Многодетни мами № 69

• 96 264
  • 780
  •   1
Отговори
# 450
Развълнувах се от това което сте писали последните постове, натъжих се и се замислих...
Аз също много се занимавам със събиране на пари закупуване на материали,  помагала ( тази година съм прозвънила всички издаелства в София,  за да получим по голяма отстъпка и после парите използвахме за застраховка на децата),  подаръци за учителите .
Никога не са ми гладали децата с предимство и бе съм си и помислялал че в очите на някой съм подмазвачка и активистка.
Баба и дядо бяха учители на село,  спомням си как заедно сортирахме цветятата по вид и ги подреждахме във много вази,  колко много се радваха на вниманието и никое цвете не отиваше на боклука преди да е увяхнало.
Хората не са против събирането за помагала и материали за децата им, а са против крайностите. ДГ получават всички помагала и материали които са необходими за учебния процес както и имат бюджет за играчки.От Просвета има спусната заповед с която се забранява всякакво събиране на пари за материали и други. И на този фон се започва едно искане, но тихичко .Сега последното което сподели една майка в ДГ беше че инициативни родители искат да съберат пари за телевизор.Аз си задавам следните въпроси. Цитирам по спомен разписанието което са ми чели на родителска среща.
Ако при дневно разписание имат време за занятия между сън и хранене от 9.15-11.30 и никакви следобед като след сън има време за закуска, игра и допълнителните занимания които са платени и се лансират. 
И ако през времето за занимания децата гледат телевизия, какво биха научили те?
Докато най малкия беше в ДГ се подемаха инициативи за закупуване точно както някой беше посочил кошници с алкохол и продукти по всеки повод който човек може да измисли.Едната майка беше извадила списък на рождените дни на учителките , лелята, директорката към тях добавени именни дни.За Коледа, Нова година, 8 март, 24 май, Великден и края и началото на учебната година да не споменавам.Когато и направихме една сметка за всички поводи един родител би трябвало да даде две минимални месечни заплати само за това.
При по големите се купуват скъпи екскурзии на класните, изобщо вида благодарност отдавна е деградирал в един елементарен подкуп.
И по лошото е че хората свикнали да действат по този начин, се опитват да задължат и останалите с тези инициативи.А за примера който се дава на децата няма какво да кажа.
Много точно казано. Само се учудвам на това, че за помагала, материали и играчки на ДГ им отпускат пари. Или това е само за София? При нас всяка година се обяснява по родителските срещи, че не се отпускат такива пари. Само за 3 и 4 група има помагала. За 1 и 2 група родителите плащат по 20лв за помагалата...

# 451
Отпускат за предучилищна - първа и втора предучилищна (т.е. 3та и 4та група), за 1ва и 2ра група не се полагат учебни материали.

# 452
  • Асеновград
Относно материалите и помагалата още в първа група, ни уведомиха че се полагат и нямат право да събират от родителите пари за такива.Малкия беше в ДГ с делегиран бюджет тоест от Общината. За такси не съм ползвала никакви намаления, защото Общината не беше гласувала облекчения.Това се отнасяше и за близнаци. За сметка на това яслата за всички деца беше безплатна.Но това си е решение на местната Община.
ММ работи във фирма за канцеларски материали и зареждат всички ДГ в Общината с пособия. А книжките по които трябва да работят ги показват на първата за годината родителска среща.
Сега в предучилищната в началото на годината събрахме пари точно за пособия, бои, моливи , флумастери и упражнителни тетрадки. В училището се полагали само  помагала по които да учат.
Сега за Коледа ще имат театър 8лв. на дете и учителката иска да ги води в детски център но не е ясно колко ще е куверта там. А вече и подхвърлят за събиране на сума за някой /символичен/ подарък.
Вчера предложих на инициаторката вместо да купуваме цветя и подарък сумата да я дарим за лечението на детенце за което е нужна огромна сума.Правиха се няколко благотворителни базара, концерти и се събра само сумата за първоначалнитите изследвания.В крайна сметка в момента тази кауза е много по важна от купуването на глупости.А в крайна сметка всяко семейство има бюджет и когато изникне един такъв излишен непредвиден разход, не остава ресурс за благотворителност.

