СЕДМИ клас – 13 – Ваканция е!!! И малко трети тур!

• 67 035
  • 729
  •   2
Отговори
# 555
Торнадо,успех и силно стиснати палци!
  Имат личен живот семегейци,и още как.Имам си един бъдещ 10токласник там,племенник,който си е като лично мое дете.През лятото си е при мен,някои уикенди също, та си говорим,разказва ми разни неща.Даже открехва брадчета на някакви номерца,нищо че моят син е на по-облекчен режим от батко си.
    От снощи ме е заврънкал да ходим на футболен мач,Ботев Враца-Левски.Първите ще домакинстват в Монтана.Много ме кефи да съм любимата леля.

# 556
  • у дома
Аз пък имам един друг въпрос, не знам дали някой се е сблъсквал с такъв казус. Преди години можеше да се вземе диплома и от още едно училище, като частен ученик. Дали все още съществува тази опция и дали я има, ако става дума за едно и също училище, но различни паралелки. Не знам изобщо дали би се получило (не само на административно ниво, но и като сили,  възможности и отделено време), но й хрумна да опита да учи едновременно с немския и испански (в училището има испанска паралелка). Според мен това е доста смело, а и не знам дали е възможно.

На приятелка детето тази година завърши немска паралелка в ГПЧЕ,а понеже си ходеше на училище Европа се явяваше и всяка година или всеки срок-не съм сигурна на изпити към училище по АЕ-не е посещавал часове,само му даваха конспект и върху какво да се готви... Идея нямам защо му е като от Европа има сертификат С2 за АЕ,но то си искаше,та явно и в наши дни може...

# 557
  • В светлината на слънцето
Супер ще е, ако може. То след 9 клас не се знае на каква вълна ще бъде де.

Lubumba, нямам за цел да ви разколебавам, само искам все пак да уточня, че сертификатът, който може да се вземе в 35-то , и този в 31-во не са еднакви. В 35-то е ДСД2, при който най-високото възможно ниво е С1 и с него може да се следва в Германия. В 31-во е ДСД1, на ниво макс В1, с което не приема никой австрийски или немски университет. Трябва си доучване, явяване  за сертификат извън училище или езикова година на място.

От две години имат право и на ДСД2, ако го защитят разбира се. Племенницата на мой колега тази година взе ДСД2, както и няколко нейни съученици (без допълнителни курсове). Приети са в добри университети в Германия само с дипломата. Погледнах и учебните планове. За паралелката с НЕ/АЕ е заложено в 12 клас да учат за нива С 2.1 и С 2.2.

# 558
  • София
Нямам идея къде гледаш, на сайта на централата в Германия, провеждаща ДСД, стои, че от 2016 НТБГ, НФСГ и 31-во са сертифицирани за ДСД1. С него в Германия не може да се учи. В момента съм на тел и ми е трудно да търся учебните планове, но ми се струва невъзможно където и да е в Бг, не само в 31-во, да се провежда обучение по немски на ниво С2, това е почти еквивалент на матерен език, до това ниво евентуално се доближават само лайстунг паралелките на немската заради обучението им по немски програми и с немски учители. ДСД2, дори взето с 4 елемента с максимални 24 точки, пак е само С1.

# 559
Заложено е в учебната програма на 12 клас, чета го на сайта. За дсд2 знам от колега, чиято племенница завърши тази година. Тя е с такава диплома, ще следва в Германия. Не споря, може и да си права. Не съм подготвена с инфо по немски изобщо, защото на дъщеря ми това й беше втори вариант. Тя искаше повече френски. Не твърдя, че училището е връх, нямам преки наблюдения. То си е квартално училище, което дава някакви възможности, ако детето иска да учи. Изобщо не го сравнявам с езикови или другите елитни. Но какво да се прави - толкова й бяха силиците. Няма да си връщам детето. И в обикновено училище има живот.

# 560
Много зависи от амбицията и волята на детето. Веднъж минало DSD І, то спокойно може на база художествена литература да си обогатява Wortschatz-а, а специализиран немски да учи в Goethe Institut. Нямаме телевизия в къщи и не знам дали все още пускат (някога - по БТВ) жълтурести филми (сълзливо романтични, с красива природа), озвучени на немски, но с БГ субтитри (произведени от SAT І) . Това е прекрасен начин да се упражнява езикът, защото се прави мигновена справка за непозната дума, а се слуша автентичен немски, вкл. с фразеологизми и жаргон. След подобно допълване на училищните знания на детето му остава да се яви за сертификат, като потренира формАта.
Помня, че при Лулумба подготовката протече със здравословни усложнения. Да е жива и здрава госпожицата и да си хареса класа и учителите!

# 561
  • София
Само да се върнем от Кипър, ще ходим да подаваме за 3то класиране.
Върнали са баба и днес, понеже няма нотариално заверено пълномощно.

