ОСМИ клас пред нас е - ваканцията си тече -14

• 65 530
  • 746
  •   1
Отговори
# 240
О, смартфон с лак и налепени декорации, това ме разби! Моето дете си трепери над нещата и пази, не дава някой нещо да им стори. Прави драма куин! Чак я подкачам на тая тема. Simple Smile Единственото нещо , с покупката на което ме изненада, защото не харчи, а спестява, е сет сенки за вежди. Приятелката й залита по козм.магазини в моловете, че явно покрай нея, да не излезе с празни ръце  е решила и тя да си купи нещо. Изненадата ми беше заради това, че у нас има залежи на козметика-мои неща, към които тя няма особен интерес, не че трябва да има.

# 241
  • София
За джобните и аз съм в размисли как да процедираме през новата учебна година.
В началото на 7 клас опитах със схемата седмичен лимит, но нямаше успех, както споделят и други. В сряда, най-късно в четвъртък, парите ги няма и на мен ми е жал да ходи гладен и давам (знам, че вкъщи и 5 манджи да има, няма кой да си вземе да яде). Освен това в тяхната мъжка групичка от старото училище, който има, харчи за този/тези, които в момента нямат. Не е имало дете, което все да е на гърба на другите, така че не съм роптала срещу "мъжката солидарност". Grinning Сега обаче в новото училище, поне в началото, няма да има групичка и може би ще направя втори опит със седмична дажба.
Иначе отдавна се отказах от влагането на средства и време за приготвяне на нещо домашно, което да носи в раницата. То наистина беше не "нещо за ядене", а "нещо за носене", което в почивните дни вадех измежду учебниците и тетрадките смачкано/прокиснало/мухлясало Angry .......
В началото на седми клас му давах по 2 лв. за ден, но като ми разказа какви сметки за най-евтини комбинации храна и напитка прави, започнах да давам по 3 - 4 лв., а в дните, в които ходеше на школа - 5 - 6 лв. Голяма работа съм била с двата лева - то баничка  + вода е към 1,80лв., парче пица - 1,50 - 2,00 лв.

Моят човек също спестява (от "вноски" от баби и други роднини по различни поводи или останали пари от екскурзии) и си купува разни неща по негова преценка. Преди две години с негови спестявания си купи компютър, а след това - по дребни принадлежности. Беше купил и подарък за РД на малкия. А миналата година, след като за две седмици счупи своя телефон и изкъпа в морето моя Joy, се наложи с неговите спестявания да купи по един телефон и за двамата, естествено от възможно най-евтините, но все пак да е ясно, който чупи, какво прави. Последният хит е да си купува тениски, когато види нещо намалено и му хареса.

За стипендиите - Всички училища би следвало да прилагат рамката, която е дадена с Постановление № 328 на МС от 21.12.2017 г. за условията и реда за получаване на стипендии от учениците след завършено основно образование, в сила от 28.12.2017 г.
В Испанската правилата са утвърдени със заповед на директора и ги има на сайта на училището, но за следващата учебна година може и да не са същите. Директорът винаги може да ги промени, стига да е в рамките на нормативните изисквания.

# 242
  • София
Ние неусетно минахме на вариант без джобни. Дребни суми сам си взима, имаме откъде, а за повече си иска и тъй. Но това работи само при много съвестно дете, което не би злоупотребило.

# 243
Моля, помислете за заглавие на вече осмокласната ви тема за да го сменя!

# 244
  • В светлината на слънцето
belinda, и при нас така. Когато поиска, знае че винаги може да разчита. Просто и двамата не искат. Брат й например предпочита да си събере пари - от подаръци или нещо друго, и да отиде в Зора например, за да ги изхарчи за разни геймърски джиджавки. Тя си събира за дрешки. Когато имат пари за закуска, тя обикновено си купува студен чай или плод - след училище, за които 2 лв са й напълно достатъчни, дори й остава. От 2-3 години не яде никакви дюнери, банички, сандвичи и т. н Както и много рядко месо и почти никакви сладки неща. Неин избор е това.

# 245
  • София
Относно съвестните деца - и аз така приказвах и въпросните пари, които си събира покрай бабите стояха в едно портмоне в бюрото му. Никога не е вадил от там без да ми каже, само когато купива самоинициативно подаръци за Коледа, но после казва - взел съм от там. Мъжът ми, обаче, един разбра колко са станали и ме хвана да ми обясни колко идиотски доверчива съм, според него. Дето се вика, това съвестно дете утре може да попадне в капана на някой дилър (не само майките рисуват черни сценарии) и докато разберем ще си има ленодостъпни пари. Изобщо, хубаво е човек да има едно наум, въпреки, че до сега съм нямала повод да се съмнявам в честността му. А и някак, дори и като реши да си купи нещо, пак му се свидят и избира и се чуди дълго време (то това, чуденето и избирането е и от зодията, де)

# 246
Я ако некой учат другаде не в София Пловдив Варна Бургас кво
Кой къде ще учи
Скрит текст:
1 СОУ
Savina123 - момче, ИЕ/АЕ/БЕЛ/И

Първа АЕГ
Free Soul - момиче, немски и химия
viliandar - момиче, АЕ/ИЕ/М
katokotka - момче, АЕ/ИЕ/Бел
Клер - момиче, АЕ/РЕ
ancho66 - момиче, АЕ/НЕ/Х

II АЕГ
Monyk - момиче,  АЕ/НЕ/Х/Б
Sunny bunny - момиче, АЕ/ИЕ/М/Г
Хриси - момче, АЕ/ИЕ/Г/И

7 СУ

CvetaP - момиче

9 ФЕГ
Masissa - момче, ФЕ/АЕ/БЕЛ
Sania77 - момче, ФЕ/АЕ/М
hedra - момиче, ИЕ/М
bebesta - момиче, ФЕ/ИЕ/М

22 СУ
Валенцето - момиче, ИЕ/АЕ
Джили - момиче, ИЕ/АЕ
goliam inat - момиче, АЕ/ИЕ

30 СУ
Не се сърди, човече - момиче, АЕ/ИЕ

31 СУЧЕМ
Albena_P - момиче, ИЕ/АЕ
lulumba - момиче, НЕ/АЕ

32 СУИЧЕ
НеПоКоРнА - момче
doroty02 - момче
Mir73 - момче АЕ/НЕ
silver - момиче, АЕ/ИЕ

35 СЕУ
Mira04 - момиче, ФЕ

51 СУ

di.. - Изобразително изкуство-рекламен дизайн, анимация и фотография

73 СУ
Liluto - момче, НЕ/АЕ
Sirob - момче, НЕ/ФЕ
Marmarmar - момиче, НЕ/АЕ
valia_nana - момче, НЕ/РЕ

91 НЕГ
Mileto - момиче
Belinda - момче
sunshine3 - момиче
Sirob - момче
stassi - момче

134 СУ
jakinik - момче, Хардуерни и софтуерни науки

164 ГПИЕ

Sanaka - момиче, ИЕ/АЕ
Peruanka - момиче, ИЕ/ИтE
spolina - момиче, ИЕ/Порт.E
мандаринка - момче, ИЕ/ФЕ
Nata - момче, 1И/ПортЕ
gugi4ka - момче, ИЕ/АЕ
Pugslove - ИЕ/АЕ
Bory Ana - момче, португалски

НТБГ
Анджелина джу - момче
Anica_vt - момче, Застрахователно и осигурително дело с НЕ

СМГ
Yana_a_n - момиче, АЕ
bibi - две момичета
kasmet4e – момиче НЕ
bora - момче, АЕ
Frederika – момче, АЕ
Сузане – момиче, АЕ

НПМГ
n_nova – момиче,  Природни науки, химия, физика, биология/НЕ
Desem - момче, Биология, Химия и Математика с Английски
alexova – момиче, Химия, Биология и АЕ
Слънчевата - момче, СХН
Stoimenokri77 - момче, Математика и Физика
pandora - Математика и информатика с НЕ

ТУЕС
vald - момче
Kalina Radeva 592883- момче

СПГЕ "Джон Атанасов"
Mareto_73 – момче, ПП (прил.програмиране)
Спокойна – момче, Компютърни мрежи
mnogoznaiko - момче, Системно програмиране

Американски колеж
Maggrat - момиче
Bunova – момиче
eleksir – момиче

НПГПФ
vihrogonche  - момче, специалност Фотография

ПГИИ "Николай Райнов"
Не съм - момче, Компютърна графика
gabrielas - момиче, Компютърна графика

НГПИ "Св. Лука"
alex_eli - момиче, моден дизайн

СПГТ
Ross_ - момче, Организация на хотелиерството - АЕ

Монтана
Марулета – момче, ПГПЧЕ Монтана, НЕ

Варна
chockolina - момиче, IV-та ЕГ, ФЕ/АЕ
Manzhelka - момче, 1 ЕГ, АЕ/НЕ
K_savova – момче,  1 ЕГ,  НЕ
*Камея - момиче,  IV-та ЕГ, ФЕ/АЕ

Бургас
bisi_bg - две момичета, ППМГ, математически профил
Imammamma - момиче, ППМГ, математика с английски език

