Да си търсим или да не си търсим мъж - това е въпросът

• 167 048
  • 3 074
  •   1
Отговори
# 2 700
Кукумицинка, straw man, за фейк парфюми и сирене не съм писала. За гроздето обаче мащаби, някаква техника и доза късмет могат да постигнат добра цена.

6 лева цена при избата също е доста ниска, във всеки случай не е 20 лева за литър.

# 2 701
  • София
Виното вкисва,  absurT.

Да, ако ферментацията не е протекла правилно.
След като се отвори, трябва да се съхранява без достъп на въздух и нищо му няма- преседява си дълго време, че и по- добро става.
Виното е живо, не е като коняциите.

# 2 702
И аз съм на мнение, че хората, израснали в по-заможни семейства, имат савсем друг мироглед. Но там семейното възпитание тежи адски много.
Моето семейство винаги е имало пари. Но от малки бяхме научени да ги ценим и как се изкарват. Сиреч- от всички ни стана хора. Имам и познати, дето парите толкова много ги развалиха, че направо не ми се коментира- наркотици, хазарт и т. н.
Но да, хората, отгледани от по материално способни родители, имат савсем други възгледи и начин на живот.
Аз примерно не обръщам внимание на дребни битовизми: Дали водата тече 20 секунди повече, понеже не я ползвам, дали съм си забравила зарядното, светната лампа и прочее. Дали използвам повече препарат от необходимото и така на там.
Общо взето за каквото се сетите.
Дори за чистенето не правя проблем, понеже майка ми работеше много и вършеше домакинската работа, когато има физическото време.
И да поясня, работя отмалка. Рядко използвам парите на родителите си и гледам с всичко да се справям сама, но тези навици са си ми останали.
Мога да се оправя и с много и с малко, но битвизмите не ми правят впечатление и в двата случая.
И като се хвана с някой, дето ми прави проблем за тея неща, много се изнервям, понеже за мен са незначителни и не ги забелязвам дори.
Ето тук идва проблема според мен, ако говорим за съвместно съжителство. С човек от бедно семейство, който е свикнал да брой всичко да стотинка и крайно да премисля и претегля, не би ми се получило. Такива, и милион да имат, си остават същите.
А хич да не е, на мен лично някой да ми мрънка за такива "идиотщини", си е жив ад и не бих издържала дълго.

Относно виното: хубаво вино за 4 лева литъра, нъцки.
По скоро 10. Има много хубави наливни, неотлежали вина.
Тера Тангра например в българска винарна, която прави качествено вино. За жалост обаче, повечето се изнася, защото тука няма кой да го купи.

# 2 703
Някак си по ви отива да спорите за мъже отколкото за алкохол.

# 2 704

1 литър вино се прави от кило грозде, грубо, а има и други производствени разходи, без изобщо да става дума за печалба. Цената на труда също е значителен фактор. Гроздето не е като житните култури, брането му не може да бъде автоматизирано. Новите технологии нямат отношение към тривиални и старомодни факти от типа колко грозде трябва за бутилка вино и колко мляко за кило сирене или кашкавал.
Де да можеше да се произведе кило вино от кило грозде - ама няма . Дори и най-чорбестите сортове грозде като памид и димят , пускат около 55-60 литра шара на 100 кг. грозде . Марковите сортове грозде като мерло , каберне , траминер , юниблан, пускат между 45-50 литра на 100 кг. грозде . И това е количеството на шарата . По време на ферментацията също има фира , и на практика от 100 кг. мерло се получава само около 40-45 литра вино годно за продажба . Само за информация - миналата есен мерлото се търгуваше между 0,8 лв. и 1 лв. за килограм . 

# 2 705
Някак си по ви отива да спорите за мъже отколкото за алкохол.
Признаваш, че жените се спецове по темата!? Grinning

absurT, възможно е нищо да не знам по въпроса за правилната ферментация. Но отворено вино според личните ми наблюдения вкисва и още как.

