Истанбул [тема 44]

• 95 816
  • 769
  •   1
Отговори
# 45
  • Варна
Работи! Не само до Късъклъ, но и още три спирки нататък. Картата не е актуална.
Ето актуалната:

За жалост съм я изтеглила (и съм забравила за това) като изображение, съответно я качвам тук като такова и ако си я увеличавате, се размазва.

# 46
  • Варна
Момичета привет.Предстои ми пътуване в  петък в този прекрасен и омайващ град.Интересуваме каква е цената на златото в момента(продажна и изкупна цена)

# 47
Здравейте,съфорумки.
Вече на БГ земя първо да Благодаря за бързите отговори на beljata ,че с този заспал интернет  в хотела чудо беше.Но въпреки всичко остах мнооого доволна от пътуването.
В началото на нашето пътуване висяхме 6 часа на Капитан Андреево ужас,като изключим това всичко друго беше прекрасно.
1-ден пристигнахме в Истанбул окол13:00 часа,направихме панорамната обиколко на града(винаги ми е интересна)до хълма Чамладжа,продължихме до желязната църкваСВ,,Стефан"-уникално място,една част от групата решиха да ходят на Капълъ чарши,но ние бяхме доста изморени а никога не ми е харесвало там за пазаруване,освен да се наслаждавам на архитектурата.
2-ден:Понеже пропадна посещението с групата в Топкапъ сарай,тръгнахме семейно само тримата.
Всички планове в последния момент ги решавахме.С автобуса на групата стигнахме до двореца Долмабахче(групата отиде на разходка с корабче) още в 9:00 нямаше много туристи.Разгледахме си спокойно двореца за  по 40 лири на човек, направихме снимки,кафе пихме,пак снимки пред дтадиона Бешикташ.
С такси от Долмабахче до музея Рахми Коч за 30 лири се договорихме с таксиджията.После чак съвестно ми беше то голямо обикаляне направи човека.4 часа в музея откарахме-снимки,кафета,магнити сувенири накупихме и 14:00 на влакчето се возихме всичко много интересно и забавно,само на подводницата не пускаха незнам защо.Таксата за музея -за тримата платих 48 лири(по 16 на човек).Уникално място препоръчвам го с две ръце.После на пристанището Хаскьой близо до музея хванахме корабче,срещу 5 лири на човек-жетончето  до прист.Каркьой минахме през моста Галата пеша пак снимки с рибарите и от там на Египетския пазар-голяма лудница едвам минаваш туристи ,месни и други индивиди,малко пазарувахме и трябваше да се придвижим до хотела.Решихме с такси ,но комшийте искат 60 лири че трафик имало.В крайна сметка тръгнахме пеша,че в това задръстване още по бавно се случват нещата.
От Египетския пазар до хотел Хамидие около 30 минутки пеша с навигацията.Малко почивка  20 минути и трябваше да потеглим с групата за кафенето Пиер Лоти и обиколката нощен Истанбул-красота.Както каза екскурзовода който не хареса Истанбул през деня го харесва вечерта Mr. Green
3 ден:Тръгване в 8:00 за парк Емирган -чудно място лалета ,нарциси и пеперудииии,има цяла поляна с пеперуди(метални) снимки малко и потеглихме за аквариума Тюркуазу(входа за аквариума е 54 лири),а от там към България.
двореца Долмабахче:

музея на Рахми Коч:

И парк Емирган:

моста Галата

от Египетския пазар малко баклава:

и шоколад с ягоди и банан на хълма с кафенето на Пиер Лоти:

Засега толкова по късно когато имам повече време ще кача още снимки от разходката ни.
Благодаря за съветите които получих тук. bouquet
П.С.Съжалявам че нямам снимки от полянката с пеперудите но тези дни ще се реванширам,имам околко 3000 снимки но са на фотоапарата още не ми е останало време да ги прехвърля на компа.

Последна редакция: ср, 11 апр 2018, 12:56 от Kristalin

# 48
Kristalin  Hug,позволих си да ти оправя снимките, че не се виждаха Peace
В спойлера се виждат по- добре.

И малко лаленца:

И моста Галата и малко сладки от Египетския пазар.
Скрит текст:

И малко лаленца:

И моста Галата и малко сладки от Египетския пазар.

# 49
Здравейте, момичета! Поради липса на време ще пропуснем Топкапъ и Долмабахче, но ме интересува дали пускат в двора им без билет (по-конкретно до Света Ирина в Топкапъ и тази прекрасна арка на Долмабахче към Босфора на снимката в горния пост).

