МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13

• 69 327
  • 766
  •   1
Отговори
# 450
Оххх, той и ММ беше решил че нямаме никакви проблеми... Сега пък се е отчаял. Другият месец ще правим инвитро, а на него хич не му се вярва че ще се получи... Зареди се с търпение... ММ премина през всички възможни фази до сега, както и мъжете на доста други момичета... Май е епидемия някаква  Laughing

Тук са изброени всички хормони по кое време на цикъла се изследват http://old.bg-mamma.com/?topic=1047706;topicrefid=4
За прогестерона ще трябва да взимаш нещо в дните след О, консултирай се с док за това.

# 451
Скрит текст:
Здравейте, от година чета форума (и не само), за всичко свързано с проблемното забременяване. До сега винаги съм попадала и чела стари теми и днес се изненадах много, когато видях, че има актуална тема, за това реших най-накрая да се регистрирам и да разкажа и моята история и се надявам на добри съвети и подкрепа.
От година и половина се опитваме с ММ да забремнея. Аз съм на 26г., а той е на 37г. До този момент опитите довеждат до едно голямо нищо. Миналата пролет се бяхме юрнали по изследвания, но в последствие лятото аз имах тежки циститни кризи (които при мен са хронични и никой не може до сега да открие от какво се появяват, дори лежах в една от известните болници в София и след трмесечно лечение на антибиотици, те отново си продължават, но това е друга тема), та заради цистита ни бяха препоръчали няколко месеца да се пазим. Аз съм и с ПКЯ, за сега други проблеми при мен няма. Но съм си наумила да направя ЦС, та ще видим там какво ще излезе. От два месеца отново опитваме, но пак нищо. Миналият Май изпратих ММ в КИРМ Плевен за първата му спермограма. Накратко резултатите от нея бяха:
Правена на 10,05,2018г.
Въздържание 4 дни
Втечняване - 45  при норма 60мин.
Агрегация - ДА
Аглутинати 1 - норма 0-1
Желатинови телца - НЕ
Детрит - ДА
Брой сперматозоиди - 229 000 000
Брой сперматозоиди еякулат - 321 000 000
Нормокинетични от група А - О%
От група Б - 42%
Хипокинетични - 17%
Акинетични - 41%
С нормална морфология 1%!!! - Заключение: тераатозооспермия, хипоспермия
Извън плачевните резултати (тогава не осъзнавах колко много са плачевни), ММ беше останал с много лошо впечатление от КИРМ Плевен, каза ми, че всичко е било много аматьорско, отношението било страшно неглижирано, служителите са пили кафе и са пушили и едвам е намерил да пита някой и да го упътят. Резултатите излязоха 3 дни на страницата от картончето, което му бяха дали. С тези резултати отидох при едно светило АГ в нашата област. За пръв път отивах при него, каза ми за ПКЯ, което вече знаех, но, че това не било нерешимо, обясни ми за безкръвна операция за срезване на яйчник за да овулира много 1 година след това, но поглеждайки спермограмата огради 0% на подвижността на сперматозоидите от група А и заяви, че ММ е стерилен и само с пункция от тестисите би се открил нормален сперматозоид и то едва ли даже ще се намери такъв. Завърши с това да сме се замислили за донорска сперма. Не ме питайте какво преживяхме с ММ. Колко плаках в продължение на дни и как ни се съкрати живота с няколко години. Поне ни насочи към д-р Владимиров в СБАЛАГРМ София.
След много сълзи и точно една седмица след срещата с този АГ, при който не бих стъпила никога повече отидохме със свити сърца в тази клиника и направихме втора спермограма, която беше точно 12 дни след първата.
Накратко резултатите от нея:
Правена на 28,05,2018г.
Въздържание 3 дни
Обем на еякулата - 2,4 при норма над 1,5мл.
Концентрация на сперматозиди - 79 млн.
Общ брой сперматозоиди в еякулата - 189,6 млн
Обща подвижност 48%
Сперматозиди с нормокинеза 45%
С хипокинеза 3%
А акинеза 52%
Брой нормокинетични сперматозиди - 35550000
Общ брой нормокинетични сперматозоиди - 85320000
Аглутенация - НЕ
Агрегация - ДА
С нормална морфология - 8%
Срещнахме се лично с д-р Владимиров и той каза, че с такава спермограма не би било изобщо проблем да се забременее естествено и като цяло много ни успокои. Каза, че при положение, че при мен има ПКЯ са минали много по-малко овулации, така че 1 година опити (тогава) се равняват на 6-7 овулации, да си дадем време лятото и да се върнем наесен, ако още не е станало. То после се случиха усложненията с циститните ми състояния и така и не се върнахме.
Много съжалявам за дългия пост, но исках да споделя всичко подробно, за да съм може би от полза на някой с подобна на нашата ситуация, но и за да ви дам ясна картина на предисторията ми, т.к. явно ще се задържа при вас и ще ми трябва подкрепа и някой отговори, които ме тормозят. А ето и въпросите, които ме мъчат и се сещам сега на прима виста:
1.Какво ви е мнението за КИРМ Плевен?
2.Вие на коя от двете репродуктивни клиники бихте се доверили? (Ние не само, заради по-добрите резултати, които ни вдъхнаха надежда, но и заради самото впечатление, които ни създадоха клиниките (Плевен - всичко остаряло, аматьорско ит.н., София - модерно, бързо, страхотно отношение), се доверихме на по-добрата спермограма.
3. Могат ли сперматозоиди от група Б да стигат до яйцеклетката и да оплождат? - питам защото А+Б групите на двете спермограми са почти идентични, но в софия не ги делят процентно на А и Б и ме притеснява да не би от група А действително да са 0% и при това положение, не знам до колко лошо е това и добре ли е да се осланяме на добрите проценти на група Б.
4. Според вас на какво се дължи раликата от двете сермограми.