# 2 706

1 литър вино се прави от кило грозде, грубо, а има и други производствени разходи, без изобщо да става дума за печалба. Цената на труда също е значителен фактор. Гроздето не е като житните култури, брането му не може да бъде автоматизирано. Новите технологии нямат отношение към тривиални и старомодни факти от типа колко грозде трябва за бутилка вино и колко мляко за кило сирене или кашкавал.
Де да можеше да се произведе кило вино от кило грозде - ама няма . Дори и най-чорбестите сортове грозде като памид и димят , пускат около 55-60 литра шара на 100 кг. грозде . Марковите сортове грозде като мерло , каберне , траминер , юниблан, пускат между 45-50 литра на 100 кг. грозде . И това е количеството на шарата . По време на ферментацията също има фира , и на практика от 100 кг. мерло се получава само около 40-45 литра вино годно за продажба . Само за информация - миналата есен мерлото се търгуваше между 0,8 лв. и 1 лв. за килограм . 

"Шира" искаш да кажеш, може би?

# 2 707
По нашия край също съм чувала шара за ширата.

# 2 708
Кукумицинка, straw man, за фейк парфюми и сирене не съм писала. За гроздето обаче мащаби, някаква техника и доза късмет могат да постигнат добра цена.

6 лева цена при избата също е доста ниска, във всеки случай не е 20 лева за литър.

Ама добра цена не е 2 евро бутилката. Това вино, което го продават в няколколитрови кутии от "избата", също не е истинско, съдържа оцветители, захар и всякакви гадости, просто си оползотворяват джибрите. Не е казано, че като е от избата, значи, че е натурално вино или оцет. За всеки влак си има пътници, винпромите се грижат и за по-неплатежоспособните, искащи "хубаво" и евтинко вино. Това е толкова капризен отрасъл, бедствията, наводнния и засушаването веднага водят до провал на реколтата. Изкупната цена при изобилие на грозде, тривиални сортове, ниска захарност и без прекупвачи не се сещам от години да е падала под 50 ст./кг, а в по-лоши години си държи около левчето. Без да се имат предвид разни винарни, като студентка съм ходила в такива, в които се търсят точно определен тип почви, с определен процент карбонати, използват се розови насаждения и разни биомерки за борба с вредителите, гроздето се бере почти зимата, докато достигне необходимата захарност, трябва са точно определени килограми от декар и т.н. - себестойността на виното е висока.

п.п. Светецът, така е, литър вино е от минимум килограм грозде, има и по-неикономични сортове, има разни вина, които се правят от поувяхнало и плесенясало грозде, там също мисля, че рандеманът е много по-нисък, ама най-ниското възможно, за да имаш поне минимална сигурност, че не пиеш вода с химикали, е толкова.

# 2 709

"Шира" искаш да кажеш, може би?
Тук в североизтока му викаме шара . Даже го признасяме шера . Нямам никаква представа как е според филолозите . 

Само да вметна за още един момент . Ако едно вино се продава в магазинната мрежа , задължително се плаща акциз . Това мисля е в целият ЕС . Някой има ли представа колко е акциза във Франция , за да сметнем колко остава нето за виното от 2 € литъра .

# 2 710
Ето го за различните държави:
https://www.wine-searcher.com/eu-wine-taxes

# 2 711
Като сме тръгнали да го разнищваме това вино - работна ръка, осигуровки, данъци, печалба, други разходи ще ги смятаме ли?   Grinning

# 2 712
Роботи го правят, каква работна ръка Simple Smile

# 2 713
  • София
Намерихте ли мъжа, та за вино се отплеснахте

# 2 714
Намерихте ли мъжа, та за вино се отплеснахте
Това е работеща тактика,  Cuckoo. Заговори се за алкохол, дойдоха мъже, обаче нещо жените забягнаха.  Joy

Общи условия

Активация на акаунт