Шести клас

• 47 249
  • 748
  •   1
Отговори
# 300
Пуснах писмото до министър Вълчев и до Мая Манолова. Писах го от мое име, но изплагиатствах от Джул и им написах, че много родители подкрепят. Ако получа отговор, своевременно ще ви информирам. Довечера ще дам и  хартиен носител за омбудсмана, защото тя е достатъчно дейна и можем да очакваме сериозна подкрепа.
Смятам, че няма смисъл да занимаваме  Комисията в НС - там се занимават със законодателство, а на нас проблемът е в подзаконова уредба и  административни актове.
Скрит текст:
ДО
Г-Н КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ
МИНИСТЪР НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

КОПИЕ:
Г-ЖА МАЯ МАНОЛОВА
ОМБУДСМАН НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ОТНОСНО: Изцяло нов формат на националното външно оценяване в седми клас

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР,

Обръщам се към Вас, като майка на бъдещ седмокласник, във връзка с изявления в медиите на лица от политическия Ви кабинет и на експерти на ръководни длъжности в Министерството на образованието и науката (МОН) за предстоящо разработване на изцяло нов формат на националното външно оценяване в седми клас (НВО), който да измерва постигнатото в целия прогимназиален етап и в същото време да е насочен към проверка на функционалната грамотност.
Съобразявайки се с текста на чл. 44, ал. 1 от Наредба № 11 от 1.09.2016 г. за оценяване на резултатите от обучението на учениците (обн., ДВ, бр. 74 от 20.09.2016 г.)(Наредбата), целите на външното оценяване в края на клас или на етап от степента са:
 1. диагностика на индивидуалния напредък и на образователните потребности на учениците;
 2. мониторинг на образователния процес за прилагане на политики и мерки, насочени към подобряване качеството на образование;
 3. установяване на степента на постигане на отделни очаквани резултати от обучението по учебен предмет, определени в учебната програма за съответния клас;
 4. установяване на степента на постигане на отделни очаквани резултати от обучението по учебен предмет, определени в държавния образователен стандарт за общообразователна подготовка по съответния учебен предмет, в края на даден етап от степента на образование
и съгласно ал. 2 на същия член 44 от Наредбата, че „всяко външно оценяване в края на клас или на етап от степента може да има една или повече от целите по ал. 1”, моля да отговорите на нас, родители на бъдещите седмокласници (учебната 2018/2019 г.), на техните преподаватели и най-вече на самите деца на следните въпроси:
1. Коя/кои от целите са поставени да бъдат постигнати с „изцяло новия формат на НВО“?;
2. Извършен ли е анализ на силните и слабите страни на формата на НВО до 2018 г., вкл. и на базата на него да се предложи този изцяло нов формат на оценяване?
3. Какво оценявате – как децата усвояват материала, въз основа на учебния процес в училище или оценявате каква подготовка получават учениците, ползвайки услугите на частни учители (изцяло в сивия сектор) и в школи?
4. Каква е политиката Ви – с конкретни мерки и дейности за минимизиране на необходимостта от допълнителни уроци, които е всеизвестно, че са необходимост (с малки изключения) за успешно представяне на НВО?
5. Кои са индикаторите, които сте заложили, за да се извърши последваща оценка на ефективността и ефикасността на новите учебни програми и изцяло новия формат на НВО?
6. Считате ли за правилно „в последния момент“, предвид на факта, че в пети и шести клас учениците не са имали информация, а в пети клас дори и учебници по новата учебна програма, че материалът, който изучават ще бъде включен в НВО. Предходното се отнася най-вече за учебния материал по литература, който обхваща голям обем допълнителени автори, произведения, съответните литературни герои, теми, тези и др.? Споделяме виждането, че във всеки един клас учениците следва да учат задълбочено и да надграждат наученото в предходните, но ако в изминалите две учебни години имаше яснота относно включването на този материал, вероятно биха отделили повече време и усилия, биха преговаряли с цел осигуряване на трайни знания и успеваемост в провежданото в седми клас НВО.
7. Какви са мотивите датите за НВО да се изместят с един месец, т.е в средата на юни (в съответствие с приетата подзаконова нормативна уредба), предвид преките наблюдения на родителите и учителите, че при сериозно отношение към учебния процес, още в края на май учениците са по-малко концентрирани и изморени.
Във връзка с горното, моля проектът на „концептуален модел за изцяло нов формат на НВО“ да бъде предложен на широко обществено обсъждане, преди да бъде одобрен от Вас, като това стане в спешен порядък с цел на 15 септември 2018 г. (януари 2019 г е твърде късно) да има абсолютна яснота относно учебно-изпитните програми за НВО.
Моля Ви, също така за своевременен отговор на поставените от мен въпроси, които се споделят от много широк кръг лица – родители, учители, ученици.
Поемам ангажимента отговорът Ви да стигне до голяма част от тях. По Ваша преценка, можете да възложите на Ваши служители да се запознаят с разискванията по темата на следния интернет адрес:
 http://www.bg-mamma.com/?topic=1040224, https://www.facebook.com/groups/640072556329726/, където много родители обменяме информация, изказваме мнения и правим предложения.

