1 ЮНИ - ПРОТЕСТ ЗА ДЕТСКИТЕ И МАЙЧИНСТВОТО ПРЕД ПАРЛАМЕНТА!

• 64 658
  • 1 653
  •   1
Отговори
# 375
  • на кой му пука, майна

Много по-добро според мен е това предложение:
Цитат
Жени с начално и по-ниско образование - 160 лв.
Жени с основно образование - 180 лв.
Жени със средно образование - 200 лв. /или 80 % от работната заплата по избор на майката/
Жени с висше образование - 250 лв. / или 90 % от раб. заплата по избор на майката/

Бу, сигурно си висшистка  Flutter
Но според мен такива разграничения са немислими

Много бих искала всички осигурени майки да взимат една и съща сума, защото тя е за отглеждане на дете, а нуждите на децата ни са еднакви, но явно всяка бие от собствената си камбанария.

Това с процентите, което го измислихте ще бъде само в плюс на Софиянки, защото в София се взимат най-високите заплати, в малките градове всички майки, които имат висше образование и  са работили по-специалността си, няма да взимат майчинство, като една майка с висше, която също си е работила по специалността в София, и затова най добре да има минимум 250лв, както го обмислихме по-горе в темата, та така, от мен толкова...

Последна редакция: чт, 25 май 2006, 13:49 от doniboni

# 376
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=102566.0

Вижте какво ни съветват юристите на този линк и още нещо, което ми прати чоколина, за което й благодаря :

Здравей,
нанесох малки корекции на отвореното писмо, мисля, че така е юридически по-издържано. Като цяло е много добре написано!
Ако има още нещо - насреща съм!

ДО
Г-Н Сергей Станишев,
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ
НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ДО
Г-ЖА ЕМИЛИЯ МАСЛАРОВА,
МИНИСТЪР НА ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА
НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

НА ВНИМАНИЕТО НА ДЕПУТАТИТЕ
ОТ ЧЕТИРИДЕСЕТОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ
НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

О Т В О Р Е Н О П И С М О,
София, тук трябва да има адрес и телефон,
ОТ НАСТОЯЩИТЕ И БЪДЕЩИТЕ МАЙКИ НА БЪЛГАРИЯ
и Сдружение "Зачатие"

Уважаеми господин Станишев,
уважаема госпожо Масларова,
уважаеми госпожи и господа депутати,

Ние, настоящите и бъдещи майки на България, подкрепени от Сдружение "Зачатие", изразяваме несъгласието си с наскоро обявеното намерение за промяна на социалната политика на правителството по отношение на жените, които излизат в отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст.

Считаме, че сегашното парично обезщетение за отглеждане на дете до 2-годишна възраст от 160 лв. е крайно недостатъчно на фона ежедневно на поскъпващия живот в страната. Освен това считаме, че отпускането на детски надбавки въз основа на семейния доход е дискриминационно и недемократично.

Споделяме напълно усилията на правителството за насърчаване на раждаемостта в Република България и преодоляване на демографския срив. Категорични сме, че това може да се постигне чрез:

1. Увеличаване на обезщетението за отглеждане на дете както следва:

1.1. За първата година на майчинството - 80 % от (според мен трябва да се уточни нетен или брутен) семейния доход за последната година преди раждането, разделен на 2, но минимум 250 лв;
1.2. За втората година - 50 % от семейния доход за последната година преди раждането, разделен на 2, но минимум 180 лв/тук имаме дискусия дали да искаме 200 или 180 лв./;
1.3. За неосигурените майки- минимална работна заплата за двете години на платеното майчинство;
1.4. За самотни майки - 100 % от дохода за последната година преди раждането или минимум 300 лв., като се изработят ясни критерии за разграничаване на живеещите на семейни начала от самотните майки;
1.5. За студентките (само за редовно обучение?!)- минимална работна заплата плюс стипендия за майчинство от 50лв.;
1.6. При раждане на близнаци, тризнаци и т.н. - обезщетението, предвидено по-горе, умножено по броя на едновременно родените деца;

2. Увеличаване на детските надбавки - 50 лв. за всички деца, независимо от доходите на родителите.

3. Разширяване на семейното подоходно облагане.

4. Стимулиране на надомната и почасова работа.

5. Изработване на адекватна здравна стратегия и налагане на медицински стандарт в акушерството и гинекологията за профилактика, диагностика и лечение на безплодието, както и за прилагането на различните асистирани репродуктивни методи. Да се осигури безплатно лечение на бездетните семейства и право на две платени от държавата процедури инвитро на всяко семейство, при което лечението е било безуспешно, както и да се поемат от НЗОК необходимите основни изследвания и диагностични процедури при мъжа и жената в инфертилната двойка.

6. Улесняване на процедурата по осиновяване.

