Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 26 март 2019, 09:30 ч.

Хашимото. Алтернативно лечение? Тема 2

  • 7 965
  • 164
  •   1
Отговори
# 150
  • Мнения: 610
На мен проф. Малина Петкова ми каза, че много добре съм направила като съм си пуснала тест за хранителни непоносимости и да се съобразявам с него.
Да си призная не съм абсолютно стриктна.
Според мен тази ендокриноложка е доста запозната с новостите и си личи, че се интересува и чете допълнително.

# 151
  • Мнения: 375
Попаднала съм на информация, че тестовете за хранителна непоносимост имат един вид срок на годност. След половин година няма да е верен.

# 152
  • София
  • Мнения: 501
Здравейте,
Следя с интерес темата от известно време. Моят случай накратко:
Откриха ми Хашимото при случаен преглед в работата преди ок. 9 год. след като се завърнах от второто майчинство. Предполагам, че го получих от огромен стрес, тъй като тогава загубих и родител...Толкова не ме интересуваше нищо покрай е ежедневието ми, че си казах, че това са пълни глупости и няма да им обръщам внимание. Тогава по спомен имах леко завишени антитела и ТSH около 4, хормони в норма.  През годините съм си правила най-много 3 пъти изследвания, всичко расте лека полека...Даже от немарливост не ги и пазя за съпоставка Flushed
Последните една две години започнах да чувствам умора, липса на енергия, апатия..Особено зимно време. Също нечовешки студ ( обожавам да карам ски, но прекарването навън започва да се превръща в кошмар, треперейки постоянно), а нощно време (пак само зимата) обилно изпотяване. За последното всички лекари -ГП, невролог, та даже и еднокриноложката, при която ходих преди месец, вдигаха рамене и казаха, че няма връзка с Хашимотото....
Реших, че моментът да направя нещо със себе си е дошъл отдавна. Прочетох двете книги на Изабела Уенц, като още преди това ок. 1.02. по съвет на приятелка започнах АИП и така вече месец.
Разбира се, пуснах и изследвания и бях на ехограф. Ендокриноложката ми предложи да започна с ниска доза хормон, но аз я помолих за отсрочка, за да опитам алтернативно лечение. За 9 години бездействие:
ТSH - 5,9 ; ТАТ - 207, МАТ - 151, FT3 - 4,88 (г.гр. 6,8), FT4 -14,35 (г.гр. 22). Отделно вит Д- 31, а вит. Б12 - 298. Май и двете са ниски.
Та от един месец спазвам свръхканската Simple Smile диета АИП. Съжалявам, че не минах през първите два препоръчани протокола по книгата, защото изпитах много неприятни странични ефекти. - обриви, подуване, коремни болки...Стрелям малко напосоки - пия вит. д, К2, селен, NAC, бял трън, магнезий. С вит. б12 още не съм започнала. Мисля да включа и Л -глутамин.
Чудя се кога да повторя изследванията? Рано ли е да има резултати/ промени за този един месец? И да попитам тези, които пият вит. д, за колко време се стига до нормални стойности? Какви дневни дози пиете и комбинирате ли ги с вит.К2?
Също за б12 - хидрокси- или метилколбамин е по удачно и в какви мин. дозировки се постига да речем средносрочен ефект (6 месеца) ? Пиете ли витамини B complex? Четох, че трябва да се приемат само по лекарско предписание, особено ако в семейството е имало онкологични заболявания.
Надямам се скоро да мога да споделя положителни новини. Бъдете здрави!

Последна редакция: пн, 02 мар 2020, 16:43 от Skiorche

# 153
  • Мнения: 7 836
Най-добре е да изчакаш поне 2 месеца, ясно е че искаш да видиш дали работят нещата, убедена съм, че е така, но за месец мисля, ще е малка промяната.

Относно вит. В12 , трябва да се избягва цианкобаламин, другите форми са ок. И какво значи минимална доза за ефект? Той се пие при установен дефицит и натрупването му зависи от това колко сериозен е дефицита. Аз лично не пия В-комплекс и въобще комбинирани витамини, формите им не са добри и дозировките им са смешни.

