Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 49

• 68 608
  • 750
  •   1
Отговори
# 585
chrisss, не знам какво точно е обяснението, то аз ако знаех... Въпросът е, че такова нещо има.

# 586
  • София
Благодаря момичета  bouquet asyalein, посмях се много,но именно защото и на мен ми се случва подобно писах, само количествата са по-малки Simple Smile Инак това за липсата на протеини не го знаех, а аз определено се храня високо въглехидратно, с малко протеини и доста сол  Laughing Вода и повече от 2литра пия,но го има момента с раздуването, защото аз си прекалявам със солта определено .... Да не разводняваме темата, благодаря пак, доста са ми полезни коментарите тук  bouquet

# 587
  • София - Варна
Калина, точно това е идеята на физиологичните дози Т3. Те са напълно безопасни, защото приемайки ги, човек не докарва ФТ3 над горна граница по никое време на денонощието, тоест нито след приема на дозата Т3, когато е пикът на нивото на ФТ3, нито пък после. А ФТ3 над горна граница би значело истински хипер. (Но по време на бременност природата така го е измислила, че плацентата има най-много Д3 от всички органи и неутрализира високи нива на ФТ3 така, явно за да не стигат до плода, ако жената е нещо с хиперфункция.)
Иначе ние всички сме на практика хипер (тоест с превес на ФТ3 спрямо ФТ4), когато седим на ниска доза Т4/без хормон и ФТ4 е нисък, а ТСХ - висок.
Другият вариант е превес на ФТ4, тоест по-висока доза на Т4 и по-нисък ТСХ. Тогава пък има и други симптоми.
Идеята е да се балансират ТСХ, ФТ4, ФТ3, за да не дават симптоми.
Както е писала и Весето пак за тия превеси на единия или другия хормон... много е гадно... И много трудно за нагласяване. Обаче виждам по себе си, че има начин, постепенно и с много малки корекции нещата стават.

Лаленце, то 3 мкг Т3 вдигат ФТ3 с единица някъде, а твоят е доста под 4, но пък високият ТСХ от последните изследвания подсказва, че и Т4 дозата ти дива ниска, та затова ти казах да опиташ първо с 1.5 Т3, докато запълниш Т4, за да не вземеш да получиш превес на ФТ3. В смисъл то докато се нагаждат дозите, ту ФТ4, ту ФТ3 ще взима превес, това е ясно и неизбежно, но поне да е лек превес, с лекички симптоми.
А и много хора не усещат толкова симптоми, колкото аз усещам. Примерно съм забелязала, че повечето хора се чувстват по-добре, когато са леко предозирани с Т4, тоест когато имат превес на ФТ4 спрямо ФТ3, с мъничко по-нисък от нужното ТСХ и така нататък. Аз обаче и тогава имам симптоми и то бая силни. Mr. Green Даже са по-силни.
Да речем, един пулс е доста показателен, ако например човек си го мери сутрин на ставане и вечер преди лягане, много показва. То е ясно иначе, че и пулсът си има циркаден ритъм и варира през деня, ама все пак ако са ти ОК Щ хормони, няма една вечер пулсът ти да е 60 например, а на идната да ти е 70-75. Ще си е горе-долу една и съща цифра. Или няма да е все към 70-80, дори вечер и сутрин на ставане.

Ти вечер ли пиеш Т3? Много интересно! Ще споделиш после дали ти пречи на съня, или ти помага.
А кога пиеш Т4?
Сега как си, след няколко дни прием?

Не знам дали главоболието ти е от Т3. Но аз получавам леко в една точка, когато ФТ3 ми е взел превес. Независимо дали съм само на Т4 или на Т4 и Т3. И на ниска доза Т4, без Т3, ФТ3 като вземе превес и ме стрелка главата над ухото.

Ох, по симптомите понякога е много трудно да се прецени дали си на ниска/висока доза Т4 и ниска/висока доза Т3. Понякога са еднакви почти, много сходни.
Аз имах някакви брутални симптоми, които минават само ако съм уцелила всичко точно. Затова през бременността, когато самото тяло прави по-ниски ФТ3 и ФТ4 и няма ПМС вариации, нещата ми бяха много по-лесни. А сега, всеки месец, като тялото преминава през фазите на цикъла, нещата се усложняват бая. Точно се губи гъвкавостта на здравата жлеза - да даде повече или по-малко ФТ4 в дадени моменти.
За своите симптоми мога да си пиша до утре. Mr. Green Наистина ако тръгна да описвам всичко, ще стане много дълго. Може някой път да напиша, но едва ли на някой ще му се чете.
Общо взето си имам 2 основни групи симптоми - когато ФТ4 е взел превес и ФТ3 и ТСХ са ниски, когато ТСХ и ФТ3 са високи, а ФТ4 е нисък. И около тия 2 основни групи има инякакви вариации - като си близко до оптимални нива на ФТ4, като си близко до оптимални нива на ФТ3, и тъй нататък. Абе, много трябва да пиша. Трябва точен баланс между трите хормона, за да изчезнат симптомите, пак си го повтарям това, ха-ха. Едни изчезват много по-лесно, други се закучват, трети са някъде по средата.