# 50
  • Варна
Да, в първия двор на Топ капъ, където се намира и Св. Ирина, се влиза свободно. Има вход покрай дясната страна на Св. София, както и покрай Археологическия музей. Поради наклона обикновено първият се използва за влизане, а вторият - за излизане от двора.
Този двор на Долмабахче също е безплатен, само че се преминава скенер и може да се наложи да се почака малко. Имате достъп до часовниковата кула и прекрасното кафене на брега на Босфора. Завърти и разгледай!

# 51
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Ходилите до Арнавуткьой могат ли да ме упътят леко - в коя посока е по-интересно - от пристанището към Бебек или към Ортакьой?
И другото - отвътре покрай къщите или откъм Босфора?

# 52
Мерси pepel_ot_rozi аз си играх сега да ги качвам от старата верия че не ми излизаха на новата ,но явно проблема е бил в нета ми bouquet Mr. Green

# 53
  • Варна
Kristalin, радвам се, че съм била полезна, когато е било нужно!
Благодаря за снимките!
Къде е правена снимката с бугенвилиите?

Да питам тези, които заминават тази седмица... За кой Истанбул ще пътувате?
Скрит текст:
Че тук виждам едни 10 градуса разлика... Никак не обичам излишния багаж...

# 54
beljata аз ще пътувам със синоптик пък каквото стане.Simple Smile

# 55
Здравейте, след толкова много полезна информация и интересни предложения, благодаря!  -  моят план за третото ни посещение в  Истанбул.
1 ден:
Трамвай до Каракьой, рибен пазар, балък екмек Wink, корабче до Юскюдар, разходка до възглавничките, връщане през Харем - Sirkeci / по-близо до Гюлхане парк.
Разходка в парка, посещение на Йеребатан сарнъджъ, цветния килим между св. София и Синята джамия.
Покрай Цистерната на Филоксен – 1001 колони и Форумът на Константин следва Капалъ чарши.
2 ден:
От Vezneciler метро до Таксим, бургер на пара Wink, Истиклял, разходка и по страничните ѝ улици, до кулата Галата.
До Каракьой, от там корабче до Св.  Стефан /до Балат и от Фенер обратно/ до Каракьой, пак рибен пазар, пак балък екмек Wink
Пеша  по моста Галата до Еминьоню, Египетски пазар, кюнефе и др. почерпки!
Пазарите ги оставам накрая, да не бързаме и да не се товарим с багаж )))
Имам един въпрос – кои корабчета и в коя посока тръгват от левия и кои от десния терминал от двете страни на моста в Каракьой? там нещо се обърках. И като време колко ще ни отнемат обиколките? За вечерите ще мисля допълнително.

# 56
  • Варна
Каракьой- Юскюдар и Каракьой-Балат е една и съща линия - HALIC HATTI. Терминалът, погледнат от десния край на моста. Както неведнъж съм писала, от средата на моста може да слезете долу и директно да подходите към пристана.

Към Юскюдар  може да се отиде от Еминьоню с друга линия, която е значително по-начесто.

# 57
  • Varna, Bulgaria
Здравейте,

Накратко да разкажа и за моите впечатления от поредното ми посещение в Истанбул.

Очарована съм от Гьозтепе, от Мода, от крайбрежната улица на Кадъкьой. Препоръчвам с две ръце Hug

Много съм разочарована обаче от Гюлхане... твърде малко лалета, доста от тях прецъфтели, навсякъде оградено с тези оранжеви мрежи. И друг път съм била по време на лалетата там, няма нищо общо със сега. Честно казано имах чувството, че си изгубихме времето...

Емиргян е все така красив, все така цветен. Има прецъфтели, но има и лалета на пъпки, така че ще има за всички Blush А придвижването с корабче до там и обратно е супер удобно.

# 58
Каракьой- Юскюдар и Каракьой-Балат е една и съща линия - HALIC HATTI. Терминалът, погледнат от десния край на моста. Както неведнъж съм писала, от средата на моста може да слезете долу и директно да подходите към пристана.

Към Юскюдар  може да се отиде от Еминьоню с друга линия, която е значително по-начесто.
Благодаря, от Еминьоню ще ни е по-лесно!
А към черквата Св. Стефан от кой терминал?

# 59
  • Варна
Е, нали Балат е пристанището за Свети Стефан, де?! Има го и в твоите записки. Нали горе съм написала (и съм показала от две гледни точки) терминала за тази линия?!

Общи условия

Активация на акаунт