Кафяв ориз и булгур

  • 15 817
  • 31
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Linz
  • Мнения: 11 619
Мога ли да смеся тези 2 продукта? Сега видях, че съм купила по няколко пакета ooooh! Чудя се какво да ги правя и дали мога да ги комбинирам newsm78

# 1
  • София
  • Мнения: 974
Мисля, че булгура увира по-бързо от ориза newsm78 и затова, ако ги комбинираш рискуваш едното да е полусурово или да се превари и разкашка другото
Не мисля, че няколкото пакета са проблем, просто по-дълго време няма да купуваш нови Hug
Иначе булгура много го харесвам, но го използвам най-вече за плънки

# 2
  • Linz
  • Мнения: 11 619
Това не го знаех (ама и аз съм една пишман-готвачка...). Добре, че ми го каза, че пак щеше да иде ядене на боклука ooooh!
Ами те са с малка трайност, пък и редовно ми застояват разни пакети, които после изхвърлям Crazy
Дай идея за някоя плънка, че тоя булгур не знам какво да го правя (купих го, защото прочетох, че бил полезен) Rolling Eyes

# 3
  • Мнения: 505
Страшно обичаме у дома булгур и ме подсети да наготвя. Погледни в готварската книга има рецапта на пиле с булгур на Бу. Много е сполучлива и можеш да я приготвиш и без пиле пак става вкусна.
А за ориза и булгура, аз почти винаги ги смесвам когато готвя ориз на фурна, не ми се е случвало да е недоварено.

# 4
  • Linz
  • Мнения: 11 619
Рецептата на Бу не я намерих.
Днес ще рискувам да ги смеся, пък за друг път ще знам.

# 5
  • Мнения: 505
Рецептата на Бу:

Малееей, аз в този форум отдавна не бях влизала, а то станало страшна работа тук   
Обичам да готвя и често ще идвам при вас:)
На въпроса: моята любима рецепта за булгур е:

Булгур с месо
1 гл. лук
300 гр домати (от бутилка или настъргани пресни)
1 ч.ч. булгур
пилешко
зеленчуци по желание (гъби, чушки или сезонни зеленчуци)

Лукът се нарязва на средно ситно и се запържва. Добавя се булгурът и се запържва също (това е по желание). Слагат се доматите, после 3 ч.ч. вода, подправки - вегета, сол, пипер, гьозум, къри, куркума или каквото ви е по вкуса. Оставя се да ври похлупено. Предварително свареното пилешко месо се порционира или се прави на хапки, по желание. Когато водата поизври, се добавя.
Ястието може да се запече на фурна. (Може и изцяло във фурна да се сготви)

За протокола, булгурът бива пшеничен и оризов. Същата рецепта става удачна, като булгурът се замени с обикновено жито.

# 6
  • Мнения: 6 472
Правя нещо силно наподобяващо славянски гювеч, само че с булгур. Задушавам различни зеленчуци, добавям булгура и след 5 мин махам от котлона. Изсипвам в тавичка и пека. На булгура много му тичкат сини домати. По случая прави пълнени сини домати с булгур, редя ги в тавичка и отгоре ги заливам със заливка като за мусака.
Само веднъж съм мешала ориза и булгура. Ориза се свари прекрасно, но булгура направо се сми Confused

# 7
  • Linz
  • Мнения: 11 619
Мерси за идеите. Сега ще изпробвам булгур със зеленчуци на фурна Simple Smile

# 8
  • Мнения: 412
Рени, можеш да накиснеш предварително кафявия ориз и по този начин ще съкратиш времето му за приготвяне и тогава вече можеш да го смесиш с булгур. Simple Smile
Аз винаги ги смесвам в плънката за постни лозови сърми + обичайните копър, джоджен, лук и т.н. или за пълнени чушки.
В рецептите за здравословна кухня съм пуснала рецептата на една "супа от шепи", тя е с булгур.
Трети вариант - когато правя табуле дори не варя булгура, а го накисвам от вечерта в зехтин и сока на поне 2-3 лимона, т.е. булгурът може да се яде и суров  Peace

# 9
  • Linz
  • Мнения: 11 619
Ами нали кафявия ориз се кисне преди готвене?... Това със суровия булгур ще го пробвам утре.

# 10
  • Мнения: 1 290
Смесват се и става разкош Wink
Винаги когато готвя ориз без значение бял или кафяв, слагам булгур.

Нямала съм проблеми с разваряване или недоваряване Wink
но за да си способна горния съвет е страхотен - накисни за кратко ориза във вода преди да ги "метнеш"

Успех!

# 11
  • Мнения: 412
Дано да ти хареса - това е съвет от един познат ливанец, който каза, че така майка му приготвя табулето - булгурът изпива лимоновия сок и зехтина и става много вкусно ммм  Heart Eyes

# 12
  • Linz
  • Мнения: 11 619
Сготвих кафяв ориз и булгур със зеленчуци и стана много вкусно, но ориза го киснах няколко часа Peace

# 13
  • Мнения: 5 713
И аз смесвам булгур с кафяв ориз като ориза го накисвам от предната ве4ер т.е. събират му се около 12 4аса във вода. После като готвя задушавам първо ориза и после булгура /  10-на мин преди да махна яденето от котлона /. Често и булгура кисна, тогава по4ти ne му трябва да увира. Готвила съм ги със спанак/ лапад и пилешко; само със спанак или само с пилешко.

# 14
  • Кацнала на едно дърво.
  • Мнения: 3 192
Аз готвя само с кафяв ориз - всичко, което става с ориз. Последно правих спанак с кафяв ориз и пълнени тиквички. Много по-вкусно е, отколкото с бял ориз. Кисна го половин час.
А булгур още не съм готвила, ама като гледам рецептите, и булгур ще се хвърля да готвя.  Laughing

# 15
  • Балчик-Сливен
  • Мнения: 1 058
Всичко,което ти хрумне с бял ориз е много по-вкусно с булгур или кафяв ориз.И аз смесвам,но накисвам ориза от вечерта.Ако нямаш време,можеш да посвариш ориза и след като  го прецедиш да го прибавиш към ястието.

# 16
  • Мнения: 2 818
Не че е някой ме е питал, ама да кажа че май не е добре да се смесват два вида варива Rolling Eyes Нищо, че съм изяла вече 100 кила картофи с ориз Mr. Green

# 17
  • Мнения: 6 390

За пръв път купих булгур, за да го пробвам, събрах разни рецепти от нета, и ги копвам тук

Сарми с булгур
Продукти 
500 гр  свинско месо
25 бр.  зелеви листа
400 гр  булгур
5 с.л.  мас
2 ч.л.  червен пипер
   
Приготвяне
1.Булгурът се задушава в мазнината и се разбърква с червения пипер
2.След това се прибавя към нарязаното на кубчета свинско месо
3.Сместа се посолява на вкус и с нея се свиват сарми в зелевите листа (може да се ползват и от прясно зеле)
4.Поставят се в тенджера, заливат се с вода и малко зелев сок и се варят на тих огън, докато останат на мазнина.


Булгур със зеленчуци
1 ч.ч. булгур
1/2 връзка зелен лук
2 моркова
300 г. гъби
3 - 4 (печени) чушки
доматено пюре/нарязани домати
500 г. спанак
сол
магданоз
зехтин, олио

В малко олио задушаваме зеления лук. След като омекне, добавяме нарязаните на ситно моркови, гъби, чушки и доматено пюре. Накрая се слага измития и нарязан на ситно спанак (с дръжките). След като зеленчуците омекнат, се добавят вкусовите подправки - сол, чер пипер - по желание, магданозq и се сипва булгура.
Сместа се прехвърля в тавичка и се долива малко вода. Отгоре се залива с 4 - 5 лъжици зехтин (аз използвам екстра върджин - за аромат) и се слага на умерена фурна до готовност на булгура.
Сервира се като основно ястие или като гарнитура. Ако е основно - върви с кисело мляко или парче сирене. Може да се сервира и студено.

КИСЕЛО ЗЕЛЕ С БУЛГУР

Необходими продукти:
1 кг кисело зеле
1 чаена чаша булгур
120 г свинска мас
1 супена лъжица червен пипер
Начин на приготвяне:
Нарежете зелето на ситно и го сварете заедно с булгура. Прибавете мазнината и червения пипер. Разбъркайте добре и оставете ястието да ври на слаб огън.
Ако нямате кисело зеле, можете да използвате прясно, но в този случай трябва да предвидите повече време, за да се свари добре зелето.

1 голям патладжан
3-4 стръка зелен лук (може и стар-1 глава)
2-3 стръка чесън(може стар-3-4 скилитки или на вкус)
2 червени домата
250 грама булгур,сол,зехтин и магданоз за поръсване.
Патладжана се нарязва на шайби и се оставя в подсолена вода да пусне горчивината.Булгура се изплаква и се отцежда.Чесънът и лука се нарязват на дребно,а доматите и отцедения патладжан на кубчета.В зехтина запържваме патладжана,добавяме лука и доматите и пържим за около 1 мин. на силен огън.Намаляме огиня и добавяме чесъна,объркваме добре и веднага сипваме булгура,леко се запържва и добавяме гореща вода(колкото да покрие болгура)слагаме сол на вкус и оставяме да къкри на тих огън. .Като се изпари водата поръсваме с магданоз.

