Пазарът на недвижими имоти-какво се случва реално? - 35

• 44 749
  • 811
  •   1
Отговори
# 240
Това си е вътрешнопартийна борба в ГЕРБ. Свободна Европа няма да направи услуга на КН, но на ТД - да, и още как.
Важни са изборите на есен.

# 241
  • София

Честито на Корнелия ! Замислено е да е точно преди изборите...

+ още ...
Радев обяви изборите за 26 май, когато се знае, че заради трите почивни дни народът ще се юрнал я към Гърция, я към Велинград  или към Европа. Само пенсионерите ще си седят вкъщи и ще гласуват.
Хак им е на Герб, обаче и на нас също, защото сега крадат едни, а после ще дойдат тези дето крадоха преди Tired

Извинявам се за спама и повече няма да го правя, но пусто не се сдържах   Close

# 242
Дните за провеждане на избори за еп се определят от Съвета на ес, малко вероятно ми се струва да са се впечатлили от почивните дни в България.

пс - колегата долу всъщност е най-прав.

# 243
Какви избори, какви празници, какви пет лева.
Важно е не кой гласува а кой брои после, не забравяйте.
В крайна сметка, ще управлява правилният, няма значение дали гласуваме на Великден или на Малка богородица.
Другото е суета.

# 244
  • София, Bulgaria
Според мен себестойността на кв.м . не е 500 евро , но не и 1000 евро, абсурд е масовите сгради да излизат по около 400 евро, а с качеството и екстрите на Артекс да са 500 евро.  В момента яката мажат, макар че аз не знам дали може да се провери достоверността на тези цифри при една финансова ревизия...нали има балансова стойност на имотите, но какво включва... то и счетоводството при такива фирми е висш пилотаж.

# 245
Томева, кой да я направи тази финансова ревизия, подчинените на Ц Ц и Цв Цв или на техните колеги ли? Най-вероятно отчетите им ги пишат експерти от НАП направо. Като зная миналата година точно в този квартал на какво ме правеха, търсейки имот и какви цени и условия ми съобщаваха, направо припадам как някой случайно видял изкоп и решил да се включи, или пък как от Артекс услужливо изчакали г-жа Цачева да продаде други два имота, та да вложи парите си в техния строеж.

# 246
Всички български строителни фирми водят двойно счетоводство - то едва ли има как иначе. На строителите плащат на ръка, за рушвети плащат на ръка - трябва да имат и приходи на ръка, иначе няма да излезе баланса. Затова прехвърлят по данъчна оценка, а другото под масата.
Единствената публична фирма, за която се сещам да е строител на жилищни сгради в България, е естонската Арко Вара (за тях наскоро имаше статии как им се бави Акт 16 за проекта в Изток). Приходите им за 2018 са предимно от Изток Парксайд, както и няколко апартамента в сградата на бул. Мадрид.
Та на тази фирма, понеже е публична, са публични и финансовите отчети. Ето ги:
https://www.nasdaqbaltic.com/market/?instrument=EE3100034653& … s&tab=reports
Тук ясно се виждат приходите от продажби на имоти и себестойността им:

Приходи от продажби 2.78млн евро при счетоводна себестойност 2.44млн. евро прави брутен марж 13%.
Брутен - това значи преди разходи за маркетинг и административни разходи (предимно заплати на шефове - без заплати на строителите, които се капитализират в себестойността на построените сгради).
Не ми се рови да видя на кв.м. дали има данни колко излиза, но отчетът е публичен - който иска да рови. Мисля продаваха на 1500 евро, което при този марж би значело себестойност 1245. Това включва всички осчетоводени разходи - строеж, земя, проект, разрешителни, такси и всичко друго, за което са взели фактури.

# 247
Точно тук се коментираше, че естонската фирма е разочарована от бизнес климата в БГ и смята да се изтегли. Явно хората са решили да са на светло и съответно явно са ги разсипали от проверки, обжалвания, удължени процедури и всички врътки на властта. Не са се сетили да поподарят малко апартаменти на министри, че да им вървят нещата по мед и масло.

# 248
Те няма как да подаряват нищо или да плащат подкупи, защото одиторът иначе няма да им одобри отчета. То не може от български "дипломиран експерт счетоводител" - за да е листната на европейска борса трябва да се одитира от сериозен одитор.

Е, не че и големи милиардни фирми не плащат рушвети - всяка година излизат по няколко скандала с големи световни имена. Но го правят през офшорки, "консултантски услуги" и други сложни врътки и само като си струва (за големи суми). Някаква фирмичка с две сгради и с 2 милиона приходи не може да си позволи такива работи.

# 249
  • София
Томева, кой да я направи тази финансова ревизия, подчинените на Ц Ц и Цв Цв или на техните колеги ли? Най-вероятно отчетите им ги пишат експерти от НАП направо. Като зная миналата година точно в този квартал на какво ме правеха, търсейки имот и какви цени и условия ми съобщаваха, направо припадам как някой случайно видял изкоп и решил да се включи, или пък как от Артекс услужливо изчакали г-жа Цачева да продаде други два имота, та да вложи парите си в техния строеж.
Точно, представи си да си полудяла с техните глупости и изисквания... накрая да си склонила на 3хил евро и да си ги платила... да си вложила ужасно голяма сума за апартамент в тяхна сграда и сега да четеш смешките и лъжите на Мирянова  в дира за 500 евро на кв.и колко Ц Ц е оценил концепцията им.... затова бил си купил и 600 евро било нормално, защото то толкова си струва.... барабар с надценката Grinning

Да вземе сега да върне на Вежди разликата, понеже той се е "прецакал" да плати над 800 евро за същото
Как може толкова глупости да надрънкаш в едно интервю и да си плюеш на бизнеса и реномето...  

# 250
Ами на практика излиза, че ако бях купила от тях, щях да съм платила част от апартаментите на избраните люде от ГЕРБ, че и всеки божи ден да им гледам наглите физиономии, мерси. А Артекс така бяха наплашили конкурентите си в бранша, че един проект на Бигла специално ми беше рекламиран като добър "защото е далеч от сградата на Артекс". Представете си за какво става въпрос.

# 251
Според мен себестойността на кв.м . не е 500 евро , но не и 1000 евро, абсурд е масовите сгради да излизат по около 400 евро, а с качеството и екстрите на Артекс да са 500 евро.  В момента яката мажат, макар че аз не знам дали може да се провери достоверността на тези цифри при една финансова ревизия...нали има балансова стойност на имотите, но какво включва... то и счетоводството при такива фирми е висш пилотаж.
Точно така е, реално може и да не е 1000, но е в диапазона 700-900, а тези обявени 500 дори не заслужава да се коментират

# 252
Точно така е, реално може и да не е 1000, но е в диапазона 700-900, а тези обявени 500 дори не заслужава да се коментират

Именно, обаче ако сега клиент поиска ниска цена ще му кажат, че тази себестойност от 500 е била само за строежа и е без... И ако ги проверят пак ще покажат само сметките за строежа Sunglasses

# 253
Давам идея за журналистическо разследване - за колко време излизат разрешенията за строеж и другите там многобройни разрешения и удостоверения на Артекс и за колко - на другите фирми. Бас държа, че ще излязат интересни данни. И пак отново ще са в рубриката "всичко е законно", но хората ще са си направили изводите.

# 254
Давам идея за журналистическо разследване - за колко време излизат разрешенията за строеж и другите там многобройни разрешения и удостоверения на Артекс и за колко - на другите фирми. Бас държа, че ще излязат интересни данни. И пак отново ще са в рубриката "всичко е законно", но хората ще са си направили изводите.
За Артекс кой знае... за нормалните фирми понякога се проточват с години Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт