Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 8 септ. 2018, 17:43 ч.

Как да спра ужасните fishing атаки?

  • 1 448
  • 4
  •   1
Отговори
  • Мнения: 513
На пощата ми буквално всеки ден получавам т.н. фишинг атаки от "банки", в които "имам сметка, която е заключена и за да се отключи, трябва да въведа данните си". Моментално блокирам адресите им, но отново и отново получавам такива от нови фалшиви профили. Моля ви, помогнете ми, как да спра този тормоз? Sad

# 1
  • Мнения: 14 134
Трудно.
Просто спри да се вълнуваш като видиш такова писмо и изтривай.
Аз блокирах няколко домейна, та намаля спама.

# 2
  • Мнения: 513
Трудно.
Просто спри да се вълнуваш като видиш такова писмо и изтривай.
Аз блокирах няколко домейна, та намаля спама.

Добре де, откъде вземат имейлите ни? Не е като да се регистрирам в порно сайтове с него.. Rage

Като казваш домейни, това същото ли е, като при мен, където копирам имейл адреса им и го блокирам? Или нещо друго?

# 3
  • Мнения: 14 134
Към абв ли си? Ако да мога да ти обясня, но за другите пощи не ми е ясно.
Ами не знам много откъде ни взимат имейлите. Казвали са ми, че когато човек се регистрира някъде, а може и на много места, да му се продаде имейла и тогава се почва спама.
Под блокиране на домейне се има  предвид адреса след маймунката.
Отиваш в настройките на абв-то, защита от спам, блокиране на адрес или домейн.Тоест ако искаш да блокираш Пешо, а имейла му е pesho@abv.bg, копираш целия му имейл адрес и го блокираш само него. Ако искаш да не получаваш от домейна абв, никакви имейли копираш само abv.bg
Или примерно friendfreak.com
И на снимката се вижда.

# 4
  • Мнения: 1 091
Съвети:
1.Когато ви дойде писмо, още преди да го кликнете (и отворите), задръжте мишката и ще ви изпише адреса на подателя.  Гледайте последните букви, ако не очаквате писмо от Китай, значи не е  за вас. Ако ви пишат, че е от банка, погледнете адреса, направете справка в Гъгъл какъв е мейл адреса на банката ви. Ако писмото не ви прилича да е от някой ваш познат, също може да е проблемно. НЕ ОТВАРЯТЕ ПИСМОТО!
2. Ако виждате текстът на мейла, не кликвайте върху разни там линкове. Ако искате да ги проверите, може да отворите нов прозорец и там да въведете линка, но и това,понякога е опасно.
3. Ще познаете 'лошите' мейли и по  големите правописни грешки или лоша граматика.
4. Анализирайте поздрава в писмото -  адресирано ли е  до неясен "ценен клиент?" Ако е така, внимавайте - легитимният бизнес често ще използва личенпоздрав с вашето фамилно име.
5. Ако в писмото ви искат някакви данни - име, парола, имайте предвид, че банки и повечето други компании никога няма да поискат лични данни чрез имейл.
6.  Пазете се от тематични редове, които твърдят, че "профилът ви е спрян" или в профила ви има "неупълномощен опит за достъп" и всякакви други съдържания, които имат за цел да ви спашат, да ви внушат някакъв страх.
7. Прегледайте подписа -Липсата на подробности за подписващия или контакти на фирмата,  е характерно  за фишинга. Законните фирми винаги предоставят данни за връзка.
8. Не кликвайте върху прикачените файлове
Включването на злонамерени прикачени файлове, които съдържат вируси и злонамерен софтуер, е често срещана фишинг тактика. Злонамереният софтуер може да повреди файловете на компютъра ви, да открадне вашите пароли или да ви шпионира без ваше знание. Не отваряйте прикачени файлове, които не сте очаквали.


Общи условия

Активация на акаунт