Дъщеря ми е скарана с баща си...

• 32 492
  • 652
  •   1
Отговори
# 420
Дооообре, момичето е звяр , гаден, отвратителен психопат, а бащата невинна жертва.

Между другото на способни да ползват такъв унизителен и вулгарен речник , няма да се учудя ако децата им имат прояви на "кифли" и "кифльовци"

Речника, който използва един човек говори много повече за него самия и душевността му, отколкото за този, към когото са отправени репликите. И има тясна взаимовръзка между речника на родителите и проявите на децата.

Късно е бащата да си оправи речника, късно е да превъзпита дъщеря си наново (ползвайки малко по "некаруцарски" речник) , късно е и майката да вземе малко по-твърда позиция. Освен да стисне зъби още малко и да изчака пубертета на дъщеря й да мине с колкото се може по-малко щети.

# 421
Безпомощният родител като не може сам, ще търси външна помощ. Негово задължение е.
Аз това разправям още от първия си пост и честно казано мисля, че с много малко помощ ще постигнат голям напредък. Мои близки така бяха изпаднали в безпомощна ситуация, само че с по-малка дъщеря и само с една консултация със семеен терапевт пооправиха нещата. За психолозите тези неща са пределно ясни и просто ще дадат на хората готова рецепта от ситуации и реакции, с които да ги улеснят, не виждам нищо срамно и аз лично бих отишла ако не се справям.

# 422
  • Няма такава държава!
И от дума на дума ще се натресе в обятията на някой обигран чичко, който ще й замести таткото и ще я глези като татковата принцеса, докато не му омръзне и не се отнесе с нея като с поредния парцал.
Не искам да съм лош пророк, но и това го има в зара. Тя просто е готова за този сценарий.

Бе, готова е, но дано не стане така. Иска, не иска, майката може да направи нещо, явно все пак и пука какво се случва. Бащата - и той може да реагира, какво от това, че минала повече от година... как на някои хора времето им е оправдание, обаче нали "По-добре късно, отколкото никога." За родителите да се откажат не е опция, или поне аз така мисля. Като родител на два тийна, да не мислите, че не ми се е искало? Искало ми се е, ама не го правя, защото знам, че последствията ще си ги носим всички и че най-вероятно ще са жестоки. Така и тези двамата възрастни да вземат да се поучат от тази история и да направят още един опит да оправят отношенията си. Пак повтарям съвета за семейната терапия - и без оправдянието "Ама мъжът ми няма да иска". Не оправите ли тая каша сега, в последствие ще имате отчуждени деца и самотни родители, питащи се къде са сбъркали.

# 423
  • Насред хаоса
А понякога именно мълчанието и затварянето в себе си говори за вътрешни борби и проблеми. На нас може и да не ни се струва така, но в много случаи е точно така. Лошото е, че с приемането на такива неща за превземки и лиготии (защото доста родители ги мързи да се вторачат и да разберат какво е всъщност) има последствия, които не са за подценяване.
И от дума на дума ще се натресе в обятията на някой обигран чичко, който ще й замести таткото и ще я глези като татковата принцеса, докато не му омръзне и не се отнесе с нея като с поредния парцал.
Не искам да съм лош пророк, но и това го има в зара. Тя просто е готова за този сценарий.
Да, именно. Благодарение на неадекватното поведение на бащата, който трябва да бъде до нея, но не за да се цупи, а за да я изгради така, че да не търси бащина фигура впоследствие. Като не може сам, ще потърси помощ - и жена му е готова да предложи, и дъщеря му ще откликне. Неслучайно момичета в лоши отношения с бащите си бягат от тях при първа възможност и търсят при някой стар козел това, което не са получили от баща си.

# 424
  • Няма такава държава!
Авторката да вземе да прочете още веднъж мненията на Сапфир, Не се сърди човече и Янечек - много истина има в тях.
Янечек, писали сме едновременно за семейния терапевт.

# 425
Аз съм доста сигурна, че и психологът ще обясни същите базови неща, които говорим и тук - за важността на единството на родителите, за необходимостта от поставянето на ясни граници, задължения и отговорности, както и за уменията на всяко едно дете да манипулира родителите си. Но едно е да се казват от анонимни лелки в БГ Мама, друго - от човек с диплома, който ти взема 40-50 лева на час. Дори и чисто информативно да няма особена полза, самият факт на по-високата степен на убедителност си струва.

# 426
Няма да навлизам в подробности за моите близки, но пак става дума за разглезена щеркичка, таткова и мамина принцеска, която истерясва и сее драма около себе си, та таткото един ден не издържа вече, хваща я и хубаво я опердашва. И какво казва психолгът, мислите - че много добре е направил и че това дете има нужда от граници, а на майката е казал, че трябва повече да се доверява на мъжа си и да спре да се поддава на детските манипулации. За развод и психически тормоз не е ставало дума.

# 427
  • MI
Ако не искаш да чуеш, и на психолог да отидеш все тая. Виждала съм такъв случай - като ми пееш Пенке ле, кой ли те слуша е ситуацията с психолога.

# 428
И за единството на родителите само майката ли е отговорна ?
Само тя ли е виновна ?
Нали е мъж, що не тропне по масата да въведе единство , ако е извън възможностите на натюрела му да има авторитет без да се налага да го демонстрира по маса и над маса ?

# 429
Виж, майката е дошла да търси помощ, не бащата. Ние от тук няма как да кажем на бащата какво да прави или да не прави. Но на майката - можем. Тя да си свърши нейната работа. Излишно е да теоретизираме дали бащата е прав или крив. Аз лично мисля, че дори и да не е съвсем прав, е недопустимо това да се изтъква в присъствието на детето по какъвто и да е начин, освен ако майката не възнамерява да се откаже изцяло от услугите му на баща в бъдеще. Това важи двупосочно. Ако бащата си позволява да се отклонява от линията, за която двамата са се споразумели насаме, това трябва да му бъде посочено (но отново насаме). А пред детето най-многото, което може да си позволи всеки родител като несъгласие с другия, е обещанието да поговорят двамата и да решат.

# 430
Ако не искаш да чуеш, и на психолог да отидеш все тая.
Абе, като плащаш, си по-склонен да чуваш. Те и хомеопатите затова взимат луди пари, защото плацебото повлиява много по-добре хората, ангажирани финансово  Wink Не че няма ръбове, които в никого не се вслушват, ама повечето все пак се доверяват на специалиста, на когото плащат.

# 431
  • MI
Ахаха, вярно е, като ти бръкнат в джоба и започваш да се вслушваш по-внимателно. Grinning Въпросът е как да ги закара двамата ината до кабинета на психолога, сложно ми се струва. По-лесно ще го изработи влизайки му под кожата според мен, след толкова години със сигурност знае как.

# 432
Може и сама да посети психолог, не е задължително да води насила някого.

# 433
Затова й предложих тя да посети няколко сеанса, за да си оправи собствените обърквания в представите. Може пък психологът да й предложи стратегия, с която да докара и другите двама на семейна терапия.

# 434
Потретвам, дано ме разбереш, Гугъл. Години наред, щерката не проявява елементарното уважение да каже едно "извинявай за причинените тревога и разочарование" на баща си. На какво основание въобще повдига въпроса, дали човек, когото не уважава, я обича или не?
Ти въобще в час ли си? Откога бащината любов е под условия? Не ти ли се струва ненормално да твърдиш, че ще обичаш детенце само ако......?

Общи условия

Активация на акаунт