С уважение,

Последна редакция: чт, 07 юни 2018, 15:44 от merrynem

# 301
Сигурно късно се включвам и писмата вече са изпратени, обаче опитайте се да излагате по-кратко и конкретено проблемите.
Сега четох и писмото на merrynem -  10 минути четене, докато се стигне до същността на проблема. Още отсега ми е ясен какъв ще бъде отговорът му - "Да, постояннно се опитваме да постигаме целите! Да, ежегодно анализираме резултатите! Да, ползваме индикатори! Всичките многобройни проблеми, които поставяте ще ги вземем предвид, само едно няма да изпълним - ще включим материала от 5-6-7 клас, именно за да постигнем всичко горепосочено!"

Дано да не разберете погрешно. Пиша това само с идеята да постигнем по-добър резултат и енергията ни да не отива на вятъра.

Даже и това с датите не знам дали е толкова съществено и дали си струва да се акцентира на него. Може и да има положителна страна - поне матурите няма да съвпадат по време с класните и контролните за края на срока и за оформяне на годишните оценки, като така ще оставят децата по-спокойно да се готвят за НВО. Защото го има и този проблем - учителите, особено по предмети, които не са включени в НВО, изобщо не се съобразяват с него и разконцентрират децата с какви ли не тестове, проекти и изпитвания. Всъщност, какви точно са аргументите ни против изтеглянето на датите /освен тези, че ще ни се развалят отпуските, което не е много сериозно/? Питам, без да се заяждам, просто ми се иска да обсъдим плюсовете и минусите.

П.П. Сега видях, че и това писмо вече е пратено. Много сте бързи. Ами, здраве да е. Нещата са сериозни. Дайте ни възможност да ги обмисляме по-задълбочено.

Последна редакция: чт, 07 юни 2018, 16:15 от GG_BG

# 302
       Имам отговор, звучи ужасно

Сканиран е, затова трябва да го препиша, не мога да го копирам

Допълвам:

"Уважаеми родители,

Във връзка с ваше писмо..../ дават вх. номер/Ви уведомяваме, че според Наредба 11/ цитира се цялата/националното външно оценяване в края на прогимназиалния етап на основната степен на образование има за цел и измерване на степента на  постигане на отделни ключови компетентности в областта на българския език и математиката,  придобити в класовете от етапа"   / санким, това не го знаем/

По-нататък:"Изготвен е концептуален модел на НВО по български език и литература в седми клас, който се обсъжда с учители "   /Дано им даде Господ поне на тях здрав разум!/

"След постигане на съгласие този модел ще бъде публикуван заедно с примерни тестови задачи ( без да се възприемат като типови задачи, които задължително ще се включат във всеки изпитен вариант) преди началото на учебната 2018-2019 година, тъй като именно през посочената учебна година предстои провеждането на НВО в седми клас според изискванията на Закона за предучилищно и училищно образование"

Подписано "С уважение-Евгения Костадинова- Директор на Дирекция съдържание на училищното и предучилищно образование"

На  мен този отговор не ми харесва. Дайте да го обсъдим и да решаваме какво по-нататък.

Последна редакция: чт, 07 юни 2018, 16:21 от Светкавица

# 303
Не може ли да го качиш в пощата? Ох, кажи поне с две приказки, че ще получа удар ....

# 304

Имам отговор, звучи ужасно, според мен

АКо е pdf, обърни го в снимка и го качи.

# 305
  • Варна

Имам отговор, звучи ужасно, според мен

Не може ли да се качи тук? Или в Google Drive?

# 306
Не може ли да го качиш в пощата? Ох, кажи поне с две приказки, че ще получа удар ....
По-добре тук да бъде отговора - ще има повече гласност!

# 307
Вече изпратените писма няма да си излишни, но да видим какво са писали и да решаваме следващи стъпки - медии и т.н.

# 308
  • Русе, София
За мен пък точно удължаването на учебната година и изтеглянето на матурите са доста съществени. Всичко се измества с две седмици, така че не не виждам как изпитванията няма да съвпадат с матурите - същото както и сега - само с две седмици повече.
Това само ще доведе до по-голяма умора на децата, не го приемам като две седмици допълнителна подготовка, защото към края на май вече ще им е писнало да учат.
Това води и до две седмици отгоре курсове, съответно качване на таксите и т.н.
Не знам за вас, но самата аз вече се чувствам изтощена в края на учебната година и с нетърпение очаквам 15-ти.

Последна редакция: чт, 07 юни 2018, 16:08 от Pate

# 309
Само да спомена, че предвиждането на промени е било пред очите ни още миналата година, но не сме го видели. Включително и аз. Поне двадесетина пъти съм разглеждала файла с анализа на резултатите от 2017, но не съм обръщала внимание на последните страници, на които присъства това.

А за 2018 е това.

# 310
НВО в електронна среда ще е забавнооооооо Simple Smile
Особено като има по 5 компютъра в училище, а някъде дори и няма Simple Smile
Или като листовките за шофьорските курсове - всеки седмокласник с таблет хаха Simple Smile рИве ми се направо ама от смях Sad

По темата за курсовете - не смятам да си тормозя детето с уроци. Той си учи достатъчно прилежно през годината, пълен отличник ми е по всичко (пу-пу). Ще имат допълнителни часове в училище по БЕЛ и М специално за матурите. Бих го пуснала на интензивен курс преди изпита максимум за месец - да си изтренира малко знанията на куп и толкоз.
Вкъщи си го натискам достатъчно, че да изтрещява целогодишно.
Особено с тези подигравки, които готвят "свише" ...

# 311
GG BG, Pate, може би сте прави. В началото извадих текстове от наредбата, точно с цел да не ми я препишат в отговора, както вече са направили. Болдвала съм това, което смятам за най-важно -  големия обем по литература и късния момент, в който евентуално ще разберем конкретика. Пуснах го от мое име и написах, че имам подкрепа от други, което е факт, за да не губим време в уточняване на текстове в детайли - мнения различни. Мисля, че е по-добре да се разшуми повече от повече хора - всеки със своя начин на писане. Хубавото е, че мислим в едно посока за основните проблеми.

# 312
  • София
Дидева, как да предположи човек, че ще въведат промените за седмокласниците в началото на учебната им година /ако не се замотаят до ноември/?  Това е като да поставиш план със срок на изпълнение минала дата. Здравомисещият човек ще реши, че става въпрос за следващите набори.

# 313

Само да спомена, че предвиждането на промени е било пред очите ни още миналата година, но не сме го видели. Включително и аз. Поне двадесетина пъти съм разглеждала файла с анализа на резултатите от 2017, но не съм обръщала внимание на последните страници, на които присъства това.

Да, но така, както е написано предполага разнообразяване на задачите, но не и включване на нов / за НВО/материал, във всеки случай, не и включване на вече изучавани произведения  Това са 5-6 въпроса, с не малко точки, как тепърва се връщат и учат почти наизуст, заедно с материала за седми клас.

Пак уточнявам, предполагам, всички ще се съгласят:

Едно е да ти измерват правописа, четене с разбиране , познаване на граматичните правила. Ако ще с текст за редакция да е, ако ще с въпроси кое е вярно да е,  мери се едно и също,вече усвоено,  няма какво ново да се учи.

Съвсем друго е връщане към вече изучавани произведения, които трябва да се знаят почти наизуст.Както и вмъкване на нов вид създаване на текст като характеристика на герой вместо теза.Ами те и самите проверители няма да са наясно, ще почнат едни ритуали "Ама характеристиката как да я подредим- първо портретна или първо речева- бам едни незнасиколко си точки надолу.

# 314
На мен ми е ясно какво имаш предвид, но формулировката " който измерва постигнатото в целия прогимназиален етап" е доста широка. Между другото, не мисля, че ще се ограничат само до БЕЛ.

Общи условия

Активация на акаунт