Булгур с месо
1 гл. лук
300 гр домати (от бутилка или настъргани пресни)
1 ч.ч. булгур
пилешко
зеленчуци по желание (гъби, чушки или сезонни зеленчуци)

Лукът се нарязва на средно ситно и се запържва. Добавя се булгурът и се запържва също (това е по желание). Слагат се доматите, после 3 ч.ч. вода, подправки - вегета, сол, пипер, гьозум, къри, куркума или каквото ви е по вкуса. Оставя се да ври похлупено. Предварително свареното пилешко месо се порционира или се прави на хапки, по желание. Когато водата поизври, се добавя.
Ястието може да се запече на фурна. (Може и изцяло във фурна да се сготви)

# 18
  • Мнения: 1 564
http://www.menumag.bg/search?search_query=%D0%B1%D1%83%D0%BB%D0%B3%D1%83%D1%80         
Тук също има рецепти с булгур.Аз много обичам баница с булгур. Heart Eyes

# 19
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
ами булгурът дето аз го купувам не се готви, а се  зaпарва  зa 15 мин. в гореща вода. newsm78

правя от него салата Табуле, или със зеленчуци. Party

става много вкусен като се запари и отцеди да се размачка с лютива доматена паста и да са сервира като гарнитура.

понякога го ям само залят със запържено масло, сирене и червен пипер.

# 20
  • Linz
  • Мнения: 11 619
Kräuterhexe, каква е тая салата Табуле?

# 21
  • Мнения: 1 564
http://www.azgotvia.com/content/index.php?option=com_garyscookbo … etail&id=1085
Рени заповядай рецепта за салата Табуле.

# 22
  • Linz
  • Мнения: 11 619
Мерси, непременно ще я пробвам!

# 23
  • Мнения: 119
Табуле и аз правя със суров булгур, само предварително накиснат. От тук бях намерила и една рецепта на Афродита - пиле с ориз и булгур, обожавам я, но нещо не мога да я открия  Thinking

# 24
  • Мнения: 125
Това Табуле си го купих за пръв път от Пикадили, много е яко!

# 25
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076

да, тази е рецептата, става супер салата.

аз купувам среден булгур и го кисна във вода съc сол и малко лимон.

# 26
  • Мнения: 11 747
И аз съм фен на булгура! Peace

Табуле правих с най-ситния булгур, за половин час накиснат - чудно става, много ми хареса! Peace

От средния булгур правя гарнитура - пилаф, ето  ми тук рецептата със снимка. Става и за всякакви пълнежи! Peace

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=231840.msg5279115#msg5279115

# 27
  • Мнения: 6 390
Вчера сготвих ей това

Булгур с месо
1 гл. лук
300 гр домати (от бутилка или настъргани пресни)
1 ч.ч. булгур
пилешко
зеленчуци по желание (гъби, чушки или сезонни зеленчуци)

Лукът се нарязва на средно ситно и се запържва. Добавя се булгурът и се запържва също (това е по желание). Слагат се доматите, после 3 ч.ч. вода, подправки - вегета, сол, пипер, гьозум, къри, куркума или каквото ви е по вкуса. Оставя се да ври похлупено. Предварително свареното пилешко месо се порционира или се прави на хапки, по желание. Когато водата по изври, се добавя.
Ястието може да се запече на фурна. (Може и изцяло във фурна да се сготви)

с много праз, определено бях доста изненадана, че даже и дребито ядеше и то с апетит - не очаквах да си призная, на всички ни хареса, само където си мисля че 1.ч.ч. булгур е много за нас, следващия път може би половин количество булгур ще пробвам

# 28
  • Linz
  • Мнения: 11 619
Тази тема ме подсети за булгура и вчера ходих да купя. Днес сготвих със зелечуци- картофи, гъби, моркови, грах, броколи и брюкселско зеле. Стана вкусно Simple Smile

# 29
  • Мнения: 3 376
Рени как го сготви?
Само задушаваш или първо задушаваш,а после печеш?

Кисне ли се предварително?

# 30
  • Countryside
  • Мнения: 11 635
Аз ги готвя поотделно, защото времето за увиране наистина е различно. Кафявият ориз го кисна, булгура само измивам и готвя. Булгурът го ползвам за плънки, но и на манджичка става много хубав с домати или със сини сливи. Мммм

# 31
  • Linz
  • Мнения: 11 619
Рени как го сготви?
Само задушаваш или първо задушаваш,а после печеш?

Кисне ли се предварително?
Обикновено първо задушавам, после- във фурната. Но днес го направих в тенджера Цептер- на котлона.
Булгурът не се кисне като кафявия ориз.

Общи условия

Активация на акаунт