Студенти в Холандия/Нидерландия - 4

• 75 102
  • 740
  •   1
Отговори
# 240
Честита Коледа, с пожелания за успех на студентите!

Ивелин Петров, убедих се, че за такива конкретни въпроси е най-добре да си кореспондирате с университета, който конктритно ви интересува. Дори само защото всяка година може да има промени в изискванията. И защото по принцип може са има разлики между самите университети. Както и защото, във вашия случай, става въпрос за оценки, а нашата система за оценяване се отличава от тяхната.
Прост пример - преди две години момче влезе техническа специалност в един университет с успех отличен, но не пълно шест. Това лято друго момче с пълно шест не успя със същото начинание. Отиде в друг университет.

Скрит текст:
Мини, обсъдила съм конкретно нещо от твой пост. Пише кое е, няма да го повтарям. И е важно. С оглед на проведената до този момент дискусия. Касае срокове на обучение, като в единия случай срокът е по-голям с година, която включва практика. В полза на практическото училище.
Пита ме кекъв човек бох избрала за работа. Ти попита. Отговорих на твой въпрос - разбира се, вторият, с практиката и опита. При аналогичен срок на теоретичното обучение. Кой колко дебели учебнтици е чел - това не ме касае. Човек може да си ги прочете дори без да ходи в университет.  Написах кое би било важно, от гл. т. на човек, наемащ хора на работа.
Всеки може да сбърка. Целта ми бе да посоча грешката, която не бе маловажна, да не се подхлъзне някой по невярна информация. Толкоз.
Комшията ми е по-реален от теб за мен. Както и студенти- бивши и настоящи, вкл. детето ми и негови приятели, с които разговарям лично и които познавам лично. Никой не се оплакал от проблем със стажа. Зависи от много неща - специалност, успех, не на последно място - лични познанства и качества.
Лично мнение имат много хора и не знам защо се сърдиш, когато се споделят различни такива. Него нито го оспорвам, нито го приемам за обективна истина. То си остава лично, субективно, базирано на личен опит, в тясна среда и ограничени обстоятелства. Които са често пъти твърде различни за различните хора. Дори за едно нещо чувам диаметрално противоположни лични мнения. Какво да ги обсъждам и да им се доверявам на всичките? Приемам, че ги има и това е.
Тук се включвам да обсъждам обаче факт - брой години обучение. Който е официален, вписан в официален сайт на университет.

Последна редакция: ср, 26 дек 2018, 11:42 от Judy

# 241
Здравейте, дъщеря ми кандидатства в Hotelschool the Hague. Интересно ми е дали някой от вашите деца учи там, ще се радвам да споделите мнение. Simple Smile

# 242

Скрит текст:
..... В полза на практическото училище.
..... При аналогичен срок на теоретичното обучение.
... Написах кое би било важно, от гл. т. на човек, наемащ хора на работа.

Комшията ми е по-реален от теб за мен. Както и студенти- бивши и настоящи, вкл. детето ми и негови приятели, с които разговарям лично и които познавам лично. Никой не се оплакал от проблем със стажа. Зависи от много неща - специалност, успех, не на последно място - лични познанства и качества.
Лично мнение имат много хора и не знам защо се сърдиш, когато се споделят различни такива. Него нито го оспорвам, нито го приемам за обективна истина. То си остава лично, субективно, базирано на личен опит, в тясна среда и ограничени обстоятелства. Които са често пъти твърде различни за различните хора. Дори за едно нещо чувам диаметрално противоположни лични мнения. Какво да ги обсъждам и да им се доверявам на всичките? Приемам, че ги има и това е.
Тук се включвам да обсъждам обаче факт - брой години обучение. Който е официален, вписан в официален сайт на университет.

Judy,
Когато някой се опитва да помогне, такова отношение, като текста в червено е доста грубо.
Ако твоя поглед, е върху няколко студента, то Мини живее в Холандия и гледа през призмата на ежедневието върху действителноста. И повярвай ми не се е заблудила. Живея в Холандия, имам дете студентка там, следя висшето им образование от 2012г., заради по-голямо дете. Имам поглед какви служители наемат големите фирми. И със сигурност знаем повече от съседа ти.  Независимо, че и аз бях объркала колко години е гимназиалното VWO, това не ме прави незнаеща. Имам дете в къщи, което го е завършило преди 2 години. Сухите факти могат да ти дадат ориентировъчна информация, но поглед на място е различно. И е различен от поглед на студент, все още не сменял работодатели там.
И това за практични и теоретични университети е меко казано заблуждаващо. Няма "теоретични" университети. Както и "приложни" не значи практични. И двете форми на обучение си имат плюсовете и минусите, но е факт, че за определени позиции има значение диплом от къде им представяш дори за една и съща степен, защото за местните не е една и съща и всеки холандец прави разлика. Прави я, защото е минал по тази пътека и знае детайлите. А ние винаги си оставаме чужденци за тях и ако не си по-по-най шансовете ти намаляват за много позиции. В момента има глад за кадри, но на всеки 10-15 год има кръговрат и при атестация за съкращение играе роля от колко време работиш за фирмата, образование и негласно холандците си пазят сънародниците.

ИТ сферата е изключение

# 243
  • La casa de Mickey Mouse
rosss, права си за университетите, това се опитвах и аз да обясня, че всеки университет е добър сам за себе си с поред зависи какво иска детето и до къде му се простират амбициите, но явно не съм много добра в обясненията. Всичките неща по-горе ги обясних, защото имаше майки, които питаха каква може да бъде реализацията на децата им като завършат дадения университет. Аз съм минала по този път и за това споделих, не съм сухата статистика (която доста често е завишена, за да се запази рейтинга на даденото уни), колегите ми, дъщеря ми и колегите и също не са само статистика, всички сме се сблъсквали с реалността, с трудностите и с проблемите при намиране на стажове, работа и т.н., но и да не забравяме аз не съм съседа на Judy и не е нужно да ми вярвате.

# 244
Лично аз през цялото време твърдя едно и също - няма как да се обобщава на едро кой университет е по - и най- добър. Нелепо е.
Зависи какви цели има човек, каква е ориентацията му. И статията, която постнах, изразява точно тази идея.
Мога да цитирам обаче обобщителни постове, като идеите заложени в тях, не мога да споделя. Намирам ги за погрешни. Ще ги цитирам довечера - не са малко. Grinning
Рос, комшията е отговор на "филанкишията". Което не е мое. Влизам в тон. А и комшията не бе моя идея. Ако чете ненастроен предварително човек, то би го забелязал. Стига да не е вече изтрито.
Добре е да се проявява идея повече обективност. Препоръчвам я. Hug

Последна редакция: пт, 28 дек 2018, 11:55 от Judy

# 245
За много години дами и господа!

Желая Ви...
На прага сме на Новата година!
Желая ви попътни ветрове.
А таз, която с трудности отмина,
да не тревожи ваш`те умове.

Желая ви успехи и надежда,
в семейното огнище – топлина.
Животът ви така да се подрежда,
че миг да не усещате злина!

Желая ви любов и твърда вяра,
че утре ще е по-добро от днес,
че тръгва си с товар година стара,
отнесла мъки, загуби и стрес.

Желая ви усмивки на лицата,
защото те са знак за доброта,
разбиране и обич към децата –
най-истинското утре във света.

Желая ви да бъдете щастливи
и силни, ако болка ви гнети!
Дела ви пожелавам сполучливи!
Доброто Бог за вас да не пести!

# 246
Имаме условен прием на университета FONTYS. Чакане - 1 седмица.

Здравейте на всички и за много години
Нова съм в темата за образование в Холандия и с интерес чета всичко.Вашите деца вече уверено
стъпват в новата страна.Аз сега започвам с вълненията(не че те свършват с окончателния прием)
Дъщеря ми кандидатства за специалност психология.Имаме условен прием от Лайден.Чакаме от Ротердам,Маастрихт.Някой да има прием от вашите деца през миналата година в тези градове да обменя опит за квартира и т.н?

# 247
Ros.,
Намирането на квартира в Лайден беше доста трудно преди 3 години дори и за холандци.
Където и да реште, започнете да търсите най-късно юни. Квартирите на завършващите деца се обявяват някъде там. Знам, че два месеца са много да се платят предварително, но тази година в Гронинген имаше деца, спящи по палатки.
Напливът към Холандия се увеличава  заради Брекзита.

# 248
Ros.,
Намирането на квартира в Лайден беше доста трудно преди 3 години дори и за холандци.
Където и да реште, започнете да търсите най-късно юни. Квартирите на завършващите деца се обявяват някъде там. Знам, че два месеца са много да се платят предварително, но тази година в Гронинген имаше деца, спящи по палатки.
Напливът към Холандия се увеличава  заради Брекзита.
Това за квартирата най- много ме притеснява,наред със всичко друго разбира се.Някъде прочетох ,че след условен
прием и ако има общежитие към университета може да се подадат документи,а след окончателния прием да се потвърди желанието.Нещо ми е нереалистично.Някой през вашата учебна година да го е правил?

# 249
Ros,

Схемата окончателен прием - търсене на квартира в повечето случай не дава резултат.
Най-напред вижте конкретно във ВАШИЯ университет, на сайта им, в секцията за настаняване на студентите какво пише. Има ли общежития, какъв е редът и т.н. Обикновено всичко е казано, ако имате допълнителни въпроси пишете мейл, ще получите тговор.
Нещата са различно при различните университети. Като цяло, общежития няма, НО има унита с такива, например Еразмус, има и други. В Еразмус Ротердам за определени специалности тази година имаше директно резервирани стаи за първокурсниците от самите факултети имаше срок за подаване на документи и който подаде се класира. Но за други специалноти нямаше такава екстра, на сайта беше обяснено, че настаняването е грижа на стъдентите, посочени бяха сайтове и се оправяш сам...

Напоследък и в Холяндия виждаме ставащото отдавна в Германия - първо се търси и дори наема квартира, а после се потвърждава следването... Алтернативата - да чакаш да ти потвърдят че си приет и да тръгнеш да  търсиш води, в най-добрия случай до успех, в най-лошия - в живот на шлеп месеци - погледни напред в темата.
Така че, Горе са ти казали - търсете настаняване отрано, намерите ли, просто плащайте депозита и ако смените после посоката - депозита гори, това е....
Другото е риск, може и да сработи, но е нужен късмет, зьащото в един момент квартири просто няма... Особено в стуудентските градове - Лайден, Грьонинген, Утрехт, Маастрихт, Хага....

# 250
Ros, Лайдън е много хубав град. Поздравления.
Намирането на квартира е много трудно, има много изписано...
В сайта е описано всичко => https://www.universiteitleiden.nl/en/education/international-stu … ice/accommodation

На общежитие можеш да си само една година.
Обявява се срок за кандидатсване и се заплаща сума за услугата.
Ако не намерят квартира веднага връщат сумата която си заплатил.
Ние тази година дъщеря ми е на общежитие в Хага е сме много доволни, но за съжаление само тази година.

# 251
Ros,

Схемата окончателен прием - търсене на квартира в повечето случай не дава резултат.
Най-напред вижте конкретно във ВАШИЯ университет, на сайта им, в секцията за настаняване на студентите какво пише. Има ли общежития, какъв е редът и т.н. Обикновено всичко е казано, ако имате допълнителни въпроси пишете мейл, ще получите тговор.
Нещата са различно при различните университети. Като цяло, общежития няма, НО има унита с такива, например Еразмус, има и други. В Еразмус Ротердам за определени специалности тази година имаше директно резервирани стаи за първокурсниците от самите факултети имаше срок за подаване на документи и който подаде се класира. Но за други специалноти нямаше такава екстра, на сайта беше обяснено, че настаняването е грижа на стъдентите, посочени бяха сайтове и се оправяш сам...

Напоследък и в Холяндия виждаме ставащото отдавна в Германия - първо се търси и дори наема квартира, а после се потвърждава следването... Алтернативата - да чакаш да ти потвърдят че си приет и да тръгнеш да  търсиш води, в най-добрия случай до успех, в най-лошия - в живот на шлеп месеци - погледни напред в темата.
Така че, Горе са ти казали - търсете настаняване отрано, намерите ли, просто плащайте депозита и ако смените после посоката - депозита гори, това е....
Другото е риск, може и да сработи, но е нужен късмет, зьащото в един момент квартири просто няма... Особено в стуудентските градове - Лайден, Грьонинген, Утрехт, Маастрихт, Хага....
Повечето казват,(вкл.и Интеграл чрез които пуснахме документите)-, рано,рано...още да се търси квартира.Рано е от гледна точка,че се плаща депозита.а от друга страна после ще е супер трудно.В най  добрия случай и го пиша тук.,ако има завършващи тази учебна година и освобождават квартира или излезе възможност за свободна стая след м.август в Лайден или Ротердам нека пише тук.А доно скоро имаме и окончателен прием,за да стесним кръга.

# 252
Завършващите студенти напускат юни месец. Да търсите студентска квартира, след август месец направо е лудост. Първо, защото вероятността да не намерите, нищо е много голяма и второ, бъдещата студентка е добре да е там поне седмица по-рано.  Поне при моя син имаше опознавателна седмица преди учебната година. 

# 253
Завършващите студенти
напускат юни месец. Да търсите студентска квартира, след август месец направо е лудост. Първо, защото вероятността да не намерите,

нищо е много голяма и второ, бъдещата студентка е добре да е там поне седмица по-рано.  Поне при моя син имаше опознавателна седмица преди учебната година. 
Грешка на месеца-понеже ще пътуваме през август.Информирана съм и за опознавателната седмица,  но за намирането на квартира ", треска ме тресе" като чета тук с какви трудности се случва.Вашия син в кой университет е и как се справите с това?

# 254
Орех, първо успех на дъщеря ви. За общежитието съветвам ви още в началото на май, като отворят линка да запазите и платите първия и последен наем. За различните специалности са на различни дати. При нас на 15.05 отвориха системата за стаите. Консултантката в Интеграл ни прати мейл със стъпките и датата. Не знам колко плащат другите, на дъщеря ми е 460 евро е наема стая 20 кв.м с обща баня и кухня на няколко стаи. Обзаведена е с всичко най необходимо , чиста, светла и топла стая.

Добро утро,
Благодаря за информацията. Дъщеря  ми ще се пробва в Arts, Culture and Media, дано да успее. Вашето дете каква специалност е? Натоварването през първата година голямо ли е? Ако споделите ще съм благодарна.
Дъщеря ми учи психология. Казва,че е много натоварена, няма много лекции, но изключително голям обем, който трябва да научи. Почти всеки ден домашни, упражнения, вчера започнаха и първите изпити. Сподели,че никога не е учила толкова много. Доколкото разбрах и други специалности в университета учат много. Нейна приятелка учи в Ханзе  и е в пъти по- леко.
Още веднъж успех на дъщеря ти, много хубава специалност е избрала.
Здравейте
Дъщеря ми тази година кандидатства психология.Има условен прием от Лайден.Чакаме отговор от Ротердам,Маастрихт и Тилбург.Вашата дъщеря в кой университет е?Ако е удобно мога и на лични да ви пиша,че нали знаете вълненията са много

Общи условия

Активация на акаунт