GOTH 36 - кой каза че ще има после? (29.04-06.05)

• 65 702
  • 2 621
  •   1
Отговори
# 1 320
  • Варна
В  криптата на ЗХ, като отиде да врънка Нед за ръка, любовно говореше на статуята на Лияна, ама Нед много много не му се връзваше.
И защо.. НЕД по рано не е тръгнал да търси сестра си.. война, война ама нали и семейството и честа са важни за Старките
Знаел, е че е Ок.

Нед е бил втори син. Тръгнали са да я търсят баща й и големият й брат, но Ерис ги е убил.

# 1 321
Пътят на Нед по време на Бунта не е ясен.

# 1 322
  • Варна
Пътят на Нед по време на Бунта не е ясен.
В смисъл?

# 1 323
Има период от време, в който не се знае къде е.

# 1 324
Тактическите слабости в битката между живите и мъртите.
https://www.webcafe.bg/filmcafe/seriali/id_528788222_Vsichki_tak … a_za_Zimen_hrebet
Но мен не ми хареса епизода като замисъл не заради това, все пак това е кино, не са реални военни действия, но не ми хареса замисълът около това финалът да е основан изцяло върху човешката битка за трона. Очаквах че мъртвите няма да бъдат сразени толкова рано (не съм чел книгите и не знам там каква е историята) и финалът ще е битката между живите и мъртвите, и според мен това беше редно да бъде апотеоз на сериала, защото той така и започна с 1-вата си сцена. Съгласявам се с извода в статията.
Цитат
За дай-хард феновете обаче остава усещането, че тази паметна битка на Огъня и Леда трябваше да бъде апотеоза на сезона, а не просто прелюдие към неминуемия сблъсък на добре познатите ни герои
Но въпреки това сериалът си остава световен феномен.

Като цяло съм съгласен с анализа на тактиката в битката и наистина скупчването на мъртвите даде възможност на драконите да изгарят с лекота много от тях. Разгръщането обаче можеше да стане чак след унищожаването на дотраките, иначе конницата щеше да ги попилее ако са разпръснати на този открит терен.
И аз не очаквах за един епизод да приключат с КнН и единствено ако има някаква огромна изненада в следващите епизоди би компенсирала това. Но поне се изкефих, че Денерис остана без армия.
Сериалът се надявам да доведе до още такива високобюджетни продукции. Гледа ми се Хеликония и Войната на небесните господари на сериал.

за мен поначало бе голяма глупост, че една малка армия се набута в Зимен хребет, на равен терен, давайки възможност една голяма армия, която нараства да я обкръжи. В идеалният вариант просто щеше да им свърши храната. Освен това мъртвите нямат умора и не спят, можеха да щурмуват колкото си искат. Равният терен позволяваше на многобройнят противник да се разгърне. А Дани и Джон не използваха ефективно драконите и да минат като с напалм отгоре.
Най разумното бе да застанат пред някой проход, да запалят всичко на около десет километра от устието на прохода и да защитават тесния проход където могат да се сбутат не повече от десетина зомбита, а отгоре - стрелци с огнени стрели или драконите.
Друг вариант бе да изчакат зомбитата да навлязат в гориста местност, и тогава драконите да подпалят всичко отгоре, като с напалм. Жертите щяха да са страхотни.
Удивен съм също как никой не се сети да използва арбалети с огнени стрели, по по-добие на аркебузирите. Първите арбалетисти стрелят, после приклякат - стрелят вторите, после третите, а междувременно първите са заредили и пак стрелят.  Поне 1000 зомбита можеха да отвеят само със 100 стрелци, за минута

Лично аз много искам да видя първата трилогия за Убиеца, както и Живите кораби на Робин Хоб филмирани. Също и първият Мъглороден на Сандърсън. А от Ритматистът става чудесно детско сериалче.

