По-малко време в кухнята, повече на плажа със Захира

  • 20 859
  • 169
  •   1
Отговори
# 150
  • Мнения: 873
Сладко от зелени смокини
1 кг. зелени смокини, 500 гр. захар, 5 гр. лимонена киселина, 100 мл. вода, 3 стръка мащерка
"Мъжките смокини" са тези, от които се прави сладкото. Смокините се измиват и им се отрязват дръжките.Заливат се със студена вода и се слагат на котлона.След като заври водата се оставят още 5 мин. Изсипва се горещата вода и плодовете се измиват със студена. Изсипва се захарта и водата в дълбока тенджера и се оставят да поврат, докато се образува сироп с прозрачен цвят. Слагат се смокините и стръкчетата мащерка в него и се оставя да ври още 10 минути.  Сваля се от котлона и се слага лимонената киселина. Слага се в буркани.

# 151
  • София
  • Мнения: 1 022
LollipopHoney PotShaved IceLollipop
От миналата година любимата ми рецепта за сладко е тази от диня/ динени кори, оказа се изненадващо вкусна и лесна за направа.
Flowers Watermelon Flowers Watermelon
ПРОДУКТИ
1 ч.л. лимонена киселина
1 л. вода
1 кг. захар “Захира”
1 ч.л. индрише
1.50 кг. диня
Flowers WatermelonHoney Pot Dango Flowers Watermelon
Начин на приготвяне
1. Динята се изчиства от семките и се нарязва на кубчета. На кората от динята се маха зелената част, да остане бялата.
2. Всичко, заедно и кората и сърцевината на динята, се слага да се кипне за около 3 до 5 минути, след което водата се изхвърля и пак се слага студена вода, отново да заври от 3 до 5 минути. Така трябва да кипва 3 пъти.
3. През това време се прави сиропа, като в 1 литър вода се слага захарта, след което в сиропа се добавят динята и корите и хубаво се разбърква.
4. Слага се есенцията ром или индрише + лимонената киселина и се чака да се сгъсти сиропа. Динените кори започват да стават леко прозрачни.
5. Захарта е на вкус. Ние хапваме доста сладко и затова слагам повече захар.
6. Като всичко се свари, се оставя да изстине и се разпределя в бурканчета. Варят се за около от 5 минути и сладкото е готово за зимата. /не винаги остава за тогава да си призная, добре че са бабите да правят по-големи количества -сладка от малини, ягоди, череши, сливи и кайсии Wink/

# 152
  • Мнения: 670
Сладко от сини сливи
3 кг. Сини сливи
1 кг. захар

Измиваме сините сливи, режем ги на парчета,махаме костилките, посипваме със захар, поставяме в подходяща тенджера. Варим до сгъстяване на сиропа( по желание може да се пасира още, докато е топло и става мармалад). Наливаме в сухи бурканчета,затваряме ги и заваряваме за капачките, за да не се развали сладкото.

# 153
  • София
  • Мнения: 303
 
Моето любимо желе от дюли

2 кг. дюли
1 кг захар Захира
1 ч.л. лимонена киселина,


  Дюлите се варят с 5 ч. ч. вода - 1 час на слаб огън, докато сокът почервенее. Сокът се прецежда през цедка, а след това и  през марля. Към този сок се прибавя захарта и се вари докато започне да се желира - при бъркане се изсипва на парчета, а не тече. На 2 кг. дюли се слага 1 кг. захар захира. Прибавя се 1 ч. л. лимонена киселина, ври още 3-4 мин. и се изсипва в бурканчета.

# 154
  • Мнения: 15
Благодарим на всички, които се включват в нашата игра! Продължавайте да публикувате своите рецепти!
Скоро ще разберете кой ще спечели приказната кошница с цялата гама продукти на захар “Захира”!
Yellow HeartYellow HeartYellow Heart

# 155
  • Велико Търново
  • Мнения: 2 356
В началото на месеца правихме на село сладко от ягоди😊 На 3 кг ягоди сложихме 1кг захар- ягодите бяха много сладки и ароматни, макар и дребни. Беше доста трудно да изчистим 10- на кг🙄 След като сложихме захарта върху ягодите ги оставихме така до другата сутрин. После в голяма бакърена тава изварихме сладкото, докато се сгъсти достатъчно- бърка се почти през цялото време- след което добавихме малко лимонена киселина. Когато стана достатъчно гъста консистенцията, изсипахме горещото сладко в малки бурканчета, оставихме ги покрити надолу с капачките " да хлътнат". Излязоха 20- на малки бурканчета супер вкусно сладко за палачинки през зимата 😊🤗

# 156
  • Вестерос
  • Мнения: 39 258
Това е най-любимото ми - сладко от боровинки

боровинки
1 кг
захар
1 кг
вода
1/2 чаена чаша
лимонтозу
1/2 чаена лъжица
Първата стъпка от рецептата за сладко от боровинки  е приготвянето на захарен сироп. Изсипвате захарта и водата в тенджерата, в която ще варите сладкото. Слагате тенджерата на котлона и го включвате на слаб огън докато захарта се разтопи напълно.
Към захарния сироп добавяте измитите боровинки и разбърквате. Когато сместа заври най-вероятно ще се образува пяна, която трябва да отстраните с лъжица. Оставяте сладкото от боровинки да ври на слаб огън като от време на време разбърквате. Сладкото се вари до достигане на желаната от вас гъстота. Необходимото време за сгъстяването му е около час и половина.                                                                                                                                                                                                           Накрая на варенето добавете лимонтозуто и разбъркайте. Готовото сладко сипете горещо в предварително измити и подсушени бурканчета, които след като затворите обърнете с капачките надолу, докато изстинат напълно. Допълнително стерилизиране не е необходимо.Рецептата е от най-любимата ми супичка.




# 157
  • София
  • Мнения: 5 389

Любимата рецепта за сладолед на клечка.
Около 400 гр диня;
Сокът на един лимон;
Чаена лъжичка захар.

Всичко се слага в блендър и смила. Слага се във формички тип "близалка". Замръзява се за около 2-3 часа и се консумира с мярка Simple Smile

# 158
  • Мнения: 11 425
Здравейте!
Извинявам се,  за поста, не участвам в играта, имам въпроси към Захира.

Какво друго, освен захар, се съдържа в желиращата захар? Не е посочено и на сайта, не се чете и на снимката на опаковката.

Мислите ли да използвате някои от тук предложените рецепти? На сайта имате рубрика рецепти?

Момичета, чудесни рецепти!

# 159
  • Мнения: 287
Любимата ми рецепта е - Сладко от пъпеш
Необходими продукти- 2 кг. пъпеш, 2 кг. захар, 1 ч.л. лимонена киселина, 2 броя ванилия
Приготвяне- почистваме пъпешите от семките и ги нарязваме на дребно. Слагаме захарта и оставяме да престоят около 8 часа.Доливаме 1 ч.ч. вода и прехвърляме на котлона. варим на слаб огън, докато започне да се сгъстява.Слагаме лимонената киселина и ванилиите и сипваме в буркани.

# 160
  • Мнения: 743
Сладко от бели череши:
1 кг череши се почистват от костилките. Поръсват се с 800 г захар. Оставят се да престоят 45 минути. Налива се 150 мл вода и се слагат да се варят за 15-20 минути, като непрекъснато се отпенва. Котлонът се изключва и черешите се оставят да престоят в сиропа 3-4 часа. После се варят отново и пак се отпенва. Този път се варят, докато се сгъсти толкова, че капка от сладкото да не може да се стече по ръб на чинийка например. Прибавя се 1 ч.л. лимонтозу преди да се изключи. Може да се сложи ванилия по желание. Сладкото се налива горещо в буркани и те се обръщат наопаки.
Да ви е сладко! Simple Smile

# 161
  • Мнения: 5 618
Моето любимо сладко е от портокалови корички, което мама правеше разкошно Heart Exl
Необходими са:
1 кг. портокалови кори
1 кг. захар
600 мл. вода
1 ч.л.лимонтузу

Приготвяне: Нарязваме на дребни кубчета портокаловите кори /желателно е да са от по-месести портокали/. След това ги слагаме в тенджера да врят около 20 минути. Следва смяна на водата и отново оставяме за 20 минути да поврят. Изхвърляме и тази вода, наливаме 200 мл нова и и добавяме 1 кг захар. Оставяме да ври на слаб огън до леко сгъстяване и оставяме така една нощ да престои и попие добре сиропа си. На следващия ден отново на слаб огън доваряваме сладкото и 5 минути преди махането му, слагаме лимонената киселина. Пълним в бурканчетата,  запечатваме и варим 5 минути. И след това си облизваме пръстите.

# 162
  • Мнения: 2 240
Едно от най-любимите ми сладка  - сладко от череши и ягоди.

Необходими съставки
череши - 2 кг.
Ягоди- 2 кг.
захар Захира- 2,5 кг.
лимонена киселина - 2 к. л.
Посипвам плодовете с бялата захар Захира вечерта. На другия ден варя до сгъстяване.

# 163
  • София
  • Мнения: 803
Сладко от дюли

Необходими Съставки:
дюли - 3 броя, средни
захар - 1 кг
вода - 2 ч.ч.
лимонтузу - 1 ч.л., пълна

Приготвяне:
Добре узрелите сочни дюли се обелват и настъргват в рядък врящ захарен сироп. Варят се на силен огън до сгъстяване на сиропа. Прибавя се лимонтузуто и варенето продължава още 2-3 минути

# 164
  • Мнения: 12 160
Сладко от сини сливи
2 кг сини сливи
1 кг захар
2 пак лимонтозу
2 ч.ч. вода
Сливите, захарта, водата се слагат в тава и се пекат на слаб огън. Като започне да "става пътечка" в сладкото, се слага лимонтозуто и се насипва горещо в буркани.

Общи условия

Активация на акаунт