Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 6

• 53 056
  • 737
  •   1
Отговори
# 630
  • София
Моля да ми припомните: за изкарване на удостоверение за настоящ адрес (не това за уседналостта) искат ли акт за раждане?

После може да си продължим темата за 35то.

# 631
  • София
Грета, не е нужно, само личната ти карта и на място да попълниш заявлението.

# 632
  • София
Благодаря много, bubcheto15.
Аз щото подадох с удостоверения от миналата година. Може да ми поискат по-нови на записването.

# 633
Аз щото подадох с удостоверения от миналата година. Може да ми поискат по-нови на записването.
Доколкото имам спомен, удостоверенията са с валидност 6 месеца. Мисля, че го четох в някакъв правилник. Провери си!

# 634
  • София
Ние сменихме адреса миналия февруари.

# 635
  • София
Доколкото имам спомен, удостоверенията са с валидност 6 месеца. Мисля, че го четох в някакъв правилник. Провери си!
Понеже на много места се споменава това за 6 месечната валидност, моля ви покажете ми къде го пише. Защото в сайта на Общината пише, че е валидно до промяна на обстоятелствата, т.е. на адреса.

# 636
  • София
А как се показва промяна на обстоятелствата?

# 637
  • София
Анна, това ще е като с документите за кандидатстване - в едни училища ще важи и от преди вадено, в други ще искат да се вижда, че е валидно към дата на подаване, та ако не са ти поискали документите като си подавала заявлението, най-добре питай във всяко училище с каква дата ще искат.

# 638

Понеже на много места се споменава това за 6 месечната валидност, моля ви покажете ми къде го пише. Защото в сайта на Общината пише, че е валидно до промяна на обстоятелствата, т.е. на адреса.
Сега се поразрових и аз не намирам такова нещо. Може би себъркам с нещо друго. Извинявам се!

# 639
  • София
Анна, това ще е като с документите за кандидатстване - в едни училища ще важи и от преди вадено, в други ще искат да се вижда, че е валидно към дата на подаване, та ако не са ти поискали документите като си подавала заявлението, най-добре питай във всяко училище с каква дата ще искат.
Тук говорим за удостоверение за адрес, не за такова за промените. В него няма срок на валидност, издава се еднократно при смяната на адрес. И понеже се твърди на няколко места, че е с валидност 6 месеца, затова питам. На мен даже не ми трябва.
Грета Ей, промяната е да си извадиш ново, когато си смениш адреса.

# 640
  • София
Така е принципно, но по точка 8.4 се кандидатства точно с това удостоверение за настоящ адрес, което ако е извадено миналата година могат да кажат, че може до сега да е сменен адреса и просто да не е предоставено новото удостоверение и да поискат такова след датата на подаване за заявлението за 1ви клас.

# 641
  • София
По-скоро ще го ползвам за 8.1 група, а там не пише както в 8.4 "издадено към деня на подаване на заявлението."

# 642
  • София
Така е принципно, но по точка 8.4 се кандидатства точно с това удостоверение за настоящ адрес, което ако е извадено миналата година могат да кажат, че може до сега да е сменен адреса и просто да не е предоставено новото удостоверение и да поискат такова след датата на подаване за заявлението за 1ви клас.
Че аз мога и на първия месец след издаването му да си сменя адреса, няма нужда да чакам 6 месеца. Това, че тяхната система е безумна и няма как да се следи дали някой не използва по-старо удостоверение, не означава, че удостоверението за НА има срок.

# 643
Разбира се, че има глоба. Ще ви отнемат точките за дете от ПГ в училището.

Що за щуротии? Има наредба за прием в ПГ и такава за първи клас и там всичко е описано.

Искам да се върна на тази тема. Има си наредба да, но там са описани случаи, в които не отнемат точки при незаспиване или отнемане на право за кандидатстване за текущата година.

- При две последователни класирания по първо желание, за които родителят не е записал детето или не е подал заявление до директора, че не желае да запише детето, губи право да кандидатства до началото на класиранията за следващата учебна година.

Това мен ме кара да мисля, че при представяне на заявление, би трябвало да може да се кандидатства отново. Друг е въпросът, че подавах навремето в една градина подобно заявление и сега видях, че са го отбелязали като липса на необходими документи. Ако го бях видяла тогава щях да вдигна луд скандал на директорката. Та съветът ми е, ако подавате подобно заявление да си имате копие и входящ номер.

Непредставянето на определени документи, се обработва по различен начин, а именно:

- Ако има непредставени документи, удостоверяващи съответните критерии, директорът отказва записване. При две такива класирания с непредставени документи, се губи право да кандидатства отново (за текущата година).

С риск да ме разпънете на кръста, искам да попитам, ако съм приета по второ желание за ПУК, но искам да чакам следващо класиране по първо - задължително ли е да се записвам в училището по второ? И мога ли да се отпиша, след това? Не ми е важно да си пазя място в градината.

# 644
  • Sofia
Приемът в ПУК е за Страстната тема.
Мисля, че Грета имаше предвид, че детето няма да получи 4 точки (от посещение на ПГУ) за приема в първи клас.
Тук не става въпрос за точките за поредност на желанията за прием в ПГУ.

Последна редакция: пн, 14 май 2018, 15:53 от brin de muguet

Общи условия

Активация на акаунт