Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 6

• 52 991
  • 737
  •   1
Отговори
# 300
Точно по социалистически. Тогава родителите ми ходеха на избори, но на практика кандидатът беше само един. Вижда се, че това мислене е доста устойчиво, особено, когато за теб е ОК.

Ако това е вярно, значи, социализмът е победил в целия свят Wink и другарите, знаете кои, могат да почиват спокойно Smile  Навсякъде в развития свят  държавните квартални училища приемат деца по местоживеене, дори в меката на капитализма САЩ. И никой не протестира, а просто съобразяват това при избор на жилище.  

За всеки е ок малкото му дете да учи наблизо и да не го кандилка из цяла София. И за тебе е ок. Затова, като избираш имот за живеене (наем или покупка, няма значение), интересувай се от този аспект и избирай такова място, където има добро училище.

Само заради Вашия коментар се регистрирах Simple Smile

Когато се гледа как е "Навсякъде в развития свят" трябва да се гледа цялостното положение а не само един елемент - а именно "квартални училища приемат деца по местоживеене".
1. Приемат всички деца по местоживеене. Това няма нищо общо с "уседналост" по време.
2. Приемат ги на мига в който се преместят - 1,2,3,...7 клас , няма никакво значение. Автоматично ги записват в новото училище. Това също няма нищо общо с "уседналост" по време.
3. Има училищен транспорт за тези които живеят далеч.
4. Уеднаквена програма - такава тук няма. В определено училище се учат 2 езика - не искаш детето да учи езици, но не може: там му се пада да учи. В друго има усилено математика - не искаш математика а езици: НЕ си познал!
5. Изобщо понятието "уседналост" не съвпада по никакъв начин с  "местоживеене" или "близост". Къде в развития свят използват "уседналост" аз не зная?

Да не говорим, че близостта в метри и близостта по време за придвижване нямат нищо общо в София.

Сегашното положение е следното:
Нека тези на които им е удобно понеже а) живеят отдавна и б) срещу желано училище да имат предимство в него.
Нека това да бъде за сметка на всички други: които нямат близко училище; които имат такова, но не им е удобно; които имат такова, но не е желано по различни причини - месторабота, лоши отзиви, нежелано задължително "допълнително" обучение, лоша база и т.н.

# 301
  • София
itatko, така както го предлагаш, ще се окаже че на всяко жълто павенце има по няколко първолака. Изкарването на адресна регистрация е лесно и много хора ще се възползват от това, за да запишат децата си в 'елитно" училище. Уседналостта е за да няма такива злоупотреби.

По другите бели държави няма уседналост, но има нещо подобно: ако се преместиш и няма места в кварталното, чакаш да се освободи такова и междувременно детето ходи в по-далечно училище.

Анна, не е въпросът на угаждане, а на дискриминация. Новодомците дори в предишния си район не са в група 8.1.

# 302
  • София
itatko, така както го предлагаш, ще се окаже че на всяко жълто павенце има по няколко първолака. Изкарването на адресна регистрация е лесно и много хора ще се възползват от това, за да запишат децата си в 'елитно" училище. Уседналостта е за да няма такива злоупотреби.

Скрит текст:
По другите бели държави няма уседналост, но има нещо подобно: ако се преместиш и няма места в кварталното, чакаш да се освободи такова и междувременно детето ходи в по-далечно училище.

Анна, не е въпросът на угаждане, а на дискриминация. Новодомците дори в предишния си район не са в група 8.1.

Точно.

# 303
itatko, достатчъно съм наясно как е по белите държави, за да ми обясняваш надълго и нашироко. Никъде, подчертавам това - нито в Канада, нито в САЩ, нито в Европа, няма еднакво по качество държавно  образование за всички. Затова там хората средна ръка плащат луди наеми или ипотеки само заради добро квартално училище. А по-богатите, естествено, плащат ЧУ. Нямам намерение да споря, всеки , който е имал допир с онези държави, знае за какво говоря. Но разбира се, всеки може да си пише, каквото си иска във форум и да настоява, че е истина. Векът на фейк нюз сме, все пак.
И да, и там има нещо като уседналост, както Грета е написала. Но там правилата са такива от десетки години и отдавна са улегнали и работят, а тук,  в тази държава  в момента след десетки години на произволсе опитват да въведат ред. Това не е само в областта на училищата, то е насвякъде - и паркирането, и пешеходните пътеки, и фасадите, и етажната собственост. 25 години хаос и безпорадък не се преодоляват лесно.Така е, в началото хора съвсем редовни, наскоро закупили, ще понесат негативи, но с времето ще се регулират нещата. Но не може заради това да се върне стария произвол, заради който в 35-то (например) децата от отсрещната страна на улицата трябваше да пътуват с автобус за училище, а деца от Люлин, Надежда и Младост да ги записват с рушвети и връзки в него.  Специално в района на35-то, обаче, цените са такива, че проблеми за  наскоро закупилите няма да има, те най-вероятно имат пари за кое да е ЧУ.  

# 304
  • София
Че кой е казал, че няма да се влиза с рушвети тази година? Тя системата за прием се прави за простосмъртните. Тия с рушветите си влизат по друга система.

