Вегетарианска тема 11 - какво ще готвим днес

• 45 481
  • 750
  •   1
Отговори
# 660
Доматено-зеленчуков сос с яйца (нещо като шакшука), някакъв специален италиански боб на обикновена боб яхния Laughing, печени пресни картофки. И пак имаме мнооого австрийско сирене (различни видове) от сурово овче мляко. Не мога да се спра да го ям. Embarassed

Wednesday28,
Скрит текст:
беше ме питала за копривената каша. То сезонът май мина, но аз да напиша дори и със закъснение. Не е нищо особено, нещо като Rahmspinat, просто задушавам копривата и слагам сметана или ядков мус, за да докарам кашестата консистенция. Аз обичам да си слагам чесън и орехи.

И аз искам градинка, но при нас няма такава възможност, а и ние нямаме мазе за съхраняване на реколтата. Sad Тази година и в саксиите няма да имаме почти нищо, защото случихме на някаква кофти пръст с мухички и разсадът не стана. Чак сега тръгнаха някои неща навън (аз все пак ги набучих в саксиите), но то няма за кога вече. Друг път в края на юни сме брали доматчета. Както и да е... Само мента и леща си отглеждам. Есента нахвърлях под храстите една леща с буболечки уж за пиленцата, но те не я уважиха и тя поникна. Shocked Преживя зимата и сега вече е вързала. Joy

danilu, аз правих, но не ми хареса изобщо. Sad Мъчих се да го ям, че не обичам да изхвърлям храна, но не ми се получи и замина в кофата. Мисля, че пишеше да се сложи кокосовото след като разбъркаш другите съставки.

Манголдът не трябваше ли да се консумира само след топлинна обработка. newsm78

Искам и аз супа от челядинки. От дете не съм яла.

# 661
  • Добрич
Да попитам и в темата, дали някой е правил веган сирене от слънчоглед. Нещо не разбрах от рецептата в блога на Бети, кога да добавя кокосовото масло.
Аз го направих вече и облизах купата,ама ми се искаше малко подкрепа. БианкаД не отговаря на лични.

Редовно правя веган сирене от слънчоглед и у дома се консумира. Обикновено го добавям към салати, сандвичи, пици, питки, чудесно е в банички. Не зная по каква рецепта го правите, моята си я измислих сама, също е  с кокосово масло и мога да я споделя.

Скрит текст:
Веган сирене/кашкавал

Продукти:
100 г, семена се накисват и се смилат на мляко с
500 мл. вода
1/2  бр. изцеден лимон  /сок и пулпа/
14 г. хималайска сол
1-2 с.л. кокосово масло
20 г. агар-агар
40 г. натурално царевично нишесте
3/4  ч.ч. студена вода за накисване на сместа от нишесте и агар-агар
Къри и чубрица на вкус
Куркума за по-жълт цвят
Може и други подправки, според вкуса

Приготовление
Семената се накисват от вечерта. Изплакват се обилно с вода. Слагам ги в буркан, добавям вода и разбърквам с лъжица, за да се отделят люспите отгоре. Отливам внимателно водата с люспите и повтарям, докато люспите почти изчезнат. От люспите потъмнява цвета. Ако слънчогледът е накиснат само два часа, пак става на мляко, но люспите не могат да се отделят добре.

Накисвам предварително за няколко минути агар-агара , разбъркан с нишестето.

Всичко без кокосовото масло, кърито и чубрицата се слага в блендера и се смила на мляко. Водата добавям на порции, за по-фино смилане. Ако прецедя сместа, текстурата е на кашкавал. Ако не я прецедя, е като сирене.

Сместта се поставя в съд на печката, добавя се кокосовото масло и се бърка непрекъснато до сгъстяване. Изтегля се от котлона, овкусява се с подправките  и се изсипва в подходяща кутия да стегне. След изстиване се прибира в хладилника. Трайност 5-7 дни.

Вместо слънчоглед съм правила с мляко от кашу, фъстъци, кокос, нахут. Можете да опитате с каквото искате.

Първата снимка е от слънчоглед с подправки, а сандвичите са от кашу без подправки. С подправки като цяло вариантът  е по-добър на вкус.

Последна редакция: вт, 04 юни 2019, 22:21 от Вела

# 662
  • на острова на мечтите
Да попитам и в темата, дали някой е правил веган сирене от слънчоглед. Нещо не разбрах от рецептата в блога на Бети, кога да добавя кокосовото масло.
Аз го направих вече и облизах купата,ама ми се искаше малко подкрепа. БианкаД не отговаря на лични.

Редовно правя веган сирене от слънчоглед и у дома се консумира. Обикновено го добавям към салати, сандвичи, пици, питки, чудесно е в банички. Не зная по каква рецепта го правите, моята си я измислих сама, също е  с кокосово масло и мога да я споделя.

Скрит текст:
Веган сирене/кашкавал

Продукти:
100 г, семена се накисват и се смилат на мляко с
500 мл. вода
1/2  бр. изцеден лимон  /сок и пулпа/
14 г. хималайска сол
1-2 с.л. кокосово масло
20 г. агар-агар
40 г. натурално царевично нишесте
3/4  ч.ч. студена вода за накисване на сместа от нишесте и агар-агар
Къри и чубрица на вкус
Куркума за по-жълт цвят
Може и други подправки, според вкуса

Приготовление
Семената се накисват от вечерта. Изплакват се обилно с вода. Слагам ги в буркан, добавям вода и разбърквам с лъжица, за да се отделят люспите отгоре. Отливам внимателно водата с люспите и повтарям, докато люспите почти изчезнат. От люспите потъмнява цвета. Ако слънчогледът е накиснат само два часа, пак става на мляко, но люспите не могат да се отделят добре.