Благдаря предварително на всеки, който ще прочете този тооолкова дълъг, а може би и леко хаотичен пост и ще се включи с мнение. Всяко едно ще ми е от полза, защото в Четвъртък съм при едно АГ, което помогна на много жени да забремнеят, сигурно и на андролог ще отидем, и общо взето наново ще тръгнем по дългия и трънлив път към така мечтаното бебче.

Здравей, ние също преминаваме през този път и виждам, че и ти като мен си емоционална, така че кураж и по-малко нерви, защото мъжете са много чувствителни и на 100 години да станат и е важно ние да останем спокойни (не че ми се получава де, но съвети раздавам). При вас отне 1 година, докато почнем да обсъждаме нормално подобни теми, без напрежение или неудобство, но и аз се бях психясала много в началото.  А това влияе зле на отношенията и понякога и на либидото хах. Така че пипай леко и да знаеш при мъжете нещата много варират, важно е да живее и да се храни здравословно и да се прави повече кекс, поне това са ми на мен впечатленията. Мъжът никога не трябва да бъде оставен да смята, че проблемът е в него, а е доста често накрая излизат комплексни причините за незабременяването. Проблемът винаги е общ, а понякога може и да е нещо дребно, като ИР или проблем с някой хормон, оттам да н правиш редовно Ову, той пък в този момент точно с недостатъчно добри плувци, или изпускате момента и времето си минава. Ти си още млада, не се хвърляй прибързано към инвитро, ако знаеш само колко още изследвания и стъпки имаш да извършиш, те самите репродуктивни АГ та май не бързат да те пуснат по тази път, а първо търсят причината и лекуват. Замисли се цялостна за начина ви на живот, при мен например излизат отклонения в хормоните и ИР, което аз отдавам основно на твърде напрегнатото ми ежедневие и нездравия ми интерес към сладкото.  А вече не сме на по 20 и организмът се задъхва. Толкова по психологическия момент, аз самата имам често нужда от разбиране и съвети и пределено ги срещам тук.
350 лв за изследванията, които изброи, като обща цена е дори евтино . Ако успееш да го навиеш, пуснете и репродуктивни хормони за мъжа ти ( чрез кръвно изследване), в пакетните цени на Кандиларов са точки 38 и 39 от списъка . Хламидии, мукоплазми, уреоплазм..
това е минимума. Запишете час при андролог и го питайте какви витамини и добавки да взема.
Междувременно направи си ти женските изследвания, всички възможни репродукнивни хормони, за ЩЖ и за ИР. Най-добре се насочете съм една конкретна репродуктивна клиника.
Отплеснах се, извинете.

