За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 71 350
  • 742
  •   1
Отговори
# 540
  • SHOOT ME 10 $
Колко време и на каква Т печете голям кръгъл козунак? По принцип зная за нормален козунак, че се пече 30-35мин. на 180-190гр. Но голям и кръгъл с плънка от локум и стафиди извътре смятам да го пека на 180гр.45-50мин. Какво ще кажете? М? newsm78.
...добре деее, ще ви почерпя после казвайте, изнудвачкии Heart Eyes
Не, между 160-170 градуса. Вътрешната му температура трябва да е около 88-90 градуса.
marchеva14 Благодаря, ще ти се доверя, но колко време! Не си посочила. Аз го наблюдавам в началото като втаса , намазвам го отгоре с яйце, налепвам му бадемите и го поръсвам със захар и като се зачерви отгоре го покривам с фолио да не изгори и така до края

# 541
  • София
..........................
Не, между 160-170 градуса. Вътрешната му температура трябва да е около 88-90 градуса.
marchеva14 Благодаря, ще ти се доверя, но колко време! Не си посочила.

[/quote]
Мите,  времето е относително, ползвам кулинарен термотетър, а ако не го ползвам при повдигане формите трябва да са леки, но общо за голяма форма за около 30 мин - 40. Не обичам препечен , а вътре да е влажен. Ползвам и дървено шишче, знаеш как се ползва.

# 542
  • Русе
Защо белия ми ориз става като варен?😭Може ли някой майстор да ми напише стъпка по стъпка как го приготвя , включително и вида ориз, който купува:)

Научи се да готвиш: пухкав бял ориз
Благодаря, но аз не искам варен Simple Smile искам бял ориз с пиле на фурна, който да е вкусен и да НЕ стои като варен

Ползвам бисерен ориз на Крина.

Пилето е готово на фурна за час - час и 20 мин., докато на ориза му е нужно за най твърдия 30-40 мин. Така,че ако ги слагаш по едно и също време, няма как да не стане като варен. Simple Smile
Бял ориз се прави на фурна и тиган /тенджера/, така че се пояснявайте при запитването, за да получите точния отговор.

# 543
  • SHOOT ME 10 $
 marchеva14
Ахам...знам, как се ползва, да. И аз обичам вътре да е влажен, но не и тиклав, но трудно се улучва. А после като изстине пак да не изсъхне вътре...благодаря ти! Бърза си внимателна и отзивчива! bouquet Heart Eyes

# 544
  • София
marchеva14
Ахам...знам, как се ползва, да. И аз обичам вътре да е влажен, но не и тиклав, но трудно се улучва. А после като изстине пак да не изсъхне вътре...благодаря ти! Бърза си внимателна и отзивчива! bouquet Heart Eyes
Мите, благодаря ти, внимателен си! Хубавото на козунака е, че по всяко време може да се отвори вратата на фурната, не му пречи. Повдигай формите и веднага ще ги усетиш че са леки, няма начин да сбъркаш. Когато реша да го разрязвам винаги го правя през средата, а не от края, после събирам средите и така не изсъхва и още, понякога поставям и парче разрязана ябълка, тя спомага да не изсъхва, също на разрязаната част може да се постави филия хляб, помага да не изсъхва имаше и още ще ги напиша в нашата тема, повечко бяха нещата. Обичам да правя козунаци.  Simple Smile

# 545
  • у нас
Благодаря всички за отговорите за ориза. Утре ще го боря пак 😁иначе съотношението което слагам ориз към вода е около 1 към 3.5. Месото го сворявм почти до готовност.
i_peych пояснила съм, че питам за пиле с ориз на фурна 😀взимала съм ориз на Крина, но беше отдавна. Сега имам един от лидл дългозърнест. Ще споделя какво е станало след поредния опит.
 Като обобщя от прочетената тема и съветите тук, мога да кажа,че:
не ползвам много мазнина при запържването и съответно готвенето;
може би слагам много вода-ще пробвам да я намля;
Не слагам морков
Отново благодаря на всички!

# 546
Оризът обича мазнина.

# 547
  • София
Оризът обича мазнина.
Мда.. определено обича. Ползвам винаги масло и 1-2 с. л. зехтин.

# 548
Аз правя хубав ориз. Обикновено избягвам дългозърнестия, купувам кръгъл, нямам предпочитана марка. И аз не слагам морков в пиле с ориз. Никога не слагам повече от 2 чаши вода на 1 ориз. Готвя 15-20 минути и толкова държа на изключена фурна (котлон)

# 549
  • В царството на игрите:)
Оризът обича мазнина.
Да, това е една от тайните. Оризът носи мазнинка!

# 550
За първи път купувам оризово брашно, иска ми се да приготвя нещо с него. Моля,  за подходящи рецепти!

# 551
  • На брега на реката
Казан диби, вярно само 2 с.л. ще използваш, но пък е такава вкусотия.

# 552
  • В градината...
От брашното от ориз правя крем - като мляко с грис става. Може да му се сложи отгоре сироп и става ашуре.

Дългозърнестият ориз от Лидл не е хубав, пробвах, преварява се. За ориз на фурна е най-добре кръгъл ориз. На Кауфланд сега има един румънски, който е много хубав, Скоти стайл май беше марката. От него има ориз за сърми, за пилаф ... Май този за пилаф е най-близо до българския ориз, който е за фурна. ето някои видове Сега виждам, че имитира италианска известна марка Скоти, затова е Скоти стайл.

# 553
  • München, Deutschland
Аз си взимам за обикновени неща дългозърнест на собствената марка на Кауфланд. Ето такава е опаковката, но не е parboiled, суров си е.

Има го и в този вид, този е в отделни пакетчета.

https://www.kaufland.de/sortiment/das-sortiment/detail.langkorn- … e_id=4006607.html

Много съм доволна.

# 554
  • у нас
chrissy и perunika Благодаря ви:)

Общи условия

Активация на акаунт