(Био) зеленчукова градина - нашето райско кътче (тема 37)

• 58 909
  • 758
  •   1
Отговори
# 570
  • Перник
То камъните разбирам, ама ако някой ми обясни откъде извират вече 6 години тея стъкла в двора?Anguished

Ох, да, и стъкла, и ръждясали пирони Confused

# 571
  • Русе
И аз току- що погледнах и видях, че дават под наем..за Русе не видях, но предполагам има. Готино е, вместо да хвърлям клоните и да се чудя къда какво..хоп и вътре.
Пък ако стане много и директно в печката може Simple Smile

# 572
Понеже и на мен ми е страшно интересно биоземеделието и клипчето, което някой постна (извинявам се, не се сещам кой, но отново благодаря) съм решила да проуча и намеря максимално доближаващ се до дървения чипс, показан в клипа. НО, в клипа градинарят обърна специално внимание на това, че чипсът трябва да е добре предстоял, угнил. В протичен случай (доколкото запомних) гниенето "изсмуква" азота от почвата и се получава обратния ефект. Обърнаха внимание и на производството на чипс с  онези големи трошачки- той също престоява, не се използва веднага. Твърде трудоемко и финансово рисковано ми се струва да предприемам подобна инвестиия, и с всички тези условности и специфики... може би ще закупя, поне ако намеря нещо наистина качествено, а не комерсиално ъпдейтната пръст.
За производството на домашен компост също се замислих, но на този етап смятам, че времетои мястото, което мога да му отделя, съответно количеството което ще постигна , ще бъде абсолютно нищожно и няма да ме избави от покупка, така или иначе. Но ако бях малко по- свободна и разполагах с деня си, веднага бих започнала.

# 573
  • София/Варна
Kristaline от компостиране аз кой знае колко компост-пръст не съм изкарала, обаче е много удобно, кошче за биологично разградими отпадъци. Моя компост всъщност за 4 палета вързани с тел, като оградка. Там изхвърлям всякакви треволяци, като оскубя питомните растения есента-без доматите, имаме много хартия като отпадък от професията ни-режем я на шредера и в компоста, пепелта от камината и котела и всички възможни растителни отпадъци от кухнята. До миналата година изхвърлях там и тревата от косенето на райграса, вече си я разпределям в лехите с питомните растения и съм доволна.
    От машинката за дробене на клони съм мнооого доволна. Тъй като живеем на много стръмен терен и половината ни имот е необлагороден към момента, както и на съседа. В тази половинка се вихрят джанки и трябва да се кастрят. След това мероприятие и при нас и при съседите, става огромна купчина от клонаци, негодни за огрев и всичкото това нещо се мята в дробилката и излиза малка стройна купчинка.
С това надробеното вече съм покрила около 15 квадрата от към другия съсед. Там никой не живее от няколко години и плъзна бъз и какво ли не още към нас, включае змии. Нямаше отърване от треволяка, а аз държах да виждам змийчетата от далеч. За това послахме някакво фолио,което пропуска вода и отгоре материала от дробилката и съм си набола цветенца. Сложила съм около всички овошки. Определено пази влагата, никнат далеч по-малко треволяци, не никне бъз,не копАм. Не е баш по-по- най-красиво, но аз много му се радвам.
Ето няколко снимчици за резултата от огре описаното

# 574
То камъните разбирам, ама ако някой ми обясни откъде извират вече 6 години тея стъкла в двора?Anguished

Ох, да, и стъкла, и ръждясали пирони Confused
Само това да е сте без грешка, примки за дребни животинки, обувки, дамаджани ( кои на сол, кои на по две три части), шишенца от лекарства. Мрежа нарязана на малки части.

# 575
  • Русе
С обувките ме разби Innocent

# 576
Преди нас 20 години е пустеело и съседите са си спестявали разходки до контейнера.След оран и фрезоване винаги имам находки и това вече 4 години.Даже се шегувахме веднъж, изхвърлихме на единия ден една и намерихме след ден втората и така "оплакваме" напразно изхвърлен чифт Simple Smile
Днес взех семена за тегатис, за ужас на мъжа ми ще разсея из цялата градина. Доматите още не са кръстосали, ама и не са на топло.

# 577
Аз пък от камъчета не мога да се отърва, особенно след проливен дъжд взе едно камъчета са валяли, а не капки вода Simple Smile Обаче аз си имам обяснение. Казвали са ми, че преди доста време местността където ни е къщата е било море, та така си го обяснявам ама е много неприятно Simple Smile

# 578
Gerundiq много е китно, много ми харесва. Би ли споделила каква дробилка имате? Аз си купих компостер и вече трета година си ивхърлям органичните отпадъци там. Имам си и калифорнийски червеи. Не вадя кой знае колко, но аз си събирам разделно боклука, и го правя от любов към природата.

# 579
Здравейте , някой ползвал ли е биоразградими саксии за разсад и доволни ли сте от тях. От какво се правят , има ли лепило в тях , наистина ли е толкова добър продукт ?
Благодаря Simple Smile

# 580
  • София
Миналата пролет си взех дробилка - Village. Мисля, че е този модел: https://www.home-max.bg/klonotroshachka-villager-vc-2500/
Много съм доволна. Посипах си пътеките между лехите и въпреки ежедневните дъждове, спокойно се влизаше в градината. На лехите отгоре слагам окосеното сено от двора. Сега като се стопли, ще мина с фрезата и ще разбъркам разграденото сено и чипса. Новия чипс пак ще е за пътеките.

Последна редакция: сб, 23 фев 2019, 08:32 от Raya

# 581
  • София
Браво на всички с китни дворчета! Постелката от надробена дървесина миного ми хареса!
Ние също не изхвърляме никакъв биологичен отпадък и трупаме в ограда от палети. Там растат и тикви,  без да ги сеем Simple Smile
Хартията обаче предаваме, подредена в кашони,  директно в пункт за изкупуване. Много  събираме (вкл. и от съседите) и се надяваме, че е по-ефективно за природата.

# 582
И аз много харесвам всички показани дворчета. Благодаря за споделеното инфо.  Герундия, за кое каза, че не ти харесва много не разбрах, но на мен всочко ми допада страшно много. За дробилка се замислих наистина, че имаме овошки.

# 583
Здравейте,
Моят разсад домати,едва сега никне
Днес,на пазара,си държах насила ръцете в джоба ,като гледах готовия разсад

Засега само 2 кокошки ми снасят
Едната ги дава все криви,чепати,с вдлъбнатини...но пък XXL размер 😁

# 584
Аз приготвих тарелките, почва съм купила, имам от миналата година семена на домати, но ще засея само биволско сърце, момини сълзи и черита, защото идеалът и трапезицата миналата година не ми станаха. Искам да си купя и сърцето на Албенга, защото съм чувала, че стават и били вкусни. На мен ми трябват сортове само за хапване, все още не правя консерви и т. н., защото има кой да ми прави Simple Smile
Аз имам ягодова мента. Подарък ми беше, купувана от Кауфланд. Наистина е като троскот. Имам и майорана, но така и не я използвам само ми краси градинката.
Обичам много босилек, пресен и сух, но все не мога да завъдя. Дават ми разкошен разсад, засаждам го в двора и почва да се издължава и после съхне...... Тази година ще си направя мой разсад, дано да стане.

Общи условия

Активация на акаунт