Петокласници - 2018/2019- Тема 1

• 74 289
  • 776
  •   1
Отговори
# 465
Закон за предучилищното и училищното образование
Чл. 92. (1) Извън часовете по чл. 87, ал. 2 и 3 в учебния план се включва за всеки клас, за всяка учебна седмица и по един учебен час за организиране и провеждане на спортни дейности, утвърдени от министъра на образованието и науката по предложение на министъра на младежта и спорта, както и по един учебен час на класа.
.............................
(3) Организирането и провеждането на спортни дейности по ал. 1 се осъществява от педагогически специалисти в областта на физическото възпитание и спорта с професионална квалификация "учител" или "треньор" по даден вид спорт.

# 466
  • Варна
Дидева, сърдечно ти благодаря за споделената информация! От прочетеното, обаче не ми става ясно дали се вмества като задължителен час?

Скрит текст:
Чл. 87. (1) Учебният план разпределя учебното време между учебните предмети или модули за придобиване на училищнатаподготовка.
 (2) Структурата на учебния план обхваща три раздела:
 1. раздел А – задължителни учебни часове;
 2. раздел Б – избираеми учебни часове;
 3. раздел В – факултативни учебни часове.
Отделно не разбирам защо не ни дават право на избор? Ясно, че учителите по ФВС трябва да са подготвени и да има условия (не може да се запише на модул "езда", примерно), но пък чак такива рестрикции и то за такъв "отбий-номер"!
Светле, а знаеш ли къде пише, че може от клуба по стрелба да вземем бележка и да я освободят от модул?

# 467
И при нас има модул, имаше опция избор - баскетбол или волейбол, но реално май още нито едно от двете не са играли, нито пък ги разделят съобразно избора.
При нас също има електронен дневник и тази година явно ще се попълва по-редовно, защото там има вече нанесени някои оценки от входните, но в бележника нищо. Но изрично казаха, че няма да е само електронно, та явно класната ли ще попълва бележниците в края на месеца или по друг начин, не знам.

# 468
Dive, Чл. 92. (1) Извън часовете по чл. 87, ал. 2. Но е задължинтелен.
При нас е бил в програмата.
Но зависи от възможностите. Може да го сложат в часовете на другата смяна, нулев, “13-ти”, т.н.

# 469
  • Варна
Благодаря, lorenca! Но именно защото не е отбелязано към кой раздел спадат тези часове, се чудя доколко са задължителни. Най-вече ме тревожи фактът, че учителката по ФВС води този модул, а дъщеря ми откровено не я харесва. Вчера ги е изпитвала на 50 м спринт. Развикала се на щерката, че е много бавна и я карала да повтори бягането. После й казала: "С това темпо няма да си изкараш тройката, момиче!" Девойката не изглеждаше много впечатлена, но аз се натоварих! Как ги изпитват на нещо, на което никой не ги е учил?! Те просто така трябва да знаят как се тича бързо, предполагам... И ако не покриеш "норматива", нищо, че се стараеш - ти крещят и ти пишат ниски оценки. С две думи, за момента ФВС е най-стресиращия предмет за дъщеря ми и ми се иска да го огранича до минимум.

# 470
  • София-Младост
Образователната система във Финландия...нямам просто какво да кажа!
https://www.facebook.com/100010596698770/videos/330554687307752/?t=23

# 471
предмети като ФВЗ, музика и ИИ трябва да са развлечение и отмора
но не и в България
тук за всяко нещо трябва да покриваш норматив, да се впишеш в рамката /май нищо не се е променило от комунизма/
кому е нужно да знаеш бемол и бекар, ако ще ставаш химик
хубаво е да имаш обща култура в различни области, но не мисля че това е начина
децата така намразват дори и тези предмети

# 472
  • Перник
...
Светле, а знаеш ли къде пише, че може от клуба по стрелба да вземем бележка и да я освободят от модул?

Не знам дали изобщо някъде го пише. На родителската среща, като говореше за отсъствията и извиняването им, класната каза, че ако децата отсъстват заради участие в състезания или др. подобни, отсъствията се извиняват с бележка от съответния клуб. Оттам си правя извода, че не е невъзможно пропускането на 1 час седмично заради тренировки. Защо не поговориш с класната, Dive?

И нашите вчера са покривали нормативи по физическо. Бягали 600 м. Калоян не знае как се е справил. Госпожата не казала.
Спомням си, че навремето не обичах часовете по физическо точно заради нормативите, които все покривах със зор.

# 473
Много се ядосвам на такива учители по  физическо, музика и рисуване.  И аз споделям мнението, че трябва да са за отмора, възпитаване на любов към движението и изкуството, а който иска да задълбава, извън училище или в училищен отбор/група/хор.

Дайв, аз бих пробвала да я освободя от този модул. Бележка от другите тренировки, молба. Още повече щом съвпадат. Пък ако има и някакви състезания, съвсем ще имате оправдание Twisted Evil

Моята се е записала на избираем час по творческо писане, но той съвпада с часа по ИИ и драмата е, че ходещите на ТП няма да имат рисуване. Сега ще ходят да молят да им заменят единия час физическо с ИИ, защото било много по-интересно Simple Smile

# 474
  • Русе
Нашите правиха входящо контролно по ИИ, Музика и ФВС. Входящото по ФВС включвало топане на топка и хвърлянето й в баскетболен кош. Само госпожата по Технологии и предприемачество казала, че няма да правят входящо контролно. Раницата тежи средно 6-7 кг. на ден. Нямаме шкафчета, уж ще правят по-нататък.

# 475
И нашият имаше входящи нива по тези предмети, включително и по информационни технологии ще има и онзи ден ме попита как ще си направи теста, като досега не е учил този предмет. Често казано и аз не знам. Казах му да действа спокойно пък каквото стане. По музика, освен учебника, имат учебна тетрадка и тетрадка от 60 листа, в която постоянно пишат. За мен образованието е пълна трагедия в момента. Музиката, рисуването и физическото, за мен също са предмети, по които трябва да се разтовариш, затова не мога да разбера това писане.
Отделно по математика започнаха ударно и всеки час взимат нов урок. Синът ми се справяше и му се отдаваше, но сега нещо забуксува. Просто нямат никакви часове за упражнения
И неговата раница- 6-7 кг. Направих си труда да я измеря една сутрин, когато се затрудниха да я вдигна 🤐

# 476
Вчера мерена раница 9 кг.

# 477
  • Варна
Моят син прави входящо по информационни технологии още в първия час по този предмет. Един от въпросите бил за какво се използва Paint. Детето пита мен и ми казва, мамо аз откъде да знам... Беше много разочарован, а имаше големи очаквания по този предмет.
Засега любимите са история, география и ЧП, основно заслугата е на учителките.

# 478
  • sf
По музика, рисуване и физическо му казах да гледа да скалъпи поне тройка и друго не ме интерува.

# 479
svetli има смисъл от такива въпроси , само ако целят за да разберат нивото на децата и според него да преподават
естествено без да е обвързано с оценки
но се съмнявам , че точно това е целта
да  се нарича анкета или въпросник , а не входно ниво
По музика, рисуване и физическо му казах да гледа да скалъпи поне тройка и друго не ме интерува.
донси не е точно така
в 7 клас  дипломата е част от  балообразуването

Общи условия

Активация на акаунт