Последна редакция: пн, 21 яну 2019, 04:03 от AnMary

# 452
Аз искам да попитам дали е възможно приемът на антибиотици да окаже влияние върху морфологията. Преди около 3 месеца ММ пи АБ. Скоро гледах спермограмата му отпреди 3 години, която направи в деня на инсеминацията. Тогава е имал 15% с нормална морфология, а сега са 0.5.
Иначе показах резултатите на гинеколожката. Тя не каза нищо окончателно. Изпрати го на уролог. Каза, че може да е моментно състояние и не изключи възможността за инсеминация по- нататък, ако нещата се подобрят след откриване на причината.
Също четох, че може да има генетичен фактор. Така и не разбрах кое е това генетично изследване, което се прави. Нужно ли е да пуска такова, при положение че преди е бил с добра морфология?
Неговите сперматозоиди са с множество дефекти. 39% имат дефекти в опашка, шийка и глава, а 60.5% в шийка и глава.
И последно такъв дефектен сперматозоид може ли да извърши оплождане и впоследствие да се стигне до увреден ембрион?

# 453
Хей, Гейзерче, много ти благодаря за хубавите съвети! Целувки от мен.
Иначе да те питам, не съм се объркала, че ИР и Щитовидна могат да се изследват по всяко време на цикала, нали? С пролактина също ли е така? Аз чакам цикъла, за да пусна и 5те хормона, че имам стари изследвания от преди една година, както ще пусна и прогестерон, че при мен е много нисък.
За СГ само се моля морфологията и Сди да е добре, там, ако е добре другото не го мисля толкова. Хубавото е, че вече се ориентирах и към много добър Аг и ще работим успоредно по проблемите си. Въпреки, че ММ е на мнение, че нямаме никакви проблеми и това много ме дразни!
За хормоните на ЩЖ мисля, че се правят на чист ден, Tsh  със сигурност. До 10 часа без прием на кафе и на гладно.
Някой  може ли да сподели впечатления за Токуда? Предстои ми смяна на работата и Токуда ми е на 10 мин пеша. Макар че 7 месеца чаках за Надежда и направо не знам ( и от първи наблюдения  Надежда са малко неорганизирани, това чакаме по час два пред кабинетите няма да го издържа дълго, все пак трябва и да се работи).

# 454
Хормоните при мъжа е добре да се пуснат след като вече се докаже че в действителност има някакъв проблем при него, и се започне с търсенето на причината. Според мен преди да е изяснено още дали има някакъв проблем при него, не е нужно да се натоварва допълнително  финансово. Изследването се прави върху венозна кръв, така че няма да се налага да дава еякулат.
         Форест, ако ТМ е пил АБ 3м преди да направи СГ, не мисля че е оказал някакво влияние. За съжаление е напълно възможно яйцеклетката да бъде оплодена и от нечитав сп. като обикновено не се стига дори до имплантация в такива случаи. По-рядко резултатът може да е ранна загуба или биохимична. Организмът си има методи да разпознава нечитавите ембриони и да ги отхвърли.
       Генетичните изследвания при мъжът до колкото знам са кариотип и микроделеции на У хромозомата, но ако има микроделеции се наблюдава азооспермия или съвсем незначителни бройки сп. в еякулата. При кариотипа се наблюдават множество загуби на плода, ако няма проблем и при жената и по-рядко отсъствие на бременност.

# 455
Щетовидна само на чисти дни .
Хей, Гейзерче, много ти благодаря за хубавите съвети! Целувки от мен.
Иначе да те питам, не съм се объркала, че ИР и Щитовидна могат да се изследват по всяко време на цикала, нали? С пролактина също ли е така? Аз чакам цикъла, за да пусна и 5те хормона, че имам стари изследвания от преди една година, както ще пусна и прогестерон, че при мен е много нисък.
За СГ само се моля морфологията и Сди да е добре, там, ако е добре другото не го мисля толкова. Хубавото е, че вече се ориентирах и към много добър Аг и ще работим успоредно по проблемите си. Въпреки, че ММ е на мнение, че нямаме никакви проблеми и това много ме дразни!

# 456
Да споделя мнение на ММ за КИРМ Плевен. Винаги когато дава проба за СГ, МБ или за оплождане в деня на пункция та е под напрежение. Стаята е малка, постоянно някой влиза през съседната врата и са на една стена с тоалетните. Резултатите са били ужасни. Колкото и да си мислим, че не оказва влияние обстановката, явно е точно обратното. Относно това дали могат да се променят показателите на СГ през годините-променят се към по-лошо, но ако се спазват определени условия като без прием на алкохол, цигари, избягването на вредни храни и приемането на хр.добавки положението може да се промени. Да не забравяме и стреса.

# 457
Момичета, здравейте. Бях слагала резултатите от спермограмата на приятеля ми преди седмица, заедно с хормоналните резултати. Има завишен пролактин. Може ли да погледнете само спермограмата и да ми кажете, какво мислите?Опитвах се да я разтълкувам онлай, но е невъзможно. Извинявам се, че пак публикувам, но нищо не разбирам. Една от потребителките ми помогна с резултатите от кръвните тестове. Ще съм ви благодарна, ако можете да ми дадете повече инфо. Благодаря

# 458
PHто е високо, обемът е добре - 2,8мл, общ брой сп- 50,4мил, концентрация - 18мил /добре е да е над 20/, прогресивно подвижните са 21%, бавни-2%, и неподвижни - 77%, с нормална морфология са само 1%, 43% с главични дефекти, 29% с дефекти в средната част, и 27% с опашни дефекти, левкоцити- 0,5 мисля че са в норма.
      Според мене има намалена подвижност и доста лоша морфология, но всичко това може да се дължи на хормоните и след като се регулират да се подобри.
       Помня че не ми беше харесала и стойността на ТСХ. Изследвайте и инсулиновата резистентност за да се види дали няма нарушение в обмяната на захарта.

# 459
Благодаря. Морфологията колко трябва да е? Над 4%? Неговата май е 1%, нали не греша? Преди 3 месеца му беше 3%. Има ли шанс да забременя по естествен път с такива резултати?

Последна редакция: нд, 20 яну 2019, 21:07 от Анонимен

# 460
Джули, морфологията трябва да е над 14%.

# 461
Благодаря ви. Към каквъв специалист трябва да се обърнем, защото джипита-та в Англия са малумни и всичко трябва да им се казва?

# 462
karaidavarvi Благодаря за разбирането! Да, така е, много съм емоционална и знам, че още сме в началото на пътя. Хубавото е поне, че излязохме от летаргията, в която бяхме изпаднали от доста месеци и се решихме наново да се активизираме. Просто явно ни беше омръзнало да се надяваме и разочароваме всеки месец и бяхме попаднали в някакво удобно състояние на гол оптимизъм, който за съжаление с нищо няма да ни помогне. Сега просто искам вече резултатите да са излезли и да знам за какво става на въпрос.

Да попитам в Малинов за изброените изследвания някой знае ли колко ще чакаме? Как се получават, качват ли се онлайн или на другия ден трябва да минем да си ги вземем? Питам, защото не сме от София.

anichka_21 Точно за това говорех! И моя мъж така ми разказа, а за капак му беше и първа спермограма, което допълнително влоши нещата. Действително също така първото му впечатление от клиниката на Владимиров беше много добро, а и аз бях с него за разлика от първия път в Плевен, където ходи сам, и съответно резултатите в София бяха много по-добри, не знам дали може да има чааак такова значение за толкова различни резултати, но в Сряда предстои да разберем, за това и този път държах да отида с него, сякаш за късмет, да съм му талисман и да повторим добрия резултат при Владимиров. Simple Smile

# 463
Благодаря ви. Към каквъв специалист трябва да се обърнем, защото джипита-та в Англия са малумни и всичко трябва да им се казва?
Уролог - андролог

# 464
   Да, добре е да го прегледа  андролог, както и да коментира СГта. За хормоните обаче бих препоръчала преглед от ендокринолог. Не знам дали андролозите в Англия изобщо се занимават с хормони.

Последна редакция: пн, 21 яну 2019, 01:20 от geizer

Общи условия

Активация на акаунт