# 1 325
  • София

Дано наистина бъде разрушен трона!  Twisted Evil

Да и аз това искам... 😄
Като в самото начало... Не е имало ЖТ

# 1 326
Скрит текст:
@Аниш първо изобщо нямаше защо да гори храна. Храна гориш само при обсада. Припомни ми кого обсаждаше Дани? Демонстрации разни, че има дракон.
Кой те излъга?
Цитат
Второ въобще нямаше смисъл да гори хора. Можеше да ги обезглави или обеси. Само накара хората да я възприемат като чудовище.
Е, изгори няколко войника - неизбежни жертви. За другите внимаваше да не ги засегне огъня на дракона.
Цитат
Трето - никой не я би пред ръцете нито да поставя ултиматува на Тарли пред всичките му войници, нито да поставя ултиматума на сина му пред баща му и 20 000 човека. То си беше ясно, че ще откаже, трябваше съвсем да е без чест, за да се навие на "предложениете", после никой нямаше да го уважава. На Дани й липсва такт!
Признаване на поражението след победата не се отлага. Действа се веднага. Младия Тарли беше идиот и сам си е виновен. Драконовия огън, ако не си вдянал, беше израз на уважение към решението на стария Тарли. Обесване и обезглавяване щяха да го лишат от чест. И той го разбра. Такт и акъл липсваше на малкия, не на Денерис.
Цитат
За Робския залив, щеше да си права, ако веднага след като взе войската бе напуснала. А тя се заседя....и нямаше намерение да напуска, докато не я принудиха. Даже сватба си вдигна там, което показа, че директно е отписала ЖТ. Покушенията в Робския залив нямаше изобщо да се случат, ако имаше по правилна политика там.
Без кораби, без време за логистика и разузнаване... това само идиот ще го направи... и ще загуби.

Оставам с впечатление, че си се издънил на изпита по тактика, стратегия и контрол над масите. Wink
Можеше да вземе храната после. Защо да гори ценен ресурс? Ами ако в З. Хребет нямаше?
Убийство, чрез драконов огън - Това си е унижение.За един лорд е по- добре да го обезглавят. В това виждат чест, а не в обесването и изгарянето. И Нед го обезглавиха и Джон на Вала обезглави Джанос.
Можеше да направи съюз с Тарли, а сега се носи мълвата, че Денерис гори лордове. Хората просто няма да я захаресат и да спечели в един момент, някой лорд може да я натрови или да агитира поданиците на бунт. И няма да му е трудно при репутацията на Дани.
Още нещо, тя вече беше победила и Тарли и бяха пленници, можеше и да ги замени за някой. Както и да е. В случая според мен имаше по добри възможности от тази да ги изпепели.

# 1 327
Интересно* ще е Санса да заиграе с Церсей против Денерис и Джон. Тогава какви коментари ще са, не ми се мисли. Ще трябва да се запася с пуканки още от сега.

* не е невъзможно предвид предишните им бележчици.

# 1 328
@Аниш първо изобщо нямаше защо да гори храна. Храна гориш само при обсада. Припомни ми кого обсаждаше Дани? Демонстрации разни, че има дракон.
Кой те излъга?
Цитат
Второ въобще нямаше смисъл да гори хора. Можеше да ги обезглави или обеси. Само накара хората да я възприемат като чудовище.
Е, изгори няколко войника - неизбежни жертви. За другите внимаваше да не ги засегне огъня на дракона.
Цитат
Трето - никой не я би пред ръцете нито да поставя ултиматува на Тарли пред всичките му войници, нито да поставя ултиматума на сина му пред баща му и 20 000 човека. То си беше ясно, че ще откаже, трябваше съвсем да е без чест, за да се навие на "предложениете", после никой нямаше да го уважава. На Дани й липсва такт!
Признаване на поражението след победата не се отлага. Действа се веднага. Младия Тарли беше идиот и сам си е виновен. Драконовия огън, ако не си вдянал, беше израз на уважение към решението на стария Тарли. Обесване и обезглавяване щяха да го лишат от чест. И той го разбра. Такт и акъл липсваше на малкия, не на Денерис.
Цитат
За Робския залив, щеше да си права, ако веднага след като взе войската бе напуснала. А тя се заседя....и нямаше намерение да напуска, докато не я принудиха. Даже сватба си вдигна там, което показа, че директно е отписала ЖТ. Покушенията в Робския залив нямаше изобщо да се случат, ако имаше по правилна политика там.
Без кораби, без време за логистика и разузнаване... това само идиот ще го направи... и ще загуби.