Накисвам предварително за няколко минути агар-агара , разбъркан с нишестето.

Всичко без кокосовото масло, кърито и чубрицата се слага в блендера и се смила на мляко. Водата добавям на порции, за по-фино смилане. Ако прецедя сместа, текстурата е на кашкавал. Ако не я прецедя, е като сирене.

Сместта се поставя в съд на печката, добавя се кокосовото масло и се бърка непрекъснато до сгъстяване. Изтегля се от котлона, овкусява се с подправките  и се изсипва в подходяща кутия да стегне. След изстиване се прибира в хладилника. Трайност 5-7 дни.

Вместо слънчоглед съм правила с мляко от кашу, фъстъци, кокос, нахут. Можете да опитате с каквото искате.

Първата снимка е от слънчоглед с подправки, а сандвичите са от кашу без подправки. С подправки като цяло вариантът  е по-добър на вкус.

Hug Ще пробвам и по твоята рецепта. Хареса ми. Благодаря!

# 663
  • Там, където мечтите се сбъдват
Задушен манголд и любимата ми писюр сарма. Бланширам и накълцвам лозови листа, запържвам лук и ориз, смесвам ги със сирене и 2-3 яйца, добавям листата, вода и пека до готовност.

# 664
  • на острова на мечтите

Вела, ето ризултатът от преработеното по твоята рецепта сирене. Сега наистина стана ОК. И на вкус и на изглед.Kissing Heart

# 665
  • Добрич
Аз съм на телефона,  и не се вижда толкова добре, но защо изглежда така? Моите сирена стават като калъпчета.. Какво значи "преработено"?

Вчера правих сиренена попара с него. Не знам от кога не съм правила, но я помня от детството си. Само дето сиренето не го троших, а го настъргах и вместо краве, сложих кокосово масло. Стана чудесна и семейството много я хареса.
За мен и хлябът беше без глутен, нищо не остана в рецептата от баба ми...

# 666
  • на острова на мечтите
Ами сиренето на Бети, по чиято рецепта правих моето, не се обработва на котлон,т.е. е сурово и на вкус се усеща много слънчогледа. Ето защо добавих вода към сместа, сложих агар агар, и лим. сок и поставих на котлона за около 10 минути, бъркайки, докато се сгъсти. Нямах нишасте, но стана.
Изсипах го в стъклена купа. Днес програмата ми е много натоварена и не се занимавах много с естетиката. Но сега е чудесно на вкус. Благодаря ти!

Последна редакция: сб, 08 юни 2019, 11:27 от danilu

# 667
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
И аз го правих един път това сирене, незнам по каква рецепта, но не успях да го изям и половината се наложи да го хвърля. Нито консистенцията, нито вкуса ми харесаха.
Единственото веган сирене, което ми харесва на вкус, го е пускала Вери във веган темата, която е доста позамряла. Звучи гадно, но на мен ми е вкусно и понякога го правя: кисело зеле се изстисква от водата и ДЕ блендиране с накиснати бадеми. Става като свежо сирене. Аз понякога добавям мазнина, за да се маже по-лесно, червен или черен пипер също вървят . При нас куселото зеле се продава целогодишно, ситно скълцано и има с по-мек вкус, т. е. не е много кисело и не мирише много. То е идеално за това сирене.

Пържени картофи и пържени сладки картофи.
Домати със сирене на салата
Омлет с гъби
Ягоди с кисело мляко
манго с ревен

Днес смятам да правя Брауни с кидни боб,
безглутенови баница, нудели за детето

# 668
  • на острова на мечтите
По рецептата на Вери е много вкусно слънчогледовото сирене.
Кьополу, или капоната както му казват тук.

# 669
  • Там, където мечтите се сбъдват
За днес мисля едно прясно зеле с домати на фурна да спретна, пукани люти чушлета, за закуска направих американски пълнозърнести палачинки.

# 670
  • София
Днес ще са пълнени тиквички с извара от овче мляко и яйца + салата домати.
Трябва да намеря време за поредната порция домашни бисквити за седмицата. Поръчани бяха такива с матча и бял шоколад, но този път с повече чай, за да се усеща като вкус и за по-наситен цвят.

# 671
Ориз по китайски за днес с морков, грах, яйца и пресен лук.

Скрит текст:

# 672
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Полента към нея гъби със сметанов сос
Салата рукула, моцарела, домати
Оризови спагети с броколи и гъби
Зеленчукова супа

# 673
Ние пътувахме последните почти две седмици, та не бях готвила нищо.
От последните дни:
Къри спанак и нахут
Пълнозърнести палачинки
Класически боб
Салати зелении от градината

# 674
  • на острова на мечтите
За днес яхния със зелен фасул.
И салата от варен зелен фасул и домати за вечеря.

Дописвам поста си. Някой има ли рецепта за бисквити веган? Нещо не много засукано. Благодаря!

Последна редакция: вт, 11 юни 2019, 17:07 от danilu

Общи условия

Активация на акаунт