Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 49

• 68 622
  • 750
  •   1
Отговори
# 555
  • София

Добре дошла!
Явно хормона и метфогамата си вършат работата.

Ами от 5.6 ТЦХ го смъкнах на 2.9.
Според ендокриноложката като продължим и в новата година в същия дух ще станат и по-добри.
Единствено стойностите на пикочната киселина са ми високи.
Разбира се и за това пия лекарство.

И диабет ли имате ?

# 556
Едва ли. Щом само 500 мг пие.
По-скоро лека ИР. Надявам се не е предписано само заради килограмите, без ИР и проблем със захарта, защото и за такива доктори чувам напоследък.

# 557
  • София
Едва ли. Щом само 500 мг пие.
По-скоро лека ИР. Надявам се не е предписано само заради килограмите, без ИР и проблем със захарта, защото и за такива доктори чувам напоследък.

Преди време една аптекарка ми го предложи за отслабване, за мен е безумно...  ooooh!
Ако няма диабет вероятно отслабването се дъмжи на това.

# 558
  • София
Всъщност метформинът се изписва не само за диабет, а и за ИР и за отслабване. Дори в листовката си го пише.

Аз ще ходя на изследвания, та да преговорим: без хормон и кафе, нали така? Трябва ли да съм спокойна или TSH не се влияе от това, че съм овикала децата сутринта?

# 559
Може и да го пише, но не е правилно.
Тези които го пият за ИР и диабет, в 90% не спират лекарствата, докато ако е за корекция на тегло се спира и не искам да казвам, какво се случва след това.
Спирала съм хапчетата за месеци, по други причини, знам.
Не йо-йо ефект само.
най-добър си остава хранителният режим за корекция на тегло.
Всъщност, има си доктори, само споделих.

За емоционалното състояние и влияние върху ТСХ споделят другите. При мен за толкова години, фактори като храна, кафета, спане, цикъл, емоции не са показали някакви фрапиращи отклонения. На постоянна доза съм, но при Хашимото може и да е различно за някои хора.
Иначе - да, без кафе, храна, напитки и емоционално натоварване и най-добре в чист ден от МЦ.

# 560
Ако се налага овикай ги...от това няма да се вдигне ТСХ.Но без кафе и хормон..да!

# 561
  • София
Аз лично с метформина не се разбрах и го спрях след 7 месеца пиене. Но още 7 месеца след това пак почнах да качвам. Не знам дали е заради спирането или заради  непиенето обаче. Никаква промяна нямам в храненето. С него не качвам, без него качвам. изобщо не говоря за отслабване.

Merelenda, сигурна ли си за йо-йо ефекта? Мен повече ме притеснява да не мис е е качил инсулина след спирането.

# 562
Грета, най-добрият начин за контрол на инсулина е чрез храненето. Казваш, че не си направила промяна, но как се храниш в момента? Ако имаш ИР, най-добрият избор е да ограничиш въглехидратите. Тогава е напълно възможно да нямаш въобще нужда от метформин.

# 563
Грета, ако си го приемала заради ИР или висока кръвна захар, нормално след спиране всичко да се върне и не мога да кажа в какви периоди, но се очаква влошаване на захарния профил и инсулина. Неизбежно ако няма промяна в начина на живот. Трябва някакъв сериозен хранителен режим и спорт, че да се повлияе в това отношение без лекарства и пак не е гаранция. Но определено храненето ще помогне. Спортът според мен обаче ще иска включване на малко повече въглехидрати от допустимите при една инсулинова резистентност.
Няма да споделям името на жената, с която си писах тия дни. Може и да пише в темата, не знам, но в нейния случай с напълно нормално тегло, всекидневен спорт и добър хранителен режим, откриват ИР и естествено това меко казано я изненадва. Въпреки доброто хранене (поне според мен на база спорта), тя изпада в хипогликемии.
Скоро говорих с фитнес инструктор, който се храни високо-мазнинно ниско-въглехидратно и сподели, че все още много от клиентите са с погрешни виждания и за спорта, и за храненето. С видими здравословни проблеми, предпочитат кардио и да бягат и да се потят, да отслабват по този начин, без да оформят тяло, след това да се заредят с въглехидрати, което при хора с ИР, често води до хипогликемии, вместо да вдигат тежести и да се хранят правилно.

