С какво ви дразнят свекървите - тема 93

• 78 430
  • 846
  •   1
Отговори
# 615
Това с нанасянето при нечии родители, защото имало повече място, съм го чувала от хора, живели преди това на квартира и справящи се отлично с финансите. Само не знам къде са живели на малко място, защото повечето място е апартаментът под моя, който е две спални, хол и кухня, където семейството с две деца и родителите на жената живеят заедно. Но като гледам други многобройни фамилии как успяват в същата квадратура да настанят и куче, и котка, и някой неженен още брат, си мисля, че понятията ни за широко са много различни. Но пък бабата и дядото са вечно ангажирани с децата, така че имането на повече място е само извинение да ползват старците за детегледачи. На мен с две попораснали деца вече ми се струва тесничко нашето жилище, какво остава за още двама човека в същата квадратура. Някой трябва в кухнята да спи и живее.
Забелязала съм също, че млади двойки ентусиазирано решават да заживеят с бабата и дядото на единия, като дъртите въобще не ги броят за хора и са безкрайно изненадани, когато установят, че баба и дядо са човешки същества, имат навици и бит, несъвместими с техните представи и съжителството става мъка. И едва ли не очакват, че старците трябва на всичко да са готови, само и само да не са сами, а на тях сами им е супер всъщност, но не са свикнали да отказват помощ. Идните поколения баби и свекърви обаче ще се научат да казват не, най-малко защото са чели тази тема и знаят каква благодарност ги чака, когато пуснат младото семейство да им се качи на главите.

# 616
  • Варна
Е, тази свекърва явно няма проблем да каже НЕ.

# 617
Ами модерна жена, може и съфорумка да е Grinning

# 618
  • Варна
О, това ще е голям майтап, ако се окаже истина.

Замислих се обаче. Аз май съм много назадничава и изостанала. Живея си в апартамент в града, а родителите ми се ширят в къща в прекрасна вилна зона, с двор, зелена трева и басейн. Как досега не ми е дошло на ума да ги натиря и да отида там с детето, тъй като е по-широко...

# 619
Ох, добре, че живея в апартамент по-малък от този на Говендъра! Хитра съм аз! И далновиднааа!  Mr. Green

# 620
  • Бургас
Има и по-зле. Свекървата на авторката, явно се усеща. Аз лично познавам две свекърви удобно "преселени", заради по-широкото  и удобно жилище. Едната в гарсониерата на сина, когато се удвои домочадието, а другата на село на вилата. Ами, и двете семейства са случили на свекърви, макар че тяхното мнение не е точно такова.  Едната живееше сама, как да не се подразбира, че и е твърде широко на 100 кв., когато сина й се гъчи на 40...Поопъва се известно време,  ама снахата и маминка й си знят работата. Другата, барабар с мъжа и кучето /нищо, че работи още в града/, доброволно и по-бързо сдаде фронта Laughing   Ех, тия златни синчета, бре...И снахите още повече Laughing

# 621
Замислих се обаче. Аз май съм много назадничава и изостанала. Живея си в апартамент в града, а родителите ми се ширят в къща в прекрасна вилна зона, с двор, зелена трева и басейн. Как досега не ми е дошло на ума да ги натиря и да отида там с детето, тъй като е по-широко...

Ти луда ли си? Как така ще ги изритваш? Ще си живеете всички заедно, майка ти ще чисти, ще готви, ще ти гледа децата, баща ти ще ѝ помага, а вие с мъжа ти – като на хотел. Ако си оплетете умно кошницата, може и на тяхна издръжка да карате, а вашите доходи – спестени или за лайф по кръчмите и разни глезотии.

# 622
  • Blondeville
Аз ако живея сама в 100 квадрата, сама ще предложа да сменим жилища със семейството на детето ми. Но това си е лично решение, ако децата притискат родителя, вече е грозно.