# 453
  • София
Правя сметка как до момента имам опит с 3 яслени групи и 5 градински + 2 училищни класа. Най-малкият е в нова градина. За пръв път категорично отказаха да съберат и една стотинка от родителите. Дори за моливи. Казаха да донесем, ако желаем. На родителската среща подчертаха, че има пари достатъчно за всичко и че е забранено вече да се събират пари.
Признавам си, че и аз съм се сблъсквала с описаните подмазвачки. Много е грозно и противно. За съжаление нямам излишно време да се занимавам, а и вече се научих да си подбирам битките. Така че си го местя в другия крачол. За щастие напоследък се поусмириха, така че дори искрено им благодаря за отделеното време и усилия, защото аз просто не бих могла да поема такъв ангажимент.

# 454
  • София
Правя сметка как до момента имам опит с 3 яслени групи и 5 градински + 2 училищни класа. Най-малкият е в нова градина. За пръв път категорично отказаха да съберат и една стотинка от родителите. Дори за моливи. Казаха да донесем, ако желаем. На родителската среща подчертаха, че има пари достатъчно за всичко и че е забранено вече да се събират пари.
Признавам си, че и аз съм се сблъсквала с описаните подмазвачки. Много е грозно и противно. За съжаление нямам излишно време да се занимавам, а и вече се научих да си подбирам битките. Така че си го местя в другия крачол. За щастие напоследък се поусмириха, така че дори искрено им благодаря за отделеното време и усилия, защото аз просто не бих могла да поема такъв ангажимент.
Те и нашите госпожи не събират пари. Казват кой какво да донесе като материали. А иначе ние решаваме, че е по-лесно да се съберат пари, за да се купи всичко наведнъж, те даже излизат от стаята в тези моменти.
Нашата сега купува ваучери за подарък на госпожите. Но не събира допълнително пари. Явно са и останали от миналия път.

# 455
  • София
Lagertha, мисля, че напразно се припознаваш в този тип майки, чието поведение коментираме.Purple Heart
Чудесно е, че си така активна и имаш желание да съдействаш на учителите. Тук става дума за крайности, за майки, които не се съобразяват с мнението на мнозинството родители, а си намират 2-3 "съюзнички" и започват да си прокарват идеите, докато накрая поставят останалите пред свършен факт. Имахме няколко такива случая в 1 клас (в класа на Галя), после като че ли ентусиазмът понамаля.

Аз пък се дразня от събирането на пари за шкафчета, чинове, щори и т.н. за класните стаи. В училището на Галя, където учиха до 8 клас и големите ми деца, май не са чували за финансиране по проекти. Поне няколко пъти в годината се събират дарения, отделно за подобрения в класните стаи пак ние се налага да плащаме. Имам чувството, че на директорката така й е по-удобно.

# 456
  • Варна
Това със събирането на пари в градината ми беше болна тема и на мен. То не би пердета, прахосмукачки, радиатори, килими и какво ли още не. А пък подаръците бяха повече от чеиза на някоя принцеса. Нямам против да сме благодарни на учителките или пък да сме загрижени за децата, ама толкова ентусиазъм ми идваше в повече.
Като тръгнаха големите на училище пак същата работа - шакфчета за децата, шкаф за госпожата, боя за стаята, табла, паркетът бил за циклене, едната година пердета, после пердетата били се оскубали, следващата година щори.
За щастие сега, когато и най-малката е първи клас тия дертове намаляха. А и явно най-после сме го оборудвали това квартално училище и този път нищо не ни искаха. Платихме само допълнителните помагала.

# 457
  • София
А и явно най-после сме го оборудвали това квартално училище и този път нищо не ни искаха. 

Despina, разсмя ме! Grinning

По повод подаръците за учителките лично аз имам и друг проблем - доста ни се разминава преценката за това какво е уместно да се поднесе. Съжалявам, обаче такъв личен подарък като украшение, например, никак не ми се вписва в представата. Или ваучер за пазаруване от Лидл/Кауфланд. Чувала съм и за подарък - плик с пари, което вече е съвсем грозно.

# 458
  • София
Оф, даренията в училище. Болна тема са ми, сигурно съм наляла за една класна стая само аз. Сега в училището на каката (която е по средата и е 6 клас) пак искаха да събират дарения. Само нашият клас не бил дал нищо. Трябвало да се поддържа нивото на училището. Отказах, като им цитирах заповедта на Министъра, да не събират насила дарения. От целия клас дадоха 8, 9 родители. Винаги ще се намери някой да им даде. Яд ме е, защото така няма да се отучат да искат, обаче не мога да влияя на всички.

# 459
  • Sofia
За даренията - дразни ме това, че се събират като задължителни. Идва 15 септември, отивам на родителска среща и обсъждаме, че трябва 30 лв за помагала. Изведнъж идва касиерката на класа и ми иска 50 лв. Питам за какво са другите 20 - ми за дарение. Ама чакай сега, а ако не искам? Не сме за тези 20 лв, но всяка година с тези пари се правят неща, които мисля, че не са ни задължение - асансьор за инвалиди, отбора по математика да пътува по различни състезания ( самолетни билети, спане)...В същото време синът ми носи всеки ден тежката си раница, защото няма достатъчно стаи и съответво делят с още един клас помещенията и няма как всеки да си има шкафче. Еми не дадох дарение повече 🤨

# 460
И в нашето училище има дарения. Всяка година по 10лв на дете. Който има две деца в училището по 5лв на дете. Първата година се ослушвах и не дадох, втората и третата година дадох, но за четвъртата вече мисля да се въздържа. Освен тези дарения организират всяка година коледен бал с куверти по 30лв. 20лв са за яденето и пиенето и 10 за дарение... И в детската градина организират такива събития. Синът като ходеше отказвах да посещавам. Миналата зима склоних да отида. И съжалих. Не обичам да ходя по заведения и ресторанти по принцип. Този бал отчасти и затова не ми хареса. Имаше жива музика, твърде силна за моя вкус, направо оглушителна... Имаше наддавания за разни картини, торти и други предмети на изкуството, дарени с благотворителна цел - да се продадат сред присъстващите и да се събират по този начин средства за градината. Най-неприятната емоция за мен беше, когато се прибрах с таксито и спирайки пред входа, установих, че някой ми е пребъркал портмонето и ми е взел единствените 20лв, с които бях тръгнала. Трябваше да звъня на мм да слезе да плати за таксито...
Та, не, повече да не търсят от мен дарения...

# 461
Наехме на половин работен ден момче на 18 г и 3-4 месеца този месец.
За своите 4 часа на ден ще взема повече заплата от майка си. Защото ще работи беше тясно специализирано, което е научил да прави сам, не в училише.

В този случай, майката трябва ли да взема детски за сина си?

# 462
Аз съм доволна, че в нашата ДГ няма такива мами. Нашата ДГ се счита за не особено елитна, и май е последната, която ще бъде накога санирана.
Аз не я намирам за не елитна Simple Smile защото госпожите са чудесни. Подарявала съм цветя - особено на пролет като се напълни дворът, всяка сутрин си излизаме с цветенце за госпожата. И кафе със сладко съм носила за почерпка - на РД на децата. И дадохме 40 лв - за цялата година. 18 за учебник,2 за моливи и подобни, 20 за сапун и консумативи.
За мен така е Ок.

За дядо Коледа всеки носи подарък за детето си.

# 463
  • Асеновград
Според мен нещата не опират до елитна или не ДГ или училище, по скоро до манталитет на работещите.И на мен дарения не са ми искали, веднъж в ДГ ни задължиха по Коледа да им направим или занесем нещо за благотворителен базар и после да си го купим. Отказах им само заради това че госпожата не беше в състояние да каже къде ще отидат парите,Ами тя не знаела друга колежка била запозната,За мен лично беше много грозна картинка незаинтересоваността и, най малкото когато агитираш за нещо трябва да знаеш за какво. Изобщо през двете години се нагледах на пълна апатия и незаинтересованост в нашата ДГ. Яд ме е че тази ДГ беше една от най добрите и като материална база и като персонал, в нея са били и двете големи, но явно щом минаха на делегиран бюджет към Общината всичко коренно се промени.Като се започне с по кратко работно време от 7ч. до 18ч. и се свърши с заместването по време на отпуски лятото когато вместо да се вземе учител половин ден децата ги гледа леля.Нямало бюджет за заплати според директорката.
Явно инициативата за подаръци си е местна и определени родители едни други се надъхват да се покажат колко са по по най.И определено е от скоро, поне при нас .С големите такива проблеми не сме имали.Тогава давахме пари и за учебници и за помагала , но освен за цветя не сме се изхвърляли за нищо друго.
За мен лично в образованието нещата се променят драстично към по лошо.Ако имаше вариант за домашно обучение изобщо нямаше да се замисля и малкия не бих го пуснала на училище.Като ще плащам за частни уроци по добре изобщо да не ходи и само да се явява на изпити.
Чудно ми е как двете ми са завършили и висше без да опираме до частни уроци, а сега още от предучилищната учителката ни убеждава колко непосилен е материала и колко немислимо е без частни уроци.Дори даде списък с имена и телефони на колежки по различните предмети.

# 464
И сега имаш опцивта за домашно обучение - май се казва самостоятелно. Ходи се на изпити само.
Но детето не попада в среда със свои връстници

Общи условия

Активация на акаунт