Вит. Д се приема с К2, когато се пият по-големи дози заради дефицит, ако се приема профилактична ниска доза, не е нужно.

П.П. сега видях, че имаш резултати на витамините.
Да и двата са ниски. Вит.В12 ти трябва поне 3м прием примерно подезични от 1000мкг, има и капки за нос. Вит.Д също се качва бавно, но зависи и от дозата която ще пиеш.

Селен се пие след изследване, може да се предозира с него и смиптомите са кофти

Последна редакция: пн, 02 мар 2020, 16:52 от mibobo

# 154
  • София
  • Мнения: 501
Mibobo, много ти благодаря за бързото включване.
За В 12, четох, че в някои европейски държави (Дания) високите дози (над 500 мг.) са забранени. Също, че кръвният серум не дава достатъчно достоверна картина за дефицита. Чета от един немски сайт-  vitaminb12.de , който ползва езика мога да му го препоръчам. https://www.vitaminb12.de/mangel/urintest/
Много често се случва при серумни резултати над 500 също да има дефицит и той се открива само с уринен тест, който за съжаление в България не се прави, но може да се поръча през някои лаборатории, партниращи си с немски такива. В Щатите също разчитат на него.
Вит. D приемам под формата на капки Вигантол (7 бр.) ок. 3500 iu. Не знам как реших да са точно толкова:))). Затова се чудех за К2 при какви дозировки няма смисъл да се взима.
Селенът ми го изписа ендокриноложката без изследвания - по 200 мг. в продължение на 3 месеца. Ако сега си пусна изследвания на селен и са в норма, предполагам, че не трябва да го взимам повече? Или да го спра за няколко дни и тогава да се изследвам, за да не излезат фалшиво завишени резултати...
Мислех си да взема капките за нос B12 от 1000 мг. ( или метил или хидрокси), но се изкушавам да направя предварително теста с урина.
А комбинираните витамини вит.В мисля, че не е нужно да са в големи дози като при дефицит на Б12, но тябва да са в метилирана форма.
Както споменах, тепърва ще се уча...къде с налучкване, къде с чужда помощ. То не е и нужно са се наблъскаме със всичко, което сме прочели, че е полезно. За сега не разчитам на ендокриноложката. Много ми се иска да се справя с тази гадост и без хормони...
Забравих да спомена, че за един месец АИП диета съм свалила 4 кг. До тук добре, но лошото е, че продължавам да свалям, а не искам повече. При ръст 170 см. сега съм 54 кг. Май е рано да въвеждам някоя храна...Яйце или картофи?

Последна редакция: пн, 02 мар 2020, 19:45 от Skiorche

# 155
  • Мнения: 7 836
Щом имаш възможност направи уринен тест. Иначе друг маркер за дефицит са някои показатели от ПКК, както и хомоцистеин.
Аз и сина ми няколко години сме борили дефицит и сме приемали дози от 1000-1250мкг (тук във форума има тема за В12). Аз вземах подеизични на Солгар, на него слагах капки в носа.
Относно В комплекса, да ако са метилирани е ок, но тук в България почти няма такива.

Вигантола всеки ден ли вземаш? Аз бях с по-голям дефицит от теб и приемах толкова всекидневно първия месец, после преминах на 5к дневно. Ендокриноложката ми изписа 2х20к , но ми беше по-удобно всеки ден. При доза на Д над 2000 трябва К2, както и магнезий.

Отслабването в един момент спира, то е най-вече заради спирането на глутена. Аз не съм правила АИП, само съм го чела...така, че не мога да помогна за въвеждането.