# 562
  • София
Шарлот, ниво С2 не може да се достигне с гледане на телевизия за който и да е език. С2 не се достига масово и в езиковите гимназии, включително и по английски. Ако имаше изпит /всъщност може и да има, не знам/ за ниво С2 по БЕЛ, голяма част от българите няма да го вземат.
Горното не означава, че няма живот и извън т.нар. "елитни" гимназии. Има, разбира се и винаги съм твърдяла, че гимназията не ти определя бъдещето. Не означава също, че ниво С2 не може да се достигне и извън езикова гимназия, но с допълнителна, извънучилищна подготовка. И в езикова се изисква, ако не допълнтелна външна подготовка, то много сериозна самоподготовка, надхвърляща изискванията в училище.

Последна редакция: пт, 20 юли 2018, 18:20 от sanaka

# 563
Най-важното е човек да достигне нивото, което му е нужно и му носи ползи, в работата и извън нея. Ако е само, за да го има на диплома усилията не си заслужават, поне за мен, но аз съм практичен човек и гледам усилията да не са повече от нужното. Дали мързелив не е по-точната дума Flushed Grin

# 564
  • София
lulu, доколкото си спомням желанията на момичето, в по-далечно бъдеще, защо не се ориентирате към италиански език. Имам много познати в тази сфера, включително и в най-известното за сега студио. Смея да твърдя, че най-добре реализираните и ценени кадри са завършили в Италия. Просто идея, присетих се Hug

# 565
Здравейте,
Моля за вашето мнение и съвет.
Синът ми е записан в 35-то с френски, бал 374,500. Сега дилемата е дали да рискуваме за ФЕГ или не?!?!

Последна редакция: пт, 20 юли 2018, 19:41 от Ani78

# 566
  • София
Едва ли някой би се ангажирал със съвет. Решението е много лично. Виждам, че има 4 свободни места за младежи във ФЕГ. В самото 35-то също има 4 свободни места в паралелките с френски. В 133-то има две. Аз съм склонна към риск и бих рискувала, като изредя всички паралелки във ФЕГ, двете в 35-то, паралелката в 133-то, но бих писала и всички останали паралелки в езиковите гимназии, както и в 22-ро, 31-во, 32-ро и още някои, които считате за приемливи. Но при вземане на такова решение трябва да сте склонни да жертвате 35-то. Вероятността да не успее да се класира поне отново в 35-то е малка, според мен, но все пак трябва да се приеме, че има такава.

# 567
Едва ли някой би се ангажирал със съвет. Решението е много лично. Виждам, че има 4 свободни места за младежи във ФЕГ. В самото 35-то също има 4 свободни места в паралелките с френски. В 133-то има две. Аз съм склонна към риск и бих рискувала, като изредя всички паралелки във ФЕГ, двете в 35-то, паралелката в 133-то, но бих писала и всички останали паралелки в езиковите гимназии, както и в 22-ро, 31-во, 32-ро и още някои, които считате за приемливи. Но при вземане на такова решение трябва да сте склонни да жертвате 35-то. Вероятността да не успее да се класира поне отново в 35-то е малка, според мен, но все пак трябва да се приеме, че има такава.
Много Ви благодаря за отговора. Говорих с него, хич не е склонен да рискува....ще помислим още малко.

# 568
Слънчевата, не е добра ситуацията в Италия в момента за учене. Единият ми език е италиански и е много непрактичен език. Отделно, че хич не е лесен като се стигне до времевите форми.
Ако тя си запази желанието, то си е проучила 3 места: Виена, Париж и Брюксел. Но има време, много вода ще изтече дотогава. Може в съвсем различна посока да завие. Безкрайно е разочарована от себе си. Но си харесва много бъдещия клас, а това също е важно. Та може би късметът й е точно тук. Аз лично не съжалявам, защото според мен немският е по-добър вариант, а и училището е близо и ще има повече време за други занимания.
Някой преди се беше пошегувал, че тук всички деца са гении. Ето едно, което не е. Но пък си го обичам и такова. Мъчно ми е, че не си сбъдна мечтата за френската, но животът е пред нея и е пълен с мечти, които чакат да бъдат сбъднати.

# 569
  • Sofia
szervusz, май те прочетоха и послушаха. Grinning Сега, след съобщението за грешка, излиза и това:
"Уважаеми ученици,
тези от Вас, които сте записани на 1 и 2 класиране, но желаете да участвате за свободните места за 3 етап на класиране следва да изтеглите оригинала на свидетелството за основно образование, от училището в което сте се записали.
Подаването на заявление за 3 етап на класиране се извършва в училищата-гнезда при представяне на оригинала на свидетелството за основно образование.
Учениците, които не са приети на 1 и 2 класиране могат да подадат заявление за свободните места за 3 етап на класиране и on-line."
Ей, браво! Да продължат в същия дух! Малко е късно, но имам и още предложения, ако искат да ги чуят. 😄

Общи условия

Активация на акаунт