# 564

Грета, най-добрият начин за контрол на инсулина е чрез храненето. Казваш, че не си направила промяна, но как се храниш в момента? Ако имаш ИР, най-добрият избор е да ограничиш въглехидратите. Тогава е напълно възможно да нямаш въобще нужда от метформин.
Напълно съгласна съм със Cioccolata.
Преди около две години започнах да чета нейните постове в други теми, убедих се в това, което пише за начина на хранене и с доста трудности успях да убедя ММ да мине също на НВ-ВМХ. При него има и леки отклонения, разбира се (една малка ракия от време на време или повечко фъстъци),  но от гликиран хемоглобин 9, минахме през 8, 7 и в момента е около 5.6. Ендокриноложката, при която винаги ходя заедно с него, на моите обяснения ми каза - ама защо се притеснявате, при хора с диабет е нормално гликирания хемоглобин да е над 7, да си пие  еукреас и всичко ще е наред. Оттогава слуша мене, а не нея. Намалихме доста дозата на еукреаса, страх го е да я спре напълно, но и да има моментни скокове на кръвната захар, гликираният хемоглобин от една година е под 6. Само инсулина му е още доста висок. Да не говорим, че аз настоявах за изследване на инсулин, и то от форума пак разбрах колко е важно - докторите гледаха само кръвната захар.
Много съм благодарна на всички момичета, които пишеха преди 2-3 години в темата за НВ-ВМХ, страшно много научих от тях.

# 565
Лаленце, много се радвам, че темата ви е била полезна на двамата с мъжа ти. Аз спрях да пиша напоследък (не ми е за първи път), защото ми идва много, така или иначе следя по-редовно групите във ФБ. Но за съжаление е вярно, че на храненето не се обръща достатъчно внимание (от лекарите като цяло, не само ендокринолозите), а когато се дават съвети за хранене примерно на диабетици или хора с ИР, най-често не са адекватни, а изостават с едни 30-40 години от най-новата информация и не могат да подобрят значително състоянието при повечето.

Да кажа за пикочната киселина, защото по-горе стана въпрос: тя също се дължи на ИР и се понижава, когато започне да се коригира самата ИР, макар че ако в момента организмът е в състояние на активно отслабване, ПК може да излиза временно висока, а и други показатели могат да бъдат влошени (триглицериди, ХДЛ, захар на гладно). Така че този случай трябва да се има предвид - ако тече отслабване, изследванията е най-добре да се оставят за след това, когато теглото се е стабилизирало поне от един месец.

Но за съжаление понякога нещата са много упорити и дори най-стриктният режим не може да подейства, ако не е овладян стресът или ако например щитовидните хормони не са оптимални.

# 566
  • София
Момичета, храня се ВМ-НВД от вече 6 години, с малки прекъсвания. Въглехидратите са ми от мляко и сирене, домати, краставици, понякога плод. Ходя на групов спорт редовно.

Сега да не съм си навредила със спирането на метформина? Ми много ми е трудно с него, стомахът ми не може да свикне. Ендото настоява да го пия, аз се скатавам. Сега изведнъж качих 3 кила, а за отслабване и дума не може да става. Дори да не ям, не се получава. То не ми е за килата, а за инсулина.

# 567
Единствено стойностите на пикочната киселина са ми високи.
Разбира се и за това пия лекарство.

Стойностите на пикочната киселина се повишават при отслабване и пречистване на тялото. А също така са традиционно високи при ИР, каквато ти явно имаш. Така че е нормално, докато нещата не се стабилизират.
Ако ПК е леко завишена, не е необходим прием на медикамент.

# 568
Рязкото качване на килограми най-често е от задържана вода. Лошата новина е, че при хипофункция е напълно възможно каченото по този начин тегло да си остане трайно за... неопределено време. Това е един от признаците, че щитовидната функция не е оптимална.

За справка: ако се складират мазнини, скоростта е 30-50 грама на ден. Т.е. 3 килограма мазнини ще се складират за 2-3 или повече месеца, ако организмът е във фаза на активно складиране заради постоянно повишен инсулин. Ако обаче говорим за качване на 3 кг в рамките на няколко дни, това е задържана вода. Но и от нея може да се напълнее, уви, ако това задържане на вода е в условията на хипофункция.

# 569
Тези които го пият за ИР и диабет, в 90% не спират лекарствата, докато ако е за корекция на тегло се спира и не искам да казвам, какво се случва след това.

Ааа, Merelenda, как така. Laughing Няма такова нещо. В темата за ИР гледам, че всички пием лекарства определено време и после прекъсваме приема на Метформин. Тези хапчета категорично не са за цял живот. Според мен, даже и за повече от няколко месеца не са. Доста кофти увреждат стомаха. Който пък е с гастритни проблеми, изобщо не знам как се решава да ги пие.

Най-добре без хапчета - напълно възможно е, просто се иска яка воля. Peace

Общи условия

Активация на акаунт