Частни училища - информативна тема 23

• 68 086
  • 781
  •   1
Отговори
# 600
Да, съгласна съм с Пипи2013, че не е добре да "плашим" новите потребители Simple Smile Ако човек е нямал досег с ЧУ е много лесно да се обърка, особено ако впечатленията му са само от срещи с директорите на училищата и няма близки с деца в ЧУ. Всички твърдят, че са "по-по-най" и е нормално да се допусне, че може дори по отношение на усвояване на материала по МОН да има особена разлика. Е, има. Важното е и какъв тип е детето - за академичен тип, СС (Света София) е добър избор. Никой не може да оспори трайните им отлични резултати на НВО 7. Проблемът е, че когато децата са на 5г. и когато обикновено са кандидатстванията, ни изглеждат мънички и е трудно да си ги представим ученици.

...........
Светлина имат резултати от НВО 7, но както вече писаха, те се базират на 4-5 деца в 7 клас. Ако в началните класове имат повече деца, то това означава, че текущо се местят деца по една или друга причина, като нивото на обучение е възможна такава - не знам със сигурност.

Наистина за тези, които са минали вече през лудницата на избора и кандидатстването за ПУК и първи клас, може да прозвучи несериозно да се сравняват училища от двата края на спектъра - като СС, например, и Прогресивното или Светлина, от друга. Но да не съдим “новите” родители, които тепърва си избистрят картинката. Вероятно това е част от “подготовката на домашното им”, така, както те го разбират.

Аз например, много добре разбирам раздвоението на един търсещ родител между амбициозните “тип академични” училища и “бутиковите”, тези, които залагат на нещо ново - “иновативно”, “креативно” и т.н. ( и се надяват да има покритие зад хубавите думи, а не само дундуркане на порасналите бебета).  Защото на всички ни се иска (без значение какви са особеностите на детето!) по един или друг начин, да намерим училище, което да е златният баланс между двете най-важни неща - да даде сериозни и солидни познания и да осигури щастливо пребиваване, свобода и размах на мисленето. Оттук нататък всичко става силно субективно в разбирането кое училище какво ти дава Simple Smile

Аз се въздържам да пиша за “Светлина”, понеже нямам преки впечатления от училището, но ще споделя само едно мое наблюдение. След завършване на ДГ там, в общи линии, децата с по-амбициозните и/или изискващи родители отидоха в други училища. Имаме много хубави спомени от градината (с някои забележки около текучеството на учителките), но не ми харесва идеята детето да създава социалната си среда в толкова затворен кръг от няколко съученици, които се броят на пръстите на едната ръка.

# 601
  • София
Понеже все се въртим около кандидатстването в началното училище и кой е по-по-най...а децата порастват та да попитам Simple Smile
Някой може ли да ми обясни какви са предимствата на IB дипломата? Знам че при получаването й с висок резултат над 40 , тя е опция за по-добър университет. Специално за Англия става въпрос.
Освен какви предимства носи за Англия ме интересува дали носи някакви предимства за други университети , като Tsingha, Delft, Technical Munchen или Букони. За IB /16-19/ е ясно, че целта е дипломата, но за 11-16 каква е целта? Дава ли нещо повече като знания и умения на по-малките деца?
https://www.crimsoneducation.org/uk/blog/ib-scores. Накратко: за Англия не е плюс.

Според представители на ААУ 1-2 българчета годишно минават 40 точки, а максималният резултат годишно в световен мащаб достигат 175-200 деца. В ААУ  средният резултат (българчета и небългарчета) е 33-34.

# 602
Здравейте, може ли да се намеся и аз в дискусията за СС и Питагор с въпрос? Вярно ли е, че в СС има голямо текучество на учители?

Иначе за мен е голям плюс, че много от децата в СС продължават в АК.
Здравейте, не е  вярно. За седем години само г-жа Демебукова се пенсионира миналия месец Май. Една от госпожите излезе по майчинство и се върна.На събеседването за ПУК попаднахме на класната на сина ми до 4-ти клас, даже и психоложката Елица беше по майчинство и се върна. И тя си е същата - децата много я харесват! В началния випуск са едни и същи от около 8 години, просто назначиха още 1 класна, защото станаха повече паралелките. Щом за вас е плюс - сина ми е едно от тези деца, които продължиха в АК, така че ако имате въпроси питайте смело!

Интересно откъде е тръгнал слухът за голямо текучество - всъщност е точно обратното. Има учители, които излизат в отпуск по майчинство и вероятно ще се върнат. Никой от тези, които са преподавали на децата ми, не е напускал досега.

# 603
  • Пловдив/София
Интересно откъде е тръгнал слухът за голямо текучество - всъщност е точно обратното.

Вероятна световна конспирация срещу СС...

Шегувам се, съвсем добронамерено е, харесвам училището, но не се сдържах Simple Smile)) Знам, че ще ме хапнете за вечеря сега.

# 604
Конспирация че има, е ясно. Затова и всички родители се обединяваме в отпор Simple Smile)

Не, наистина ми беше странно за текучеството - точно това няма откъде да дойде като коментар. Но пък, от друга страна мога да се съглася, че с разрастването на училището е трудно да бъдат привлечени нови учители, които да са на нивото на дългогодишните им и често спрягани като имена преподаватели (като Котиркова например).