Има ФБ група "Автоимунен тиреоидит на Хашимото" там има достатъчно информация във файлове и в публикации

# 156
  • Мнения: 5 565
Прием на В12, метилиран, така брутално ми смъкна желязото, че още не мога да се оправя. В темата за витамина после четох, че не съм изолиран случай. Оказа се, че съвсем успешно постигам добри нива чрез храна (не съм вегетарианец/веган), но уринен тест не съм правила. И да, може да се повлияе алтернативно. Хормон никога не съм приемала. Когато открих Хашимото, ТСХ беше 4.2, след много експерименти и изолиране на храните, които ми предизвикват възпаления, падна на 1.8. Разбира се, не може да се гледа само ТСХ, дори е по-смислено да се погледне с фт4 какво се случва. Аз гледам всичко - не само за ЩЖ, но всичко, което се сетя да изследвам.

# 157
  • Мнения: 7 836
Разбира се, че не си изолиран случай,  то си се знае, че при лечение на дефицит на В12 т.е. прием на големи дози, желязото намалява, затова и се следи по време на лечението. Ако погледнеш причините за  желязодефицитна анемия това една от тях - лечение с В12. Често е временен ефект, докато се  приема.
Но при сериозен дефицит и проблем (с черва, мутации и т.н.) не става с храна и алтернативно. Ако се премахне причината  т.е. ако е черва и се излекуват, да може без външен прием.

За щитовидната е важно да се гледат и тълкуват комплексно и трите хормона - ТСХ, Т4 и Т3, защото всеки си има своята роля

Последна редакция: пн, 02 мар 2020, 22:10 от mibobo

# 158
  • София
  • Мнения: 501
Вигантола всеки ден ли вземаш? Аз бях с по-голям дефицит от теб и приемах толкова всекидневно първия месец, после преминах на 5к дневно. Ендокриноложката ми изписа 2х20к , но ми беше по-удобно всеки ден. При доза на Д над 2000 трябва К2, както и магнезий.
Да, всеки ден го пия Вигантола с К2. Първоначално даже започнах с 5000 за две седмици, но после нещо ме достраша от тази дозировка. Ти за колко време запълни липсите на vit. d? На колко време го проверяваше? Стойности 50-60 се целят, нали?
За съжаление (само заради тази група), нямам ФБ акаунт;)

# 159
  • Мнения: 7 836
Ами за Д, зависи от мерната единица и границите. Има граници 30-100 (тук се цели около 70) има и 50-120 (тук се цели около 90).
Аз при граници 50-120, имах резултат 18 и за  4 месеца го вдигнах до 88, но това време беше лято, което също спомага.

# 160
  • Мнения: 285
Здравейте.
От вчера чета и тук.
Момичето пуснало първата тема,"Сребърен облак",знаете ли дали вписва отново тук,пише че е деактивиран профилът.

# 161
  • Мнения: 3


Това са ми последните резултати, може ли мнение?

# 162
  • Мнения: 101
Момичета, след обилен косопад започнах ходене по мъките. Миналата година правих изследвания на ЩЖ, бяха добре, доктора каза след една година. Миналата седмица бях отново на ендокринолог и давам резултат от изследванията TSH 1.76, FT4 12.93 (7.86-14.41),FT3 3.81 (2.50-3.90) Вит B 12 293 (180-914), желязо 31.4 (10.7 - 32.2). Доктора каза, че няма нищо притеснително, но каза също и че имам нетиксична гуша т. е възелчета на щитовидната жлеза. Искам да кажа и че доста често чувствам чуждо тяло в гърлото, като нещо все едно ми притиска хранопровода от едната страна. Може ли някой да даде комантар по изследванията и дали нямам уголемени възли. Не се чувствам добре, усещам треперене сутрин

# 163
  • Мнения: 5 565
ЩЗ резултатите са добре, но В12 е много нисък, спешно трябва да го вдигнеш - добавка и/или черен дроб (дано не си вегетарианка). Дали имаш възли - на ехограф се вижда. Оплакванията ти свързвам най-вече с дефицита на витамина. Чувството за стягане в гърлото би могло да е и психосоматично от пренапрежение, ако имаш нещо, което те тревожи.

# 164
  • Мнения: 101
Искрени благодарности:)

Общи условия

Активация на акаунт