Цитат
Да, тогава се обърках и пих по много. Smile Естествено, спрях този маратон в последствие. Мисълта ми беше, че незнайно защо, но аз не усетих абсолютно нищо по-различно от приема на T3. Нито повече енергия, нито сърцебиене или главоболие, даже спах като пор. Mr. Green Между другото, чувала съм, че спортисти, които целят отслабване с T3, пият дори по 75 мкг. дневно...

Пардон, редактирам се, п

Гърне, то и аз ако сега жулна 25 мкг Т3, нищо няма да ми стане. Най-много малко да ми се ускори пулсът, но тази разлика ще я забележа сигурно, само ако си го меря.
Обаче ако остана повече време на Т3, и ФТ4 ми се изяде, ще спадне, ще почна да изпитвам симтомите на нисък ФТ4 и ще ми се налага да увеличавам дозата на Т4, за да покрия намаления ФТ4 вследствие приема на високата доза Т3. И така... до безкрай...
А и има и друго - преди да започна да се наблюдавам повече, аз не усещах много ясно кога ФТ4 взима превес, кога ФТ3. Трябваше вече да съм седяла много време на висока доза Т3 (поне 6-12.5 мкг), за да усетя ясно, че ФТ4 ми идва нисък и ФТ3 взима превес. Това от една страна.
От втора - като се пият такива високи дози Т3, обикновено ТСХ е потиснат. Пък той като е потиснат (на 0 и нещо поне, под 1), симптомите на предозиране с Т4 или Т3 се усещат много по-слабо. Много по-силно ще се усети превес на ФТ3, ако и ТСХ е висок, отколкото ако ТСХ е потиснат.
Ти май беше предозирана с Т4, с ТСХ под 1, още преди да почнеш Т3. Тоест имала си материал (висок ФТ4), който високата доза Т3 да си извлича. Имала си и потиснат ТСХ, който после още май беше паднал? И затова не си имала толкова силни симптоми според мен.
Всеки е така. И аз бях така. А сега като си пуснах ТСХ над 1.5 поне, усещам яко нещата. А преди съм пила и по над 25 Т3 и нищо. Joy
Тоест като имаш в кръвта си по много и от двата хормона, ФТ4 и ФТ3, а и ТСХ е потиснат, съвсем логично е дори, че симптомите ще са по-слаби.
Подозирам, че затова хората от фейсбук казват, че са ОК на високи дози Т3, като всъщност са си хипер, ФТ3 им е в пъти над горна граница (особено след прием на Т3). Защото ТСХ им пада нисък, а и имат ФТ4, който да се извлича. Обаче ФТ4 като падне заради приема на високи, нефизиологични дози Т3, започват неприятните симптоми, които горе-долу при всички ги има - умора, болки в кости. Тия са основните. И горе-долу при всеки би трябвало да се появят, когато ФТ4 падне твърде много (дори под долна граница), а ФТ3 седи над горна граница.
А има и хора, които не усещат почти нищо и като са само на Т4, с по-висок ТСХ, но това не значи, че не са в хипофункция.

Цитат
дравейте,момичета.Пак съм аз с молба за помощ и съвет.Тази сутрин реших да проверя как се справям без Т3,еми явно ще трябва пак да го включа или,да вдигна Т4 помагайте,моля.На 125 мкг.еутирокс съм без Т3 и резултати:
ТСХ-2,31/0,27-4,2/
Т3-3,61/3,1-6,8/
Т4-18,52/12-22/

Елан, ти колко време седиш на 125?
Какви ти бяха предходните изследвания и на каква доза?
Да, според тия изследвания можеш да включиш Т3, но не повече от 1 мкг. И да изчакаш на 125 Т4 и 1 мкг Т3 какво ще се случи с ТСХ и ФТ4, а и с ФТ3.
А и какви симптоми имаш сега?

