Промяната след раждането

• 31 654
  • 855
  •   1
Отговори
# 585
Макар че е близко до акъла, добре е да си  припомним, че съзнателното решение на една жена да се откаже от работа и кариера в името на децата си, не означава: 1) че имането на деца непременно изисква подобно нещо, 2) че това е някакъв морално извисен избор спрямо алтернативата, 3) че непременно води до добри резултати за жената и/или децата и. Просто избор като всеки друг със съответната негативна цена, а не някаква универсална панацея без негативи.

Аз не твърдя такова нещо, това е опростено. 1. Не изисква, но има сериозна вероятност да се наложи и к'во пра'им; 2. не знам дали е морално извисен, но алтернативата може да остави лош привкус; 3. никой не знае кое ще доведе до добри резултати, но понякога се избира по-малкото зло.

Та така, важното е да има избор, защото иначе се стига до идеята, че имането на деца е нищо работа, съчетава се (с адски нерви понякога) с ходене на работа и там някак ще се справим на 4 часа сън с прекъсвания, щото и други са се справили.

Само че някои не се справят и се стига до други нежелани резултати - най-вече прегаряне и депресии.

# 586
Сирен, абсолютно си права, че най-важното е да имаме избор. Но ти самата представяш твоя избор, който междувпрочем е и мой, като безалтернативен. А той не е нито безалтернативен, нито единственият правилен.

# 587
Не, никога не съм го представяла така.

# 588
Възможно е да съм останала с погрешни впечатления. В такъв случай, какви са приемливите алтернативи на твоя избор?

# 589
Ами при всяка майка и дете са различни. Да не забравяме, че все пак сме в развити страни - някои майки в третия свят се връщат на нивата почти веднага, за тежък труд.

В момента натискът е по-скоро на всяка цена да се съчетае майчинство/работа, въпреки че всички знаят колко е стресово в ранните години, а и след това.

Алтернативата е половин работен ден, работа по поръчки или от дома. Също и преквалификация и някакви други писти на развитие след децата, ако основната работа изисква прекалено много. Другото е наличие на баби и бавачки без пропуск, а работата да си остане приоритет за майката. Под приоритет се разбира - между пожар при децата и пожар в работата се избира гасенето на пожара в работата, а при децата друг гаси.

# 590
  • В градината...
На мен много зле ми се отрази майчинството на работата.
Първо - 1-2 години по клиники, после майчинство за две деца едно след друго. Свободна професия - с години търсене на клиенти и за месец те изчезват. А ти като изчезнеш от фронта за 3-4 години и клиенти вече с фенер търсиш.
Сега уж съм на работа. Но от 20 декември почти не съм работила - първо градината до 7 януари беше ваканция, после започнаха да боледуват. Не боледуваха много сериозно, но ги оставяхме вкъщи, докато си оправят имунитета. Защото в градината хвърчаха вируси на поразия, а не просто сополи. Имаше деца на инжекции. Като дръпна чертата  - 500лв.за лекарства за последния месец (защото не даваме антибиотици, а имуностимулиращи основно, които излизат доста по-скъпо), а болничните ми са 300лв.(изчислени на база майчинството). Сега мислим да вземем жена, но и това не е работа, защото пък аз няма да мога да изкарам достатъчно, заради изчезналата клиентела. И се въртим в кръг - да ги пращам в градината да боледуват или вкъщи, но с голям разход. Мъжът ми като преподавател в университет с  "огромни" доходи. Бабите не смеем да занимаваме защото като са болни децата, ги заразяват и после и те трябва да се лекуват. Едната баба още цери пневмония. На моменти ми иде да се гръмна.
Но и това уж щящло да мине.

# 591
  • София
А, преподавателят не може ли да навлезе в твоята работа поне отчасти и да си уплътни времето?
Едва ли е натоварен по 10 часа всеки ден....

# 592
  • France
Учудена съм как се дават имуностимуланти с безгрижие и лека ръка. Какъв им е съставът, страничните ефекти... има ли достатъчно информация за баланса бенефис-риск... А от друга страна се отричат тотално антибиотиците.

Друга промяна след появата на минимонстър - паметта ми, ми изневерява. Еех това недоспиване...

# 593
И аз помнех като слон, сега всичко ми убягва.
Моето дете също си е все още вкъщи на 3 години и 3 месеца. Щях да я пускам на градина, но те се започнаха още от втория ден с болестите, после от карантина в карантина. Нямам други алтернативи - баби няма, гледачка абсурд щом имам възможност и да не работя на този етап. Сега от април мисля да пробвам да тръгне вече, но се ужасявам. Здравето й е по-важно за нас, отколкото социализацията. Иначе съм ЗА детската градина, но имам чувството че там и в стените са се впили вирусите.

# 594
  • В градината...
Имуностимуланти и натурални продукти ни ги изписва лекар.
А преподавателят ходи в друг град да преподава и веднъж седмично остава да спи там заради сгъстения график

# 595
  • France
Това, че ги изписва лекар, не ги прави по-сигурни. Да не забравяме, че след десетина години следване и полагане на Хипократовата клетва има и такива които слагат по едно тире на табелката и думата "хомеопат". За единия бизнес.

# 596
На мен много зле ми се отрази майчинството на работата.
Първо - 1-2 години по клиники, после майчинство за две деца едно след друго. Свободна професия - с години търсене на клиенти и за месец те изчезват. А ти като изчезнеш от фронта за 3-4 години и клиенти вече с фенер търсиш.
Скрит текст:
Сега уж съм на работа. Но от 20 декември почти не съм работила - първо градината до 7 януари беше ваканция, после започнаха да боледуват. Не боледуваха много сериозно, но ги оставяхме вкъщи, докато си оправят имунитета. Защото в градината хвърчаха вируси на поразия, а не просто сополи. Имаше деца на инжекции. Като дръпна чертата  - 500лв.за лекарства за последния месец (защото не даваме антибиотици, а имуностимулиращи основно, които излизат доста по-скъпо), а болничните ми са 300лв.(изчислени на база майчинството). Сега мислим да вземем жена, но и това не е работа, защото пък аз няма да мога да изкарам достатъчно, заради изчезналата клиентела. И се въртим в кръг - да ги пращам в градината да боледуват или вкъщи, но с голям разход. Мъжът ми като преподавател в университет с  "огромни" доходи. Бабите не смеем да занимаваме защото като са болни децата, ги заразяват и после и те трябва да се лекуват. Едната баба още цери пневмония. На моменти ми иде да се гръмна.
Но и това уж щящло да мине.
И аз съм със свободна професия. Това да отсъствам от работа направо ме ужасява. От след университета градя това, което съм сега и беше адски трудно... Disappointed
Приятеля ми работи същото като мен. Още като се запознахме ми прещрака, че при евентуално майчинство може да помага.

# 597
Макар че е близко до акъла, добре е да си  припомним, че съзнателното решение на една жена да се откаже от работа и кариера в името на децата си, не означава: 1) че имането на деца непременно изисква подобно нещо, 2) че това е някакъв морално извисен избор спрямо алтернативата, 3) че непременно води до добри резултати за жената и/или децата и. Просто избор като всеки друг със съответната негативна цена, а не някаква универсална панацея без негативи.

Аз не твърдя такова нещо, това е опростено. 1. Не изисква, но има сериозна вероятност да се наложи и к'во пра'им; 2. не знам дали е морално извисен, но алтернативата може да остави лош привкус; 3. никой не знае кое ще доведе до добри резултати, но понякога се избира по-малкото зло.

Та така, важното е да има избор, защото иначе се стига до идеята, че имането на деца е нищо работа, съчетава се (с адски нерви понякога) с ходене на работа и там някак ще се справим на 4 часа сън с прекъсвания, щото и други са се справили.

Само че някои не се справят и се стига до други нежелани резултати - най-вече прегаряне и депресии.

Аз ли нещо откачам, ти ли забравяш лесно... Нали вече нищихме веднъж данните за значително по-високите нива на депресия, тревожност и като цяло ниско удовлетворение от живота на жените, които са жертвали работата в името на децата? Че даже връщането към работа има предпазен ефект от депресия, тревожност и прегаряне. Както и да е, едно си баба знае и т.н.

# 598
Аз съм в частния бизнес и дума не може да става да постоя с години у дома.

# 599
Ами при всяка майка и дете са различни. Да не забравяме, че все пак сме в развити страни - някои майки в третия свят се връщат на нивата почти веднага, за тежък труд.

В момента натискът е по-скоро на всяка цена да се съчетае майчинство/работа, въпреки че всички знаят колко е стресово в ранните години, а и след това.

Алтернативата е половин работен ден, работа по поръчки или от дома. Също и преквалификация и някакви други писти на развитие след децата, ако основната работа изисква прекалено много. Другото е наличие на баби и бавачки без пропуск, а работата да си остане приоритет за майката. Под приоритет се разбира - между пожар при децата и пожар в работата се избира гасенето на пожара в работата, а при децата друг гаси.
Мда, има го този натиск. Къде директен, къде перфиден. Обаче алтернативата за половин работен ден, почасова работа или гъвкаво работно време, макар и добра, у нас е тотално неразвита. Фрийленс, с който да изкарваш добри пари- само за хора с много специализирани умения. Т.е. алтернативите, които предлагаш са достъпни за малък процент майки. А ако нямат баби и пари за бавачка, затъват в омъгьосан кръг.

Общи условия

Активация на акаунт