7. Увеличаване броя на детските градини и ясли, които са крайно недостатъчни.

8. Увеличаване броя на детските площадки, градини и паркове и предотвратяване на превръщането на малкото останали такива в паркинги, бензиностанции и т.н.

Настояваме сумите за обезщетение по майчинство и детските надбавки да бъдат ежегодно индексирани съобразно инфлацията, подобно на доходите на държавните служители и пенсионерите.

Господин министър-председател, госпожо министър, госпожи и господа депутати,

вярваме, че вашата основна мисия е добруването и спокойното бъдеще на хората в страната ни. Децата на България са утрешните й граждани. Нека животът им бъде достоен!

София, дата .........                        С уважение,.............

Значи, трябват ни председател и също мисля, че идеята за градинката до НС не е лоша, имайки предвид закона, който ни е пратила една услужлива мама  bouquet Въпреки, че според мен никой няма да си мръдне задника от НС да дойде да види какво става и какви са тия майки в градинката, просто защото те от колите влизат в НС  и от НС в колите и това е. Но ако има повече медии и се вдигне шум и занесем предварително писмото до НС и медиите ни придружат, тогава ще се вдигне шум май newsm78

Сега, 5 дни предварително да се знае за мястото на протеста, за да се уведоми кмета, най-малко 2 дни е срока, но нормално 5, значи понеделник краен срок да се занесе молбата за протеста.

Градинката между университета и НС, съгласни ли сте?

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=102566.0

Последна редакция: чт, 25 май 2006, 13:41 от mishlentze

# 377
Цитат
Според Адемов обаче по-високото майчинство трябва да остане 135 дни или да е до 5 месеца след раждането, за да обхване и периода на кърмене.
Цитат

Дрън, дрън... Периода на кърмене въобще не може да се конкретизира. Глупости на търкалета

# 378
Ето малко координати на фондации, сдружения и асоциации, на които можем да пратим мейл да ни подкрепят:

Сдружение "Детство без сълзи"
office@detstvobezsalzi.org

АРДУС – София
ARDUS@abv.bg

Сдружение с обществено полезна дейност "Български бебе център"
eva@biberonbg.com

Фондация КУЛТУРА АНИМИ
sofia@cultura-animi.org
n.vasilev@cultura-animi.org
k.lambev@cultura-animi.org

Дамски клуб
dami_pavlikeni@abv.bg

Сдружение “Първи юни”
sdjuf@abv.bg

Сдружение “Хуманитас” – секретар координатор “Родителски клуб”
humanitas@elits.rousse.bg

Сдружение “Грижи за деца с двигателни проблеми”
gddp@abv.bg; gddp@mail.bg

Фондация “Живот без прегради”
mirbaz@abv.bg

Фондация "Радост за децата"
radost_za_dezata@abv.bg

Фонд Спасете децата
sstoyanov_scuk@mobikom.com

Фондация “Достоен живот”
tania_yoveva@abv.bg

АСОЦИАЦИЯ АНИМУС
animus@animusassociation.org 

Център "Съвременни родители"
info@roditeli.info

Асоциация родители
office@roditeli.org

правен портал Правова Държава
office@pravovadurzhava.com

Unicef
jkaraslavova@undp.bg

EveryChild
everychild@evrotur.net

Международна асоциация на професионалните и бизнес дами в България
info@iapbwb.com
iapbwb@lycos.com

Център за изследвания и политики за жените
cwsp@cwsp.bg

Фондация "Женски алианс за развитие"
wad@women-bg.org
liapcheva@women-bg.org

Клуб на деловата жена "Етерна" - Ямбол
eterna-yambol@abv.bg

Фондация "Идеи и ценности" - Сандански
schoolrainbow@mail.bg

Фондация П.У.Л.С. - Перник
womencenter@pulsefoundation.org

"С грижа за децата до седем" - София
gal_kk@abv.bg

Сдружение "Дъга" - Враца
dugabg@abv.bg

Сдружение "Център Мария" - Горна Оряховица
center_maria@abv.bg

Сдружение на жените "Надежда 2001" - Севлиево
nadejda2001@net.bg.com

Сдружение “Достоен живот”
mitko@top.bg

Асоциация “Приятели на децата с увреден слух”
a_pdus@abv.bg

Асоциация на родителите на деца с церебрална парализа и на деца с вродени, придобити и наследствени
roditelite@yahoo.com; roditelite@abv.bg

Сдружение “Избор”
vaniania@abv.bg

Фондация “Кеър интернешънъл” – България
katya.marinova@care-bg.org

Сдружение “ХобиСклуб”
hobisklub@top.bg

# 379
кажете ми кой е крайният вариант на писмото за подписката. тук в габрово също ще се помъчим да помогнем поне с подписи. докога ни давате срок да съберем подписи и да ви ги пратим и на кого

# 380
  • на кой му пука, майна
Аз пак ще попитам не може ли майките от другите населени места да организират протест в същия час, в който ще се проведе протеста в София?  Както видях доста майки от Пловдив пишат, че ще отидат ако има в техния град. Може би ще има добър ефект ако се организира протест и в други градове.

Аз мога да организирам в Пловдив със съдействието на КТ "Подкрепа". Лошото е, че няма да съм тук и ще стане чак в понеделник. Но ако има желаещи мога да го организирам и тогава. Така че момичета от Пловдив кажете Simple Smile

Много добра идея !
Подкрепям ! И ще дойда !
Не е ли по-добре да направим шествие/така ли се пише  Embarassed/ по главната улица с лозунги за увеличение на майчинството и детските надбавки, поне там няма коли и няма да се налага да спираме движението  Grinning

# 381
Шествието е супер идея Peace

# 382
До всички момичета от Пловдив:

предлагам да дискутираме нашата изява за първи юни в отчетната тема  на Пловдив вПо градове

# 383
Някой да каже- в Русе има ли подобна подписка, за да се включа и аз!!!!

# 384
  • До хладилника, който обичам

Много по-добро според мен е това предложение:
Цитат
Жени с начално и по-ниско образование - 160 лв.
Жени с основно образование - 180 лв.
Жени със средно образование - 200 лв. /или 80 % от работната заплата по избор на майката/
Жени с висше образование - 250 лв. / или 90 % от раб. заплата по избор на майката/
Бу, сигурно си висшистка  Flutter
Но според мен такива разграничения са немислими

Много бих искала всички осигурени майки да взимат една и съща сума, защото тя е за отглеждане на дете, а нуждите на децата ни са еднакви, но явно всяка бие от собствената си камбанария.

Това с процентите, което го измислихте ще бъде само в плюс на Софиянки, защото в София се взимат най-високите заплати, в малките градове всички майки, които имат висше образование и  са работили по-специалността си, няма да взимат майчинство, като една майка с висше, която също си е работила по специалността в София, и затова най добре да има минимум 250лв, както го обмислихме по-горе в темата, та така, от мен толкова...

DoniBoni, да, съм висшистка, но това няма значение. Когато бях аз в майчинство, то беше 130 лв...

Идеята не е моя - копирах цитата от предната тема по въпроса. Стори ми се добра идея, защото хем се поощрява раждаемостта с някакви по-нормални пари, които да позволят на майката да седи у дома с детето си, без да брои жълти стотинки, както и да мисли за следващо дете без да прави безумни еквилибристики кога и как да го роди, без да затъне в мизерия цялото семейство, хем не се поощрява прекалено раждаемостта сред малцинствата роми (които така и така си раждат, и както е добре известен факт - нерядко заради детските и майчинството).

Не виждам причина майчинството да не се обвърже с образованието. Ако някоя майка е решила да роди по-рано, тъй или иначе 20-30 лв/месец надали ще я спрат (или насърчат, обратното, да роди по-късно). А както и при пенсиите, цензът си е ценз. Защо никой не вика "равни пенсии"? Пенсионерите (като всички хора) имат някакви базови еднакни минимални разходи, нали? Въпреки това - има минимална пенсия и оттам расте нагоре според редица фактори - това е нормално да е и при майчинските.

Също така в предни теми сме обсъждали, че вероятно не е добра идея майчинството да е едно за всички - да, децата имат еднакви средни нужди, но едни майки се осигуряват на МРЗ (и взимат остатъка на ръка), други - плащат 3-4 пъти повече, осигурявайки се на реалната си заплата, и е редно парите да не са еднакви. Не на последно място, това вероятно ще стимулира повече работодатели да осигуряват жените на реалните пари (все пак всяка ще иска да взима по-голямо майчинство, нали?).

Освен това майката сама да избере дали да взима фиксираното майчинство, или процент от заплатата - редно е, като си работи за парите, да не се лишава от тях, защото е решила да има дете... (тук е мястото сигурно да кажа, че аз самата работя за малко пари, но това не пречи някой ден, ехей! да получа огромна заплата, и ко ша праим после, ако не е прекаран тоз закон?)

# 385
Момичета, говорих с Клео, тя е съгласна да защити исканията ни пред медиите, НО:

Тя ще ви напише какви колебания има по някои от точките, за да ги изчистим и да имаме ясна и единна позиция.

Относно осиновяването и рипродуктивните методи ще има човек от `Зачатие`, който ще говори. Така поне съм помолила, ще видим какво ще отговорят.

Сега, нещо, което не ми е ясно как точно бихме могли да защитим и каво точно искаме с тази точка е:

4. Стимулиране на надомната и почасова работа.

