Каква пералня - 2 част

• 95 899
  • 778
  •   1
Отговори
# 300
ВМ21,какво означава високо ниво на водата?Има регулиране с колко вода да пере/плакне?

При съвременните уреди, количеството вода се определя прецизно, според фактори, като, програмата, количеството пране, материята на прането.
Случва се не рядко, дори и в този форум (предишната тема) да считат доливането на вода за дефект. Така се случва, когато хората преминават от доволно стар уред, към съвременен.
При всяка марка си има в някои неща индивидуален подход. "Gorenje" примерно, при програма "Cotton" от начало налива минимално количество вода и започва да върти, след известно време спира за да отчете, колко вода прането е поело. Ако не е напоено достатъчно, налива още и пак върти, изчислява отново масата с добавената вода, определя с каква енергия да се върти барабана и колко вода да ползва при плакнене, както и приблизителното време на дисплея до края на прането.
При програма "Mix/Sintetics" е малко по-различно и бързо. Машината налива минимално количество вода и започва да върти, а в паузите между всяко превъртане, впръсква допълнително вода и така в продължение на няколко минути. Ако прането в барабана е малко, пералнята и това ще отчете, често се минава и без допълнително впръскване на вода. Пристъпва към следваща фаза, същинското пране и нагряване на водата (Ако това е зададено в програмата).
Всичко това при старите перални машини отсъства. При тях всеки път се впръсква едно количество, предварително зададено от самата програма. При старите перални и количеството вода, което се ползва е значително по-високо и по този начин се получават големи енергийни загуби, защото нагревателя, който е основен консуматор трябва да загрее в пъти по-големи количества вода, а това струва пари. Също така се налива и изхвърля по-голямо от необходимото количество вода, което също струва пари.
Поради тези причини, при старите перални бе разхищение да се пуска малко количество парне. При новите уреди разхищението е значително по-малко.

# 301
  • Бургас
Благодаря за отговора! Моята пералня не е много стара/9г Аристон/ и работи на този принцип-долива си вода.
Но въпросът ми беше,да не би това/високо ниво на водата/ да означава,че мога да увелича нивото на водата при плакнене?Искам повече вода когато плакне.

# 302
Благодаря за отговора! Моята пералня не е много стара/9г Аристон/ и работи на този принцип-долива си вода.
Но въпросът ми беше,да не би това/високо ниво на водата/ да означава,че мога да увелича нивото на водата при плакнене?Искам повече вода когато плакне.

9 години изобщо не е стара. Познавам хора, все още ползващи "Тамат 500" и разни пери на по 30-тина години.
Да, може да се увеличи нивото на водата, ако дадения модел има подобна опция.

# 303
  • оттам, откъдето започва България
С Бутон Допълнително изплакване, който при мен е Бутон Алергия. Задължително го ползвам за всяка програма, при която може да се ползва. Има програми, при които не е действащ.

# 304
С Бутон Допълнително изплакване, който при мен е Бутон Алергия. Задължително го ползвам за всяка програма, при която може да се ползва. Има програми, при които не е действащ.

Не бъркайте двете неща. Допълнително изплакване (анти-алергия) и допълнително вода, са две различни функции. При някои перални ги има и двете, при други няма нито една от двете.

# 305
  • Sofia
Бихте ли ми казали какво означават буквите за различните модели перални, например букви в началото: L,W,WAT,WAN,WAW,WLT,FWL, FWS
или букви в края WU,BU,S

# 306
vaflichka, за Bosch:
Германия: WAS, WLX, WAY, WIS и WKD
Полша:     WAA, WAB, WAE, WOR
Франция:  WOT
Испания:   WAQ
Турция:     WAA и WAB
Русия:       WLF, WLG, WLX
Азия:         WVD, WVF
Китай:       WLM, WLO
http://mashmaster.ru/strana-proizvoditel-bosch/

# 307
  • Ловеч
WIW също ли е Германия?

# 308
Бихте ли ми казали какво означават буквите за различните модели перални, например букви в началото: L,W,WAT,WAN,WAW,WLT,FWL, FWS
или букви в края WU,BU,S

Тук вече е строго индивидуално при всеки производител. Тези абревиатури могат да означават много неща. Обичайно първите буквени символи обозначават поколението на този тип уреди. След това има цифрови символи, които говорят за типа електроника/органи на управление и след тях пак с цифри, обозначават максималните обороти. При Gorenje на пример предпоследно поколение най-често оборотите се обозначаваха по следния начин с "03" за машини с 1000об. с 23 за машини с 1200об , и 44 за машини с 1400об. и така нататък. Това са си чисто фабрични абревиатури, които не ви е нужно да знаете. След тези цифрови абревиатури има пак буквени, примерно ако са компактни, под под стандартните размери се бележи с "S", а ако са с инверторен двигател се бележи с "I". Цвета на уреда също може да фигурира в края било то с цифра или с буква. Примерно ако машината е черна, в края има буква "B". Това разбира се далеч не е при всеки производител.

