На пазар в Лозенград, Одрин и Чорлу - 22

• 118 003
  • 745
  •   1
Отговори
# 240
  • Варна
Новогодишната украса с какво се различава от Коледната?
Нова година в Турция се празнува, макар да съм чела, сякаш, за някакво неодобрение от някои кръгове.

То и при нас до преди 30 години Коледа не се отбелязваше официално. Дед Мороз и той имаше елени... или бъркам...

# 241
Новогодишната украса с какво се различава от Коледната?
Нова година в Турция се празнува, макар да съм чела, сякаш, за някакво неодобрение от някои кръгове.

То и при нас до преди 30 години Коледа не се отбелязваше официално. Дед Мороз и той имаше елени... или бъркам...

имаме едни ходжи... ...ама аиди няма да пиша
карай..

# 242
По света Нова година не е свързана нито  с елени, нито с какъвто и да бил Дядо. При нас го е имало, предполагам като компромисен вариант на Коледния/забранен тогава/ празник.
Освен това миналата година, точно преди Коледа бях Одрин да пазарувам за празниците, но нямаше нищо коледно като че ли. Но може и да бъркам. Абе лошо няма, дори и само да си мислим,че е заради нас българите,  за да ни направят кефа. Simple Smile

# 243
  • На юг от тук
За новогодишните украси,аз поне от няколко години ги виждам. А и знаем,че доста българи посрещат Новата година в Турция,включително и в Едирнето. Нали трябва и обстановката да е празнична.

# 244
Винаги са си имали новогодишна украса, елхи и т.н. А Дядо Коледа нека да има за всички деца, няма лошо.
Скрит текст:
Не знам как се нарича добрият старец в Турция и как точно обясняват на децата неговата мисия. Сигурно го свързват със Св. Николай, който е роден в Патара, град в южната част на Турция. В град Демре се намира църквата, в която е служил, а в двора има статуя на Св. Николай като Дядо Коледа, с чувал с подаръци и заобиколен от деца.

Може би Халим ще ни даде повече информация?

Последна редакция: пт, 16 ное 2018, 16:30 от daniela.qnkova

# 245
  • have faith and be patient ..
Ама сте ужасни с тези сладки Stuck Out Tongue Winking Eye
Ето с тези прегрешавам и аз

Аааа тези ги купих от магазина до бг цтрквата, мислех че е локум, купих за автобуса да се черпим ато се оказа егати вкусотията... После купих и други, но тези бяха най-вкусни
Относно ламизил гела, препоръчаха ни някакво кремче за по 3 лири беше, уж аналог после ще. Снимам

# 246
  • Varna
Ооо, в Демре и лятоска съм виждала дЕдо Коледа Simple Smile Статуя са направили хората
да се знае, от къде иде Свети Никола. Със типичният червено бял костУм.
В черквата на Свети Никола съм била където е служил. А какъв пазар за икони има наблизо
ум да ти зайде.

А по нова година турските дами имат един закачлив адет Simple Smile. Много ми хареса. Преди години ми
бяха казали наши турски приятели за него и ни питаха, дали при нас го има също.

# 247
  • Варна
Статуята в Демре от 2011г.
Скрит текст:

# 248
  • Varna
Тази статуя като типичния Дядо Коледа за която аз писах по-нагоре
съм я гледала 2007 ма или 2009 та.
Много бях учудена де, но и респектирана едновременно.

# 249
  • София
Момичета в Одрин на борсата дали сте виждали този кашкавал
До сега,само този съм пробвала и ни харесва Simple Smile

# 250
Поздрави от любимия ни Одрин Simple Smile В Унисайт сме, става. Стаята ни е към булеварда и е леко шумно. Сигурно през нощта ще се кротне трафикът Simple Smile

Минахме границата за не повече от 20 минути и в двете части, при все, че както винаги, бях в най-бавната колона Simple Smile Това към 11 ч. българско време, 12 местно.

Има доста добри индирими тук. 2 на цената на 1, на някои места до 50% надолу. Доста добри цени в Гратис, без карта.

В English home има коледна/новогодишна украса и аксесоари. Но само там видях. Търсех коледни/новогодишни пуловери, ама засега без успех.

# 251
  • Варна
Тази статуя като типичния Дядо Коледа за която аз писах по-нагоре
съм я гледала 2007 ма или 2009 та.
Много бях учудена де, но и респектирана едновременно.

Това лято и ние ходихме до Демре, че сме двама Николаевци в къщи, но за съжаление статуята на Дядо Коледа с типичните червени дрехи вече я няма на площада пред църквата.

https://www.google.bg/search?biw=1242&bih=569&tbm=isch&a … rc=9Y5XtVh9S96wmM:

И аз я търсих, и накрая питах една местна екскурзоводка на  руска група. Тя ми каза, че преди няколко години са я демонтирали.
Иначе на турски е Noel Baba.

# 252
  • Varna
ninoto
Благодаря за информацията bouquet

# 253
  • Пловдив
Момичета в Одрин на борсата дали сте виждали този кашкавал
До сега,само този съм пробвала и ни харесва Simple Smile
Ние този кашкавал го купуваме от Бим,и е много хубав.Интересно ми е за колко сте го купили от т.н."борса"?

# 254
Може ли да помоля за инфо за Текирдаг и Силиври.

Общи условия

Активация на акаунт