Нека майката, която имаше това искане да даде конкретни предложения, защото това, което сме написали не е никакво искане и съотвено нищо няма да се прромени по въпроса. А и човека, който ще защитава това искане трябва да е наясно със същността на искането. Ако не можем да го защитим, нека го махнем. Ако можем, още по-добре Peace

Как правителството би могло да стимулира надомната и почасова работа? Чакаме конкретни разумни предложения.

Другата точка, по която сме много уязвими е точка 1, тъй като за осигурените майки първата и втората година сумите са различни - намаляват, а при неосигурените и самотните майки си стоят все едни и същи. Както всички знаем, самотните майки /или тези, които нямат брак, но живеят на семейни начала с мъжа си/ са най-много в България. Значи откъде държавата ще извади толкова много пари ей така изведнъж newsm78 С Клео смятаме, че втората година и при неосигурените и при самотните майки трябва да има намаляване на сумата. Нека майките - студентки да кажат кой според тях трябва да получава МРЗ + стипендия, дали само редовно обучаващите се или всички? Тази точка не ми е много ясна.

И нека помислим за суми, които можем да защитим логично от законова гледна точка, а не да си съчиняваме някакъви суми, на кой колкото му харесва. Клео, чакам предложенията, които можеш да защитиш, така или иначе други защитници мисля, че липсват за момента, така че този, който ще ни представлява има най-голям глас. Смятам, че всички би трябвало да сме съгласни с това.

Инче, хайде да се уговорим и утре да отиваме да пускаме писмото.

Последно, дата на протеста 1 юни, час за начало 9.00, час за край 13.00, място за провеждане - градинката между Народното събрание и Университета. Ако има забележки, пишете ги днес, утре ще е късно за промяна на часа, датата и мястото.

Исканията ще ги пишем утре, после ще събираме подписка и в понеделник ще пращаме писмото до министрите и медиите, за да го отразят по ТВ-та и да дойдат повече майки. Смятам, че подписката може да се връчи същия ден на протеста. Или колкото подписи сме събрали до понеделник, останалите да се съберат по време на протеста и в края на деня да се предаде.

Това е от мен, ако имате по-добри предложения, дайте ги ДНЕС или най-късно утре.

Поздрави  bouquet

# 386
Според мен подписката трябва да е готова утре до обяд и следобеда да се събират подписи по градовете. Доколкото знам за 3 дни се получава писмо, така че в събота трябва да се изпрати, за да може в сряда да го имаме.

Предлагам някоя от софийските мами да даде адрес на който да идват подписките. Бих дала моя, но само мъжа ми има ключ от пощенската кутия, а той е категорично против тази изява и се съмнявам, че подписката може да отиде в контейнера за боклук #Cussing out

# 387
  • Пловдив
Аз пак ще попитам не може ли майките от другите населени места да организират протест в същия час, в който ще се проведе протеста в София?  Както видях доста майки от Пловдив пишат, че ще отидат ако има в техния град. Може би ще има добър ефект ако се организира протест и в други градове.

Аз мога да организирам в Пловдив със съдействието на КТ "Подкрепа". Лошото е, че няма да съм тук и ще стане чак в понеделник. Но ако има желаещи мога да го организирам и тогава. Така че момичета от Пловдив кажете Simple Smile

Много добра идея !
Подкрепям ! И ще дойда !
Не е ли по-добре да направим шествие/така ли се пише  Embarassed/ по главната улица с лозунги за увеличение на майчинството и детските надбавки, поне там няма коли и няма да се налага да спираме движението  Grinning

И аз това щях да предложа - едно шествие - в понеделник ще отида в синдиката и ще питам какво трябва да се направи точно, че шествия още не съм организирала. Мислете от къде може да се тръгне - и накрая да стигнем до общината - в колко часа да сме там, да изчислим долу горе времето.

# 388
Бу, доводите, които изтъкваш, са верни по същество, но пак не удовлетворяват всички, защото жена с основно образование също може да получава много висока заплата. Ако майчинството се базира на образованието, такава жена пак ще бъде ощетена.

За пенсионерите също не е съвсем така, защото при тях се отчитат годините трудов стаж и заплатата, която са взимали за последните там няколко базови години. И при тях важи заплатата, тя е основният компонент при изчисляването на пенсията им.

Процент от заплатата / или твърда сума - това е най-компромисният за всички вариант, според мен Laughing

# 389
  • на кой му пука, майна

Много добра идея !
Подкрепям ! И ще дойда !

И аз това щях да предложа - едно шествие - в понеделник ще отида в синдиката и ще питам какво трябва да се направи точно, че шествия още не съм организирала. Мислете от къде може да се тръгне - и накрая да стигнем до общината - в колко часа да сме там, да изчислим долу горе времето.

А къде се намира общината  Embarassed, някой ще ми пусне ли линк с карта и точното място  Grinning

Общи условия

Активация на акаунт