Февруарчето игриво, става все по-бъбриво

• 49 680
  • 739
  •   1
Отговори
# 195
Аз също не бих се съгласила без ехограф, но тогава никой не благоволи да ми каже, че трябва да се направи такъв. Нито лл, нито ортопед, при когото бяхме... Тъй като много държа да имсме такъв преглед, мога ли сега да я заведа? Предполагам може да се направи на по късен етап...
Сигурно може. Но ако е имало проблем е щял да се прояви досега, т.е. най-вероятно нямате. Не пречи все пак да се допиташ до лекар. След раждането и до около 4 месеца се прави ехограф, за да се хване дисплазия на тазобедрената става рано, ако има и да се коригира. След това след прохождане стабилно се ходи, но тогава мисля се гледа походка, стъпало, стойка, не сме ходили още.

# 196
Аз също не бих се съгласила без ехограф, но тогава никой не благоволи да ми каже, че трябва да се направи такъв. Нито лл, нито ортопед, при когото бяхме... Тъй като много държа да имсме такъв преглед, мога ли сега да я заведа? Предполагам може да се направи на по късен етап...
Сигурно може. Но ако е имало проблем е щял да се прояви досега, т.е. най-вероятно нямате. Не пречи все пак да се допиташ до лекар. След раждането и до около 4 месеца се прави ехограф, за да се хване дисплазия на тазобедрената става рано, ако има и да се коригира. След това след прохождане стабилно се ходи, но тогава мисля се гледа походка, стъпало, стойка, не сме ходили още.
Всъщност ме притеснява фактът, че малката не само че не ходи, но и не си стои на краката. Само като я държа за ръце застава за малко и кеси дупето да седне. Слагам в проходилка и там се задържа права зс кратко, след това сяда и се бута с двата крака есновременно. Така се придвижва. Споменах на лл, тв каза, че едва ли има проблем, просто ще започне по късно. Но колко по късно, вече е на година и два месеца...

# 197
Иди на преглед за да си спокойна. Когато проходи стабилно се гледа глезена,походката и самото стъпало отдолу,всички бебета са дюстабани,но ако е изцяло равно без естествен свод е за коригиране.И колкото по рано се намери проблем,толкова по лесно ще се реши.И обувките разбира се.

# 198
  • Пловдив
Lili Ivanova и малката беше така, и изведнъж от раз миналата седмица се пусна от масата и взе да обикаля къщата. Сега е доста нестабилна, но явно при нас нещата се случват по-бавно. Аз също смятам да я заведа на преглед, защото пък сега ми се струва че криви едното краче.

# 199
  • София
В началото е нормално да кривят или да влачат крачета

# 200
Какви гривни против комари ползвате и доволни ли сте. Миналата година ползвах тази и един др модел, и нямаха ефект.

Сега съм решила такива да взема,че ми се виждат по удобни да ги пъхна на крачето,отзиви за тях има ли някой

Гледам и някакви кожени има 🤔 макар че те всички са на една основа цитронела...

# 201
Какви гривни против комари ползвате и доволни ли сте. Миналата година ползвах тази и един др модел, и нямаха ефект.

Сега съм решила такива да взема,че ми се виждат по удобни да ги пъхна на крачето,отзиви за тях има ли някой

Гледам и някакви кожени има 🤔 макар че те всички са на една основа цитронела...
Аз имам от тези вторите, но не съм ги ползвала още на детето. На мен ги ползвах и сякаш имаше ефект. Отделно съм си взела и ет.масло от цитронела и капя няколко капки в самата кутийка.

# 202
Знам, че има медицински лица в редиците /или поне с такова впечатление съм останала/ и имам няколко въпроса...които може да ви се сторят абсурдни, но аз нямам отговор.
- Възможно ли е възрастен, преболедувал в детска възраст от варицела, да е само преносител на болестта, ако е бил в продължителен контакт с болен?
- Възможно ли е да се заразиш от варицела без пряк контакт, а например стоейки в едно и също помещение след болен или ползвайки вещи, който болен е пипал/ползвал, примерно предния ден?
Не се смейте, личният ми опит с Варицелата беше толкова страшен, че за мен си е като проклятие, от поглед можеш да се разболееш. Е, това последното не е въпрос Grinning

Редактирам се с още нещо: Ваксината за шарките носи ли някакъв имунитет срещу тая гад?

# 203
Само на първия въпрос мога да отговоря. Ако си боледувал веднъж и след време имаш контакт с болен,можеш да се заразиш или да си преносител на херпес зостер само,това е нова разновидност на варицелата,не знам кога се е появила,лично аз чух за него преди няколко години.На варицела не си преносител,имаш имунитет.
Дано Нандин се включи с обяснение и за втория. Имам спомен че всички шарки са само с контакт заразни,тоест от предмет не може,но не искам да те подвеждам.Помня в училище ни събираха да се шарим всички в едно помещение,за да може да се заразят незаразените и некаралите.

# 204
  • София
Предаването на вируса става по въздушно-капков път при кашляне, кихане, от инфектирани аерозоли, дори и по време на разговор, макар и рядко, възможно e заразяване и при директен контакт със съдържимо на мехурчетата. От предмети има вероятност да се зарази човек.
Източник на заразата е само болния - преболедувал не може да е преносител.
По принцип има ваксина за Варицела, но доколкото знам за момента в България не се прилага.
МПР няма нищо общо с варицелата.

Херпес зостер не е ново заболяване и не е разновидност на варицелата.
След преболедуване от Варицела, вирусът се оттегля в нервните клетки до гръбначния стълб в латентно състояние. При неблагоприятни фактори (силен стрес, перманентна умора, общо отслабване на организма, отравяне), вирусът се активира и тогава де проявява под формата на херпес зостер.
Ако неболедувал от варицела има контакт с човек с херпес зостер, може да се разболее от варицела.

# 205
Благодаря Nandin!

# 206
  • София
Сега видях, че сте коментирали "любимата" ми варицела.

Нашата школа трърди, че ако някой боледува от варицела като бебе имунитета е доживотен. Западната започва да застъпва тезата, че имунитета е докъм 50-тата година. Остава да дочакаме преболедувалите бебета дали ще я повторят на стари години Confused

Ваксина може да се купи от Гърция и ЛЛ да я постави. В Бг календара ще бъде препоръчителна, но не задължителна от 2020 год.

Съседката хранеше с една и съща вилица и двете деца, за да се разболее едното, но не се получи. В групата на голямата две поредни години имат по 3 месеца карантина заради шарката, но 2 деца така и не се разболях. Голямото ми дете, се разболя като бебе в период, в който в София имаше единични случай на Варицела. Както се казва в медицината не винаги 2+2=4

# 207
Хич не го разбирам това събиране с болни, хранене с вилици и т.н. да се разболее детето. Направо ме втриса такова мислене. Като вкарат ваксината ще се възползам.

# 208
  • София
Хич не го разбирам това събиране с болни, хранене с вилици и т.н. да се разболее детето. Направо ме втриса такова мислене. Като вкарат ваксината ще се възползам.

Всичко зависи от ситуацията, в която се намира човек. За съжаление изкарах Варицела доста голяма в най-неподходящия момент. Сто пъти съжалих, че майка ме е ограничавала от предишни контакти.
Ако си с повече от 1 дете искаш всичко да минава наведнъж.

# 209
И аз изкарах варицела като студентка, но това не променя мнението ми. Не гледам на варицелата като нещо, което неизбежно ще се случи, че да се стремя целенасочено да минава наведнъж.

Общи условия

Активация на акаунт