Отговори
# 135
"Та в този ред на мисли определено не клоня към ново строителство, защото искам да продам нещо на някой, а защото съм убеден, че в една добре построена качествена сграда с красиви общи части е по-добре да се живее отколкото в  стара такава. Особено когато са в един район." - Нико, това щеше да е вярно, ако всички строители мислеха като теб. Но не - за повечето всичко е пари и след тях и потоп. И така се получава, че някои хора предпочитат панели и СС пред ново и спретнато, но миниатюрно и навряно в съседния балкон.

За съжаление има супер некачествено строителство, особено в периодите на ниски цени. Сега с вдигането на цените се появяват прилични, че даже и направо качествени строежи. Но като до цяло си права, че 80-90 процента от новото строителство преди 2017 и 70% от строителството след 2017 е доста зле, а в студентски град има направо трагични случаи. Това е и причината във всеки пост да подчертавам, че говоря единствено за ново качествено строителство, а не за цялото такова.

Последна редакция: пн, 18 юни 2018, 14:27 от Анонимен

# 136
  • София
Само добавям, че старо строителство не означава задължително панелка. Има много хубави тухлени блокове и ЕПК с добре разпределени помещения, в квартали с голямо разстояние между блоковете и детски площадки пред всеки блок. Друг е въпроса дали се продават апартаменти в тези блокове или не. Аз лично до сега не съм срещала, освен на 1-ви и последен етаж.

# 137
NikoT, както сам си казал, една голяма част от НС е некачествено и за съжаление на обикновения купувач му е много трудно да се ориентира кое наистина си струва, да не говорим при покупка на зелено и липса на всякакви механизми да се изиска обещаното качество.
Относно разпределенията. Вярно, че на повечето панелки и СС също не са перфектни, но само като видиш отвътре вече обзаведени НС, се вижда за какво става дума.
Ето например този уж добър като квадратура апартамент - наврян телевизор на тясна стеничка, отсреща малък диван и фотьйол завъртян странично - как точно може да се побере 4-членно семейство? За да е комфортно, трябва поне да има голяма тройка с лежанка и още един фотьойл срещу телевизора, няма никакво удобно място за шкафове в хола. А ако ти дойдат гости??? В същото време стаите са миниатюрни, бюрото е над парното. Използвали са максимално мястото над леглото, но едва ли е най-удобното да стоиш на колене върху леглото, за да си търсиш нещата. Еми всеки непреходен тристаен СС, тухла или панелка, би бил по-удобен. https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1c152870068601421
Ето и още един тристаен с хубаво отделен бокс и ужасно разпределено друго пространство. Не мога да си представя, че квадратурата е повече от 65 кв.м. Къде точно ще си сложиш телевизор? Сигурно на балкона? А пък шкафовете и особено празното пространство, явно са излишна глезотия. https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1c152923436790923
За сравнение, родителите ми са в двустаен апартамент 67 кв.м чиста светла квадратура СС. Имат хол 24 кв. м.,  в който има големи дивани двойка и тройка и фотьйол, малка масичка, огромна библиотека и допълнителни шкафове, голяма маса с 8 стола и достатъчно пространство, позволяващо отглеждането на големи саксии с цветя. Като се съберем 5-6 души е комфортно и приятно и всички сме на диваните. Дължината на хола е 6,50, ширината - 3,70. Кухнята е около 10 кв.м като има кухненски ъгъл и маса, на която се събират идеално 4 човека , може и 6 с разтягане и достатъчно много шкафове, обща дължина на всички уреди - около 4-4,50 м. Спалнята е 13-14 кв.м. с две ъглови легла, ракла, бюро, шкафове и достатъчно пространство, което не изисква да минаваш настрани. Честно казано в НС изобщо не мога да си представя мебелите им (или такива с аналогичен капацитет) да се подредят и да са удобни за ползване в горепосочените по-големи като квадратура тристайни. Въобще да не говоря за килер, голям коридор, мокро. Тези двата тристайни ще са им със сигурност по-неудобни и тесни от техния по-малък двустаен.
Та кухня 7-8 кв. в панелка/СС тухла може и да не е върхът, но цялостното разпределение на панелен/стара тухла класически двустаен със сигурност е много по-удобно място за живот от двустаен НС, а и от някои тристайни.