# 605
Интересно откъде е тръгнал слухът за голямо текучество - всъщност е точно обратното.

Вероятна световна конспирация срещу СС...

Шегувам се, съвсем добронамерено е, харесвам училището, но не се сдържах Simple Smile)) Знам, че ще ме хапнете за вечеря сега.

Ами, ще те хапнем, вероятно си 50 кила. По- добре мен яжте, че съм 100, ще има за всички.
Не си обърнала внимание какво ти бях писал, щом още се терзаеш за това, как децата изкарват по цял ден. Не им тежи, а и имат много разпускащи часове с движение, не стоят по 10 часа на чиновете само да учат.

# 606
Пипи, английски и български се учи и в двете училища, които си посочила (Питагор и СС), и дори в степен, неотстъпваща от Азбуки.

има ли някой с дете в Азбуки, който да сподели впечатления си относно обучението по английски?

# 607
Има ли някой с дете, което е в ПУК в Питагор в момента? Бих искала да задам няколко въпроса. Мерси.

# 608
Понеже все се въртим около кандидатстването в началното училище и кой е по-по-най...а децата порастват та да попитам Simple Smile
Някой може ли да ми обясни какви са предимствата на IB дипломата? Знам че при получаването й с висок резултат над 40 , тя е опция за по-добър университет. Специално за Англия става въпрос.
Освен какви предимства носи за Англия ме интересува дали носи някакви предимства за други университети , като Tsingha, Delft, Technical Munchen или Букони. За IB /16-19/ е ясно, че целта е дипломата, но за 11-16 каква е целта? Дава ли нещо повече като знания и умения на по-малките деца?
https://www.crimsoneducation.org/uk/blog/ib-scores. Накратко: за Англия не е плюс.

Според представители на ААУ 1-2 българчета годишно минават 40 точки, а максималният резултат годишно в световен мащаб достигат 175-200 деца. В ААУ  средният резултат (българчета и небългарчета) е 33-34.
За Англия и аз така знам. За ТУ Мюнхен също не е плюс, дори е (-), защото искат приравняване, а и там  бак са 100 % на немски и искат високо ниво на немския - ДаФ 4х4 или ДСД2: https://www.tum.de/en/studies/application-and-acceptance/applica … laureate-diploma/
ТУ Делфт също не е плюс, там искат искат определени покрити събджектс, там има програми на английски, но последно гледах, че са с входен тест по математикa, който мернах, че покрива статистика и анализ, които не се учат у нас, освен в МГ. https://www.tudelft.nl/en/education/admission-and-application/bs … ional-conditions/
Ако имаш предвид Бокони в Милано, за там не знам, но сигурно на страницата им си пише.  
Изобщо за ТУ където и да е в Европа искат математика,а не IB, искам да кажа, че искат доказателство за определени знания по мат, а не да имаш IB, тя не носи предимство. Което, мисля, е нормално. За САЩ нямам идея как е.

Последна редакция: чт, 31 яну 2019, 18:43 от Анонимен

# 609
  • София
И аз това се питах за IB. Вчера бях на отворените врати в Златарски и там се изтъкваше като предимство, но не казаха конкретика - за кои университети е предимство и т. н. Казаха, че в 10 клас пак викат родителите да им обяснят по- детайлно.

# 610
И аз това се питах за IB. Вчера бях на отворените врати в Златарски и там се изтъкваше като предимство, но не казаха конкретика - за кои университети е предимство и т. н. Казаха, че в 10 клас пак викат родителите да им обяснят по- детайлно.
На всеки конкретен университет на страницата си пише изрично как третира IB дипломата. Лично аз не бих чакала да дойде 10 клас, за да се информирам трябва ли или не, и ако да, за какво точно. 

# 611
  • в страната на чудесата
Ще разкажете ли по-подробно за Златарски?

# 612
  • София
Разбира се. Училището е от 5 клас. Учат паралелно по българската и английската система, както подробно е описано на сайта им. Имат и двата вида учебници и учат предимно от английските. Полагат съответни изпити по българска и англ. система. В 11 и 12 клас се започва учене за IB. Доколкото разбирам, не е задължително, но се насърчава. Имат 60 места за 8 клас. Част от тях ще се заемат от сегашните им ученици в 7 клас. Много млади учители, особено по математика. Имаше един Ивайло Кортезов, завършил Оксфорд и дошъл да преподава мат. Дали не е син на известния преподавател?

# 613
  • София

На всеки конкретен университет на страницата си пише изрично как третира IB дипломата. Лично аз не бих чакала да дойде 10 клас, за да се информирам трябва ли или не, и ако да, за какво точно.  
[/quote]

Така е. Но дъщеря ми е 6 клас и няма как да предвидя кои университети ще са в нейния кръг на интереси в 10., за да знам отсега трябва ли й тази диплома. Но щом има на сайтовете, ще погледна. Това обобщение, че за УК не става, ми е полезно.
Тепърва се запознавам, но ми се струва, че много рано взе да се дърпа професионалното ориентиране, предвид и новите промени на МОН за профилиране след 10 клас.

# 614
След Брекзит не знам аз УК въобще каква опция остава за тези, които не са милионери.

Общи условия

Активация на акаунт