"Обичам" Топлофикация 3

• 47 046
  • 752
  •   1
Отговори
# 675
И 40% да се заделя за сградна, остават едни 60%, които се разпределят между ползвателите за парното и топлата вода. Няма как ползващите парно да плащат по-малко, освен ако силно икономисват, а този, само с водата, пълни басейни с гореща вода.

Ето, момичето е обяснило - те плащат по 70 лв, но разсрочено, т.е. 12 месеца, което за година е около 800-900 лв. Съседката вероятно плаща само през зимните месеци по 80 лв, през останалите месеци по 20-30 лв. за вода, или за година - не повече от 600 лв. А може и по-малко да са.
Което е нормално. Парното (топлото) всъщност не е толкова скъпо, колкото му се плашат обикновено. Особено ако човек отоплява нормално, постоянно и навсякъде равномерно, а не прави всякакви гимнастики със спиране на радиаторите по 8-10 часа, после спешно затопляне за няколко часа на напълно изстиналото жилище, отопление само на една стая, която се изстудява, заради студените околни, но навърта сериозно топломера и пр.

# 676
И ако не живее в панелка на 8мия етаж, с малко дете, докато всички надолу по веригата  "са си спрели парното и не ползват"..

# 677
И ти си права, и това е фактор Simple Smile

# 678
Хора, не знам, но мисля, че тая година меко казано прекалиха от Топлофикация. Живея в 80кв. апартамент, за пръв път съм на ТЕЦ, но такова чудо не очаквах. За декември се изръсих 250 лв., след което реших януари да я карам по-леко и намалих доста вентилите. Преди малко получих сметката - 275 лв. Това нормално ли е според вас?

# 679
Хора, не знам, но мисля, че тая година меко казано прекалиха от Топлофикация. Живея в 80кв. апартамент, за пръв път съм на ТЕЦ, но такова чудо не очаквах. За декември се изръсих 250 лв., след което реших януари да я карам по-леко и намалих доста вентилите. Преди малко получих сметката - 275 лв. Това нормално ли е според вас?

А защо си за пръв път на ТЕЦ? Нов апартамент ли си купил? Имаш ли дистанционно отчитане?
Ако си в нов апартамент без дистанционно отчитане сега плащаш според профила за миналата година на стария собственик. На изравняването ще ти върнат пари и догодина ще плащаш по своя си профил.

# 680

А защо си за пръв път на ТЕЦ? Нов апартамент ли си купил? Имаш ли дистанционно отчитане?
Ако си в нов апартамент без дистанционно отчитане сега плащаш според профила за миналата година на стария собственик. На изравняването ще ти върнат пари и догодина ще плащаш по своя си профил.

Ами изнесох се на квартира, затова за пръв път ползвам парно. Иначе ако дистанционно отчитане означават онези малки датчици на радиаторите - значи да, на такова съм. Иначе преди да се нанеса, хазяинът каза, че предишните собственици плащали средно 160 лв. месечно. Което не е така. Единствено за ноември платих 130, декември беше 250, а януари - 275, като всеки следващ месец съм намалявал самите радиатори....чудя се аз ли  не ги ползвам правилно....

# 681
Плащаш на база на това, което предишните наематели са ползвали ,миналата година. При изравнителните сметки ще стане ясно дали си внасял повече или ще трябва да доплащаш. Но тази зима е по-мека от миналата т.е. най-вероятно ще имат да ти дават пари.

# 682
Не, не си с дистанционно, ще ти отчетат точно напролет. Сега плащаш по някаква кой знае каква прогноза.

# 683
Мамка им, нищо не разбирам. След като се нанесох, хазяина дойде и каза, че са отпаднали изравнителните сметки, това вярно ли е?

# 684
Мамка им, нищо не разбирам. След като се нанесох, хазяина дойде и каза, че са отпаднали изравнителните сметки, това вярно ли е?

Не. Само новото строителство с индивидуални топломери и отчитане всеки месец са така.

# 685
Добре а според вас за 80 кв жилище 280 лв парно нормално ли е? Интересува ме навсякъде ли е така или има някакъв бъг само в този апартамент?

# 686
  • София
Ако в блока са с ежемесечно отчитане - почти няма изравнителни сметки. Разпитай хазяина към кой топлинен счетоводител е блока, поискай да видиш ф-ра за миналата година по това време. Колко души са живяли тогава, колко сега, какво са отоплявали.
Но по принцип самостоятелното живеене не е евтино.

# 687
Ако в блока са с ежемесечно отчитане - почти няма изравнителни сметки. Разпитай хазяина към кой топлинен счетоводител е блока, поискай да видиш ф-ра за миналата година по това време. Колко души са живяли тогава, колко сега, какво са отоплявали.
Но по принцип самостоятелното живеене не е евтино.

Т.е. ако нямам изравнителни сметки, това , че сега давам по 300 лв месечено е нормално, така ли?

# 688
Не е нормално, но зависи от много неща - каква температура поддържаш, каква изолация имаш, каква дограма, съседите топлят ли се, а крадат ли... Аз живея на 21-22 градуса, парно почти не пускам и сметките ми са пъти по-ниски. Но всичко е добре изолирано, всеки е с топломер и не се краде.

# 689
Не е нормално, успокой се! Как няма да има изравняване?! Ще имат да ти връщат, но ги дават само на собствениците, ако не ги изтеглят те, ще ти ги приспадат следващата година от сметките.

Общи условия

Активация на акаунт