Има и по-зле. Свекървата на авторката, явно се усеща. Аз лично познавам две свекърви удобно "преселени", заради по-широкото  и удобно жилище. Едната в гарсониерата на сина, когато се удвои домочадието, а другата на село на вилата. Ами, и двете семейства са случили на свекърви, макар че тяхното мнение не е точно такова.  Едната живееше сама, как да не се подразбира, че и е твърде широко на 100 кв., когато сина й се гъчи на 40...Поопъва се известно време,  ама снахата и маминка й си знят работата. Другата, барабар с мъжа и кучето /нищо, че работи още в града/, доброволно и по-бързо сдаде фронта Laughing   Ех, тия златни синчета, бре...И снахите още повече Laughing

# 623
  • София
И двете свекърви сами са си виновни. Че и синовете си така са научили.

# 624
  • Бургас
Аз ако живея сама в 100 квадрата, сама ще предложа да сменим жилища със семейството на детето ми. Но това си е лично решение, ако децата притискат родителя, вече е грозно.
Да, пък и когато си в активна възраст, още работиш, приятелите и работат са ти наблизо. Адаптацията не винаги е лесна в едно малко, отдалечено жилище/къща, нуждаеща се от ремонт на село 30 км от града/.

# 625
  • Варна
И двете свекърви сами са си виновни. Че и синовете си така са научили.
И аз така мисля...
По този повод се сещам забавна случка от скоро...
Моята дъщеря напоследък е влюбена в приказката за трите прасенца. Разказваме я до откат по N  пъти на ден. Та разказвам аз един ден, а баба й е там и уж гледа телевизия. Стигам до там, че прасенцата трябва да напуснат къщата на мама Праска и тате Грухчо и да си построят своя къща, защото когато децата порастнат така трябва... И баба й се обръща и заявява: "Хм, не е задължително..."

# 626
Според мен авторката се е подразнила по скоро на изказването,отколкото на отказа.Ако седнат всички на масата и да поговорят като хора за всички минуси,отказа нямаше да се възприеме по този начин.

Последна редакция: вт, 24 апр 2018, 10:25 от Sunshine29

# 627
  • София
Защо всички? Това е решение, избор и проблем на семейството. Като под "семейство" разбирам съпруг, съпруга и евентуално дете/деца, ако са над определена възраст. Ако не могат да се справят с отговорностите, които семейството предполага, да не са тръгвали да си играят на такова. Минало им е времето мама и тате да ги дондуркат.

# 628
  • Blondeville
Е, не бих сменила радикално средата в никой случай, по-скоро бих търсила вариант да си сменя жилището за по-малко, и с остатъка да помогна на челядта за жилищен кредит. Но отново само ако аз реша. Баща ми продаде 2-стаен апартамент, и отиде в 1-стаен без да се налага, освен, че според него в по-малко жилище ще му е по-удобно. Други две жилища отдава под наем, ма сега като се замисля как ли пък не съм се сетила да се нанеса в някое от тях, даже мама в едното, аз в другото, че са в един вход - да има кой да чисти, готви и да гледа чаветата 😁 Ей, измислих го 😁

Скрит текст:
Да, пък и когато си в активна възраст, още работиш, приятелите и работат са ти наблизо. Адаптацията не винаги е лесна в едно малко, отдалечено жилище/къща, нуждаеща се от ремонт на село 30 км от града/.

# 629
  • при късмета
Аз също сама бих предложила, семейството на сина ми да е в по-голямото жилище, а ние в по-малкото, ако ни е такава ситуацията. И след като сама го мисля, няма как да твърдя, че сме натирени.
А ако зависи от мъжа ми, след време и в провинцията бихме отишли. Ако можеше да си упражнява професията извън София, даже сега би хукнал.
Но това е в нашия случай.
Мисълта ми е, че не бих критикувала ничия конфигурация, стига всички в нея да са съгласни. А в чуждите семейства, никога не знаеш кой го е направил доброволно, по негово предложение или е имало някакъв "натиск" от младите. И дори да го има, някак не виждам как този натиск ще дойде от снахата. По-скоро родителите се уговарят и съобразяват със собствения си син. А това, че с жена му плановете са общи, не виждам нищо лошо, напротив

Общи условия

Активация на акаунт