СЕДМИ клас – 7 – Резултати, статистики и желания редим (04.06.2018–10.06.2018)

• 182 334
  • 2 022
  •   1
Отговори
# 1 755
  • София
Мойто, откакто разбра с колко влизат момчетата, реши, че като порасне, ще елиминира тази несправедливост.  Bowtie  Ама като ги заобича, може и да ѝ мине Simple Smile

А моята, като чу, че във ФЕГ са премахнали квотите /когато излезе сгрешеният монски файл/, на мига я елиминира като второ желание. Държи си на момчетата. Wink Ех, ген...

# 1 756
  • София

Немският има заслужена слава на труден език - и ако не беше възможността да се следва в Германия с минимални студентски плащания след това, НЕГ изобщо нямаше да се радва на този интерес (все пак съм я завършила тази гимназия и знам как се промениха нещата в годините).

И е така, Хедра, и не съвсем... И аз съм я завършила и сега като родител виждам разликите ( и в добро , и в лошо отношение) спрямо тогава. Но ако приемем, че е вярно твърдението ти, би следвло немската преди  приемането ни в ЕС (оттам и безплатното следване) и преди въвеждането на лайстунг парелелките (даващи на завършващите статута на Bildungsinländer във време, когато не можеше масово да се учи в Германия), да е била непопулярна. Но истината е, че и тогава водеше по бал. За мен обяснението за интереса към немския редом със следването (като фактор от по-ново време) е и опцията  за работа с езика тук.  И нямам предвид работа в колцентрове, а  сериозна такава във фирми с немско участие. Нима през последните години не излизат от унитата ни  ежегодно хора с немска филология? Добри или лоши, факт е, че завършват. Къде са обаче? Дори малка част от тях ги няма  по гимназиите в ролята на учители..  Реализират се с немски другаде. А и далеч не всички, завършващи НЕГ, отиват да учат в Германия. Голяма част избират Острова, Холандия, други остават в България и още от 8 клас си следват цели за наши унита.  Факт е,  че и хора, завърващи лайстунг, искат  и остават да учат тук. По-скоро доводът за избора на училището е  донякъде обвързан и с "оптималното оползотворяване" на бала , без непременно да има човек планове за следване в Германия.

Последна редакция: пт, 08 юни 2018, 19:10 от пенсионирана русалка

# 1 757
  • Бургас
За родители на близнаци:
Скрит текст:
Предполагам, че е аналогично и за останалите области.

# 1 758
  • София
Какъв талант за езици мерят тези приблизително 5 точки разлика?
А, не, аз по принцип имах предвид, че не съм съгласна с твърдението, че математиката искала талант, пък езиците, видиш ли, всеки може да научи. Ми не - някои си имат талант за езици, ухо, произношение, запомнят с лекота, други - дърво, братче. Не защото за тъпи, а защото силата им е другаде. Това имах предвид. А не за 5-те точки...то и 50 да са, все тая. НВО не може да измери талант за езици, не е пригодено за тази работа по начало. Пък и ако някое дете, макар да няма талант, иска да учи, макар с цената на много усилия - защо не?

# 1 759
Това ми напомня старата приказка"На английски говоря с всички, на италиански - с жената, на френски - с любовницата, на испански - с господ, а на немски - с конете Joy

Само да не обидя някой, моят хубостник също мечтае за НЕГ

# 1 760
Здравейте, дъщеричката ми завършва 6 клас. Ще съм благодарна, ако споделите кои от изучаваните в 7 клас произведения е хубаво да се наизустят през лятната ваканция, с цел да си помогне през следващата учебна година.

# 1 761
Здравейте, дъщеричката ми завършва 6 клас. Ще съм благодарна, ако споделите кои от изучаваните в 7 клас произведения е хубаво да се наизустят през лятната ваканция, с цел да си помогне през следващата учебна година.