# 138
  Таф Таф не ми се спори, а и е безмислено. Аз от хол с размери 21-24 м2 получавам клаустрофобия. Щом на теб ти се вижда огромен, добре. При всички случаи холовете и на двата апартамента, които постнах по-горе са по-големи и по-удобни за 5-6 човека. Повярвай ми, имам достатъчно имоти СС и добре знам за какво става дума. Както е трудно да се каже, че всички имоти НС са кофти разпределени, така е некоректно да се твърди, че всички имоти СС са със супер помещения. По принцип е естествено от имот СС да получиш повече площ за парите си както е нормално една стара кола да струва по-малко от една нова.

# 139
NikoT, пробвай в Пловдив. Там има също повишен интерес, има място, има и високи доходи.

# 140
NikoT, пробвай в Пловдив. Там има също повишен интерес, има място, има и високи доходи.
Мерси за предложението. Но аз си познавам София и ми е по-лесно да построя нещо на местна почва. Контролът също е по-лесен тук. Тукашни са ми и строителите, и архитектите, и надзора.

Последна редакция: вт, 19 юни 2018, 03:30 от Анонимен

# 141
  • густо майна Филибето
Аз ги следя откакто се заговори за балон преди години, ами само растат в големите градове, и то с бързи темпове.
За Пловдив мога да кажа, че за година и половина цената на много стар панел, последен етаж без асансьор и подобрения, се е качила с около 4000 евро.

# 142
се е качила с около 4000 евро.
Качила се е само в офертните забележи цени, и то цени на който реално сделки няма, и едни и същи обяви ги гледам с месеци.
Кой купува панелка на последен етаж,без асанъор и подобрения ??????

# 143
Дълго време не бях следила цените. Наскоро започнах отново. За период от десет, дванадесет години, цената на това, което ние сме купили, е скокнала два, три пъти.
За София, определено считам, че са преекспонирани търсените продажни цени.

# 144
  • густо майна Филибето
се е качила с около 4000 евро.

Кой купува панелка на последен етаж,без асанъор и подобрения ??????
Който има спешна нужда от жилище и малко възможности за ипотека. Кандидати не липсваха, при все че беше и ипотекирано.
А и "подобренията" много често се разминават с естетическите критерии на купувачите. Има мъже, които умеят много неща, и предпочитат сами да си го "подобрят".
А, забравих, че тук хол от 20 квадрата предизвиква клаустрофобия.
За протокола, моят сега е 45, но все още съм здраво стъпила на земята.

# 145
  • Варна
Всичкото арестократ с много пари в тази тема се изсипа.
За протокола хола ми е 25 кв. ,но пък си търся къща на плажа  Stuck Out Tongue Winking Eye

# 146
  • София
Ако ще си сравнявате квадратурата на холовете е хубаво да се уточни дали говорите за чиста дневна или  за "модерните" с включена кухня и трапезария. Wink

# 147
Ако ще си сравнявате квадратурата на холовете е хубаво да се уточни дали говорите за чиста дневна или  за "модерните" с включена кухня и трапезария. Wink
Моят е старомоден.  Светлата му площ е около 55-60 м2 и е отделен с врата от кухнята, която е около 13-14 м2. Не ги обединих, защото не обичам да ми мирише на готвено докато си гледам телевизия например. 

# 148
  • густо майна Филибето
Да бе, разбрахме че имате възможности. Редовия купувач обаче не купува недомислиците на НС, защото ги харесва, а защото до там му стигат парите. А и е готов да се сгъчи малко, за да може апартаментът да запази някаква стойност след 20г примерно, вместо да си купи малко по-широка панелка. Затова и смених панелката за ваканционен нов на морето. За толкова стигна. Ако ще плащам ипотека, да не е за гробница.  Иначе за живеене 69 квадрата реална площ е далеч по-добре от 50( чиста 36).
 А холът ми е в къща. Не е предмет на обсъждането в темата.

Последна редакция: вт, 19 юни 2018, 17:23 от Ljuboznatelna

# 149
Моят е старомоден.  Светлата му площ е около 55-60 м2 и е отделен с врата от кухнята, която е около 13-14 м2. Не ги обединих, защото не обичам да ми мирише на готвено докато си гледам телевизия например.  

Браво на теб, дай Боже всекиму Simple Smile  А защо все НС в Кръстова вада слагаш обяви, пък си си купил СС на висок етаж (най-вероятно последен под тавани или мансарден, съдейки по височината) в центъра на Витошка, около Верила и Гургулят Wink?  Дай обява на подобен на твоя, да видим и ние какво е добър имот, макар че там са често без асансьор, за шума и мръсотията от булеварда няма да коментирам.

Последна редакция: вт, 19 юни 2018, 17:33 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт