Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? Тема 12

• 36 027
  • 811
  •   1
Отговори
# 405
Присъединявам се към въпроса с изравнителните. Откакто съм купила жилище, бившия собственик на няколко пъти прави уговорки как трябвало да им върна пари от изравнителна сметка, а той уж щял да ги дава на предишните наемателки. Не знам дали е практика така да се връщат и какво ще правят, като всъщност на мен пари Топлофикация не ми е върнала, а на него са му начислили да плаща след изравняването?

Ако не е за връщане, търсите ли наематели да доплащат?

# 406
  • София
Мен са ме търсили да доплащам. От това жилище се бяхме изнесли през май, т.е. целият отоплителен сезон сме били. Платих към 200 лв. Нямаше как да ги оставя да ги платят хазяите. Не е редно.
Като се изнасяхме от предишната квартира беше края на януари. Извикахме да засекат топломерите. После хазяйката боядисва месец, а 3-4 месеца не можа да намери наематели, така че до края на отоплителният сезон никой не беше живял. Но пък тя беше плащала някакви минимални сметки, нали има и общи части включени. Когато излезе изравняването имаше за връщане ок. 170 лв. Хич не съм се занимавала, тя ми се обади да ми каже. Казах й да прецени и да ми върне колкото реши. Върна ни 90 лв. Колкото - толкова! Взехме ги, благодарихме за коректността (можеше и хич да не се обади) и приключихме.

# 407
  • София
Ние се разделихме с последните наематели точно след като им беше излязла изравнителната сметка. Бяха надвнесли 370 лева, аз им го казах, те нямаше как да разберат. Отидох до Топлофикация, изтеглих ги и им ги върнах. Подписахме двустранен протокол, че съм им удържала от депозита за Х, У и Z, платила съм последните сметки и че съм им върнала надвнесеното за топло. Казаха, че за толкова години не са виждали такова отношение.

# 408
Ние се разделихме с последните наематели точно след като им беше излязла изравнителната сметка. Бяха надвнесли 370 лева, аз им го казах, те нямаше как да разберат. Отидох до Топлофикация, изтеглих ги и им ги върнах. Подписахме двустранен протокол, че съм им удържала от депозита за Х, У и Z, платила съм последните сметки и че съм им върнала надвнесеното за топло. Казаха, че за толкова години не са виждали такова отношение.
Намателят има право да види фактурите, на база, на които плаща. В това число и изравнителните сметки. По време на сезона се плащат  т. нар. Базови цени на Топлофикация, а истинската консумация за сезона  (септември- август следващата година, мисля беше) ще стане ясна през лятото. В единия случай наематеят доплаща, в другия му връщате.  Така трябва да бъде. Когато в сезона са живяли 2 ( и повече) наемателя, аз примерно,  разделям пропорционално на брой месеци.  Лошото е, когато наемаетелят си замине преди да е свършил сезона, че наемодателят трябва да има някакви пари да погаси евентуално изравнително плащане. Аз задържам депозита до края на отоплителния сезон и тогава връщам часта от депозита след изравняване. Друг вариант е наемодателят да не се занимава с такива усложнения и да каже, че парното влиза в наема и толкоз, но  може да има изненади с ТЕЦа. 
Пример: Аз пиша в договора така - "в наемната цена влиза, примерно, 80 лева за парно". Плащам на топлофикация вноските и накрая като дойде истинската цена за сезона, примерно 1000 лева, изчислявам така 12 мес*80 лв=960лв. Наемателят трябва да доплати 40 лева.

# 409
Друг вариант е наемодателят да не се занимава с такива усложнения и да каже, че парното влиза в наема и толкоз, но  може да има изненади с ТЕЦа.  
Пример: Аз пиша в договора така - "в наемната цена влиза, примерно, 80 лева за парно". Плащам на топлофикация вноските и накрая като дойде истинската цена за сезона, примерно 1000 лева, изчислявам така 12 мес*80 лв=960лв. Наемателят трябва да доплати 40 лева.

Интересува ме тази тема. Не мисля, че този "друг вариант" е удачен. Ако знаят, че е включено парното в наема, ще си държат радиаторите на макс, дори когато не са у дома. Ще точат топла вода като за последно. Аз не бих се навила на такъв вариант като наемодател. Мисля, че самата Топлофикация предлага вариант за усреднено плащане, за да са равномерни сметките, но на изравнителната пак може да има додаване или връщане. Защото може наемателите да стоят само зимните месеци, ти да им удържаш по 80 лева, а реалните сметки да са двойни, примерно. По-добре всеки месец да си плащат текущите задължения.

# 410
Друг вариант е наемодателят да не се занимава с такива усложнения и да каже, че парното влиза в наема и толкоз, но  може да има изненади с ТЕЦа.  

Интересува ме тази тема. Не мисля, че този "друг вариант" е удачен. Ако знаят, че е включено парното в наема, ще си държат радиаторите на макс, дори когато не са у дома. Ще точат топла вода като за последно. Аз не бих се навила на такъв вариант като наемодател. Мисля, че самата Топлофикация предлага вариант за усреднено плащане, за да са равномерни сметките, но на изравнителната пак може да има додаване или връщане. Защото може наемателите да стоят само зимните месеци, ти да им удържаш по 80 лева, а реалните сметки да са двойни, примерно. По-добре всеки месец да си плащат текущите задължения.
Проблемът е, че Топлофикация не дава действителните сметки всеки месец, а само един път в годината. Или имате предвид някакви индивидуални изравнявания да се поръчват?

# 411

Проблемът е, че Топлофикация не дава действителните сметки всеки месец, а само един път в годината. Или имате предвид някакви индивидуални изравнявания да се поръчват?

Така е. Реалната сметка е веднъж годишно. Сметките на Софийска вода също не са реални. Евентуално на всеки три месеца се отчита реалната консумация.

От Топлофикация ми казаха, че може да се направи по заявка междинен отчет, след което издават две изравнителни сметки. До отчета и след отчета. Не съм го пробвала на практика.

# 412
  • София
:::, при нас беше точно така, с две сметки, до отчета и след това. Сега не мога да си спомня каква беше сметката до отчета. Доплащала ли съм, надплатено ли е било? Не помня. Спомням си само, че собственичката се обади с втората сметка и се разбрахме тя да сметне колко. Тя ни викаше да гледаме сметките, ама аз на Топлофикация никога нищо не им разбирам и оставих на нея да реши.

Сега се сетих. Те като отчетоха в края на януари (топломери и водомери за топла вода), не дадоха изравнителна сметка, а само си запазват данните и после като засекат и втория път след края на отоплителния сезон, тогава на веднъж, на една фактура получаваш обобщено за двата периода.Как го смятат и разпределят към общото потребление като на съседите не е засечено, не знам.
Спомних си, че ние платихме за идването за засичането на топломерите.

# 413
Като сте отворили дума за топлофикация - моите не са осигурили присъствие за отчитането и са безкрайно изненадани от служебно начисленото за плащане. Казах им да си платят засичането и това да стане преди началото на новия отоплителен сезон, защото после няма да стане, ама да видим.
А не им е за първа година да живеят сами, знаят, че има отчитане веднага след края на отоплителния сезон.
Сега ми е интересно кое ще надделее - мързелът или парите.
Иначе си плащат наема и сметките изрядно.

# 414
Друг вариант е наемодателят да не се занимава с такива усложнения и да каже, че парното влиза в наема и толкоз, но  може да има изненади с ТЕЦа. 

Така е. Реалната сметка е веднъж годишно. Сметките на Софийска вода също не са реални. Евентуално на всеки три месеца се отчита реалната консумация.

От Топлофикация ми казаха, че може да се направи по заявка междинен отчет, след което издават две изравнителни сметки. До отчета и след отчета. Не съм го пробвала на практика.
При този вариант обаче, фирмата топлинен счетоводител (напр. techem за София) има такси за замерване на всеки радиатор и при голямо жилище май по-добре да си изчакаш стандартното изравняване.

# 415
Като сте отворили дума за топлофикация - моите не са осигурили присъствие за отчитането и са безкрайно изненадани от служебно начисленото за плащане. Казах им да си платят засичането и това да стане преди началото на новия отоплителен сезон, защото после няма да стане, ама да видим.
А не им е за първа година да живеят сами, знаят, че има отчитане веднага след края на отоплителния сезон.
Сега ми е интересно кое ще надделее - мързелът или парите.
Иначе си плащат наема и сметките изрядно.

Аз се грижа да допуснат човек от топлинния счетоводител на отчитането. Предлагам, ако им е невъзможно да осигурят достъп, да отида аз.

# 416

При този вариант обаче, фирмата топлинен счетоводител (напр. tehem за София) има такси за замерване на всеки радиатор и при голямо жилище май по-добре да си изчакаш стандартното изравняване.

Такса има, да. Но ако наематели са напуснали по средата на отоплителния сезон, как точно определяш техния дял от изравнителната сметка?

Да добавя, че всеки абонат може да получава фактурите си от Топлофикация електронно.

# 417
Софийска вода има възможност за подаване на самоотчет по телефона. Тъпото е, че става по някакъв график, не може произволен ден да се обадиш да кажеш показанията.

# 418
Софийска вода има възможност за подаване на самоотчет по телефона. Тъпото е, че става по някакъв график, не може произволен ден да се обадиш да кажеш показанията.

И в сайта може да се подаде самоотчет. При добро желание.

# 419
Може, но само за партида. А аз подавам за контролен, което не става през сайта.

Общи условия

Активация на акаунт