Потребителя не го засяга, какво означават тези абревиатури, просто трябва да знае целия модел на своя уред, ако се наложи да купува части за него.

# 309

Оставете ги тия заводски абревиатури, а си погледнете табличката на уреда, там пише къде е произведена. Като отворите вратичката на машината, под или над люка трябва да има такава табличка с информация. Ако не намерите там, погледнете от вътрешната страна на рамката на люка или на гърба на уреда.

# 310
  • в града на вечния купон
инфото за Бош е леко старо ........

Най-новите немски са WAW моделите, WAY-homeprofessional

Лично аз съм WAW32640EU,exclusive model, I Dos

а за поръчка на част-при Бош и моделът не може да ти помогне.

всеки уред си има табелка с данните и ако искаш част, правиш снимка на въпросната табелка, която съдържа инфото , което си вади сервиза, за да ти поръча частта.
То си е измислено.

# 311

а за поръчка на част-при Бош и моделът не може да ти помогне.

всеки уред си има табелка с данните и ако искаш част, правиш снимка на въпросната табелка, която съдържа инфото , което си вади сервиза, за да ти поръча частта.
То си е измислено.

Единствената причина да искат снимка на въпросната табелка, е за да не се допускат грешки. Само и единствено пълната абревиатура е необходима за да се намери част, защото всеки един компонент по машина от един и същ модел е взаимно заменяем. Единствената разлика в 2 перални от един и същ модел е серийния номер, само това е уникалното на всяка една машина от един и същ модел.
И кой е казал, че части трябва да се поръчват директно от "Бош"? Като си знам модела, голяма част от компонентите ще ги намеря в най-близкия до нас магазин, за подобна техника.

Ако си правите самостоятелно ремонт на пералната, за някои компоненти при някои модели и от "Бош" не могат да ви дадат информация. Примерно за моделите с лепен казан, не се предлага ремонтен комплект (Лагери, Семеринг ,Смазка) даже и размерите едва ли ще ви кажат на дадените компоненти. При подобен проблем, производителя предлага цял казан сглобен с барабана, което често струва над 50% от стойността на целия уред. В случай, че не ви се дават 400+лв за казан, сами трябва да си подберете, с какво ще разрежете неремонтопригодния казан, да подберете лагери, семеринг, смазка, силикон и болтове за сглобяването на разрязания казан. Та мисълта ми бе, че често при ремонт, дори самия производител не дава информация за компонентите. Доста често, дори елементарни ремонти по платките не се занимават да правят, а предлагат директно да се заменя и това не е никак евтино удоволствие. Та вместо да се замени някое надуто кондензаторче буквално за стотинки, те ви пробутват цяла платка за стотици левове.

Какво да ви кажа, това е майсторството на крупните капиталисти. Те по възможност и за най-дребното нещо, ще се опитат да ви одерат кожата. За това и почнаха да правят пералните с лепени казани:
1-во това в производство е по-евтино.
2-ро "Бош" печели още един път от вас не малка сума, като ви продаде казан в комплект с барабана. Ако ви продаде само лагери със семеринг и смазка, печалбата им е мизерна, защото тези компоненти се произвеждат от други фирми, а сервизните центрове просто ви ги препродават.

# 312
  • оттам, откъдето започва България
Не бъркайте двете неща. Допълнително изплакване (анти-алергия) и допълнително вода, са две различни функции. При някои перални ги има и двете, при други няма нито една от двете.

Не съм превеждала ръководството на пералнята, но така ми обясниха като я купувах, че бутонът е против алергии, т.е. изпира в дълбочина без да стресира тъканите и премахва най-значимите алергени, които дразнят кожата. Затова го ползвам при всяко пране.

# 313
  • в града на вечния купон
ВМ21
аз  определено ще си сменя пералната преди 5та година.
Дори няма да стигна до смяна на казан-първо , защото качеството на Боша е доста високо(лично мнение), второ казан се разбиват лагери от претоварване на уреда, а с 9 кг машина шанса е нулев.

Никога не бих си позволила да си купя части с не ясен произход и не от марката, не само заради гаранцията на частта, а въпрос на манталитет.

Това е моето виждане и лично аз смятам, че не е нормално "черната техника" да сменяваме на 6месеца/година, а с бялата да се кара 30 години.

Няма как също казанът да е 50% от стойността на машината, при машина 2200-2500лв, 400лв за казан е нищо.

# 314
2500 лв за пералня и ще я смениш преди петата година?  Shocked
Влизаш да се похвалиш ли  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт