Митове за кърменето. Една по-различна тема

• 46 394
  • 1 160
  •   1
Отговори
# 840
Не казах че е тук. Беше във фейсбук. Една дама (с две деца) вчера ми го обясни, когато попитах защо определя АМ като "по-пречистено" от кърмата. Децата и щели да останат без "витавини" (тя така ги нарича). Не мисля, че има общо със желязото. Просто някои жени въобще не знаят, че в кърмата има каквито и да било витамини.
Добре го обясни. Само че, не разбра ли, че в България кърменето след 6-тия месец е за сектантки. АМ е "пречистено" и "пълно с витамини дето в кърмата ги няма". В това вярва средностатистическата майка кърмила до втория месец.
Аха. Значи си прочела едно мнение във фейсбук и реши, че то е мнението на среднотистическата майка, кърмила два месеца.

Ама вие като пишете, това смисъл, значение на думите, за нищо го нямате.

# 841
Това, че нямат подготовка, не им пречи на самочувствието. Павлина Герина, която се мъкне по моловете в София и представлява Алианс на Българските Акушерки, се жалваше във Фейсбук, че на Академия за Родители при тях не идвал никой, а около щандовете на НАПК и Ла Лече Лига било пълно с кърмачки. Герина изпадна в истерия, че консултантките нямали медицинско образование. Като и постнаха десетте стъпки на СЗО заключи темата. Сакън да не седнат да прочетат нещо вместо да се бият в гърдите с дипломата си.

# 842
То консултантите по кърмене пък защото са много наясно с всичко за което си позволяват да говорят и да дават съвети. Повечето са наясно единствено с механизма по който се случва кърменето и до там (не че не е от полза, но е редно да се ограничат в лекциите си до това което знаят). Мен консултант ме е съветвала да не захранвам, за да не вземе детето да се отбие, все едно ако детето само реши да се отбие ще му стане нещо. Консултант ме е съветвала да не вярвам на педиатрите че на детето му липсва желязо и да не му давам добавки (витамини), сакън да не опита нещо различно от кърма. Консултант ми е промотирала шуслерови соли и т.н. и т.н.
На кратко, добре е консултантите да не се правят и на педиатри, даже е задължително. Да помагат за кърменето и толкова.
А има и много печени и разбиращи акушерки. Също като при всяко съсловие - има и добри и не толкова добри...

# 843
Ами на мен за 2700 "кинта" ми се паднаха мързеливи такива - в Токуда им е голям проблем да отделят 20 минути бебето да засуче.

А и на акушерките това им е работата. На тях и на педиатрите трябва да им се търси отговорност защо много жени желаещи да кърмят не успяват. Сами трябва да се усещат, че имат нужда от допълнителна квалификация, а не да изпадат в истерия като споменеш СЗО.

А по темата за шуслеровите соли - то всеки втори педиатър се пише хомеопат. В България шарлатенията е повод за гордост.

Аз затова всичко около бебо проверявам с четене на клинични проучвания или статии цитиращи такива.

# 844
Аз затова всичко около бебо проверявам с четене на клинични проучвания или статии цитиращи такива.
И в кое клинично проучване има доказателства за ползата от кърмата след 1-годишна възраст? Само моля без СЗО, вече е коментирана политиката на организацията.

# 845
Нали се сещате, че белите кръвни телца, антителата и лесно-усвояемите витамините не изчезват "магически" детето като стане на 1.

# 846
# 847
То с това е по-зле отколко с шал. Все едно си слагаш огромна табела "аз кърмя", за да събираш сеирджии.

# 848
Кърменето не е нещо лошо, особено когато е култулрно поднесено.  А не да извадиш цици и да викаш - я кво сте се зазяпали.

# 849
  • Стара Загора
Ужас, това преди няколко месеца го "рекламираха" доста из мрежата. Някой ще се притесни за вас, и ще дойде да надникне вътре какво правите. Пак казвам, колкото повече се криеш толкова повече внимание привличаш.
Моята педиатърка заключи, че трябва да дохранвам с АМ като дойде вкъщи след изписването, думите й бяха "Това голям мъж, ти толкова кърма не можеш да произведеш"

# 850
Другият мит: кърмата е полезна и тялото на кърмачката има всичко за бебето, така че храненето на майката не е от такова значение, може да си се храни нормално. Но, парадоксално, същевременно мама трябва много яко да внимава и да се храни еко-био до маниакалност (макар че повечето запаси, натрупани ДО кърменето може да не са от био храна).

# 851
Другият мит: кърмата е полезна и тялото на кърмачката има всичко за бебето, така че храненето на майката не е от такова значение, може да си се храни нормално. Но, парадоксално, същевременно мама трябва много яко да внимава и да се храни еко-био до маниакалност (макар че повечето запаси, натрупани ДО кърменето може да не са от био храна).
Това не е вярно, не трябва да се храни еко или био до маниакалност. Храниш се нормално както си се хранил до момента.
Сирена, много драматизираш.

# 852
Да, но тенденцията е която се е хванала с кърмене, да залитне яко по екото и биото. А, да, и хомеопатия и шуслерови соли...

# 853
Е това вече са пълни глупости.
Ако ти си на тая вълна си е твой проблем. Те залитат по еко био и хомеопатия много други дето хранят с шише. Или за тях е нормално и никой не ги сочи с пръст. #Crazy

# 854
Е хайде де, все едно не съм виждала общността отблизо. То си върви в комплект. Имат много повече еко-био залитане в сравнение с общата популация.

Общи условия

Активация на акаунт