А пък за 35то децата, кандидатствали с 8.1 в момента са по-малко от местата, та ще се стигне и до новодомците. Да не ги мислим.

# 305
  • Sofia, Bulgaria
Че кой е казал, че няма да се влиза с рушвети тази година? Тя системата за прием се прави за простосмъртните. Тия с рушветите си влизат по друга система.

А пък за 35то децата, кандидатствали с 8.1 в момента са по-малко от местата, та ще се стигне и до новодомците. Да не ги мислим.

Случайно да имате информация и за другите училища в район Лозенец (107мо и 120то), как се движат със запълването на групите 8.1 и 8.2?

# 306
  • София
Не. А и информацията ми е от миналата седмица. Може още деца да кандидатстват.

# 307
  • София
Е колко да са новодомците... не са много по-малко от живеещите под наем, на които примерно хазяинът се събудил крив сутринта и ги изгонил на улицата...

(това е сатирично-иронично напомняне, че не винаги всичко зависи само от нашето решение, щото тук май повечето са хванали господ за шлифера, съдейки по назидателния им тон)

# 308
  • София
Ами не искам в елитно училище в кварталното искам . В квартала има 2 училища едното с добъри резултати другото с лоши и двете са ми на почти едно и също  разтояние ,но в едното съм 8.4 в другото 8.1. Обаче явно повечето са доволни като ви чета

# 309
  • София
Е колко да са новодомците... не са много по-малко от живеещите под наем, на които примерно хазяинът се събудил крив сутринта и ги изгонил на улицата...

(това е сатирично-иронично напомняне, че не винаги всичко зависи само от нашето решение, щото тук май повечето са хванали господ за шлифера, съдейки по назидателния им тон)
Или почти толкова, колкото нямат сключен договор с хазаите, не са регистрирани на адреса и после реват, че са дискриминирани. Това сатирично-иронично напомняне, че спазването на законите зависи изцяло от нас.

# 310

Грета Ей, грешно съм разбран - не предлагам, посочих разликите между нас и тях. Няма нищо общо между двете системи за да се дават за пример конкретни принципи в едната. 

А по въпроса с " нещо подобно на уседналост" - да се чака докато се освободи място не е подобно на уседналост, при която се гледа кой от колко време живее на определено място. В темата постоянно неправилно се дава пример, че в други страни има уседналост а таква няма , всъщност имат райониране.

# 311
  • София
Е, определено като се преместят не ги приемат на момента. Чакат си да се освободи място. Но в България не сме толкова мобилни и не сменяме жилища толкова често, та няма механизъм за това. Обаче в гимназията всичко е точно: редовно деца, приети в МГ или езикови в провинцията още на 15 септември цъфват в София в съответните училища. Точно по тоя параграф: смяна на адреса.

Мисля, че единственият начин да се борят фалшивите адресни регистрации е точно уседналостта. Макар да съм от новодомците и да съм пряко засегната.

# 312
  • Sofia
Фалшивите адресни регистрации, направени заради братчета/сестричета преди приемането на системата си остават. В същото време нищо не пречи на родители на деца набор 2014 сега предвидливо да си направят фалшиви регистрации заради приема в първи клас след 3г.
И по какъв начин уседналостта спира фалшивите адресни регистрации ?
Уседналостта единствено пречи на хората, които реално си сменят адреса, защото си губят уседналостта в предишния квартал и в същото време нямат уседналост в новия.

# 313
А аз мисля, че борбата с фалшивите адресни регистрации трябва да е на съвсем друго ниво. Например да нямаш право да регистрираш над определена бройка хора на определена квадратура, да можеш да отписваш хора от адреса си и .т.н. Да има отделни наредби за наематели, за собственици и.т.н.... Има начин, но няма желание. Това с уседналостта за училищата е някаква недомислена кръпка, за съжаление на наш гръб.
Някой спомена по-нагоре, че новодомците с първокласници не сме толкова много. Всъщност мисля, че не сме и малко, все пак става дума за сравнително млади семейства, не за пенсионери, нормално е да купуват жилища, да се местят... А и да не сме много- какво? Нито е някакво нарушение, нито престъпление да си смениш адреса, та да бъдеш "санкциониран" за това. Още повече, че тази уседналост е със задна дата. Аз ако искам да си купя жилище точно заради хубавото училище? Това не е фалшификация или измама...

# 314
  • София
Фалшивите адресни регистрации, направени заради братчета/сестричета преди приемането на системата си остават. В същото време нищо не пречи на родители на деца набор 2014 сега предвидливо да си направят фалшиви регистрации заради приема в първи клас след 3г.
И по какъв начин уседналостта спира фалшивите адресни регистрации ?
Уседналостта единствено пречи на хората, които реално си сменят адреса, защото си губят уседналостта в предишния квартал и в същото време нямат уседналост в новия.
Обаче има нещо друго. Фалшивите регистрации остават, но са правени на родител, а не на дете. И вече не вършат работа.

П.П. За мен има един много голям плюс от тазгодишните правила – удрят байганьовските хитреци. Тате направил фалшива регистрация някъде си, мама направила фалшива на друго място... Точно тези изгарят. За моя радост.

Последна редакция: пт, 04 май 2018, 10:24 от milenaka

Общи условия

Активация на акаунт