По програмата - стихотворенията
https://www.mon.bg/upload/12213/UP_L_7kl.pdf
„На прощаване в 1868 г.“ (Хр. Ботев)
„Опълченците на Шипка“ (Ив. Вазов)
„Българският език“ (Ив.Вазов)
„Неразделни“ (Пенчо Славейков)
„Заточеници“ (Пейо Яворов)

# 1 762
  • София

Според мен е рано да ги учи лятото. В нашето училище ги накараха да наизустят "На прощаване", "Опълченците на Шипка", "Българският език" и "Неразделни". Но имайте предвид, че се готви промяна на формата и включване на изучаваното от 5-ти до 7-ми клас. МОН обеща до септември да е ясно какво всъщност ще правят. Smirk

В този ред на мисли, да не се оплакваме. Да му мисли следващият набор.

# 1 763
По програмата - стихотворенията
https://www.mon.bg/upload/12213/UP_L_7kl.pdf
„На прощаване в 1868 г.“ (Хр. Ботев)
„Опълченците на Шипка“ (Ив. Вазов)
„Българският език“ (Ив.Вазов)
„Неразделни“ (Пенчо Славейков)
„Заточеници“ (Пейо Яворов)
Плюс:
„Стани, стани, юнак балкански“ и
 „Вятър ечи, Балкан стене“ (Д. Чинтулов)
И аз смятам за рано ученето. Но аз принципно съм против наизустяването. Смятам, че може и без него.
Ако добавят и литературните произведения от български автори за 5-6 клас, ще се наложи да си припомни и тях.

# 1 764

Според мен е рано да ги учи лятото. В нашето училище ги накараха да наизустят "На прощаване", "Опълченците на Шипка", "Българският език" и "Неразделни". Но имайте предвид, че се готви промяна на формата и включване на изучаваното от 5-ти до 7-ми клас. МОН обеща до септември да е ясно какво всъщност ще правят. Smirk

В този ред на мисли, да не се оплакваме. Да му мисли следващият набор.
Да, в момента обсъждаме промяната и какви действия да предприемем! Благодаря за отговорите! Знам, че лятото е време за почивка, но явно ни чака двойна работа догодина. Така че, най- вероятно ще си помогнем през ваканцията с научаване поне на тези, които до момента е трябвало да се наизустят.

# 1 765
Дидева  Peace да, на първа страница кой да чете за новите стихотворения Simple Smile
Аз настоявах да учи лятото, ама не се получи, естествено. През годината беше зор. Само "На прощаване" пееше, каквото и друго да подхванеше. Към края и него забрави  Twisted Evil
При доста учители доброто рецитиране се оценява с шестица и така от нищото си трупаш запаси.

# 1 766
  • София
Аз пък от 17 ч. боря 40 градусовата температура на набора.
В неделя тръгват на екскурзия и имам поръчение да е излекуван до тогава, защото нямало начин да я пропусне.
Пожела си таратор, след като му дадох течен аналгин. Изяде няколко купички и след това мина на череши. Вярно, че тези неща ще помогнат за свалянето на температурата, но започва да прилича на диетата на belinda Dizzy Face

# 1 767
  • София
И "Една българка"!😅 Аз лично ги научих наизуст с детето в 7 клас, даже без да искам, така че не смятам че е нужно да се учат още през ваканцията. Бррр.

# 1 768
Хаха,  Free Agent, нищо не научихме ние.
Само името на бунтовника там, и то от засукани пробни  Close

# 1 769
Дидева  Peace да, на първа страница кой да чете за новите стихотворения Simple Smile
Аз настоявах да учи лятото, ама не се получи, естествено. През годината беше зор. Само "На прощаване" пееше, каквото и друго да подхванеше. Към края и него забрави  Twisted Evil
При доста учители доброто рецитиране се оценява с шестица и така от нищото си трупаш запаси.

При нас, математическа гимназия, трудно "от нищото си трупаш запаси". Целта е детето да си помогне предварително по някакъв начин, ако въобще е възможно.

Общи условия

Активация на акаунт