Оставам с впечатление, че си се издънил на изпита по тактика, стратегия и контрол над масите. Wink

Аниш, напомни ми никога да не идвам по твое командване! Ти ще накараш или армиите  си да се вдигнат на бунт срещу теб или ще съсипеш икономиката на страната! Моля те, посочи ми пет примера в историята, когато при голям глад  в кралството, завоевателя е горил храна и то - без да обсажда, а в директна битка. Такова нещо е нямало нито при Вилхем Завоевателя, нито във Войната на Розите.

2. Съсичането с меч е за войн. Бесенето - за крадци и изменници. АКо искаш да запазиш престижа на изменник на короната - благородни- даваш му да си пререже вената или да изпие отрова. Горенето е изключително отблъскващ акт. По този начин оправдаваш действията на Церсей, която изгори хора.
Лично за мен Ц. и Дани са на една плоскост, но Церсей поне не лъже, че го прави за хората.

# 1 329
  • София
Има период от време, в който не се знае къде е.
Нали това е времето... и когато уж е направил Джон... версията за пред Кат

# 1 330
Интересно* ще е Санса да заиграе с Церсей против Денерис и Джон. Тогава какви коментари ще са, не ми се мисли. Ще трябва да се запася с пуканки още от сега.

Какви бележчици?
Защо Санса ще се съюзява с Церсей срещу Джон? С едната се мразят, а другия и е брат. Не виждам логика. Дори с Дани в картинката, Санса не би се обърнала срещу него.

# 1 331
Знае се къде е бил. Не се знае с кого е бил.

....
Санса би се обърнала срещу Дани, единствено ако и Джон се обърне срещу Дани. Да се съюзява с Церсей - изключено.  Като убиха Джофри, Церсей искаше смъртта на Тирион и Санса. Обяви я за издирване. Докато Санса бе годеница на Джоф, Ц. допусна той да я малтретира. Санса може да е всякаква, но не е ненормална.

# 1 332
Скрит текст:
Кой те излъга?
Цитат
Цитат
Цитат

Аниш, напомни ми никога да не идвам по твое командване! Ти ще накараш или армиите  си да се вдигнат на бунт срещу теб или ще съсипеш икономиката на страната! Моля те, посочи ми пет примера в историята, когато при голям глад  в кралството, завоевателя е горил храна и то - без да обсажда, а в директна битка
Споко, такъв като теб няма и да взема, дори във виртуална  стратегическа игра тип "Империя". Wink
Прегледай си пак ситуацията - това не е директна битка. Това е диверсия в тила на врага. А такива в историята бол.

Какви бележчици?
Защо Санса ще се съюзява с Церсей срещу Джон? С едната се мразят, а другия и е брат. Не виждам логика. Дори с Дани в картинката, Санса не би се обърнала срещу него.

Защото Церсей ще и остави Севера и Санса като управляваща я устройва засега. После може да си сложи и неин човек. В момента, в който Санса разбере, че Джон е Таргериън, ще се обърне срещу него.

# 1 333
Защо е това избирателно вторачване в Денерис и неглижиране постъпките на останалите. Сигурно на емоционална основа, но пък емоциите обикновено пречат да се види реалната картинка.

При мен е на емоционална основа. Още щом я видях си казах как пък са я избрали тази. И нищо да не прави пак не искам да я гледам.

# 1 334
Аз не понасям Кит. Ама...било какво било

Общи условия

Активация на акаунт