Стара Загора
Sly Red Fox - момче - ЕГ Ромен Ролан , АЕ/ФЕ

Пловдив
vany6a - момиче, ЕГ "Пловдив", АЕ/НЕ
bim_bam - ЕГ "Иван Вазов" /Руската в Пловдив/ с френски
dravko - 2 момичета, МГ "Акад. Кирил Попов", МАТ/АЕ

Хасково

ico_3 - момче , ГПЧЕ "Асен Златаров", НЕ/АЕ  

Санитарен минимум по Литература за 8 клас  

Старогръцка митология. Митове за Прометей, за Едип ; Троянски митологичен цикъл
Омир. „Илиада“ – I, VI, XX II, XXIV песен
Сафо. „Любов“
Софокъл. „Антигона“
Бибилия. Библейски сюжети за грехопадението, Каин и Авел, Мойсей; за Исус, за Богородица;
откъси от Евангелие от Матей и Евангелие от Йоан
„Пространно житие на Константин – Кирил“
Константин Преславски. „Азбучна молитва“
Черноризец Храбър. „За буквите
Дж. Бокачо. Из „Декамерон“ – Ден първи, Новела трета – „Притча за трите пръстена“
Мигел де Сервантес. Из „Дон Кихот“ – I и VIII глава
У. Шекспир. „Хамлет“. Сонет 91. Сонет 130

СРОКОВЕ НВО, класирания, записвания - Заповед № РД 09-4135/29.08.2017 г. за определяне на график на дейностите по приемане на ученици в неспециализираните училища след основно образование  .pdf

Предишните ни теми:
Скрит текст:

# 247
Оооо, на този етап моята, ако има събрани някакви пари, автоматично ще ги пласира за дрешоляк, просто засега това е без конкуренция при нея. Но мандаринка е напълно права, че големите суми на разположение дават лесен достъп до едни други капани, които колкото и съвестно да е детето, има опасност да го изкушат.

# 248
Ами, чети, Гергана! Който е поискал, включен е в списъка - ограничения няма.

Мандаринка, ти ме замисли. Ще осъществям контрол и ще говоря повече за евентуалните опасности.

# 249
Ооо,винаги трябва да имаме едно на ум с децата.Аз никога не съм имала 100 %доверие ан щерката,винаги съм оставяла 1% съмнение.Защото,всички знаем,че децата ни не са винаги еднакви в своята среда и със нас.Това са мои наблюдения де,не искам ад обобщавам категорично.
    В 12клас на щерката от якето почнаха да изникват запалки-ама те са на приятелката,щото родителите й много строги,пък тя пуши,пък се страхува...Дрън-дрън ,там накъдето тя отива,аз се връщам.Последва сериозен разговор за цигарите.
    На приятелката ми доведената дъщеря от 8ми клас започна да съхранява запалките на приятелките.Колко й говорих,тя не,аз й вярвам.Докато хлапето ,след една караница,само,със задоволство й каза колко е наивна и че пуши отдавна.
    Обаче щерката факир-с 20 кинта джобни и цигари си купува.Или е щипвала от моите,ама аз не съм разбрала.Сега не пуши пред бабите и дядовците,и на една сбирка скоро ,сто пъти ходи да прибира едно и също пране,уж.

# 250
  • София
Аз това с цигарите още не съм го преборила. Намирам запалки и парченца от тютюн из прането на големия. То затова е все без пари. Освен това пазарува дрехи, козметика. Толкова са ми различни децата, че чак ми е странно. Утре в РУО ли ще публикуват свободните места?

# 251
Моля, помислете за заглавие на вече осмокласната ви тема за да го сменя!
На шега предлагам :
На осмото небе - пържим /трудим/ се добре! Grinning

# 252
  • София
Ама аз за дребни суми говорех- колкото за едно ядене примерно. Дори за кино се налага да дойде да ми поиска, пари в брой вкъщи не държим. Под злоупотреби имах предвид да иска твърде много или прекалено често. Тогава бих минала на твърди джобни, пък да си ги разпределя както ще. Но засега сме така. С малкият също, той пък съвсем не си иска...Скромни са ми децата 🤗

# 253
  Дороти,моята кака е на 20 г вече-независима от нас финансово.Вече се издържа сама,учи,плаща си семестрите.И да искам да я огранича,не мога.
   Но докато беше още под крилото ми,ми беше ясно,че няма как да я спра от пушене,ако тя самата не иска.Пък даже и джобни да не давам.Разчитах на разбирателство,говорене,обратния личен пример,защото и двамата с ММ сме пушачи.

# 254
И моите така - нямат навика да искат пари. А като е за нещо по-сериозно за купуване, девойката предпочита да излезе с мен, защото не обича да се мотае някъде сама. За кино казва каква сума иска и няма проблем да я получи. В общи линии е доста пестелива.

Общи условия

Активация на акаунт