ОСМИ клас пред нас е - ваканцията си тече -14

• 65 540
  • 746
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Как се процедира на четвърто класиране? Любопитно ми е. Не че ще ми позволят да мисля в тази посока...

# 106
Чакаш да публикуват свободните места. Виждаш дали има училище, което представлява интерес за вас. Преценяваш дали искаш да рискуваш. Следиш страницата на училището или директно се свързваш, за да разбереш какви са условията за приема и какви документи изискват. Ако ученикът не е кандидатствал до момента или не е приет никъде пропуска оценката на риска, защото не губи мястото си в друга паралелка.
Всъщност, като се замисля, миналата година беше голяма каша. В едни училища искаха само копия, в други - оригинали, в трети - оригинал на служебната бележка и копие на свидетелството...Сроковете бяха много различни. Ще видим как ще е тази.

Последна редакция: пт, 27 юли 2018, 13:35 от Анонимен

# 107
Максималният бал е на деца, участвали във второто класиране, но прекласирани в същата паралелка /т.е. не са се придвижили в класирането/. Така го разгадахме тук.

В паралелката на моето дете във ФЕГ на второ класиране има момиче с бал 430.500. То определи максималният бал за съответния клас- ФР, АЕ, МАТ. Това дете, лична приятелка и съученичка на дъщеря ми, на първо класиране отново беше прието във ФЕГ, но в друга паралелка.

# 108
Мисля, че sanaka имаше предвид по-скоро случая, в който минималният бал за дадена паралелка е по-висок на второ класиране, отколкото на първо. Максималният бал може да е на прекласирано в същата паралелка или на прието на по-високо желание дете.

# 109
  • София
Чакаш да публикуват свободните места. Виждаш дали има училище, което представлява интерес за вас. Преценяваш дали искаш да рискуваш. Следиш страницата на училището или директно се свързваш, за да разбереш какви са условията за приема и какви документи изискват. Ако ученикът не е кандидатствал до момента или не е приет никъде пропуска оценката на риска, защото не губи мястото си в друга паралелка.
Всъщност, като се замисля, миналата година беше голяма каша. В едни училища искаха само копия, в други - оригинали, в трети - оригинал на служебната бележка и копие на свидетелството...Сроковете бяха много различни. Ще видим как ще е тази.
Много благодаря! А аз си мислех, че само ако приемат детето трябва да се изтеглят документите от предишното у-ще, т.е. няма риск. Трябва да спра да мисля в подобна посока.

# 110
Аз затова допълних със ситуацията миналата година. Ако училището не изисква оригинали, няма да има нужда от отписване.

# 111
Аз имам въпрос върху справката от РУО за трето класиране. Има минимален и максимален бал - това са балове на деца приети само на това трето класиране, нали? А, когато е един и същ в двете колони, това означава, че е имало едно място и е прието едно дете, правилно ли разбирам?

# 112
  • София
Съвсем точно си разбрала! bowuu

# 113
Честито на приетите на трето класиране!Децата са попаднали там,където е трябвало.
   Всичко съм си чела като ученичка,аз бях изключително примерна и изпълнителна.Не че помня,или че всичко ми е харесвало.
    Синът ми чете,но не е фен на задължителната литература за 8ми клас.Смятам да прочете санитарния минимум.Обича криминални романи,обича енциклопедии и Алеко .
   Племенникът в момента чете някаква книга на АЕ,която се казва Какво да направя,ако някой умре/или нещо подобно/.Като се прибера всяка вечер го питам докъде е стигнал и той ни разказва.И моето гардже се запали покрай батко си ,гледам и той я подхванал.А няма толкова знания,че да чете точно такива книги.Каза,че пита Сашко,ако нещо не разбра.Даже моля ви се,си бил извадил нови думи,които са го впечатлили.
   Чакаме личната карта,за да си извади риболовен билет,че ми извади душата да проверявам.
   Очертава се и международен турнир с волейбола на Китен,само да е здрав и да няма природни бедствия.

# 114
  • София
Очертава се и международен турнир с волейбола на Китен, само да е здрав и да няма природни бедствия.
От коя дата и с кои отбори?

# 115
  • София
Има ли някой записал се вече, след третото класиране, да сподели искат ли отпусни на трети тур или не? Joy

# 116
  • София
Отговор на въпроса за удостоверенията за преместване.

Да плачеш ли, да се смееш ли... Май ще плача....

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ....,

Във връзка с Ваше запитване, постъпило на електронната поща на РУО – София-град с вх. № РУО1-....../18.07.2018 г, Ви уведомявам, че с писмо с изх. №РУО1-......./05.07.2018 г. е отправено запитване в Министерство на образованието и науката /МОН/.
След получаване на становище от МОН, Регионално управление на образованието – София-град ще предостави информацията на директорите на столичните училища, които имат участие по приема на ученици в неспециализираните училища, във връзка с изпълнение на Наредба №10/01.09.2016 г. на МОН за организацията на дейностите в училищното образование за начина на записване на приетите ученици.

Д-Р ВАНЯ КАСТРЕВА
НАЧАЛНИК НА РУО –
СОФИЯ-ГРАД

РУО - София-град
София 1303, ул. „Антим I”, № 17,
тел.:9356050, факс:9883937,
www.rio-sofia-grad.com
Тема: Изискване на Удостоверение за преместване от ученици завършили 7 клас

Уважаеми господа и дами,
в масовия случай при записването на ученици след 7-ми клас съгласно Държавният план-прием в "новото" училище се изсква да се представи Удостоверение за преместване. Документът фигурира масово по станиците на училищата, като изискуем. Единици са тези които не го изискват, още по-малко са тези които са обяснили и защо не се изисква.
Това говори за непознаване на Наредба 10 и не кореспондира с това:

Съгласно глава 5 от Наредба 10 за организация на дейностите Чл. 101. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 77 от 2017 г.) (1) Преместване на ученик e всeки случай на постъпване в друга паралелка на същото или друго училище извън случаите по чл. 142, ал. 2 и 3 ЗПУО. . В чл. 108 изрично е посочено, че в този случай се изисква заветното удостоверение.
Приемът в осми клас е точно по чл. 142, ал. 3.
Чл. 142. (1) Учениците постъпват в държавните и в общинските училища на местата, определени с училищния, с държавния и с допълнителния държавен план-прием.
...
(3) Държавният план-прием определя броя на местата, на които се приемат учениците във:
1. профилираните гимназии и в професионалните гимназии, в паралелките за профилирана подготовка в средните училища и в професионалните гимназии или в паралелките за професионална подготовка в обединените училища, в средните училища и в профилираните гимназии – в VІІІ клас;
2. спортните училища – в V, в VІ, в VІІ или в VІІІ клас;
3. училищата по изкуствата – в І, в V и в VІІІ клас;
4. училищата по културата – в I, в V и в VIII клас;
5. V клас – в гимназиите по чл. 38, ал. 3.
Т. е. за записване са необходими само документите, изрично изброени пак в наредбата.
Чл. 72. Класираните ученици се записват в VIII клас в съответното училище, като подават следните документи:
1. заявление до директора;
2. оригинал на свидетелство за основно образование по чл. 130, ал. 1 ЗПУО;
3. оригинал на медицинско свидетелство, издадено от общопрактикуващия лекар на ученика - за кандидатстващите по специалност от професия в професионални гимназии и професионални паралелки в профилирани гимназии, обединени и средни училища.

Непознаването на Наредбата води до излишно разкарване на родители между училищата.
Моля сведете Наредбата до знанието ръководствата на училищата и на служителите по записването.
Моля намалете разхищението на хария.

Поздрави,
.....

# 117
  • София
Да де, та ми е интересно, от 05/07 до ден днешен, това министерство не отговори ли на въпроса на РУО? Или министерството е сметнало въпроса за глупав? Grinning

# 118
  • София
Не разбирам защо се обръщаш към мен. Не съм коментирала основното училище. Просто дадох пример с варианти на балообразуване.

Е към кого?!
Видя РИОто как отгиравя. Ти си чела документите Joy

# 119
  • София
Те докато се намъдруват вече няма да е нужно от отговор Joy

Общи условия

Активация на акаунт