Майчинството счетоводно-79

• 54 979
  • 744
  •   1
Отговори
# 525
Hristina_95, не те защитава КТ, когато си в изпитателен срок. Тук разчиташ само на добрата воля на шефовете ти.
Лично мое мнение е, че не е било редно така да премълчаваш. Не го разбирам това - хем всички искат работодателите да са коректни спрямо тях, хем не са готови да дадат същото в замяна. Смятам, че подобно поведение е подло, наистина, съжалявам, но ти реално не искаш да работиш там..отиваш с мисълта да скриеш, да започнеш да взимаш болнични/майчинство и после да напуснеш. Не ми харесва този начин на разсъждения и действия, но...
Мога да дам пример от моята работа - преди 5 години и половина постъпи една госпожа, за позиция Sales Manager, шефовете ми много я харесаха, много се радваха, че са се "намерили", назначиха я и след 2 месеца - бременна съм, излизам в болничен, после майчинство - чао. Не й прекъснаха договора, не са такива хора, но..1. Бяха ужасно разочаровани заради прикриването на истината по точно този начин, 2. В последствие, когато са звъняли за препоръки следващи неини евентуални работодатели - ами...казаха си истината и как е постъпила тя, което сами се сещате какво впечатление оставя 3. Заради този случай шефовете ми започнаха да избягват назначаването на жени в детеродна възраст, което е тъжно, защото заради единици некоректни страдат всички нататък.
Стискай си палци да са ти свестни шефовете, въпреки че аз като жена, признавам си, ако бях на тяхно място - щях да съм ужасно разочарована от твоето отношение към мен..Коректността следва да е двустранна.

# 526
Hristina_95, не те защитава КТ, когато си в изпитателен срок. Тук разчиташ само на добрата воля на шефовете ти.
Лично мое мнение е, че не е било редно така да премълчаваш. Не го разбирам това - хем всички искат работодателите да са коректни спрямо тях, хем не са готови да дадат същото в замяна. Смятам, че подобно поведение е подло, наистина, съжалявам, но ти реално не искаш да работиш там..отиваш с мисълта да скриеш, да започнеш да взимаш болнични/майчинство и после да напуснеш. Не ми харесва този начин на разсъждения и действия, но...
Мога да дам пример от моята работа - преди 5 години и половина постъпи една госпожа, за позиция Sales Manager, шефовете ми много я харесаха, много се радваха, че са се "намерили", назначиха я и след 2 месеца - бременна съм, излизам в болничен, после майчинство - чао. Не й прекъснаха договора, не са такива хора, но..1. Бяха ужасно разочаровани заради прикриването на истината по точно този начин, 2. В последствие, когато са звъняли за препоръки следващи неини евентуални работодатели - ами...казаха си истината и как е постъпила тя, което сами се сещате какво впечатление оставя 3. Заради този случай шефовете ми започнаха да избягват назначаването на жени в детеродна възраст, което е тъжно, защото заради единици некоректни страдат всички нататък.
Стискай си палци да са ти свестни шефовете, въпреки че аз като жена, признавам си, ако бях на тяхно място - щях да съм ужасно разочарована от твоето отношение към мен..Коректността следва да е двустранна.
Здравей!
Права си за гореизказаното. Може би не съм се изразила достатъчно точно, но е дълга и широка цялата история покрай тази така наречена фирма. Попитах и ми бе отговорено. За това което прочетох как съм щяла да прецакам работодателя и тн... добре всеки си има мнение. Идеята ми беше една, а то какво стана! Благодаря за бързите отзиви. Simple Smile

# 527
Здравейте,

За пръв път пиша във форума. С моята половинка все още не сме се решили на голямата стъпка към създаване на семейство, но чета доста , защото искам да съм запозната с всичко , което ме очаква. Освен това моя много близка приятелка е бременна и имаме доста въпроси. Може ли някой да изкаже мнение относно болничния по време на бременност (не говоря за майчинство, а за болничен през цялата бременност или няколко месеца) - как  се изчислява, какъв процент от брутното трудово възнаграждение се изплаща? Това ми е болна тема, защото усещам, че когато се случи (вероятно скоро ще започнем с опитие) работодателят ми няма да е очарован. Доста се притеснявам от реакцията му. Дори се замислям за смяна на работата , но ме смущава, че ако забременея ще разочаровам новите шефове. От друга страна не знам след 2 години майчинство колко сериозно ще ме приемат на ново работно място. Като заключение мога да ви кажа, че имам доста притеснения, смущения и може би и затова толкова времем го отлагаме.

# 528
Teodora , на първата страница има много полезна информация и линкове , където можете да намерите всичко. Относно работодателя ви, хич не го мислете. Да си мрънка, щом сте на постоянен договор , няма какво да направи. Относно кой ще ви вземе след две години, също не виждам защо ви притеснява. Аз след майчинство си намерих работа след 2 месеца и бях там 2 години а сега пак съм бременна. Имах усложнения в началото и бях в болница в 8 г.с. и от тогава съм в болничен. Е, не им хареса, но си давам болничните и това е. По скоро колегите мрънкат, защото не взеха никой на мое място, ама аз какво съм виновна...

# 529
Наистина вземете и се разровете в темата и темите назад. Задават се едни и същи въпроси през 2 страници, което е абсурдно.

# 530
Здравейте, наложи ми се да започна с болнични по-рано през бременността. Имам издаден ПИК от НОИ и исках с него да си пусна справка за обезщетенията, както и да следя предстоящите, но постоянно ми казва, че комбинацията ЕГН-ПИК е грешна. От няколко дни се опитвам безуспешно да се свържа по телефона с НОИ, а нямам възможност скоро да отида на място.
Сигурна съм, че комбинацията е правилна, тъй като нямам проблем с услугата за изчисляване на прогнозно майчинство. Някой имал ли е такива проблеми с ПИК-а, да не би за болничните да трябва друг код?

# 531
  • София-Младост
Един и същи е ПИК за всички услуги на НОИ, единствено да бъркаш и да въвежаш ПИК от НАП...но ти казваш, че си ползвала една услуга вече...пробвай по-късно.

# 532
Виж и големината на буквите/малки-големи/, също и дали си на латиница. За една от справките/соц. осигуряване/трябва точно както е в писмито от НОИ да се изпише ПИК кода, иначе дава грешен код, докато всички останали е без значение как ще изпишеш големината им, съответно да е с латиница

# 533
Аз днес си взех ПИК код,но и на мен ми изписва "грешна комбинация ". От същият ден ли е активен този код или системата им нещо дава грешка?

# 534
Най-вероятно страницата им в момента не работи. Току що се опитах да направя произволна справка и ми даде "вътрешна грешка"

# 535
Здравейте, не съм  бременна, но го планираме да се случи в най-близко бъдеще, та си разсъждавам по един въпрос.
Работя в една фирма и имам два договора - трудов на минимална работна и граждански за авторски права, през който ми минава остатъка от заплатата. Ако да речем заплатата ми е 560 + 440 = 1000 лв тотал, майчинството ще се смята на база на тези 560 или на база 1000? И съответно, ако работодателя не иска да ми вдигне осигуровките, има ли начин, по който аз да си ги вдигна някакси сама, така че ако се случи да забременея да взимам по-добро майчинство? Благодаря!

# 536
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, не съм  бременна, но го планираме да се случи в най-близко бъдеще, та си разсъждавам по един въпрос.
Работя в една фирма и имам два договора - трудов на минимална работна и граждански за авторски права, през който ми минава остатъка от заплатата. Ако да речем заплатата ми е 560 + 440 = 1000 лв тотал, майчинството ще се смята на база на тези 560 или на база 1000? И съответно, ако работодателя не иска да ми вдигне осигуровките, има ли начин, по който аз да си ги вдигна някакси сама, така че ако се случи да забременея да взимам по-добро майчинство? Благодаря!

Само това, което е на ТД ще бъде база за изчисление на обезщетение от НОИ. За другите суми няма вноска за фонд ОЗМ. Сама да вдигаш осиг. доход е нецелесъобразно, защото ще внесеш повече пари, отколкото в последствие би получила.

# 537
Аз днес си взех ПИК код,но и на мен ми изписва "грешна комбинация ". От същият ден ли е активен този код или системата им нещо дава грешка?
Когато аз си взех ПИК от НОИ ми казаха до няколко часа, че ще е активен. (не помня точно колко) За това опитайте по-късно или направо утре, със сигурност ще стане.

# 538
Когато аз си взех ПИК от НОИ ми казаха до няколко часа, че ще е активен. (не помня точно колко) За това опитайте по-късно или направо утре, със сигурност ще стане.
благодаря ,мисля да изчакам да утре  и тогава евентуално да звъня да питам какво се случва.

# 539

Само това, което е на ТД ще бъде база за изчисление на обезщетение от НОИ. За другите суми няма вноска за фонд ОЗМ. Сама да вдигаш осиг. доход е нецелесъобразно, защото ще внесеш повече пари, отколкото в последствие би получила.

Много благодаря за отговора! А има ли някакъв законов начин, по който бих могла да ги накарам да ми увеличат сумата за осигуряване? И до 2 години назад ли се гледаше дохода?

Общи условия

Активация на акаунт