# 588

Не, глюкозата ми е между 4.0 и 4.8.
Ендокриноложката ми предписа Метфогама, защото съм дебела и съм била предразположена към диабет.

П.С. От 2 месеца наблюдавам силен косопад. Досега никога не съм наблюдавала такова нещо?
Най-много коса пада докато се къпя.

Последна редакция: вт, 12 дек 2017, 20:32 от peshy

# 589
  • България
Здравейте,

Може ли да ми препоръчате ендокринолог в София работещ със Здравна каса.

Хубав ден!

# 590
Пуснах днес контролни изследвания. Не съм много доволна, половин година вече съм на Еутирокс 50, а ТСХ-то ми е колкото беше миналата зима, без да съм пила никакви лекарства.
Иначе от лятото има промяна, 5.73 беше тогава. Но със или без лекарства зимното si ми е такова.
Още не съм намерила читав ендокринолог. Не знам сега да ги увеличавам ли, да намалявам ли Sad

Ето изследванията:
Скрит текст:

# 591
  • София
Според мен може леко да вдигнеш дозата и след месец да направиш контрола.

# 592
А, такова си било зимното! То с предната зима не го сравнявай. Бързо се променят нещата. Не се знае тая зима без хапчета какво щеше да е.
Малко като моята майка и брат, ядосвам им се. И двамата с пълен пакет симптоми на щитовидно заболяване, ама се уповават на резултати от преди 5 години, че са ок.
При мен за 6 месеца от идеална норма минах в Базедова болест.

На мен хормоните на този етап ми се виждат ок.

# 593
  • Бургас
И на мен на Не се сърди, човече ми се виждат нормални хормоните.Аз ако имам такива изследвания направо ще почерпя.
Човече,ако се чувстваш добре,за сега ти е добре дозата.Евентуаално леко може да се увеличи,но дамите с повече опит ще дадат мнение с колко.
Наистина трябват по-чести изследвания,нещата бързо се променят при ендокринни заболявания.

# 594
Нагоре-надолу, ще налучквам Joy
Има и друго, което ме притеснява. Пия ли редовно Еуторикса имам проблем с цикъла (оскъден, лисващ и т.н.), спра ли го, всичко е по часовник както преди.
Не искам да ходя на гинеколог, имам миома и само това си знаят. Но никога не съм имала проблеми преди да започна хапчетата, както и сега, когато ги спра, лятото правих експеримент, октомври също...

# 595
Човече, откакто започнах хапчета за щитовидната (при мен не са хормони, а други), оттогава и моят цикъл стана много оскъден. Скоро ще станат 7 години. Имах подобрение с включване на метформин, някъде на втората година, след като ми откриха проблеми с кръвната захар.
При миома не е ли обилен? Или не е задължително да е такъв?

# 596
И аз мисля като Мереленда...основния заподозрян при обилен цикъл е миомата.
Човече иди и на гинеколог...трябва да се наблюдават тези работи.
А за резултатите и на мен ми се виждат добре..ако ще вдигаш...ще режеш таблетки за  минимално повишаване.
Не че аз със ТСХ 1.9 и започване на хормон за сега се чувствам в пъти по–добре.То тялото само ще си покаже.

# 597
  • Бургас
Човече,и аз мисля,че ако от 50 вдигнеш на 75,може да ти дойде много.Евентуално ако има доза 25 да делиш на две таблетката или да режеш половинката от 50 на 4(което ми се вижда много сложно).

# 598
Весето ЩЕ ГИ НАЧУПИ...Тя много добре се справя с дозите!Чела съм нейни предложения за които никога сама нямаше да се сетя.

# 599
  • София
Ваня, страшно ме разсмя! Joy Joy Joy
А тъкмо мислех да предложа на Човече схема с редуване, без рязане! Joy

Човече, можеш да пиеш примерно във вторник и събота (или други два дни, които си избереш) по 75, а в останалите дни - 50. Така средното е около 57 мгр.

Ако пък искаш все пак да режеш таблетки, можеш да добавиш към 50 една четвъртинка от таблетка 25, т.е. 6.25 мгр. Така ще получиш доза 56 мгр, която да си взимаш всеки ден. Grinning
На мен това би ми било най-лесно, защото таблетката се дели в ръце на две по разделителната линия. После само нацелвам с остър нож между означенията на половинките ("25" и "ЕM"). Grinning

Последна редакция: пт, 15 дек 2017, 23:45 от veseto5775

Общи условия

Активация на акаунт