствените ми очи няма да е така, ще е ясно, че за другите е така. Но по-скоро бих го работила на място, където няма да ме видят познати, и вероятно (не знам) бих крила по възможност на самото работно място, че имам друга професия.

Последна редакция: нд, 17 дек 2017, 18:13 от Магдена

Общи условия

Активация на акаунт